Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Mozambique in Afrika

Mozambique - Liefde Voor Reizen

Ontdek Mozambique in Afrika

Mozambique - Liefde Voor Reizen

Inhoudsopgave

Ieder continent heeft zo haar eigen trekpleisters. Wie naar Azië gaat, gaat naar Thailand. Zuid Amerika wordt vaak de Antillen, Suriname en Brazilië. In Afrika kun je 2 kanten op: de makkelijke, en de mooie. Simpelweg: Egypte of Zuid Afrika. Daartussenin ligt een ondergeschoven kindje waar ik jullie vandaag mee naar toe neem. Bestemming Onbekend gaat vandaag naar Mozambique.

Mozambique - Liefde Voor Reizen
Mozambique – Liefde voor Reizen

Voormalige kolonie van Portugal

Aan de noordoost kant van Zuid Afrika vind je Mozambique, een land dat twintig keer groter is dan Nederland, met ruim 24 miljoen inwoners. Een land dat in vele opzichten op het toeristische Zuid Afrika lijkt, maar dan een stukje rustiger. Wie op zoek is naar een paradijsje op aarde, en zich daarbij de voorstelling van palmbomen, een wit strand en een azuurblauwe zee voorstelt, zit in Mozambique goed. Met een kustlijn van 2500 kilometer is er altijd wel een plekje vrij om de handdoek uit te leggen.

Mozambique is een voormalige kolonie van Portugal, dat uit naam van Vasco de Gama in 1498 voet aan wal zette in het Afrikaanse land. Veel goede ervaring hebben de Mozambikanen echter niet met Portugal. De Portugezen zouden hen uitbuiten en alle rijkdommen in beslag nemen. Dit leidde halverwege vorige eeuw tot enkele gewelddadigheden. In 1974 verlieten de Portugezen Mozambique.

mozambique-liefde voor reizen

Het Mozambique van nu 

Tegenwoordig is Mozambique relatief veilig. Enkel in en om de plaats Gorongosa word je geadviseerd om niet te komen, waar nog geen algehele ontwapening van de Renamo-strijders heeft plaatsgevonden. Verder kan je, in ieder geval overdag, vrijwel overal veilig komen.

Maputo

De hoofdstad van Mozambique is Maputo. Verwacht bij Maputo geen grote, bruisende metropool. Maputo is een relatief rustige stad, weliswaar met meer dan 1,2 miljoen inwoners.

Mozambique - Liefde Voor Reizen
Mozambique – Liefde voor Reizen

Big 5

Je kan niet naar Afrika gaan zonder op z’n minst een poging te hebben gedaan de big 5 te spotten. Die kans heb je in Mozambique. Ooit stonden er nog grote hekken tussen het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en het Mozambikaanse Limpopo National Park. Sinds die hekken weg zijn, en het wild ook de landsgrenzen kan oversteken, is de kans op het spotten van wat wild vergroot.. Hoe lang het daadwerkelijk spotten van wild nog kan, is nog de vraag. Wekelijks worden er nog steeds olifanten geschoten om hun slagtanden.

Zee

Met een kustlijn van 2500 kilometer, is watersport ideaal. Het heldere water, dat vol ligt met diverse mooie riffen, nodigt je uit om er te snorkelen en te zwemmen. Langs de kust dobberen in een mooie boot behoort ook tot een ideale dagbesteding. Maar ga niet te ver uit de kust, piraterij vormt aan de oostkant van het continent Afrika nog steeds een gevaar.

Mozambique - Liefde Voor Reizen
Mozambique – Liefde voor Reizen

Ilha de Moçambique

Absolute must see bij een reis naar Mozambique, is het Ilha de Moçambique. Ilha is een eiland voor de kust van Mozambique. Dit eiland ligt 2,5 kilometer uit de kust en wordt bewoond door zowel rijkere als de armere bevolking van Mozambique. Het noordelijke deel van het eiland valt onder UNESCO. Onder meer de kapel, en het fort zijn het waard om te bezoeken. Een stukje Mozambikaanse geschiedenis op een paar vierkante kilometer. Vanaf het fort heb je daarnaast een prachtig uitzicht op het schiereiland dat ten noorden van het eiland de zee in loopt. Het eiland beschikt over een mooi stukje historie en neemt je mee terug in de tijd. Het eiland geeft je zowel de drukke straatjes als ook het rustige strandje waar je uren voor je uit kan staren zonder reden.

Mozambique - Liefde Voor Reizen
Mozambique – Liefde voor Reizen

Tip

Vliegen naar Mozambique gaat niet rechtstreeks. Overstappen in Zuid Afrika is bijna altijd nodig. Mozambique is daardoor het beste te bereiken via Zuid Afrika. Het is dan ook zonde om je reis enkel op Mozambique te richten. Vlieg naar Johannesburg om vanaf daar door te reizen naar Mozambique (bus: 7-8 uur). Heb je de tijd? Vlieg dan naar Kaapstad en breng eerst wat tijd door in Zuid Afrika, reis jezelf naar Johannesburg om vandaaruit door te reizen.

De voertaal in Mozambique is Portugees. Engels wordt, met uitzondering van de grotere hotels, zelden gesproken. In het zuiden van het land worden een aantal hotels gerund door Zuid Afrikanen, daar is Engels wel gangbaar. Overigens, in de binnenlanden wordt vaak een inheemse taal gesproken, daar kom je soms met je beste Portugees ook niet ver.

De beste reistijd voor Mozambique is juni-september. Hoewel het er dan winter is, is de temperatuur nog steeds erg aangenaam en heb je de minste kans op regen. Gemiddelde temperatuur in deze tijd: 26 graden.

Plan je reis door Mozambique
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Mozambique