Ontdek Istrië, Kroatië – Groene zones, rode zones, quarantaine… deze begrippen zijn een aantal maanden geleden geïntroduceerd om aan te tonen hoe de besmettingsgraad, en bijgevolg het reisadvies, in een bepaald gebied in Europa is. Het geeft weer of het verstandig of zelfs toegelaten is, om naar dat land te reizen. Na enkele weken kleurde de kaart steeds roder en roder.
Istrië was de eeuwige groene zone. Tot op heden zelfs is het de enige “veilige” plek in Europa om als reiziger nog naartoe te trekken.
Toegegeven, bij Kroatië denk je eerder aan Zagreb, Split of de Adriatische kust. Toch is de weinig ontdekte regio zeker de moeite waard. Ik neem je graag mee naar een reis naar de laatste groene zone van Europa in Coronatijden.
Pula
Pula, ik had van het stadje nog nooit gehoord tot ik het op de kaart vond in een groene vlek. Het is de thuishaven van het best bewaarde Romeinse amfitheater buiten Italië – ter wereld. Dit was dan ook het vertrekpunt van onze reis.
Maandagavond – Brussels South Airport, Charleroi in de volksmond. Eén van de vier vluchten die nog gepland staat voor die dag is CRL – PUY. Pula. Istrië. Kroatië. De luchthaven is nagenoeg leeg; er staat welgeteld één man voor me aan de security check. Het voelt aan alsof ik aan de VIP-rij sta aan te schuiven, en er wordt extra veel aandacht geschonken aan me, bij gebrek aan potentiele kandidaten. Ook na de controle wachten we in de enige bar die geopend is op de luchthaven, die nog niet voor de helft gevuld is. Ik verwacht elk moment bediend te worden door een persoonlijke butler.
Het is enerzijds schrijnend om te zien hoe de luchtvaartsector meer getroffen wordt de algemene tendens, maar ik kan anderzijds niet ontkennen dat het een verademing is om voor een keer te reizen zonder het over de kop lopen van toeristen die hun jaarlijkse vakantie in Spanje of Griekenland willen doorbrengen.
Het vliegtuig richting Pula is ook hier nog niet voor de helft gevuld. Voor een vlucht die ons maar 30 euro heeft gekost, krijgen we veel waar voor ons geld.
De kuna
Hoewel Kroatië tot de EU behoort, betalen ze nog met hun eigen munt, de kuna. 1 euro is 7,5 kuna gemiddeld waard. Eenmaal aangekomen snap ik waarom deze provincie tot een groene zone wordt gerekend; er is niemand. De aankomsthal is leeg, er staan geen taxi’s te wachten, slechts 1 shuttlebus naar het centrum van het stadje, die hier speciaal heeft gewacht op die ene inkomende vlucht van België. Op het aankomstbord zie ik enkel binnenlandse vluchten staan van Zadar en Zagreb.
De Pula Arena
Ook in het stadje zelf loopt er bijna niemand rond, hoewel het latere uur van onze aankomst op een weekdag hier ook wat mee te maken kan hebben. Onze airbnb is recht over de Pula Arena gelegen, het symbool van deze stad. En wat is het mooi! We kunnen al niet wachten tot we op verkenning kunnen gaan.
De Pula Arena is geopend van 9 tot 18, maar op dit moment maakt het eigenlijk niet uit wanneer je dit monument bezoekt, want je zal sowieso een privétoer krijgen; het voordeel van de afwezigheid van andere toeristen. Een ticketje zal je omgerekend 9 euro kosten.
Geschiedenis
Verspreid over de stad vind je vele overblijfselen van het Romeinse Rijk, die je voor de rest weinig tot geen geld kosten. Zo heb je onder andere de mooie Tempel van Augustus of de boog van de Sergii.
De Italiaanse invloeden reiken tot op de dag van vandaag nog tot dit mooie havenstadje; naast de Kroatische keuken (uiteraard), is de Italiaanse cuisine hier zeer populair. Vele straatnamen staan ook nog in beide talen geschreven.
Aangename temperaturen
Voor wie nog niet overtuigd is: de temperatuur zakt hier niet onder de 10 graden. Wij waren er in Oktober en we liepen in een T-shirt rond bij een aangename temperatuur van 21 graden.
Coronacrisis
Je merkt wel dat de coronacrisis ook hier zijn littekens heeft nagelaten. Vele horecazaken zijn gesloten, vooral in de toeristische wijken van de stad. Toch had dit voor ons als voordeel dat we meer als locals konden eten, iets wat ik sowieso prefereer als ik een nieuwe stad bezoek. Ook zijn sommige activiteiten niet beschikbaar, zoals de bootvaarten en kajaktours. Dit is enkel in het echte hoogseizoen en zelfs dan niet allemaal.
Privé chauffeur
Een grappig detail om te illustreren dat we een van de weinige reizigers waren, die week: elke Uber die we bestelden om naar een plekje buiten de stad te gaan werd bediend door dezelfde chauffeur. Na de derde dag kende hij ons en vroeg hij standaard naar wat we hadden gedaan op de momenten dat hij ons niet rondreed in zijn wagen.
Ook onze terugrit naar de luchthaven werd door Ljuban verzorgd. Eenmaal aangekomen was onze terugvlucht de enige die gepland stond voor de komende 5 uur. Hierdoor was alles, behalve de duty free, gesloten in de terminal.
Terug naar de realiteit.
Maar niemand kan de ontsnapping naar Pula van ons afnemen.
De eeuwige groene zone.
Deze leuke blog over Istrië is geschreven door gastblogger Nikki
Ook het mooie Istrië bezoeken?
Bekijk hier de mogelijkheden en ervaar het zelf.
Meer Kroatië reistips
Druk en uniek Dubrovnik in Kroatië (stedentrip Dubrovnik)
Eilandhoppen in Kroatië: met de zeilboot langs de mooiste plekken!