Noord-Spanje: een culturele reis door het onbekendere Spanje

Gepubliceerd: 12 dec 2019 | Foto: Noord-Spanje - Culturele reis door het onbekendere Spanje

De stranden bij Blanes zijn ieder jaar weer gevuld met toeristen en ook de citytrippers weten elk jaar weer in groten getale Barcelona en Valencia te vinden. Maar Spanje is zoveel meer en daar willen wij via deze blog graag meer over vertellen. Ga mee met ons op culturele reis door het onbekendere Spanje. Ontdek Noord-Spanje!

Noord-Spanje

Het noorden van Spanje is een stuk minder toeristisch, maar dat maakt het zeker niet minder boeiend, misschien juist wel veel interessanter om heen te gaan. Het noordelijk deel van Spaans-Baskenland is een bijzondere plek, het kent een geheel eigen cultuur en eigen Baskische taal. Wist je dat Noord-Spanje door steeds meer mensen bestempeld wordt als het mooiste gebied in Spanje.

Bilbao

De meest bekende stad in deze regio is Bilbao, een stad die erg in ontwikkeling is, mede dankzij het Guggenheim Museum, waar jaarlijks vele toeristen op af komen. Bilbao wordt vaak tijdens een rondreis Spanje gecombineerd met een bezoek aan de stad San Sebastian, de hoofdstad van de province Gipuzkoa, wat dicht bij de grens met Frankrijk ligt.

Noord-Spanje: rondreis langs Bilbao, Santander, Burgos en Vitoria-Gasteiz
Bilbao in Noord-Spanje

Gastronomie

Maar deze Spaanse regio aan de Golf van Biskaje heeft nog veel meer te bieden. Laat je bijvoorbeeld verrassen door prachtige kunststeden, indrukwekkende begroeide bergen en een ruige kustlijn. Daarnaast staan de Basken bekent om de gastronomie, een overheerlijk Spaans tapas diner is hier al snel gevonden.

Spectaculaire natuurgebieden

Tijdens je ontdekkingstocht door het noorden van Spanje zul je verstelt staan door de charmante steden, idyllische dorpjes en spectaculaire natuurgebieden. De natuur in het noorden van Spanje kent een grote diversiteit, zo vind je in het centrale en westelijke deel van de Pyreneeën veel loofbos, terwijl het oostelijke deel meer mediterrane plantengroei bevat. De Pyreneeën lopen geleidelijk over in glooiende natuurlandschappen met wijngaarden en mooie pittoreske dorpjes.

Spaanse cultuur

Net als in andere delen van Spanje kent ook deze regio een grote traditie voor folklore. Regelmatig zijn er traditionele markten te vinden, is er een stierengevecht of houden de Spanjaarden een siësta en zijn de winkels in de namiddag even gesloten.

De gastvrijheid van de Spanjaarden in het noorden zul je snel opmerken, ze begroeten elkaar snel en staan altijd open voor een praatje. Thuis voelen in deze regio gaat eigenlijk helemaal vanzelf.

Voordat je trouwens enthousiast een restaurant binnenstapt, vergeet niet dat ze ook in het noorden van Spanje vaak vrij laat eten. Starten met het diner om 10 uur ’s avonds is voor Spanjaarden heel normaal.

Cantabrië

De regio Cantabrië kenmerkt zich door zijn sfeervolle vissersplaatsjes zoals bijvoorbeeld het beeldschone Castro Urdiales. Geniet van kleurrijke vissersbootjes en bezichtig de kerk en het kasteel. Achter het plein, waar ook het gemeentehuis zich bevindt, vind je diverse kleine leuke barretjes. Naast het mooie centrum kun je ook een bezoek brengen aan het museum van de grotten van Altamira.

De haven van Castro Urdiales
De haven van Castro Urdiales (Noord-Spanje)

Asturië

De regio Asturië is net als Cantabrië het bezoeken waard. Laat je verassen door de gezellige stad Oviedo. In het Centrum van Oviedo vind je diverse mooie standbeelden, waaronder een standbeeld van Woody Allen en het melkmeisje van Vermeer. Wie van kathedralen houdt, zit in Oviedo helemaal goed. In de schatkamer van de kathedraal vind je namelijk 2 beroemde kruizen: het Kruis van de Engelen en het Kruis van de Overwinning.

Gotische kathedraal in Oviedo
Gotische kathedraal in Oviedo

Daarnaast is de regio Galicië ook een zeer interessante regio om doorheen te reizen. In deze streek vind je Santiago de Compostella van de wereldberoemde pelgrimstochten zoals de Camino Frances. Daarnaast gaan in deze streek Spanjaarden uit Madrid zelf het liefst op strandvakantie.

Rondreizen door Noord-Spanje?

Heb jij ook veel liefde voor Spanje en dwaal jij graag urenlang door schilderachtige straatjes en geniet jij graag van de mooiste natuur, dan is een rondreis door Noord-Spanje zeker wat voor jou.

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs

5 x doen in en rondom Port Douglas

Wij denken nog vaak terug aan het mooie Port Douglas in Queensland. Een sfeervolle plek met door de fijne ligging...

Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Chili is fantastisch, want het is een zeer divers land, met ongerepte natuur op de meest afgelegen plekken...

5 leuke vakantietips voor het najaar zonder het vliegtuig te pakken

Een vakantie in het najaar is soms nog leuker dan tijdens de grote vakantie. Nog even lekker weg en helemaal...

Window of the Wetlands: watervogels spotten vanaf Beatrice Hill

Op een klein uurtje rijden van Darwin vind je Window of the Wetlands, het startpunt voor jouw avontuur door de...

7 tips om duurzamer op reis te gaan

Het klimaat wordt steeds belangrijker en klimaatverandering lijkt steeds meer realiteit te worden. Amy van het groene reisplatform Homemade Adventures...

De leukste fietssteden in Spanje (top 5)

Wil jij graag fietsend een leuke Spaanse stad ontdekken? Wij zeggen: doen! Je leert een stad pas echt goed kennen...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy