IJsland: geniet van wondermooie natuur

Gepubliceerd: 18 aug 2020 | Foto: Kennismaking met IJsland

Kennismaking met IJsland
Reisblog Liefde voor Reizen

IJsland is een land dat vaak tot de verbeelding spreekt: haar witte landschappen, indrukwekkende geisers en prachtige fjorden zijn een lust voor het oog. Ook ik ben hier in 2016 betoverd geweest door de wondermooie natuur die zich over het hele eiland uitstrekt.

IJsland is een land apart. Niet alleen is het IJslands een bijzonder unieke taal, ook de mensen zijn best speciaal. Hun achternamen zijn letterlijk een verbuiging van de voornaam van de vader met “son” of “dottir” erachter geplakt. Ze kunnen ook enkel kiezen uit een vooraf goedgekeurde lijst met voornamen. Ze hebben ook een aparte datingapp die hen vertelt hoe dicht hun “match” verwant is, want in IJsland zijn de 320.000 inwoners praktisch allemaal verre familie van elkaar!

Geen familie van elkaar
Geen familie van elkaar

Het penismuseum

De stad Reykjavik is de hoofdstad van het eiland. Hier staat onder andere een museum enig in zijn soort: het penismuseum. U leest het goed: een publieke ruimte helemaal gewijd aan alle penissen uit het dierenrijk (inclusief van de homo sapiens). Het is eens iets anders om te bezoeken.

Penis van de blauwe vinvis

Aurora Borealis

Wie aan IJsland denkt, denkt ook meteen aan Aurora Borealis, het noorderlicht. Deze lichtverschijnselen kan je het beste in de winter waarnemen, omdat het langer donker is en dit fenomeen enkel zichtbaar is bij duisternis. Er zijn ware “lichtsafaris”: zoektochten naar het noorderlicht die op basis van de laatste weeromstandigheden vastgesteld worden. Het is, net zoals een echte safari, natuurlijk geen vast gegeven dat je effectief noorderlicht te zien krijgt op zulke expedities. Dit was helaas bij mij het geval.

Warmwaterthermen

IJsland staat ook bekend om zijn warmwaterthermen en de Blue Lagoon is hier veruit de bekendste. Er zijn over het hele land echter zulke bronnen te vinden en deze zijn daarom niet minder slecht. Prijzen kunnen ook enorm variëren en er is niet altijd plek bij de Blue Lagoon, vanwege zijn populariteit. Vandaar dat je best eens kan rond snuisteren om het beste spa-oord te vinden.

Steeds meer toeristen

In het algemeen heeft IJsland de laatste jaren enorm aan bekendheid gewonnen, waardoor het toerisme nu een steeds grotere inkomstenfactor wordt. Vluchten naar Reykjavik kun je tegenwoordig vanuit bijna elk land vinden in Europa, en ook de Amerikanen vinden hun weg steeds meer en meer naar de oude nederzetting van de Vikingen. Een ticketje kan je vaak tussen de 150 en 200 euro vinden.

Feeërieke landschappen

IJsland staat ook bekend om zijn vele geisers. Ook hier kan je vele trips doen vanuit de hoofdstad, naar de feeërieke landschappen die tegenwoordig vaak als decor worden gebruikt in fantasy-films. Ook in de succesreeks Game of Thrones is (bijna) alles “Beyond the Wall” opgenomen in IJsland en er bestaan nu vele tours die je kan volgen om deze locaties met eigen ogen te aanschouwen. Waan je even als Jon Snow met het uitzicht dat je dit biedt. Rond dit af met de vele watervallen, geisers en rotsachtige formaties en het plaatje is af.

Prachtige watervallen in IJsland
Prachtige watervallen in IJsland

Walvissen

Als je alles op het land een beetje beu gezien bent, kan je ook een boottocht doen langs de kustlijn en walvissen proberen te spotten. Ook hier geldt weer: het is geen garantie dat je daadwerkelijk de dieren zal zien rondzwemmen in de oceaan.

Helaas geen geluk
Helaas geen geluk

Voor Belgen en Nederlanders (en vele andere Europeanen) is IJsland best een duur land. Ze betalen hier met de IJslandse kroon en dat voel je best in je portefeuille. Momenteel is 1 euro ongeveer 160 kroon. 

Het zal zeker niet je goedkoopste reis worden, maar zonder twijfel eentje om nooit meer te vergeten!

Rondreis door IJsland - eentje om nooit te vergeten
Rondreis door IJsland, eentje om nooit meer te vergeten

Deze leuke gastblog over IJsland is geschreven door gastblogger Nikki. Neem ook een kijkje op zijn eigen website.

Meer leuke IJsland tips

Bijzonder overnachten in IJsland: 8 toffe slaapplekken

Noord-IJsland: ontdek IJsland ver weg van de massa!

5 x hippe food spots in Reykjavik

Rondreizen door IJsland?

Ook het wondermooie IJsland bezoeken? Bekijk de mogelijkheden!

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs over IJsland

Bijzonder overnachten in IJsland
IJsland

Bijzonder overnachten in IJsland: 8 toffe slaapplekken

Bijzonder overnachten in IJsland tijdens je rondreis? Wij hebben 8 toffe slaapplekken in IJsland voor je uitgelicht, die ook nog eens erg goed worden beoordeeld door reizigers. Maak van je rondreis door IJsland een onvergetelijke tijd met deze 8 toffe slaapplekken. Waar zou jij graag willen overnachten tijdens je droomreis door IJsland? Fossatun Camping Pods Bijzonder overnachten in IJsland: 8 toffe slaapplekken

IJsland in de winter
IJsland

Zo beleef je het echte IJsland in de winter

In de winter is IJsland misschien wel nóg magischer dan in de zomer. Het witte laagje sneeuw dat het IJslandse landschap bedekt doet je denken dat je in een sprookjesdecor staat. Een plek waar je ‘s winters het echte IJsland ontdekt is in het noorden. Hier heb je bevroren watervallen, eeuwenoude kraters en kronkelende wegen Zo beleef je het echte IJsland in de winter

Ontdek Noord-IJsland
IJsland

Noord-IJsland: ontdek IJsland ver weg van de massa!

Een rondreis door IJsland staat op menig verlanglijstje. Velen trekken er met hun eigen huurauto of –camper op uit. Door de hoeveelheid reizigers in IJsland tref je helaas niet altijd meer het pure IJsland aan. En dat terwijl het land zo ongerept is. Maar wacht, niet getreurd! Er is namelijk een geheim recept waarmee je Noord-IJsland: ontdek IJsland ver weg van de massa!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy