Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Medellín in Colombia: de leukste bezienswaardigheden en tips!

Medellin street art

Medellín in Colombia: de leukste bezienswaardigheden en tips!

Medellin street art

Inhoudsopgave

De stad Medellín ken je waarschijnlijk uit de serie Narcos, waarin de DEA-jacht op Pablo Escobar en het Medellínkartel wordt gevolgd. Van eind jaren ‘70 tot het begin van de jaren ‘90 werd de stad geteisterd door drugsoorlogen, maar inmiddels is Medellín, dankzij modernisering en de inzet van de lokale bevolking, één van de leukste steden om te bezoeken tijdens een rondreis in Colombia.

De stad werd officieel gesticht op 3 maart 1616 door Francisco Herrera y Campuzano onder de naam Poblado de San Lorenzo, maar op 2 november 1675 is de naam van de stad veranderd in Villa de Nuestra Señora de la Candelaria de Medellín, of simpelweg Medellín.

Medellín staat verder bekend als de stad van de eeuwige lente vanwege de vele zonuren en het aangename klimaat. Omdat de stad zich in een vallei bevindt en omringd wordt door groene bergen, is het weer het hele jaar heerlijk. De gemiddelde temperatuur is rond de 22°C. Natuurlijk valt in de stad en de regio af en toe regen, maar het wordt er zelden echt koud. Bovendien zorgt de regen ervoor dat de omgeving zo prachtig groen blijft.

Medellín

De inwoners van de stad worden ook wel “Paisas” genoemd. Ze zijn heel vriendelijk en vooral trots op hun stad en land. Muziek is een belangrijk onderdeel van de cultuur, en daarom hoor je altijd en overal salsa, bachata en merengue in de straten. Verder vind je er heel veel heerlijke restaurants, hippe koffiebarretjes en een bruisend nachtleven. Om maximaal van Medellín en de omgeving te genieten, zou ik vijf tot zeven dagen plannen en de volgende activiteiten ondernemen:

Verken het oude centrum

In de stad worden veel gratis Walkingtours aangeboden en dat is een fijne manier om de stad te leren kennen. In het centrum van Medellín vind je ook Plaza Botero, met 23 gigantische bronzen beelden van kunstenaar Fernando Botero. Deze kunstenaar en beeldhouwer, toont mensen en figuren in grote, overdreven volumes. Botero hield van Medellín en Medellín houdt van Botero. Zo heeft hij een enorme hoeveelheid van zijn werk geschonken aan zijn geliefde stad. En viert de stad op 19 april Día de Botero, ter ere van zijn geboortedag.

Sculpture van Fernando Botero

Een andere leuke wijk is El Poblado. Hier zitten de leukste en hipste restaurants, winkels, cafés en koffiebarretjes. In deze wijk kun je ook veilig uitgaan en van het nachtleven genieten.

Maak een rit in een kabelbaan

Maak een ritje in een van de kabelbanen van de stad om van het prachtige uitzicht over de stad en de groene omgeving. Oorspronkelijk werden de kabelbanen van Medellín gebouwd om de inwoners van de sloppenwijken een alternatief te bieden om veilig naar het centrum te reizen. Dit bevorderde de sociale integratie en economische kansen van veel inwoners in afgelegen gebieden. Inmiddels zijn de kabelbanen een toeristische attractie geworden, maar ook de lokale bevolking maakt er nog dankbaar gebruik van.

Groene omgeving in de buurt van Medellín

Ciclovía de Medellín

Ben je toevallig op een zondag in Medellín? Trek dan je hardloopschoenen aan en doe mee met de Ciclovía. Dit fantastisch initiatief is ontstaan in Bogotá en werd in 1976 overgenomen door de lokale raad van Medellín.

Tijdens Ciclovía wordt een belangrijke weg afgesloten voor automobilisten, zodat fietsers, hardlopers en voetgangers veilig kunnen sporten en bewegen in de straten van de stad. De route loopt langs Carrera 43, van El Centro tot het zuiden van de stad in Envigado. Het mooie is dat er geen specifiek ontmoetingspunt is; je kunt overal langs het pad aansluiten en trainen zonder langsrazend verkeer.

Langs de weg vind je ook lessen zoals yoga, Zumba en dans. Aan deze sessies kan je gewoon meedoen en zijn gelukkig toegankelijk voor alle niveaus en leeftijden. Dat geldt overigens voor alle sporten en deelnemers. De gemeenschap komt vooral samen om te genieten van de positieve vibes en frisse lucht.

Street art Medellín

Let’s go! Of toch niet?

Als ik enthousiast over Medellín vertel, krijg ik eigenlijk altijd de vraag of de stad wel veilig is. En dat antwoord is simpel! Ja, Medellín is veilig om naartoe te reizen. De stad ontving in 2022 maar liefst 1.400.000 internationale bezoekers, en de meesten van hen hadden een veilige ervaring. Maar je moet nog steeds voorzichtig zijn, waar je ook heen gaat. Om door de stad te reizen, is de metro een veilige en handige manier. Gebruik alleen officiële taxi’s en vermijd afgelegen gebieden ’s nachts. Draag geen opvallende sieraden of waardevolle spullen en wees voorzichtig met je persoonlijke bezittingen in drukke gebieden.

El Poblado en Laureles-Estadio zijn fijne wijken om te verblijven. El Poblado vanwege de veiligheid en uitgaansgelegenheden en Laureles-Estadio vanwege de centrale ligging en de lokale sfeer. Het is ook vlakbij metrostation Estadio en daarom ideaal voor het verkennen van het historische centrum.

Ontdek ook zelf hoe mooi Colombia is. De experts van Van Verre helpen je graag jouw droomreis door Costa Rica te realiseren. Bekijk de mogelijkheden

Tours in Medellín

Powered by GetYourGuide

Deze leuke gastblog over Medellín in Colombia is geschreven door gastblogger Lesley.

Over Lesley: Gewapend met mijn camera en paspoort ben ik altijd op zoek naar mooie plaatsen, nieuwe
ervaringen en bijzondere verhalen. Dankzij mijn voorliefde voor de Spaanse taal en cultuur ben ik vaak in Spanje te vinden en bezoek ik het liefste de landen in Midden- en Zuid-Amerika. Veel van mijn Spaanse ervaringen en verhalen heb ik verzameld en beschreven in mijn boek Cityscapes Spanje. Deze is nu te bestellen op mijn website of bij de lokale boekhandel. 

Plan je reis door Colombia
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Colombia