We blijven deze week iets dichter bij huis. Sterker nog, dichter bij Nederland zullen we in de toekomst van deze reeks waarschijnlijk zelden komen. We gaan deze week naar, volgens Traveler’s Digest, het op vier na minst bezochte land ter wereld: Moldavië.
Vanaf Utrecht rijd je er in 24 uur naar toe, zo’n 2200 kilometer. Dwars door Duitsland, Polen en Oekraïne. Wanneer je in Oekraïne Dyakivtsi passeert sla je rechtsaf en rijd je richting de grens met Moldavië. Maar natuurlijk is vliegen in 4 uur een veel aantrekkelijkere optie.
11.000 toeristen op jaarbasis
Hoewel Moldavië dus vrij dicht bij Nederland ligt, en op het oog gewoon onderdeel uitmaakt van Europa, is het toerisme in het land nooit echt op gang gekomen. Traveler’s Digest kwam vorig jaar met het roemruchte cijfer van 11.000 toeristen op jaarbasis. Dat is ongeveer net zoveel als het aantal bezoekers dat vanmorgen tussen 9 en 11 in de Nederlandse vestigingen van het grote Zweedse woonwarenhuis rondliepen. Het land staat nog in kinderschoenen wat toerisme betreft. De slechte economie en de verhouding met Rusland ligt hieraan ten grondslag. Wie daar even doorheen kijkt zal het massatoerisme hier zeker niet missen.
Chisinau ademt nog dat echte rauwe oostblok
Ook de afgelegen ligging van het land speelt hierin mee. Onder Oekraïne en aan de andere kant van Roemenië, dat niet bekend staat om een goed wegennet. Moldavië is een van de overblijfselen van de voormalige Sovjet-Unie. Waar we eerder in Armenië waren, waar het Sovjet-karakter langzaam plaats maakt voor een moderner land, blijft dat in Moldavië nog iets achter. Hoofdstad Chisinau ademt nog dat echte rauwe oostblok. Grauwe hoogbouw afgewisseld met pleinen en karakteristieke gebouwen en parken.
In Chisniau vind je diverse mooie parken. Het Riscani park vormt een mooi decor voor een wandeling en vol staat met prachtige, oude bomen. Het Parcul Valea Morilor is een park dat zich kenmerkt door de diverse architectonische bouwwerken en het grote meer. Dit is een park dat je bij een bezoek aan Chisniau niet over kan slaan.
Naast de parken vind je in Chisniau ook het Nationaal Historisch Museum, de Nationale Opera, het presidentieel paleis en het Museumhuis van Poesjkin. Je kan je in Chisniau het beste per bus verplaatsen, dat is de snelste en goedkoopste optie.
Architectuur, geschiedenis en natuurlijk schoon
Moldavië is een land dat het naast de architectuur en geschiedenis moet hebben van het natuurlijke schoon. Een heuvelig landschap met begroeiing. Voor de wijnliefhebber levert dit mooie tripjes op. Wijn is voor Moldavië een van de belangrijkste exportproducten, je komt dan ook door heel het land wijngaarden tegen. Je moet daarvoor wel in het goede seizoen reizen natuurlijk. Een van de grootste producenten is Bostavan. Enkele wijnen van Bostavan zijn, bij goed zoeken, ook in Nederland te verkrijgen. Het bezoeken van zo’n wijnproducent is daarbij een leuke excursie.
Tipova
Naast de hoofdstad trekt een ‘groot’ deel van de toeristen naar Tipova. Het dorpje, 100 kilometer van Chisniau, staat bekend om zijn grotkloosters die hier eeuwen geleden zijn gemaakt. Het klooster in Tipova is het oudste en grootste klooster van Oost-Europa. Aan de oever van de Nistru is dit een prachtige plek om te bezoeken. Omringd door een mooie natuur met bospaden en de rivier de Dnjestr nodigt dit uit tot mooie wandelingen. Onderweg kom je tevens een aantal mooie watervallen tegen. Een mooie plek om even bij stil te staan en genieten van een af te strepen bestemming op je lijstje.
Enthousiast geworden over Moldavië?
Bekijk de mogelijkheden en ervaar het ook zelf!