Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vakantie in Kosovo: tips en bezienswaardigheden

Kosovo

Vakantie in Kosovo: tips en bezienswaardigheden

Kosovo

Inhoudsopgave

Er is zoveel te vertellen over dit land dat ik eigenlijk niet weet waar ik moet beginnen. De afgelopen jaren is er veel gebeurd en heeft het land zich onvoorstelbaar ontwikkeld. Officieel is Kosovo zelfs nog niet eens door alle landen erkend. Hoe dit kan? Dat lees je hieronder.

Onafhankelijkheid en veiligheid

Op 17 februari 2008 riep Kosovo een eenzijdige onafhankelijkheid uit. Voor deze datum behoorde het land bij Servië. Deze beslissing wordt door 99 van de 193 leden van de Verenigde Naties erkend. Volgens Servië behoort het land nog steeds hen toe en beschouwt het als een Servische provincie. Een beetje ingewikkeld, ik weet het. Mocht je je nu afvragen of het wel veilig is om hiernaartoe te reizen? Ja, dat is het zeker!

Wij bezochten Kosovo in maart 2024 en hebben ons hier ontzettend veilig gevoeld. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je dit land bezoekt. Omdat het allemaal zo ingewikkeld is valt Kosovo niet onder de verzekering van je groene kaart. Dit hebben ze handig opgelost doordat je bij de grens een aparte verzekering moet afsluiten voor je verblijf in Kosovo. Zonder deze verzekering kom je het land niet in. Let op, dit kan behoorlijk in kosten oplopen! Wij waren zo’n 28 euro kwijt voor een verblijf van een week, maar wanneer je met grote en zware voertuigen door het land wilt rijden of hier langer wilt verblijven dan schieten de kosten omhoog. Zoek dit goed uit van te voren. Wij wisten dit namelijk niet en werden hiermee verrast bij de grensovergang. Overigens is Kosovo een ontzettend goedkoop land. We lunchten hier bijvoorbeeld voor €7,- totaal (twee drankjes en twee gerechten).

Vergelijkbaar met Nederland

Kosovo lijkt in heel veel opzichten op Nederland. Iets wat wij totaal niet hadden verwacht. Het land is voornamelijk vlak. Er zijn fantastisch goede (snel)wegen en er is veel platteland. Je kunt hier ook met de Euro betalen. Het land wordt omringd door Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Servië. In de buurt van deze landen is Kosovo een stuk bergachtiger. De natuur is hier prachtig en wij keken onze ogen uit. Wij kwamen dit land binnen via het zuiden bij de grens met Noord-Macedonië en reden het land weer uit bij de grens met Montenegro. Vooral de laatste grensovergang was waanzinnig mooi! Denk aan slingerende bergpaden, dichte naaldbossen waar je dwars doorheen rijdt, bergen sneeuw in maart en de meest waanzinnige uitzichten.

Ultieme gastvrijheid en prachtige natuur

En dan heb ik het nog niets eens gehad over de gastvrijheid en vriendelijkheid van de inwoners. Iedereen die wij hebben ontmoet waren zó aardig en behulpzaam. Het begon al toen wij een camping zochten in de buurt van Prizren. Uiteindelijk kwamen wij in contact met een camping eigenaresse van een camping in de bergen. Deze was gesloten door de vele meters sneeuw die er op dat moment lag. Maar ze bood ons een oplossing; we mochten in de tuin van haar ouders verblijven op zo’n 10 minuten fietsen van de stad Prizren. Onze caravan paste maar net, maar het was zo ontzettend lief dat wij hier mochten verblijven. Vervolgens stapten wij op de fiets naar de stad waar we eerst iets gingen lunchen. Hier kregen we allerlei tips over het land wat we echt moesten zien en bezoeken. En onze drankjes werden betaald door een andere gast in het restaurant die zo blij was dat er toeristen naar hun land waren gekomen.

Later die week verbleven we in het noorden van het land waar we verrast werden door 3 kinderen die koekjes langs kwamen brengen op de camping. Ze woonden daar in de straat en vonden het zo leuk dat wij daar waren. Ongelooflijk. Je kunt het je als Nederlander niet voorstellen. We hebben hier de mooiste natuur gezien en hieronder zetten we onze 4 tips voor je op een rijtje.

1. Nationaal Park Bjeshkët e Nemuna

Met stipt het aller- aller- allermooiste Nationale Park waar wij deze reis zijn geweest! Vol ongerepte natuur, groene bossen, hoge bergen en vele soorten watervallen. Het was waanzinnig om hier doorheen te rijden en we kregen er daadwerkelijk geen genoeg van! Het park is onderdeel van de Albanese Alpen en je kunt hier verschillende wilde dieren spotten waaronder de bruine beer. Dit is ons helaas niet gelukt.

Nationaal Park Bjeshkët e Nemuna
Nationaal Park Bjeshkët e Nemuna

Let wel goed op want het kan gevaarlijk zijn om hier te rijden. Na regenval liggen er vele stenen op de weg, in de winter is er lawinegevaar, er zijn stukken wegdek ingestort en slingerwegen zonder vangrail. Desondanks is dit zonder twijfel de moeite waard!

Stenen op de weg - Nationaal Park Bjeshkët e Nemuna - Kosovo

Je kunt hier trouwens vele soorten activiteiten doen in de zomer. Denk aan quad rijden, hiken en je hoogtevrees bedwingen via een zipline.

2. Pejë

Aan de voet van bovenstaand park ligt het dorpje Pejë. Het heeft een super schattige bazaar waar je heerlijk overheen kunt struinen. Iets uit het centrum ligt het prachtige klooster Pec. Dit Klooster is vanbinnen prachtig versierd met muur- en plafondschilderingen. Je weet niet wat je ziet en waar je moet kijken. Wij liepen hier met grote ogen en open mond rond. We waren totaal verrast door al dit moois. Niet voor niets staat dit op de Unesco Werelderfgoedlijst.

klooster Pec
klooster Pec van binnen
klooster Pec in Pejë - Kosovo

Het klooster wordt bewaakt door de politie van Kosovo. Je hebt je paspoort nodig om binnen te komen.

3. Prizren

Een van de bekendste steden van Kosovo is Prizren. Het is een toffe plek waar je je prima een dagje kunt vermaken. Er zijn vele moskeeën te bezichtigen en het centrale plein is de hotspot van de stad. Het is wel ontzettend druk op de weg, dus probeer de auto te vermijden. Op de heuvel staat een oud fort waarvandaan je een mooi uitzicht op de stad hebt.

Prizren

Leuk feitje: de Kosovaarse vlag bevat zes sterren die zes etniciteiten symboliseren, namelijk; Albanezen, Turken, Bosniakken, Gorani, Serviërs en de Roma/Ashkali/Egyptische minderheden. Deze zijn allemaal in Prizren te vinden!

4. Nationaal Park Sharr

In maart was dit park bedekt met een grote laag sneeuw. Echter waren de wegen wel goed schoon waardoor we hier toch naartoe konden. Voor ons was het vooral vanuit de auto genieten omdat alle wandelroutes ontoegankelijk waren door de sneeuw. Maar dit mocht de pret niet drukken. Het was prachtig om hier te zijn.

Nationaal Park Sharr

Oprechte aanrader

Kosovo is een onvoorstelbaar prachtig land om te bezoeken, op alle fronten! De natuur, de mensen, de prijzen.. De inwoners doen ontzettend hun best om het land weer op te bouwen en ze hebben hier onder andere toeristen voor nodig. Tot nu toe is het land vrij onbekend, maar hier zal snel verandering in komen wanneer iedereen ziet hoe mooi het hier is. Vanuit ons een oprechte aanrader! Wij zijn verliefd geworden op het mooie Kosovo.

Deze leuke blog over Kosovo is geschreven door Melanie Verhoeven. Neem ook een kijkje op haar Instagram pagina: Roadsandadventures

Plan je reis door Kosovo
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Kosovo