Midzomernacht boven de poolcirkel - Scandinavië op haar best

Midzomernacht boven de poolcirkel: Scandinavië op haar best!


14 dec 2020 | Reistips
Foto: Midzomernacht boven de poolcirkel - Scandinavië op haar best - Foto: Buro Scanbrit

Veel reizigers dromen van een reis naar de Noordkaap, en zeker Scandinavië liefhebbers. Terwijl je tijdens de winter van sprookjesachtige landschappen kunt genieten, kun je tussen april en september dankzij de Middernachtzon extra lang genieten van geweldige landschappen. De avonden zijn lang en licht en geven je de mogelijkheden om zoveel mogelijk uit je reis te halen. Het avontuur lonkt in Noord-Scandinavië. Waar wacht je nog op? Reis mee en ontdek deze schitterende omgeving.

Noordkaap

Tijdens een rondreis boven de poolcirkel mag een bezoek aan de Noordkaap niet ontbreken. De Noordkaap wordt traditioneel gezien als het noordelijkste punt van Europa en is een zeer bijzonder plek om te bezoeken, helemaal als je op 307 meter hoogte een prachtig uitzicht hebt op de Barentszzee. Bij de rondreizen boven de Poolcirkel van Buro Scanbrit wordt deze speciale plek altijd aangedaan.

De Noordkaap - het noordelijkste puntje van Europa
De Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa – Foto: Buro Scanbrit

Terwijl in de winter sneeuwruimers nodig zijn om de kaap te bereiken, heb je in de zomer temperaturen van 0 tot 15 graden en is alles er opvallend groen. Een heel contrast, maar minstens zo gaaf.

Abisko Nationaal Park

In Scandinavië ben je al snel één met de natuur, daarom houden mensen ook zo van Scandinavië. Een van de bekendste parken van Zweden is Abisko Nationaal Park, een 7.700 hectare groot nationaal park, wat ten zuiden van het meer van Torneträsk in de gemeente Kiruna ligt. Een plek die ook bekendstaat om het Noorderlicht goed te kunnen spotten, wat al vanaf september mogelijk is.

Wandelen in Nationaal Park Abisko
Wandelen in Abisko Nationaal Park – Foto: Buro Scanbrit

In de zomer leent dit nationale park zich perfect voor wandelaars die willen genieten van natuur, wildlife en indrukwekkende Scandinavische landschappen. Abisko Nationaal Park heeft ook veel mooie watervallen, rivieren en bergen. Een gebied waar je echt even de tijd voor moet nemen, en een echte must see tijdens je rondreis.

Nationaal Park Abisko
Abisko Nationaal Park – Foto: Buro Scanbrit

Flora en Fauna

Het grootste gedeelte van het Abisko Nationaal Park bestaat uit berkenbos, wat zo’n 3.900 hectare is. Als je hier rondwandelt vind je veel verschillende bloemen en planten. Het Abisko Nationaal Park vormt de thuisbasis van vele soorten dieren en planten, waaronder de marter, eekhoorn, hermelijn en lemming.

Daarnaast heb je een grote kans om oog in oog te staan met rendieren en elanden. Ook dieren zoals de wolf, poolvos en lynx kunnen worden gespot, hoewel de kans hiervoor iets kleiner is omdat ze vrij zeldzaam zijn.

Rendieren in het wild
Rendieren in het wild

Vergeet ook niet om te zoeken naar de Lappfela-orchidee, de plant waar het Abisko Nationaal Park o.a. om bekend staat. Het zien van deze plant is bijzonder, want hij groeit namelijk nergens anders in Zweden. Geef je ogen daarom altijd de kost tijdens een bezoek aan dit schitterende natuurgebied.

Midzomernacht(en)

Een van de redenen dat je in de zomer richting het noorden wilt gaan is natuurlijk de Midzomernacht. Dit fenomeen is uniek en moet je een keer meegemaakt hebben. Wanneer je tijdens de Midzomernacht in het noorden van Scandinavië bent, is het vanaf april t/m september, 24 uur per dag licht. De zon gaat dus niet onder en dat levert hele mooie avonden op!

Genieten tijdens de Midzomernacht
Genieten tijdens de Midzomernacht – Foto: Buro Scanbrit

De zon blijft in de avond en nacht net boven de horizon hangen, waardoor je dus midden in de nacht kunt fotograferen. Door het zachte zonlicht wat dan schijnt kun je de mooiste foto’s maken, wat een hele gave ervaring is!

Senja

Het prachtige Senja in Noord-Scandinavië is het op één na grootste eiland van Noorwegen, ver boven de poolcirkel. Wie hier naartoe gaat kan genieten van een mix van zee, stranden, bergen en vissersdorpen. Aan de kustzijde van het eiland bevinden zich bijzondere rotsen en kleurrijke vissersdorpjes in mooie beschutte baaien. Het binnenland van Senja bestaat uit bergen, meren en bossen. Vanaf het uitkijkpunt Bergsbotn heb je een adembenemend uitzicht over een deel van het eiland.

Uitkijkpunt Bergsbotn Senja - Midzomernacht
Uitkijkpunt Bergsbotn (Senja) – Foto: Buro Scanbrit

Watervallen

Noord-Scandinavië kenmerkt zich door de rust en ruimte. Deze rust wordt soms verstoord door het klaterende geluid van watervallen en het zacht ruisen van stromend water langs de stenen en kiezels. Wanneer je het krachtige stromende water van de Målselvfossen, Mollisfossen of Røykfossen ziet, weet je weer dat je op een zeer mooi stukje aarde bent beland.

(Sami) cultuur

De gastvrijheid van Scandinavië wordt weer bevestigd bij een bezoek aan een Sami stam. Cultuurliefhebbers zullen hier hun hart ophalen. De Sami, ook wel Samen genoemd, die in zowel Noorwegen, Zweden en Finland leven, is een volk wat zeer trots is op hun eigen cultuur.

Maak kennis met de Sami - Midzomernacht
Maak kennis met de Sami – Foto: Buro Scanbrit

Vroeger leefde een deel van de Samen traditioneel als nomaden. Hierbij volgden zij rendierkudden in hun jaarlijkse voedseltrek, deze rendieren leverden de Sami melk, vlees en huiden. Tijdens een bezoek aan een Sami stam leer je veel over hun cultuur, hun eetgewoonten en hoe zij in de hedendaagse maatschappij staan.

De Lofoten

Last but not least: de Lofoten! Deze eilandengroep vormt misschien wel de meest fotogenieke plek van je reis. De Lofoten, bestaande uit honderden eilanden, waarvan Røst, Værøy, Gimsøya, Moskenesøya, Vestvågøy, Austvågøy, Flakstadøya de bekendste zijn wordt bij veel reizigers gezien als een hoogtepunt van hun reis. De Lofoten zijn zo puur en prachtig. De vele vissershuisjes (rorbuer), de frisse zeelucht en die landschappen waar je even helemaal stil van wordt. Je mag eigenlijk niet naar huis gaan zonder bij de Lofoten te zijn geweest.

Uitzicht op Svolvær (Lofoten) – Foto: Buro Scanbrit

En zo kunnen we nog wel even doorgaan over Scandinavië. Wij hebben dan ook niet voor niets zoveel liefde voor Scandinavië!

Lees ook:

Scandinavië boven de poolcirkel: een reis voor het leven!

Wil jij ook het echte Scandinavië boven de poolcirkel ontdekken?

Krijg je bij het lezen van deze blog een grote glimlach op je gezicht? En kun je niet wachten om zelf die Midzomernacht mee te maken? Boek dan een complete rondreis van Buro Scanbrit – zij maken van jouw vakantie een droomreis. De reisspecialisten kennen de bestemmingen meter voor meter en geven je graag een persoonlijk advies. Ook ga je met Buro Scanbrit verantwoord op reis, want de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Buro Scanbrit


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *