7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden

Gepubliceerd: 13 jul 2022 | Foto: 7 tips voor een bezoek aan de Marker Wadden

Sinds een paar jaar is het Markermeer een eilandengroep rijker. De Marker Wadden zorgen voor een rijkere biodiversiteit in het gebied en bieden nieuwe broedplaatsen aan diverse soorten vogels. Een interessante bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars dus. Wil je ook kennismaken met dit bijzondere natuurgebied? Met deze tips voor een bezoek aan de Marker Wadden ga je goed voorbereid op pad.

Over de nieuwe eilanden

Nog niet eens zo heel lang geleden klotste hier de Zuiderzee tegen de kades van Lelystad. Om het land te beschermen tegen overstromingen werden dijken gebouwd. Met de komst van de Houtribdijk, die Lelystad met Enkhuizen verbindt, ontbreekt het in het Markermeer aan goed stromend water. Dat heeft tot gevolg dat het troebele water nauwelijks leven kan huizen.

De eilanden zorgen ervoor dat slib en zand wordt afgezet. Hierdoor kan het water zichzelf als het ware reinigen. De kunstmatige kust trekt heel veel vogels en insecten aan. En die nemen op hun beurt weer allemaal andere dieren mee. Welke? Dat is iedere keer weer een verrassing. Want alhoewel de eilanden door de mens zijn aangelegd, laten ze hier de natuur wel zoveel mogelijk op zijn vrije beloop.

Op dit moment bestaat het gebied uit 5 eilanden, waarvan alleen het Haveneiland open is voor bezoekers. Twee nieuwe eilanden zijn in de maak.

Eilandpaviljoen Marker Wadden
Eilandpaviljoen Marker Wadden

Bezoek de Marker Wadden

Het Haveneiland is alleen bereikbaar per boot. Je mag hier aanmeren met je eigen watervoertuig. Bezoekers kunnen ook online tickets kopen om mee te gaan met een zeilschip of aquashuttle. Die laatste is onderdeel van de vaste veerdienst van het eiland.

Lijkt het je wel wat om op dit bijzondere eiland rond te dwalen? Dit zijn mijn tips voor een bezoek aan de Marker Wadden:

  1. Boek op tijd je ticket online. Leden van Natuurmonumenten krijgen een fikse korting op de overtocht. Een lidmaatschap is daarentegen slechts 3 euro per maand en biedt vele voordelen, dus wellicht is het verstandig om eerst lid te worden. Hetzelfde geldt voor een bezoek aan de Marker Wadden met kinderen die lid zijn van OERRR!
  2. Op de aquashuttle is een toilet aanwezig, maar ze hebben liever niet dat die gebruikt wordt door gasten van het eiland. Een overtocht duurt een half uur, dus als je voor die tijd nog van het (gratis) toilet gebruik wil maken, kun je even naar Bataviastad shopping centre lopen
  3. Het eilandpaviljoen is de enige plek waar ze eten en drinken verkopen. Je kunt hier geen uitgebreide maaltijden verwachten, maar wel een vegetarische soep, tosti’s en wat snacks. Neem dus voor de stevige trek zelf wat mee
  4. Ook is het eilandpaviljoen de enige plek met openbare toiletten. Houd daar rekening mee als je gaat wandelen
  5. Een verrekijker is een must om alle dieren goed te kunnen bekijken. Vanuit de vogelkijkhutten kun je echt de mooiste exemplaren spotten
  6. Naast wandelen is het op het strand ook goed toeven. Neem dus bij mooi weer eventueel badkleding en een handdoek mee
  7. Vind je een dag op het eiland te kort? Boek dan een unieke overnachting in een van de vier recreatiehuisjes op het eiland
Prachtige wandelgebieden
Prachtige wandelgebieden

Extra tips

Het haveneiland van de Marker wadden is wat mij betreft echt een bezoekje waard. Omdat het gebied nog volop in ontwikkeling is, is geen bezoek hetzelfde en kan de omgeving er over een jaar alweer compleet anders uitzien.

Ik zou dan ook willen aanraden om een goede camera mee te nemen. Het eiland is zeer fotogeniek! Vergeet ook geen zonnebrand mee te nemen en een vest of dikke trui is ook geen overbodige luxe, want er kan hier een stevige wind staan. 

Leg de Marker Wadden ook zelf vast
Leg de Marker Wadden ook zelf vast

Heb ik je al enthousiast gemaakt? Meer tips voor duurzame reizen in Nederland en de rest van Europa deel ik op eengoedereis.nu

Liefs, Mirjam hart

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs over Nederland

10 x doen in Rotterdam tijdens een weekendje weg

Zin in een weekendje weg in Nederland? Wat dacht van je een weekendje Rotterdam? Tijdens jouw bezoek aan deze leuke...

Activiteiten in de natuur: geniet nog intenser van de Nederlandse natuur

Nog nooit eerder konden we zo intens genieten van de natuur als nu. Met de komst van het vakantiehuisjes platform...

Hotel de Werelt: een comfortabel hotel midden in het groen

Op uitnodiging van Hotel de Werelt zijn we naar de omgeving van Lunteren gegaan om daar te overnachten en de...

Overnachten in Deventer: de leukste hotels in hartje Deventer

Deventer is één van de oudste steden van Nederland en de ideale stad voor een weekendje weg in eigen land....

10 leuke dingen om te doen in Nederland

In Nederland is zoveel te beleven dat je eigenlijk niet eens naar het buitenland hoeft te gaan. Elke provincie in...

A’DAM Toren opent achtbaan dwars door centrum Amsterdam

Met hoge snelheid onder het Rijksmuseum door, vliegend tussen de duiven op de Dam en zigzaggen tussen de bootjes op...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy