Zoek
Sluit dit zoekvak.

Magnetic Island: wat te doen op dit paradijselijke eiland

Magnetic Island - wat te doen op dit paradijselijke eiland

Magnetic Island: wat te doen op dit paradijselijke eiland

Magnetic Island - wat te doen op dit paradijselijke eiland

Inhoudsopgave

Na 3 volle dagen in het sfeervolle Townsville was het voor ons weer tijd om het vaste land te verlaten. Tijd om Magnetic Island te gaan verkennen. Een eiland waar wij enorm naar uitkeken. Zou het Fitzroy Island gaan overtreffen? Gaan we wildlife spotten? Zijn de stranden echt zo betoverend mooi? Allemaal vragen die in deze uitgebreide blog over Magnetic Island worden beantwoord. Reis je mee naar dit tropische eiland aan de oostkust van Australië?

Reisvideo over Magnetic Island

YouTube video

Onze route door Noord-Queensland

De ferry naar Magnetic Island vanaf Townsville
Uitzicht vanaf de ferry naar Magnetic Island van Townsville

Ferry vanaf Townsville

Het bezoeken van Magnetic Island is zeer eenvoudig. Via Magnetic Island Ferries of SeaLink Queensland boek je online eenvoudig je tickets voor de ferry en in 25 minuten ben je al op het eiland. Wij vaarden zelf met de ferry van Magnetic Island Ferries en betaalden hiervoor $30.00 voor 2 personen (enkele reis).

Onderweg naar Magnetic Island
Onderweg naar Magnetic Island

De route onderweg naar het eiland was al schitterend. Helemaal wanneer we dichterbij het eiland kwamen. We zagen prachtige heuvels met rotsen en bomen en langs de kust stroken met azuurblauw water.

Aankomst bij Magnetic Island
Aankomst bij Magnetic Island

Bij het binnenvaren van de haven zagen wij al meteen dat Magnetic Island een pareltje is. Een mooie haven vol met jachten en mooie appartementen langs het water verwelkomde ons. En dan die schitterende heuvels waar de zon een schaduwspel speelt op de achtergrond. Wat een feestje om hier een paar dagen te mogen zijn.

De haven van Nelly Bay - Magnetic Island
De haven van Nelly Bay
Mooie appartementen langs het water bij Nelly Bay
Appartementen langs het water bij Nelly Bay
Bootjes bewegen op het water in de haven van Nelly Bay
Bootjes bewegen op het water in de haven van Nelly Bay

Island Cottages

Na aankomst op het eiland zijn we direct naar ons verblijf gelopen. We hadden een cottage geboekt van Island Cottages in Nelly Bay. De locatie, prijs en beoordeling (9.3) spraken ons erg aan. Aangezien we vroeg in de ochtend aankwamen, was onze cottage nog niet klaar. We hadden een leuk gesprek met de eigenaar en die beloofde ons dat de cottage na een uur klaar zou zijn. Dat noemen we nog eens service, aangezien je normaal bij accommodaties tot 14.00 uur moet wachten.

Island Cottages
Ons terras
Ons terras
Een mooie gekleurde vlinder in ons tuintje bij de cottage - Magnetic Island
Een mooie gekleurde vlinder bij ons terrasje bij de cottage
Naast vlinders hebben we ook kookaburra's in onze tuin
Naast vlinders hebben we ook kookaburra’s in onze tuin
Wat een grappige beesten blijven het toch!
Wat een grappige beesten blijven het toch!

Door de perfecte locatie kun je vanuit de cottage meerdere kanten op gaan. Wij besloten om tijdens de schoonmaak van onze cottage de kust te gaan verkennen wat op loopafstand is. Je hoeft alleen maar de straat uit te lopen en dan kom je al aan bij de kust.

De kustlijn -  op loopafstand vanaf onze cottage
De kustlijn, op loopafstand vanaf onze cottage

We zien een prachtig strand aan de rechterkant en besluiten ook om later de linkerkant op te lopen, waar we een soort van klein schiereilandje zien. Vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht op de haven en boten. Hier staan ook de bekende letters van Magnetic Island die je vanaf de ferry ziet schitteren in de zon.

Magnetic Island
Welkom op Magnetic Island
Een helicopterplatform
Een helikopterplatform

Ook vind je er een helikopterplatform, een paar kunstwerken en natuurlijk weer wildlife. Zo zagen wij een zwarte reiger en veel hagedissen die weer de bosjes in schoten.

Een groot kunstwerk
Een zwarte reiger gespot op Magnetic Island
Een zwarte reiger
Een overblijfsel op het eiland - Magnetic Island
Een overblijfsel, midden op het eilandje

We zijn natuurlijk op een Australisch eiland, de humor kan natuurlijk ook op Magnetic Island niet ontbreken. Zo zien wij tussen de rosten een gekleurde zeemeermin zonder hoofd en armen.

Een zeemeermin zonder hoofd en armen
Een zeemeermin zonder hoofd en armen
Een mooi doorkijkje - Magnetic Island
Een mooi doorkijkje

Na de linkerkant te hebben verkend vinden we het ook leuk om een stukje rechtsaf te slaan en de kust hier te bewonderen. Hier zie je naast veel palmbomen ook veel mooie huizen en accommodaties. Een mooie plek om te verblijven.

Mooie stranden vol met palmbomen
Mooie stranden vol met palmbomen
Uitzicht vanaf het eilandje op de kust met mooie huizen
Uitzicht vanaf het eilandje op de kust met mooie huizen
Wat een plaatje he!
Wat een plaatje he!

Vergeet ook niet om even in het water te kijken. De kans dat je bijzondere vissen ziet zwemmen is altijd groot in Australië. Bij de aangelegde pier van zandzakken hadden wij de kans om even iets verder op het water te kijken. Veel kleine visjes waren aanwezig, alleen helaas geen aparte vissen gespot.

Lopen op een pier van zandzakken - Magnetic Island
Lopen op een pier van zandzakken
Je hoeft niet bang te zijn dat er geen plek is op het strand
Privestrandje?
Genieten van Magnetic Island
Genieten van Magnetic Island
Genoeg strand op Magnetic Island
Genoeg strand op Magnetic Island

Horseshoe Bay

De eerste dagen hadden wij geen auto tot onze beschikking. Maar het gebruik van de bus op het eiland is ook zeker een aanrader. Wij zaten zelf in Nelly Bay en een uitstapje naar bijvoorbeeld Horseshoe Bay is zo gedaan. Wij hadden namelijk de bushalte voor de deur. De rit van Nelly Bay naar Horseshoe Bay is ongeveer 15 minuten.

Het plaatsje Horseshoe Bay - Magnetic Island
Het plaatsje Horseshoe Bay
To live here you must like the island, and the island must like you
‘To live here you must like the island, and the island must like you’ – Gerry Kearns

Horseshoe Bay is een gezellig kustplaatsje met wat restaurants en winkeltjes, die allemaal aan de hoofdweg zitten. In het gebied kun je genieten van het strand, het water opgaan met een zeilboot of een jetski, maar ook een avontuurlijke wandeling maken door butterfly forest. Dat laatste hebben wij gedaan.

Butterfly Forest

Wij vinden het altijd leuk om de natuur in te gaan en op zoek te gaan naar wildlife. Het eiland Magnetic Island leent zich hier perfect voor. Zo is Butterfly Forest een mooie wandeltocht waarbij je veel vlinders kunt spotten. Hoewel we in het begin erg twijfelden of we wel een vlinder zouden zien, zagen we halverwege de wandeling er steeds meer verschijnen.

Wandeling door Butterfly Forest - Magnetic Island
Wandeling door Butterfly Forest
Prachtige vlinder - Magnetic Island
Prachtige vlinder
En nog een mooie vlinder op een oud blad - Magnetic Island
En nog een mooie vlinder op een oud blad
Een witte vlinder
Een witte vlinder

Wat wij niet hadden verwacht was dat er ook wallabies aanwezig waren. Terwijl we aandachtig op zoek waren naar vlinders zagen we opeens wallabies wegschieten. Toen ik eenmaal de eerste had gespot, zag ik dat we door veel meer wallabies werden aangekeken. Hoe gaaf is dat?!

Een wallaby kijkt ons nieuwsgierig aan
Een wallaby kijkt ons nieuwsgierig aan

De Butterfly Forest is echt een mooie wandeling als je van natuur houdt, en natuurlijk van vlinders en wallabies. Of de wallabies er altijd zitten is natuurlijk de vraag, ze versplaatsen zich snel, en waarschijnlijk was de Butterfly Forest op dat moment hun fijnste plekje om te zijn.

Het stand in Horseshoe Bay vlakbij de bushalte
Het strand in Horseshoe Bay, vlakbij de bushalte
Uitzicht vanaf de bushalte in Horseshoe Bay
Uitzicht vanaf de bushalte in Horseshoe Bay

Het leuke aan Magnetic Island is dat er meerdere plaatsjes zijn. Zo hebben wij al het een en ander verteld over Nelly Bay en Horseshoe Bay. Maar er is ook Alma Bay, waar je nu kennis mee gaat maken.

Alma Bay

Alma Bay ligt niet ver van Nelly Bay vandaan, de afstand is namelijk 2,5 kilometer. Terwijl wij de kustlijn van Nelly en Horseshoe Bay al prachtig vonden, doet Alma Bay er nog een schepje bovenop. Door het idyllische karakter en het prachtige rotsachtige landschap is Alma Bay echt een plaatje.

Mensen genieten van het water bij Alma Bay
Mensen genieten van het water bij Alma Bay
Prachtige baai
Prachtige baai

Magnetic Island is echt een vogeleiland. Je kunt er zoveel bijzondere vogels spotten. Het soort wat wij het meest spotten was de kookaburra. Die je aan zijn prachtige kleuren en door zijn grappige lach kunt herkennen.

Een mooie blauwgekleurde kookaburra
Een mooie blauwgekleurde kookaburra

Rotswallabies (Geoffrey Bay)

Op loopafstand van Alma Bay vind je nog een heel bijzondere plek, namelijk Geoffrey Bay. Op deze plek kun je namelijk Rotswallabies spotten. Voor mij was een bezoek aan Geoffrey Bay één van de hoogtepunten van Magnetic Island. Niet alleen vanwege deze super schattige beetjes, maar ook door het indrukwekkende landschap.

Onderweg naar de rockwallabies
Onderweg naar de rock wallabies

Het eerste stuk van de wandeling richting de rots wallabies is al een feestje. Waar je ook kijkt, elk uitkijkpunt is een foto waard. Dat prachtige felblauwe water met die enorme rotsen erin, het vraagt gewoon telkens om een nieuwe foto.

Een bootje dobbert in het felblauwe water
Een bootje dobbert in het felblauwe water
Enorme rotsen langs de weg bij Geoffrey Bay
Wat is het hier mooi!
Wat is het hier mooi!
Toch net een ansichtkaart
Toch net een ansichtkaart?

Ook in het water kom je ogen te kort, zo zagen we duizenden kleine visjes in scholen heen en weer zwemen. En zagen we ook opeens een pijlstaartrog zwemmen, wat natuurlijk fantastisch is om in het echt te zien.

Duizenden visjes in het water
Duizenden visjes in het water
Pijlstaartrog in het water

We waren erg benieuwd of we snel rots wallabies zouden spotten, het was namelijk midden op de dag dat wij deze bijzondere plek bezochten. Erg warm dus! Maar al snel zien we dat we geluk hebben en verschijnen de eerste wallabies op de rotsen.

Geef de wallabies nooit te eten!
Geef de wallabies nooit te eten!
Het beginpad van Geoffrey Bay
Het begin van het pad richting de wallabies
Geoffrey Bay
Alleen al het pad is een bezoek waard
Kijk goed om je heen, want ze zitten er echt die rots wallabies
Kijk goed om je heen, want ze zitten er echt die rots wallabies
Ja hoor, gespot! Let ook goed op hun wimpels, zijn ze niet prachtig
Ja hoor, gespot! Let ook goed op hun wimpers, zijn ze niet prachtig?
Dichterbij een wallabie kun je volgens mij niet komen
Dichterbij een wallabie kun je volgens mij niet komen en nog een kleintje in de buidel ook!
Wat een schatjes zijn het toch!
Wat een schatjes zijn het toch!

Het is echt genieten geblazen. Naast de wallabies is de omgeving echt adembenemend mooi. Al die mooie rotspartijen, natuur en dat blauwe water. Fotografen en natuurliefhebbers gaan deze plek echt geweldig vinden.

Even genieten van het uitzicht
Even genieten van het uitzicht
Rotspartijen in het water
Rotspartijen in het water
We lopen terug richting Alma Bay
We lopen terug richting Alma Bay
Ok, nog even genieten, het is té mooi hier
Ok, nog even genieten! Het is té mooi hier!
Ok, één kiekje nog
Ok, één kiekje nog!

Wie Magnetic Island bezoekt mag deze plek met rots wallabies echt niet overslaan. Zoals ik al eerder zei vind ik dit het mooiste stukje van het eiland. We vonden het zo gaaf dat we de volgende dag weer een kijkje zijn gaan nemen. Wat ons toen opviel was dat de rock wallabies een stuk minder goed te spotten waren. Het ligt dus wel aan het moment dat je er bent en een beetje geluk hebben. Maar wie op het eiland is kan makkelijk nog een keer teruggaan.

The Forts Walk

Nog een hoogtepunt tijdens ons bezoek aan het eiland was de hike naar The Forts. Hiervoor moet je iets meer tijd in plannen, zorgen dat je voldoende water bij je hebt, goed ingesmeerd bent en een pet draagt. Zeker wanneer je net als wij deze hike in het natte seizoen gaat doen.

Borden met informatie
Borden met informatie

De wandeling begon vrij makkelijk met een recht grind pad, wat ons al snel bij het eerste mooie vergezicht bracht.

Stukje over het gebied
Stukje over het gebied
Prachtig vergezicht
Prachtig vergezicht

Net voordat wij bij het uitzicht waren, passeerden een groepje Australiërs ons. Vol enthousiasme vertelden ze ons dat ze verschillende koala’s hadden gespot op ooghoogte.

Close-up van het vergezicht
Close-up van het vergezicht

Wanneer we verder vorderen met de wandeling wordt het pad wat smaller. We zagen ook dat we een ander soort bomen zien, bomen waar koala’s graag in zitten. Goed opletten dus!

Het pad richting het fort
Het pad richting het fort
Voor de tweede keer worden we getrakteerd op een mooi uitzicht
Voor de tweede keer worden we getrakteerd op een mooi uitzicht
Katoenen planten zijn er ook in overvloed
Katoenplanten zijn er ook in overvloed
We zien het fort in de verte al liggen
We zien het fort in de verte al liggen

Hoewel je het op de foto’s niet goed kunt zien, behalve aan onze natte t-shirts, kan ik vertellen dat het een pittige hike was. Niet vanwege het moeten klimmen, dat viel nog wel mee, maar meer vanwege de hoge luchtvochtigheid. Om de zoveel tijd hadden we dan ook even een korte drinkpauze.

Ook deze hike heeft de nodige klimmetjes maar het is wel goed te doen
Ook deze hike heeft de nodige klimmetjes, maar het is wel goed te doen
En weer genieten we van een schitterend vergezicht
En weer genieten we van een schitterend vergezicht
Nog even poseren
Nog even poseren
En ook hier weer veel mooie rotspartijen
En ook hier weer veel mooie rotspartijen
Hoe dichterbij we bij het fort zijn, hoe meer we moeten klimmen
Hoe dichterbij we bij het fort zijn, hoe meer we moeten klimmen

Hoewel we nog steeds geen koala’s hadden gespot, genoten we wel enorm van het landschap. Hoe hoger we kwamen hoe indrukwekkender dit werd.

Nog een uitzicht ik bleef foto's maken!
Nog een uitzicht, ik bleef foto’s maken!

Het laatste stukje naar boven op het fort bestaat uit wat trappen die je leiden naar een platform waar je een adembenemend uitzicht hebt.

Trap naar het uitkijkpunt
Trap naar het uitkijkpunt

Toen ik eenmaal boven was, wist ik weer waarvoor ik deze hike in dit vochtige klimaat had gemaakt. Want het uitzicht was het dubbel en dwars waard. En voor zulke uitzichten moet je soms ook een beetje moeite doen, toch?

Een mooi baaitje in de verte
Close-up van het baaitje
Close-up van het baaitje
Uitzicht op de heuvel en op een ander fort
Uitzicht op de heuvel en op een ander fort
Vanuit het fort zelf
Vanuit het fort zelf
De diversiteit aan bomen en planten is hier echt mooi
De diversiteit aan bomen en planten is hier echt mooi

Wanneer we de daling weer in hadden gezet, begon ik mij toch wel een klein beetje zorgen te maken. Het zal toch niet dat wij geen koala’s gaan spotten? Terwijl iedereen die terugkwam ons er op attendeerde dat ze ze hadden gezien op ooghoogte. We gingen nog beter om ons heen kijken.

En waar zo'n gaaf uitzicht, het verveelt nooit!
En weer zo’n gaaf uitzicht, het verveelt nooit!
Wat een mooie bomen hier
Wat een mooie bomen hier

Terwijl we regelmatig bordjes zagen hangen met ‘please do not touch, feed or give water to koalas’, werd bij mij de twijfel of we ze wel gaan spotten steeds groter.

Please do not touch, feed, or give water to koala's - Magnetic Island
Please do not touch, feed, or give water to koala’s

Gelukkig was ik samen met Martin, die haarscherpe ogen heeft. Want ja hoor… daar zat er eentje… heerlijk lui in de boom. Mijn dag kon niet meer stuk, wat fijn om ze weer in het echt te kunnen spotten, dacht ik.

Koala in de boom - Magnetic Island
De eerste koala die we gespot hadden

En terwijl we verder weer afdalen, zien we er weer eentje zitten, deze keer echt op ooghoogte.

Koala in de boom op ooghoogte
Koala in de boom, op ooghoogte
Als je zo dichtbij bent moet je toch ook even ermee op de foto
Als je zo dichtbij bent, moet je toch ook even ermee op de foto

En daarna hebben we er gewoon nog eentje gezien, ook weer van heel dichtbij. Hebben we er op de heenweg pal overheen gekeken, of hielden ze zich schuil? Ik denk zelf het eerste, haha.

De hike bij The Fort hadden wij niet willen missen. Naast de vele grandioze uitzichten, was het natuurlijk geweldig om koala’s in het wild te kunnen zien. Ik heb zelf nog nooit een koala in het wild van zo dichtbij kunnen spotten. The Fort is daar blijkbaar een hele goede plek voor. Dat hoorden wij ook van andere reizigers.

Picnic Bay

De laatste plek die wij bezochten was Picnic Bay. Ook dit is weer een mooie baai met mooie plekjes. Wat Picnic Bay anders maakt dan bijvoorbeeld Horseshoe Bay is dat er bij een heel stuk geen auto’s kunnen komen. Dit geeft een wat relaxter sfeertje. Het gebied met restaurants voelt daardoor meer aan als een kleine boulevard.

Bijzondere bomen bij Picnic Bay
Bijzondere bomen bij Picnic Bay
Weer een mooie vogel in de bomen
Weer een mooie vogel in de bomen
De pier is wel het plaatje wat Picnic Bay zo mooi maakt - Magnetic Island
De pier is wel het plaatje wat Picnic Bay zo mooi maakt
De pier bij Picnic Bay - Magnetic Island
De pier bij Picnic Bay
Ook hier weer schitterende stranden - Magnetic Island
Ook hier weer schitterende stranden

Als je in het regenseizoen op Magnetic Island bent en van zwemmen houdt dan raad ik je aan om Picnic Bay te bezoeken. Hier hebben ze namelijk netten in het water, zodat jij veilig in de zee kunt zwemmen en niet gestoken wordt door een giftige stinger.

Wallart in Picnic Bay
Wallart in Picnic Bay
Een stel Curlews hangt ook rond op het strand
Onderweg naar Nelly Bay - Magnetic Island
Onderweg naar Nelly Bay

Terug naar Townsville

Na 3 geweldige dagen op Magnetic Island was het voor ons weer tijd om de ferry te pakken richting Townsville. Wij zijn blij dat wij dit eiland hebben mogen ontdekken en zijn wel een beetje verliefd geworden op deze plek. Of we terugkeren is zeker! Wanneer? Dat is de vraag!

Op de ferry richting Townsville
Laatste moment dat we konden genieten van Magnetic Island
Laatste moment dat we konden genieten van Magnetic Island
Bye Bye Magnetic Island
Bye Bye Magnetic!
Tot de volgende keer Magnetic Island
Tot de volgende keer Magnetic Island
Op het eiland zijn veel leuke accommodaties te vinden
Op het eiland zijn veel leuke accommodaties te vinden
Welkom terug in Townsville
Welkom terug in Townsville

Over Magnetic Island

Hoewel Magnetic Island geen onbekend eiland is voor toeristen en Australiërs, en het er dus in normale tijden zonder pandemie best druk kan zijn, raad ik wel echt aan om dit eiland te bezoeken. Het combineren van het sfeervolle Townsville met het paradijselijke Magnetic Island vonden wij geweldig om te doen. Even de stad achter je laten en één zijn met de natuur.

Voor mij is Magnetic Island Australië in het klein. Het vele wildlife die je op een toch wel kleine oppervlakte kunt spotten is echt te gek. Om die beesten op het vaste land allemaal te kunnen spotten moet je toch wel een veel grotere afstand afleggen. Maar ook de vele mooie landschappen op Magnetic Island zijn een bezoek waard!

Dit is leuk om te doen op Magnetic Island

  • Sta oog in oog met rotswallabies bij Geoffrey Bay
  • Doe de Magnetic Island Forts Walk van 4 km
  • Spot de mooiste vlinders én wallabies bij Butterfly Forest
  • Ga ontbijten, lunchen of dineren bij Scally Wags café.
Scally Wags café
Tip: hier hebben wij een van de lekkerste bananenbrood ooit gegeten

Meer tips lezen over Magnetic Island? Neem dan een kijkje op Thisismagneticisland.com

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië