Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overland Truck Safari door Afrika

Rondreis Afrika -overland truck safari Afrika

Overland Truck Safari door Afrika

Rondreis Afrika -overland truck safari Afrika

Inhoudsopgave

Vier Afrikaanse landen verkennen in een overland truck oftewel ‘the big yellow trucks’ zoals ze in Afrika genoemd worden. Dit is misschien niet de eerste reismogelijkheid wat bij je op komt als je aan reizen naar Afrika denkt maar wel heel ideaal en super leuk!

Overland Truck Safari Afrika

Het is een kampeertrip, dus een beetje avontuurlijk moet je wel zijn. Maar het vervoer en de route is al helemaal uitgestippeld, handig voor bijvoorbeeld de beginnende reiziger. De trip heb ik geboekt bij Absolute Africa.

Tanzania

Het was mijn tweede reis inmiddels alweer met een overland truck, het bleek wel dat de eerste keer erg goed bevallen was vandaar dat ik dit nogmaals deed. Na een overnachting in Ethiopie, waar ik een vriend van mij opzocht, stapte ik op 15 februari op het vliegtuig naar Zanzibar.

Divers land

Ik was nog nooit in Tanzania geweest maar ik hoorde wel veel verhalen over Zanzibar. Nooit was ik echt onder de indruk geweest want het leek me te touristisch en ‘buiten strandhangen kun je toch niet zoveel op een eiland?’ was mijn mening. Zanzibar heeft mijn mening bijgesteld want wauw wat was het mooi en zo divers.

Ik werd opgehaald op het vliegveld en de taxi bracht me naar het hotel voor de eerste 3 nachten. Tijdens dit taxiritje kwam ik er pas achter dat Zanzibar voor 95% moslim is. Ik had mij natuurlijk weer totaal niet voorbereid dus ik moest wel lachen toen ik mij net in de taxi had omgekleed van een lange broek naar een jurkje….. Niet heel slim, dacht ik nog.

Receptie van Sunset Bungalows
Receptie van Sunset Bungalows – overland truck safari Afrika

Kendwa Beach

Eenmaal aangekomen bij het hotel op Kendwa Beach in het noorden van het eiland, was ik overrompeld. We sliepen in Sunset Bungalows.  Wat was het mooi! Het strand, de palmbomen, de zon en de mooie blauwe zee, hier ging ik mijn tijd wel omkrijgen. De groep zou de dag erna pas aankomen dus ik had nog een hele dag en avond in mijn eentje. Ik verdiepte me alvast in de excursies op het eiland en had een aantal praatjes met de aardige mensen die je tegen komt.

De prachtige palmbomen op het strand
De prachtige palmbomen op het strand – overland truck safari door Afrika

Verschillende Nationaliteiten

De volgende dag kwam de groep aan, 27 personen stonden er ineens voor mijn neus. De groep varieerde van jong tot oud, mannen en vrouwen en wel 10 verschillende nationaliteiten. Bij de kennismakingslunch werden al snel de plannen gesmeed voor de komende dagen. ‘EEN BOOZECRUISE’ ja die moeten we zeker doen zei het merendeel van de groep. Er ging een papier rond waarbij je de wensen van excursies kon opschrijven.

Excursies

Ik had voor 3 excursies gekozen, namelijk: 

  • Snorkling and Dolphins 
  • Booze Sunset Cruise
  • Turtle Sanctuary

Schildpadden

De volgende dag was het zo ver, in de ochtend gingen we naar het schildpadden verblijf. We kwamen aan bij een meertje tussen de rotsen waar op dat moment 27 schildpadden zaten, kleintjes en grote. Op dat moment was het nog eb en stond het water dus erg laag er werd ons verteld dat het water beetje bij beetje zou stijgen in de tijd dat we daar waren.

Ze vertelde dat deze plek ooit was opgericht om schildpadden die vast waren komen te zitten in vissersnetten extra zorg te bieden. Vandaag de dag doen ze dat nog steeds maar ook sommige babyschildpadden laten ze hier opgroeien tot ze groot genoeg zijn. Daarna worden ze weer terug uitgezet in zee.

Zeewier

Je mag het water in tussen de schildpadden en krijgt dan zeewier om ze te voeden, ook mag je snorkelen zodat je een schildpad van dichtbij kunt bekijken. Voel je je hier niet prettig bij omdat je bijvoorbeeld niet in hun tijdelijke leefruimte wilt komen, kun je ook vanaf de kant de schildpadden voeren en bekijken. De organisatie zorge er altijd voor dat er niet teveel mensen tegelijk bij de schildpadden waren zodat de schildpad de mens niet als last ziet.

Schildpadden spotten in Afrika - truck safari door Afrika
TIP: Wil je op tijd reserveren, de beste excursies boek je hier

Booze Sunset Cruise

Eenmaal mijn ogen uitgekeken was het tijd om terug naar het hotel te gaan want de volgende activiteit stond op ons te wachten. We hadden die avond namelijk nog de Booze Sunset Cruise. De hele groep had besloten om mee te gaan, dit maakt het natuurlijk een extra leuke manier voor mij om iedereen te leren kennen.

Gezellige groep

We gingen met zijn alle de zee op terwijl de zon nog hoog aan de hemel was. We hadden muziek en allerlei soorten drankjes op de boot (jaaa natuurlijk ook alcohol). We bleven rondvaren tot de zon in de zee was gezakt, ook kreeg je de mogelijkheid om van de boot af te springen en te zwemmen. Ik merkte al snel dat ik in een groep was gevallen met veel verschillende types maar wel een groep waarmee ik een heel gezellige reis ging maken!

Dolfijnen

De volgende dag moesten we alweer vroeg op want we gingen snorkelen en op zoek naar de dolfijnen.Met een kleine kater verzamelde we ons op het strand, misschien niet het meest handig om net die dag een kater te hebben en dan ook nog last te hebben van zee ziekte. Gelukkig hadden ze overal aan gedacht! Voelde je je niet lekker dan kreeg je een stukje gember om op te kauwen, blijknbaar helpt dit tegen zeeziekte? En ik kan je vertellen, het werkt echt!

Hoe verder we op zee gingen hoe groter de golven werden, we stuiterde met ons kleine bootje over de golven op zoek naar dolfijnen! Uit het niks sprong er een dolfijn naast ons bootje omhoog, er zat een hele troep dolfijnen  naast onze boot.

Snorkelen

Je was vrij om in het water te springen en te snorkelen in de hoop dat een dolfijn voor je bril zou verschijnen. Daarna vaarde we weer terug in de richting van een onbewoond eiland, hier mocht je van boord springen en het koraal en de vissen onder je bewonderen.  Echter heb je die duikbril alleen nodig om de vissen echt diep onder je te zien want het water is helderblauw en vanaf de boot kun je er zo doorheen kijken.

Het helder blauwe water van Zanzibar - truck safari door Afrika
Het helder blauwe water van Zanzibar

Avondje uit

Omdat het onze laatste avond op Kendwa Beach was besloten we om met een groepje op stap te gaan, we waren immers op een eiland waar je heel goed kunt feesten. We gingen naar een lokale bar waar we heel de avond op afrikaanse muziek hebben gedanst. Het barretje was op een rots aan de zee, mooier kan het niet.

Stonetown

De ochtend erna vertrokken we al vroeg richting Stonetown. Onderweg hadden we nog een stop voor eenspicetour op een lokale specerijen boerderij. We kregen een rondleiding over de boerderij, ze lieten ons zien wat er allemaal verbouwd kon worden op het eiland. Sommige specerijen konden we proeven andere konden we alleen aan ruiken. Er werd ons verteld waarvoor ze de specerijen gebruikte en aan het einde van de tour had je de mogelijkheid om producten te kopen die ze zelf maakte.

Canguu Island

Eenmaal aangekomen in Stonetown hadden we de mogelijkheid om een excursie te doen of om lekker rustig aan te doen. Ik wil altijd zoveel mogelijk zien van een plaats dus natuurlijk ging ik weer op ontdekking, ik moest wel nog even een keuze maken want we hadden maar tijd voor een excursie. Mijn keuze viel uiteindelijk op Canguu Island wat ‘prison island’ betekent. 

Prison Island

Yes we gingen van het eiland af om naar een veel kleiner eilandje te varen. Op dit kleine eilandje was ooit een gevangenis gebouwd, deze is echter nooit als gevangenis gebruikt.

Gevangenis op Prison Island
Gevangenis op Prison Island – overland truck safari door Afrika

Het werd uiteindelijk gebruikt voor een quarantaine station voor mensen met gele koorts. Het eiland is niet volledig onbewoond, het wordt namelijk bewoond door meer dan 50 landschildpadden. Ze lopen en liggen overal, wat ik erg indrukwekkend vond om te zien. Het is dus zeker een bezoekje waard!

Landschildpadden op Prison Island - overland truck safari Afrika
Landschildpadden op Prison Island

Reuzendoolhof

Later die avond gingen we voor een hapje het reuzendoolhof in, want ja zo noem ik Stonetown. Ieder steegje lijkt op elkaar. Gelukkig is er dezer dagen Google Maps anders liep ik daar nu nog verdwaald rond. Hoewel alles op elkaar lijkt is het wel super indrukwekkend want ineens kom je dan om de hoek een pleintje tegen waar 30 kinderen buiten aan het voetballen zijn en vrolijk naar ons zwaaien.

Ferry naar het vaste land

Die ochtend was het zo ver, met de ferry zouden we terug naar het vaste land van Tanzania gaan. Die dag zou ik na 3,5 maand weer op de truck zitten en wat verheugde ik me er op.

Truck life

We hadden meteen een lange rit voor de boeg van 9 uur. Tijdens truck life heb je ook taken die je moet uitvoeren. Je wordt ingedeeld in een groep, er zijn vier groepen en iedere dag heb je een andere taak. De taken bestaan uit koken, afwassen, de truck schoonmaken of security (truck afsluiten voor het slapen gaan). 

Koken

Bij de andere organisatie hadden we een kok, je moest wel helpen met snijden en voorbereiden maar hoefde niet zelf de gerechten te bedenken. Hoewel ik de heerlijke kookkunsten en afrikaanse gerechten wel gemist heb, genoot ik er ook van om iedere dag een andere creatie te krijgen en vaak uit verschillende nationaliteiten. Zo hebben we een dag hollandse stamppot gegeten want ik was niet de enige nederlander, we hadden nog een nederlands stel in de groep.

Malawi

De volgende ochtend zouden we de grens oversteken naar Malawi. Wil je hier meer over weten wacht dan tot mijn volgende blog uitkomt, dan pakken we samen de reis weer op.

Kun je in de tussentijd niet wachten of ben je benieuwd naar meer fotomateriaal kijk dan op mijn instagram: ‘Miesjjj’.

Deze leuke gastblog over Afrika is geschreven door Michelle van den Hove.

Enthousiast geworden?

Lijkt jou dat ook gaaf, een overland truck safari door Afrika? Laat jouw reactie achter!

Plan je reis door Afrika
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Afrika