Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lesbos: de thuisbasis van Ouzo en natuurlijke schoonheid

Lesbos - de thuisbasis van Ouzo en natuurlijke schoonheid

Lesbos: de thuisbasis van Ouzo en natuurlijke schoonheid

Lesbos - de thuisbasis van Ouzo en natuurlijke schoonheid

Inhoudsopgave

Lesbos, ook wel bekend als Lesvos, is het op twee na grootste Griekse eiland en één van de minder bekende eilanden, ondanks dat het de thuisbasis is van Ouzo en je er de verbazingwekkende natuurlijke schoonheid van The Petrified Forest kunt vinden. Lesbos ligt in de Egeïsche zee en de hoofdstad Mytilini is ook het centrum van de Egeïsche regio. Het eiland heeft bergen, dennenbossen, rotsachtige baaien, lange zandstranden, een interessante geschiedenis en prachtige olijfgaarden. Omdat Lesbos wat groter is, is er voor ieder wat wils en is het een perfect eiland voor een echt authentieke Griekse vakantie. Lees snel verder voor wat interessante informatie over Lesbos en wie weet boek jij je volgende vakantie in 2022 naar het Griekse eiland.

Het eiland Lesbos

Lesbos is een heel groen eiland – het zuiden heeft prachtige dennenbossen en lange zandstranden, terwijl het noorden zich kenmerkt door de vele groene olijfgaarden en kiezel- en rotsachtige baaien. Er zijn twee hoge bergen, Lepetymnos en Olympos, beide rond de 967 meter hoog en beide met verbazingwekkend mooie uitzichten. De bergen zijn grotendeels ongerept en bedekt met gemengde bossen, fruitbomen en fantastische watervallen. In mei groeien hier zeldzame orchideeën en op de hellingen leven zeldzame vogels.

Het eiland Lesbos staat ook bekend om zijn olijfolieproductie en er zijn meer dan 11 miljoen olijfbomen – dat zijn 122 bomen per inwoner! Olijfolieproductie is een groot deel van het eilandleven op Lesbos, de meeste steden hebben een olijvenperserij en november is een zeer drukke maand voor het oogsten van olijven. Lesbos’ olijfolie is echt heerlijk – het heeft een hele lichte textuur en gouden kleur en de lokale bevolking is erg trots om het aan je te serveren!

Stranden van Lesbos

Natuurlijk kun je niet praten over een Grieks eiland zonder stranden te noemen en Lesbos is geen uitzondering. Een prachtig, uitgerekt strand kun je vinden bij Vatera (8 km strand!) en Agios Isidoros, prachtige kiezelbaaien vind je bij bij Anaxos en Petra, en langzaam aflopende baaien bij Gavathas en Kalloni, perfect voor kinderen. Het verbazingwekkende witte zand en de turquoise wateren van Tokmakia zullen je doen denken aan meer exotische locaties en Lesbos heeft ook prachtige verlaten baaien, rotsachtige baaien, warmwaterbronnen en pittoresk rood zand! Of je nu op zoek bent naar drukke stranden met bars en ligstoelen of er liever even tussenuit gaat en het strand helemaal voor jezelf hebt, je vindt het allemaal op Lesbos.

The Petrified Forest

Lesbos staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege ‘The Petrified Forest’ in het zuiden van het eiland, in de buurt van de prachtige Boheemse haven van Sigri. The Petrified Forest werd meer dan 20 miljoen jaar geleden gevormd toen een vulkaan uitbarstte die het hele gebied bedekte met gesmolten lava en as. De bomen zijn in steen veranderd en zo kun je de versteende overblijfselen van het bos zien. Er zijn stammen tot 20 meter lang en hele wortelstelsels bewaard in gesteente. Het is een ontzagwekkend landschap.

Sigri
Sigri – Foto:  Ruth Corke Photography

Als je op een warme dag gaat, vergeet dan niet om een ​​hoed en voldoende water mee te nemen. Er is ook een mooi modern museum in Sigri, met een aantal fantastische tentoonstellingen. Het is een geweldig dagje uit om het park, het museum en Sigri te bezoeken voor de lunch, gevolgd door een duik in het mooie, langzaam aflopende strand om af te koelen!

Ouzo – Hét Griekse drankje

Lesbos is de thuisbasis van Ouzo, de krachtige likeur met anijssmaak, die beroemd is over de hele wereld. Er zijn twee Ouzo-musea op het eiland en verschillende distilleerderijen om te bezoeken. Het is fascinerend om te zien hoe deze Griekse likeur op de traditionele manier wordt gemaakt en met dezelfde lokale, traditionele ingrediënten. Leer Ouzo te drinken zoals de lokale bevolking, over ijs, met wat meze (kleine schotels) om te delen, en zorg ervoor dat je langzaam drinkt – Ouzo drinken moet je nooit overhaasten!

Eten op Lesbos

Lesbos is een duurzame toeristische bestemming en daarom vind je hier zeker een maaltijd met weinig voedselkilometers! De meeste verse producten worden op het eiland verbouwd, landbouw is hier nog steeds een industrie en natuurlijk wordt er ook veel gevist. Bezoek Kalloni om de beroemde sardientjes te proberen, haal een spanakopita (spinazietaart) bij een plaatselijke bakker of probeer de lokale delicatesse van kolokithlouloudia – delicate courgettebloemen gevuld met rijst en/of feta en lokale kazen en kruiden.

Lesbos is de beste keuze voor een authentieke vakantie in Griekenland. Met zoveel te zien en te doen op Lesbos is er voor ieder wat wils!

Dit artikel is een samenwerking met Real Lesvos

Plan je reis door Griekenland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Griekenland