Hoe zit het met het openbaar vervoer in Berlijn?

Gepubliceerd: 20 jun 2017 | Foto: Station van Berlijn

Berlijn is een grote stad en om efficiënt met je tijd om te gaan als je op stedentrip bent, kun je het beste een beroep doen op het openbaar vervoer. Dit is heel goed geregeld, veilig en niet duur. Zo bereik je dus snel en gemakkelijk alle belangrijkste locaties en uithoeken van de stad. In dit artikel helpen wij je alvast op weg met belangrijke informatie, zodat je voorbereid de Berliner Verkehrsbetriebe van de Duitse hoofdstad instapt tijdens je stedentrip Berlijn.

Vervoersbewijzen

Uiteraard is het noodzakelijk dat je een vervoersbewijs in je bezit hebt als je reist met het openbaar vervoer in Berlijn. Deze koop je vooraf bij een kaartjesautomaat. Deze vind je in de stationshallen, op de perrons, in de tram of bij de buschauffeur. Vergeet niet om je kaartje voor de reis af te stempelen, anders is het niet geldig. Wat je ook kunt doen is de app van de BVG (Berliner Verkehrsbetriebe) downloaden. Via deze app kun je een mobiel ticket kopen, zodat je geen papieren kaartje meer nodig hebt. Bovendien helpt de app je ook bij het vinden van de beste verbindingen.

Zones

De stad Berlijn en de omliggende wijken zijn verdeeld in 3 zones: A, B en C. De tarieven voor reizen met het openbaar vervoer verschillen per zone. Zone A is de binnenstad inclusief de ring waar de S-bahn (snelmetro) rijdt, zone B is het gebied buiten de tramring tot de grens van de stad (inclusief vliegveld Tegel) en zone C is een gebied van zo’n 15 km uit de stadsgrens (inclusief vliegveld Schönefeld) waar ook de stad Potsdam in valt. Je kunt combitickets kopen om door meerdere zones te reizen.

Prijzen

Je kunt steeds een los kaartje kopen voor iedere rit die je maakt, maar het is goedkoper om een combikaartje aan te schaffen als je meerdere keren met het openbaar vervoer reist. Zo kun je een dagkaart kopen, maar ook een ticket voor 4 ritten, een 7-dagen kaart of zelfs een maandkaart. Met de Berlin WelcomeCard en de Berlin CityTourCard krijg je ook extra korting op verschillende, betaalde attracties. Dit kan dus interessant zijn als je deze attracties toch al op je planning had staan. Op de website van de BVG vind je een uitgebreid overzicht van alle tickets en de actuele prijzen.

Plan je route

Je kunt op de kaart kijken van het ov-netwerk van Berlijn kijken en aan de hand hiervan een route kiezen. De BVG heeft ook een handige routeplanner waarmee je jouw reis precies kun uitstippelen. Deze routeplanner zit in de app, maar staat ook gewoon op de website. Je vult je begin- en eindbestemming in en de planner vertelt je precies hoe en wat. Je kunt ook Google Maps gebruiken, maar dit is wel wat minder accuraat als er bijvoorbeeld vertragingen of omleidingen zijn.

Dienstregeling

Je hoeft in Berlijn nooit heel lang te wachten op het openbaar vervoer. Overdag komt de S- bahn in de binnenstad elke 10 minuten en buiten het centrum iedere 20 minuten. De metro (U-bahn) komt iedere 4 minuten. In het weekend rijden de meeste metro’s de hele nacht door, alleen wat minder regelmatig dus misschien moet je dan wat langer wachten. Op doordeweekse dagen rijden de metro’s tot middernacht en daarna worden er nachtbussen ingezet die dezelfde route rijden als de metro. Je herkent de nachtbus aan een “N” voor het lijnnummer Je hoeft voor de nachtbus geen speciaal kaartje te kopen, je dagticket is hiervoor gewoon geldig.

Meer reistips over Berlijn? 

Lees dan ook onze uitgebreide reisblog over Berlijn

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs over Duitsland

De leukste tips voor het historische Plauen – German.Local.Culture. 

Het schilderachtige Duitse Plauen biedt een gevarieerde mix van cultuur, natuur en gastronomie. Deze stad met 65.000 inwoners, gelegen in...

Wat te doen in Keulen tijdens je stedentrip?

Wil je graag treinen en een gezellige en gastvrije stad in Europa bezoeken? Dan is Keulen de ideale stedentrip! Keulen,...

Nordhorn: verrassend leuke plek net over de grens (German.Local.Culture)

Net over de grens van Nederland in de buurt van Hengelo, in de regio Grafschaft Bentheim, vind je het mooie...

Vakantie in Cochem? Deze bezienswaardigheden mag je niet missen!

Al 30 jaar kom ik in Cochem aan de Moezel. Jarenlang hoorde ik “ wat moet jij in dat bejaardenoord?...

Proef de industriecultuur in het Duitse Ruhrgebied in 2019: Hipper dan ooit!

Net over de Duitse grens, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen vind je het Ruhrgebied. Een gebied dat vroeger vooral bekend stond...

Kerstmarkt Düsseldorf, een dagje heerlijk vertoeven vlak over de grens

Kerstmarkt Düsseldorf - Het einde van het jaar betekent niet alleen een tijd van korte dagen en koud weer, maar...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy