Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Moreton Island tour: snorkelen, sandboarding en four-wheel driving

Moreton Island

Moreton Island tour: snorkelen, sandboarding en four-wheel driving

Moreton Island

Inhoudsopgave

De oostkust van Australië weet mij telkens weer te verrassen. Terwijl ik de mooie reisherinneringen van Far North Queensland nog in mijn gedachte heb, is het deze keer tijd om de omgeving van Brisbane te verkennen. Hoewel het vaste land van Australië al fantastisch is, zijn de paradijselijke eilanden helemaal een feestje om te bezoeken. Deze keer bezochten wij (Martin & ik) het prachtige Moreton Island, een eiland van 186 km² wat op 1,5 uur varen ligt van de Port of Brisbane. Lees nu onze ervaringen en tips over Moreton Island in Queensland.

Port of Brisbane

Wij hadden voor de 1 Day Moreton Island Snorkel Kayak & Sandboard Adventure tour gekozen, die we hadden geboekt via Australia Expert. Hierbij werden we om kwart voor 7 in de ochtend opgepikt vanaf Adina Apartments Hotel. Na een 30 minuten rit kwamen we aan bij de Port of Brisbane, waar andere Australiërs en toeristen al stonden te wachten om aan boord te gaan van de Micat ferry. Bij Moreton Island is het toegestaan om met je eigen auto het eiland te betreden, mits het een four-wheel drive is. Er zijn namelijk alleen zandweggetjes op het eiland, een 4WD is daarom een must!

Op de ferry met Brisbane in de verte

Het weer is de laatste tijd in Queensland (en ook in Nieuw South Wales) een beetje van slag. Het weerfenomeen La Niña brengt veel regen, waardoor de bijnaam van Queensland ’the sunshine state’ niet altijd goed te pas komt. Ook bij ons lijkt het tijdens de tour de verkeerde kant op te gaan. In de verte zien we veel regen vallen en het lijkt aardig te betrekken. Hoe verder we richting het eiland gaan, hoe minder dik de bewolking lijkt. Eenmaal aangekomen op het eiland lijkt het erop dat de weergoden ons gunstig gezind zijn: de zon breekt door en heeft het eiland niet meer losgelaten. 🙂

Aankomst bij Moreton Island
Aankomst bij Moreton Island
De zon breekt door en verlicht het zand en het water

Snorkelen bij Tangalooma Wrecks

Hét visitekaartje van Moreton Island zijn de Tangalooma Wrecks, een groep schepen die tussen 1963 en 1984 door de regering van Queensland tot zinken zijn gebracht om eigenaren van pleziervaartuigen een veilige ankerplaats te bieden aan de oostkant van Moreton Bay. In de afgelopen jaren is er rond deze 15 wrakken koraal ontstaan wat een thuishaven is geworden voor meer dan 100 verschillende vissoorten. Dé ideale plek om te snorkelen dus.

Wij begonnen deze tour met het snorkelen bij de Tangalooma Wrecks vanwege het getijde op dat moment. We hadden geluk dat het zonnig was geworden en volgens onze tourguide Livio is het echt een hoogtepunt van de tour. Wij hadden al eens vaker gesnorkeld in Australië tijdens ons bezoek aan de Whitsunday Islands, Fitzroy Island en Hamilton Island. Maar snorkelen tussen oude scheepswrakken was voor ons nieuw in Australië. Onze nieuwsgierigheid was dan ook groot.

Zwemmen richting de scheepswrakken
Onze tour guide Livio vaarde mee en gaf ons telkens tips

Terwijl we bij de eerste meters al enkele visjes zagen, werd het in de buurt van de wrakken pas echt een feestje. Duizenden gekleurde vissen zwommen om mij heen, de een nog mooier dan de ander. Ik heb echt nog nooit zoveel vissen om mij heen gehad tijdens het snorkelen. Als dit het begin is van ons snorkelavontuur, dan belooft dat zeker wat. 😉

Duizenden (gekleurde) vissen om ons heen

Als we dichterbij de scheepswrakken zwemmen zien we steeds meer koraal, waar weer hele andere vissen zwemmen. Van felgele tot felblauwe, wat is het hier prachtig!!

Vissen in allerlei vormen en kleuren

We kregen als tip mee om een noodle te gebruiken bij het snorkelen. Hiermee blijf je licht drijven waardoor het snorkelen makkelijker gaat. Het is ook mogelijk om met een reddingsvest te snorkelen, alleen is het onderwater blijven dan een stuk lastiger. Ik raad echt aan (als je een beetje ervaring hebt met snorkelen) om een noodle te gebruiken.

Jesper tijdens het snorkelen
Hele scholen vissen passeren ons
Je komt echt ogen te kort

Van te voren had ik niet verwacht zoveel vissen tegelijk te kunnen spotten, ik was dan ook helemaal verrast door deze bijzondere plek. Als ik mijn snorkel ervaringen van de afgelopen jaren op een rijtje moet zetten, dan staat Moreton Island nu echt met stip op 1!

Snorkelen bij Moreton Island
Zwemmen tussen de vissen

In tegenstelling tot Far North Queensland hoef je op Moreton Island geen wetsuit te dragen voor bescherming tegen gevaarlijke kwallen. Deze kun je natuurlijk alsnog dragen als je het water te koud vindt. Ik heb zelf ervaringen met de koude Noordzee in Nederland en kan je vertellen dat dit water heerlijk was. Maar de watertemperatuur is natuurlijk afhankelijk van de periode dat je er bent.

Een van de scheepswrakken van Moreton Island
Een van de scheepswrakken
Scholen met vissen boven het koraal
Scholen met vissen boven het koraal
Nieuwsgierige vissen poseren voor de camera - Moreton Island
Nieuwsgierige vissen poseren voor de camera

Het is naast het snorkelen ook mogelijk om deze plek te bezoeken met een transparante kayak. Hiermee hoef je zelf niet het water in en kun je vanaf je kayak naar beneden kijken. Mocht je moeten kiezen tussen snorkelen en kajakken dan zou ik persoonlijk wel voor snorkelen gaan, omdat je het onderwaterleven dan net even iets beter kunt ervaren.

Ook de gestreepte mooie visjes waren weer van de partij
Ook de gestreepte mooie visjes waren weer van de partij
Felblauwe vissen
Felblauwe vissen
Dichterbij het koraal
Dichterbij het koraal
Blauwe lucht tijdens onze snorkelsessie
Blauwe lucht tijdens onze snorkelsessie
Terug zwemmen naar het strand
Terug zwemmen naar het strand

Het snorkelen bij Moreton Island was nóg gaver dan ik van te voren verwacht had. En dit was pas het begin van de tour, benieuwd naar de andere activiteiten.

Lunchen op de camping

Tijd voor de lunch, die we kregen op de camping waar je tijdens een langere tour van 2 of 3 dagen ook kunt overnachten. Dit was meteen het moment om de groep beter te leren kennen.

Camping Moreton Island
Camping op Moreton Island
Nog even insmeren voordat we weer op pad gingen
Nog even insmeren voordat we weer op pad gingen

Na een heerlijke lunch en het delen van mooie verhalen met elkaar was het tijd om verder te reizen over het eiland. Het vervoer was een 4WD en de bestemming was Tangalooma Desert.

Four-wheel driving

Met een volgeladen jeep vol met enthousiaste reizigers reden we een stukje het strand over om daarna al snel een hobbelige binnenweg te pakken. We moesten onszelf goed vasthouden, aangezien het er soms hard aan toe ging. Maar dat maakte deze rit ook zo speciaal.

Met de 4WD over het strand
Met de 4WD over het strand
Een bumpy ride richting de Tangalooma Desert
Een bumpy ride richting de Tangalooma Desert
Stilzitten was niet mogelijk tijdens deze hobbelige rit
Stilzitten was niet mogelijk tijdens deze hobbelige rit

Sandboarding bij Tangalooma Desert

Na zo’n 15 minuten rijden kwamen we aan bij Tangalooma Desert, de plek waar meer adrenaline op ons stond te wachten. Het was namelijk tijd voor sandboarding!

Het uitladen van de borden - Moreton Island
Het uitladen van de borden
De Tangalooma Desert is een prachtige omgeving
De Tangalooma Desert is een prachtige omgeving

Tangalooma Desert is een prachtige (weidse) omgeving, waar zand centraal staat. Tijdens een bezoek aan deze plek is het slim om je goed in te smeren, een pet te dragen en water mee te brengen. Het kan er namelijk goed warm zijn. Ook is het verstandig om een outdoor camera (bijv. een GoPro met beschermhoes) mee te nemen (die tegen zandstralen kan) en je kwetsbare apparatuur(met bewegende delen) niet mee te nemen. Het zand zit namelijk na je bezoek aan Tangalooma Desert overal.

Martin kan niet wachten - Moreton Island
Martin kan niet wachten
Onderweg naar de plek voor het zandborden
Onderweg naar de plek voor het zandborden

Na een mooie wandeling over de desert bereiken we de top van de heuvel. Tijd voor wat adrenaline! Na een korte instructie van onze tour guide is het tijd voor ons sandboard avontuur. Hoewel het de afgelopen dagen flink geregend had op Moreton Island, is het gelukkig vanaf het moment dat we aankwamen droog geweest. De condities van het zand waren daarom erg goed, wat betekent dat we veel snelheid hadden tijdens de afdaling.

Een flinke hoogte tijdens het sandboarden
Een flinke hoogte
De eerste van onze groep vliegt naar beneden - Moreton Island
De eerste van onze groep vliegt naar beneden

Hoewel de foto’s niet altijd de juiste hoogte weergeven, kan ik je vertellen dat het aardig hoog was. Tijdens het zandborden kunnen snelheden worden gehaald tot 40 km per uur! Een hele toffe ervaring! Eén ding moet je echt voor lief nemen tijdens deze activiteit: het zand gaat echt overal, maar dan ook echt overal zitten, haha. 😉

Daar kom ik met een flinke snelheid naar beneden
Daar kom ik, met een flinke snelheid naar beneden

Voordat ik eraan begon had ik in mijn hoofd om regelmatig die heuvel af te gaan, want voor een beetje adrenaline ben ik wel te porren. Helaas was de werkelijkheid iets anders. 😉 Het beklimmen van de heuvel was een flinke workout, waarbij ik het bij 2 rondes moest houden. In ieder geval genoeg beweging gehad deze dag en veel vitamine D en zee. 😉

Een van de strandjes van Moreton Island
Een van de strandjes van Moreton Island

Na sandboarding reden we weer terug naar het strand en konden we direct de ferry op. Na een half uurtje wachten op de boot vertrokken we weer richting het bruisende Brisbane.

Weer terug naar Brisbane! Tot ooit Moreton Island!
Weer terug naar Brisbane! Tot ooit Moreton Island!

Over Moreton Island

Terwijl de meeste reizigers kiezen voor Fraser Island, het bekendere broertje, hebben wij gekozen om Moreton Island te gaan ontdekken. Een van de grote voordelen van Moreton Island is dat het goed te combineren is met een bezoek aan Brisbane. De redelijk korte reistijd maakt het aantrekkelijk voor een dagtour vanuit Brisbane.

Wij hadden deze dagtour niet willen missen tijdens onze citytrip naar Brisbane. Het eiland heeft ons flink verrast, met name door het prachtige onderwaterleven bij Tangalooma Wrecks. Het was voor mij zonder twijfel de mooiste plek waar ik tot nu toe (wereldwijd) gesnorkeld heb. En dat in combinatie met het avontuurlijke sandboarding en de 4WD trip, bezorgde mij een onvergetelijke dag!

Video

YouTube video

Moreton Island bezoeken?

Heb ik je enthousiast gemaakt over Moreton Island en heb je zelf ook zin gekregen in snorkelen en sandboarding? Neem dan nu contact op met Allard van Australia Expert En ontdek Moreton Island ook zelf!

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Australië