Noord-Spanje - Culturele reis door het onbekendere Spanje

Noord-Spanje: een culturele reis door het onbekendere Spanje


12 dec 2019 | Reistips (ADV)
Foto: Noord-Spanje - Culturele reis door het onbekendere Spanje

De stranden bij Blanes zijn ieder jaar weer gevuld met toeristen en ook de citytrippers weten elk jaar weer in groten getale Barcelona en Valencia te vinden. Maar Spanje is zoveel meer en daar willen wij via deze blog graag meer over vertellen. Ga mee met ons op culturele reis door het onbekendere Spanje. Ontdek Noord-Spanje!

Noord-Spanje

Het noorden van Spanje is een stuk minder toeristisch, maar dat maakt het zeker niet minder boeiend, misschien juist wel veel interessanter om heen te gaan. Het noordelijk deel van Spaans-Baskenland is een bijzondere plek, het kent een geheel eigen cultuur en eigen Baskische taal. Wist je dat Noord-Spanje door steeds meer mensen bestempeld wordt als het mooiste gebied in Spanje.

Bilbao

De meest bekende stad in deze regio is Bilbao, een stad die erg in ontwikkeling is, mede dankzij het Guggenheim Museum, waar jaarlijks vele toeristen op af komen. Bilbao wordt vaak tijdens een rondreis Spanje gecombineerd met een bezoek aan de stad San Sebastian, de hoofdstad van de province Gipuzkoa, wat dicht bij de grens met Frankrijk ligt.

Noord-Spanje: rondreis langs Bilbao, Santander, Burgos en Vitoria-Gasteiz
Bilbao in Noord-Spanje

Gastronomie

Maar deze Spaanse regio aan de Golf van Biskaje heeft nog veel meer te bieden. Laat je bijvoorbeeld verrassen door prachtige kunststeden, indrukwekkende begroeide bergen en een ruige kustlijn. Daarnaast staan de Basken bekent om de gastronomie, een overheerlijk Spaans tapas diner is hier al snel gevonden.

Spectaculaire natuurgebieden

Tijdens je ontdekkingstocht door het noorden van Spanje zul je verstelt staan door de charmante steden, idyllische dorpjes en spectaculaire natuurgebieden. De natuur in het noorden van Spanje kent een grote diversiteit, zo vind je in het centrale en westelijke deel van de Pyreneeën veel loofbos, terwijl het oostelijke deel meer mediterrane plantengroei bevat. De Pyreneeën lopen geleidelijk over in glooiende natuurlandschappen met wijngaarden en mooie pittoreske dorpjes.

Spaanse cultuur

Net als in andere delen van Spanje kent ook deze regio een grote traditie voor folklore. Regelmatig zijn er traditionele markten te vinden, is er een stierengevecht of houden de Spanjaarden een siësta en zijn de winkels in de namiddag even gesloten.

De gastvrijheid van de Spanjaarden in het noorden zul je snel opmerken, ze begroeten elkaar snel en staan altijd open voor een praatje. Thuis voelen in deze regio gaat eigenlijk helemaal vanzelf.

Voordat je trouwens enthousiast een restaurant binnenstapt, vergeet niet dat ze ook in het noorden van Spanje vaak vrij laat eten. Starten met het diner om 10 uur ’s avonds is voor Spanjaarden heel normaal.

Cantabrië

De regio Cantabrië kenmerkt zich door zijn sfeervolle vissersplaatsjes zoals bijvoorbeeld het beeldschone Castro Urdiales. Geniet van kleurrijke vissersbootjes en bezichtig de kerk en het kasteel. Achter het plein, waar ook het gemeentehuis zich bevindt, vind je diverse kleine leuke barretjes. Naast het mooie centrum kun je ook een bezoek brengen aan het museum van de grotten van Altamira.

De haven van Castro Urdiales
De haven van Castro Urdiales (Noord-Spanje)

Asturië

De regio Asturië is net als Cantabrië het bezoeken waard. Laat je verassen door de gezellige stad Oviedo. In het Centrum van Oviedo vind je diverse mooie standbeelden, waaronder een standbeeld van Woody Allen en het melkmeisje van Vermeer. Wie van kathedralen houdt, zit in Oviedo helemaal goed. In de schatkamer van de kathedraal vind je namelijk 2 beroemde kruizen: het Kruis van de Engelen en het Kruis van de Overwinning.

Gotische kathedraal in Oviedo
Gotische kathedraal in Oviedo

Daarnaast is de regio Galicië ook een zeer interessante regio om doorheen te reizen. In deze streek vind je Santiago de Compostella van de wereldberoemde pelgrimstochten zoals de Camino Frances. Daarnaast gaan in deze streek Spanjaarden uit Madrid zelf het liefst op strandvakantie.

Rondreizen door Noord-Spanje?

Heb jij ook veel liefde voor Spanje en dwaal jij graag urenlang door schilderachtige straatjes en geniet jij graag van de mooiste natuur, dan is een rondreis door Noord-Spanje zeker wat voor jou.


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *