Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nitmiluk National Park: hiken & varen bij Katherine Gorge

Nitmiluk National Park

Nitmiluk National Park: hiken & varen bij Katherine Gorge

Nitmiluk National Park

Inhoudsopgave

244 km ten zuidoosten van Darwin vind je het prachtige Nitmiluk National Park. Dit enorme natuurgebied in Australië, van 2,947 km², is net als Kakadu National Park populair onder toeristen en staat bekend om zijn enorme kloven aan de Katherine River. Nadat wij eerder Kakadu hadden bezocht vonden wij het nu tijd om Nitmiluk National Park te bezoeken, en zeker na het zien van de foto’s ervan. We waren dan ook erg nieuwsgierig naar dit pareltje in Northern Territory. In deze blog nemen we je mee tijdens het hiken en varen bij Nitmiluk Gorge en laten we zien wat de omgeving van Katherine allemaal te bieden heeft.

Tip: wij hadden van te voren ons huisje bij Knotts Crossing Resort en de boottocht op de Katherine river geboekt, zodat we zeker waren dat er plek was. Het wil nog wel eens gebeuren dat de Dawn tour volgeboekt is of dat er weinig (betaalbare) accommodaties beschikbaar zijn.

Baruwei Walk

Voor ons was het 3,5 uur rijden vanaf Darwin naar Katherine en we verbleven van donderdag t/m zondag. Aangezien we in de middag pas gingen rijden, was de eerste dag echt een vakantiedag waarbij we relaxt op het resort bleven.

De volgende dag stond een prachtige hike op de planning. In Nitmiluk National Park heb je verschillende mogelijkheden om te hiken. Voor beginnende wandelaars is de Baruwei Walk via lookout van 4.8 km een aanrader. Deze hike hebben wij zelf ook gedaan en hij brengt je langs de mooiste plekken en prachtige uitzichten waaronder de nieuwe lookout waarbij je een adembenemend uitzicht hebt over de Nitmiluk Gorge.

Baruwei and the Southern Walks in Nimitluk
Baruwei and the Southern Walks in Nimitluk
Wat een rust en ruimte
Wat een rust en ruimte

De route wordt met gele pijlen aangegeven en bevat vlakke en steile stukken. Het is aan te raden om net als wij ook in de ochtend deze wandeling te gaan maken. De temperatuur is dan nog aangenaam, waardoor de wandeling goed te doen is. Hoewel Darwin en Katherine niet super ver van elkaar vandaan liggen is het in Katherine wel een ander klimaat. In Katherine is sprake van een droog tropisch savanneklimaat. Wat inhoudt dat de temperatuur in de nacht flink kan dalen en overdag flink kan stijgen. Bij ons was het 14 graden in de nacht en overdag 36 graden (rond een uur of 4). Hiken in de ochtend is daarom veel aangenamer.

Af en toe is het klimmen in Nitmiluk National Park
Af en toe is het klimmen
Martin geniet van het mooie uitzicht op de kloven - Nitmiluk National Park
Martin geniet van het mooie uitzicht op de kloven
Deze dieren leven allemaal in Nitmiluk National Park
Deze dieren leven allemaal in dit gebied
Bij helder weer heb je een mooi vergezicht - Nitmiluk National Park
Bij helder weer heb je een mooi vergezicht

Baruwei Lookout

Toeristen konden al jaren genieten van het mooie uitzicht op de Nimitluk Gorge, maar na het ontwikkelen van een spiksplinternieuwe lookout is het helemaal genieten geblazen. Door het nieuwe uitkijkpunt kun je nu nog beter en op een veilige manier genieten van het uitzicht. Welke kant je ook opkijkt, het is adembenemend mooi.

Lopen richting de Baruwei Lookout
Lopen richting de Baruwei Lookout
Martin geniet van het uitzicht vanaf de Baruwei Lookout
Martin geniet van het uitzicht vanaf de Baruwei Lookout
Uitzicht op de linkerkant vanaf de lookout
Uitzicht op de linkerkant vanaf de lookout
Indrukwekkend uitzicht vanuit het uitkijkpunt
Indrukwekkend uitzicht vanuit het uitkijkpunt
Zicht op de kloof, een van de mooiste vergezichten vanaf de lookout
Zicht op de kloof, een van de mooiste vergezichten vanaf de lookout

Na een tijdje genoten te hebben van het prachtige uitzicht besloten we verder te lopen, de wandeling is een loop, je komt dus uiteindelijk weer bij de parkeerplaats uit. Ook tijdens het dalen is het genieten, wat een uitzichten en natuur om ons heen!

Uitzicht tijdens het dalen
Uitzicht tijdens het dalen
Via mooi aangelegde paden en trappen dalen we af
Via mooi aangelegde paden en trappen dalen we af
Uitzicht op de Baruwei Lookout
Uitzicht op de Baruwei Lookout
Het ene uitkijkpunt is nog mooier dan het andere - Nitmiluk National Park
Het ene uitkijkpunt is nog mooier dan het andere
Nog een mooi vergezicht - Nitmiluk National Park
Nog een mooi vergezicht

De Baruwei Walk is een aanrader voor iedereen die goed te been is, rond de 5 kilometer wandelen geen probleem vindt en mooie plekken in Nitmiluk National Park wil zien. Voor de echte hikers onder ons zijn er nog uitgebreidere trails waarbij je bij sommige routes zelfs dagen onderweg bent. In Nitmiluk National Park is genoeg te ontdekken voor hikers! Lees hier meer over de Southern Walks in Nitmiluk

Video over de Baruwei Walk

YouTube video

Dawn tour

Hoewel we het uitzicht vanaf boven op de kloven al fantastisch vonden, keken wij er ook erg naar uit om de gorges vanaf het water te bekijken. Ook voor deze tour moesten we iets over hebben: namelijk vroeg opstaan! 😉 De wekker ging al om 5 uur, maar daar stond wel tegenover dat we tijdens zonsopkomst zouden varen. Bij aankomst waren we zoals gewoonlijk een van de eerste, maar liever op tijd dan te laat.

Al na een paar minuten kwam er een vrolijke Australische dame van Nitmiluk Tours aan om ons te voorzien van een lekkere verse croissant en koffie. Nadat iedereen present was konden we boarden en kon het avontuur op de Katherine river beginnen.

Nitmiluk National Park - Rode gloed door de opkomende zon
Rode gloed door de opkomende zon

Aangezien we om 7 uur in de ochtend al vertrokken was het nog schemerig, waardoor het landschap er sprookjesachtig uitzag. Hoe langer we vaarden hoe lichter het werd en hoe meer details we zagen van het enorme rotsachtige landschap. Als reisfotograaf werd ik hier heel blij van, vergeet je camera niet mee te nemen als je de Dawn Tour gaat doen, je komt echt ogen te kort.

De zon won steeds meer terrein en scheen prachtig op de rotsen - Nitmiluk National Park
De zon won steeds meer terrein en scheen prachtig op de rotsen

Je weet als je in het droge seizoen deze tour gaat doen dat je het weer en zonnetje mee hebt. Maar ik wist niet dat de wind zoveel invloed zou hebben op het landschap en mijn foto’s. Doordat het bijna windstil is lijkt het wel alsof er één grote spiegel te zien is. Wauw! Dit geeft net even dat extra effect aan mijn foto’s en video’s.

Nitmiluk National Park - Het landschap van Nitmiluk in spiegelbeeld
Het landschap van Nitmiluk in spiegelbeeld

Wij hebben zelf de tour geboekt die door 2 verschillende kloven vaart. Na de eerste kloof stap je uit de boot, loop je 400 meter door een prachtig landschap, om vervolgens weer in een andere boot te stappen die verder vaart door de volgende kloof.

Het landschap tussen de 2 boten
Het landschap tussen de 2 boten – Nitmiluk National Park

Hoe langer we varen hoe meer de zon terrein wint en een schitterende gloed geeft op de kloven. Het is helemaal genieten wanneer er 1 zijde in de schaduw zit en de andere vol in de zon staat.

Het schouwspel van de zon
Het schouwspel van de zon in Nitmiluk National Park
Nitmiluk National Park - Langzaam komt de zon op en verlicht de omgeving
Langzaam komt de zon op en verlicht de omgeving
Nitmiluk National Park - De smalste doorgang tijdens de tour
De smalste doorgang tijdens de tour
De combinatie van rotsen en groen maakt deze tour zo bijzonder
De combinatie van rotsen en groen maakt deze tour zo bijzonder

Van te voren was ik benieuwd of we nog wildlife zouden spotten. Tijdens onze tours in Kakadu en op de Mary River draaide het voornamelijk om de krokodillen en watervogels. De eerste 1,5 uur kwamen we geen krokodillen tegen en waren de watervogels ook nergens te bekennen. Pas tijdens het laatste half uurtje varen zagen we de eerste vogels en krokodillen.

Nitmiluk National Park - Een reiger op zoek naar eten
Een reiger op zoek naar eten
Een zoetwater krokodil geniet van het ochtendzonnetje
Een zoetwater krokodil geniet van het ochtendzonnetje

Tip: wist je dat je er ook voor kunt kiezen om deze omgeving per kano te verkennen?! Ik hoor je denken: is dat dan niet gevaarlijk vanwege de krokodillen? Nope! Tijdens het droge seizoen zijn de meeste zoutwaterkrokodillen niet aanwezig in dit stuk van de rivier. Mochten er toch zoutwater krokodillen aanwezig zijn, dan worden deze in die periode gevangen en uitgezet in een ander gebied. Zoetwater krokodillen zijn er wel, maar die eten kleinere dingen en zijn minder gevaarlijk voor mensen.

Tijdens de tour blijf je foto’s en video’s maken. Het is zo mooi!
Duizenden vleermuizen in de bomen
Duizenden vleermuizen in de bomen
Vleermuizen hangen in de bomen bij het startpunt van de tour
Vleermuizen hangen in de bomen bij het startpunt van de tour

Reisvideo over de Dawn Tour

YouTube video

Wij hebben onwijs genoten tijdens de Dawn Tour op de Katherine River. Voor zo’n tour van 2 uur, waarbij je door 2 kloven vaart, betaal je 106 AUD (omgerekend zo’n 66 euro). Ik had deze tour niet willen missen. Het gaf mij een goed beeld van de omgeving, gaf mij de mogelijkheid om mooie beelden te schieten en was door de enthousiaste gids een leerzame excursie die ik niet snel meer zal vergeten. Absoluut de moeite waard!

Tours boeken

Knotts Crossing Resort

Net aan de rand van Katherine en op zo’n 20 minuten rijden van ‘the gorge’ vind je Knotts Crossing Resort. Een mooi aangelegd vakantiepark waarbij ruimte is voor campers, maar ook een hotelkamer of bungalow geboekt kan worden.

Knotts Crossing Resort
De entree van Knotts Crossing Resort

Wij hadden gekozen om 3 nachten te verblijven in een bungalow. Onze bungalow was hondvriendelijk, onze hond Joey hadden we dan ook meegenomen. De bungalow zag er netjes uit en was schoon en je hebt er alles wat je nodig hebt. Bij de bungalow hoort een externe privé badkamer die je met een sleutel kunt openen. Lees meer over Knotts Crossing Resort

Een bungalow van Knotts Crossing Resort
Een bungalow van Knotts Crossing Resort

Over Katherine

Katherine is een hele andere stad als je het vergelijkt met Darwin. Waar het in Darwin voornamelijk om de kust draait, draait het in Katherine voornamelijk om de rivier, die een belangrijke rol speelt. In het centrum van Katherine vind je diverse winkels en restaurants, maar een groot aanbod is er niet.

Als je goed wil eten in Katherine is het handig om de plekken te weten. Wij hebben de eerste avond bij ons resort gegeten, wat ons goed is bevallen. Zo goed dat we de laatste avond ook hadden besloten om er weer te gaan eten. Op zaterdagavond hebben wij bij Barrel & Cruse bistro gegeten. Ook dit restaurant beviel ons erg goed. Het was wel erg druk op zaterdagavond, bij het bestellen van het eten en drinken aan de bar moesten we aardig lang wachten. Maar het eten is wel echt delicious, dus dat maakte het wachten helemaal goed.

Het centrum van Katherine mist een beetje sfeer, waardoor wij er snel uitgekeken waren. Katherine moet het meer van de omgeving hebben, want daar is wel genoeg te ontdekken.

Katherine Hot Springs

Zo is een bezoek aan Katherine Hot Springs leuk. Hoewel je bij hot springs aan warm water denkt valt de temperatuur nog mee. Het is een fijne plek om even af te koelen tijdens de warmte. Het mooie aan deze plek is dat het vrij dicht bij het centrum van Katherine ligt en dat het een hele mooie natuurlijke omgeving is om een duik te nemen. Je zwemt dwars door de natuur en dat maakt het juist zo speciaal.

Een duik nemen bij Katherine Hot Springs
Een duik nemen bij Katherine Hot Springs

Toen wij er zwommen zagen we boven het water wat spinnen hangen en op het trapje naar de hot springs sprong een cane toad, een van de giftigste padden ter wereld. Verwacht niet dat je er in je eentje kunt zwemmen, het kan namelijk erg druk zijn bij Katherine Hot Springs. Maar doordat het zwemgebied langgerekt is is er altijd wel een plekje om te zwemmen.

Als je bent uitgezwommen en zin hebt in een drankje of hapje kun je bij Pop Rocket Café terecht, wat bovenaan de rivierbedding bij Katherine Hot Springs een plek heeft met ruim terras. De menukaart heeft een goede keuze uit heerlijke broodjes en drankjes hebben wij ervaren.

Top Didj Cultural Experience & Art Gallery

Naast de indrukwekkende natuur staat Katherine ook bekend om de aboriginal art. Door de stad verspreid zijn er verschillende plekken om een tour te boeken waarbij je kennis kunt maken met de werkwijze en de geschiedenis van aboriginal art. Tijdens een tour zijn er workshops waarbij je ook zelf aan de slag kunt gaan en waarbij je de kneepjes leert van het schilderen.

Wij brachten zelf een bezoek aan de gallery ‘Top Didj Cultural Experience & Art Gallery’. Een winkel vol met aboriginal kunst en didgeridoos. Heb je geen tijd voor een workshop dan is een bezoek aan deze winkel ook een aanrader!

The Katherine Museum (and Gardens)

Heb je nog tijd over in Katherine dan is een bezoek aan The Katherine Museum (and Gardens) ook heel leuk als je van geschiedenis en oude dingen houdt.

Entree van Katherine Museum
Entree van Katherine Museum
Zaal vol met oude wagens, landbouwmachines en materieel
Zaal vol met oude wagens, landbouwmachines en materieel

In het museum, wat verdeeld is over verschillende gebouwen, komen o.a. thema’s als de Tweede Wereldoorlog, oude communicatiemiddelen, oude auto’s en landbouwmachines en de overstromingen van de rivier in Katherine aan de orde.

Oude verroeste bussen en auto's
Oude verroeste bussen en auto’s

Wij gaan zeker nog een keer terug naar Katherine, want er is nog veel meer moois te zien in de omgeving. Tot de volgende keer Katherine!

Voor meer informatie en tips over de omgeving van Katherine verwijzen we naar de website van VisitKatherine

Meer reistips over Australië vind je op onze speciale pagina over Australië

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië