Overland truck safari in Afrika: door Malawi, Zambia en Zimbabwe

Gepubliceerd: 15 jul 2022 | Foto: Overland truck safari in Afrika

Het is alweer even geleden maar graag wil ik jullie meenemen in dit vervolg op mijn vorige blog. Even kort terug ik was op een safari door Afrika in een overland truck, in mijn vorige blog heb ik beschreven hoe Tanzania mij bevallen was. Zoals beloofd zou ik jullie nu mee de grens overnemen naar Malawi, om vervolgens mij reis verder te vervolgens naar Zambia en te eindigen in Zimbabwe.

Voor de mensen die mijn vorige blog niet gelezen hebben, ik had mijn reis geboekt via Absolute Africa. Deze engelse organisatie verzorgd geplande (kampeer) groepsreizen in een groot deel van Afrika. 

In mijn vorige blog gingen wij net de grens oversteken van Tanzania naar Malawi. Voor de mensen die wel eens in Afrika geweest zijn en toen over land de grens over zijn gegaan weten zij wellicht dat dit nogal eens gepaard kan gaan met enig geduld. 

Zo was dit ook het geval in Malawi, we moesten netjes onze paspoorten binnen inleveren om vervolgens heel geduldig 2 uurtjes te wachten in onze truck (onze guide hield binnen alles netjes in de gaten en kwam na 2 uurtjes terug met onze paspoorten). In de tussentijd hebben wij ons kostelijk geamuseerd met de kindjes die rond de grens hangen in de hoop iets te eten, drinken of centjes van toeristen te krijgen.

Tip: Ik geef zelf nooit geld want dit moeten ze meestal afstaan aan hun ouders en wordt vaak aan dingen uitgegeven waar ik het niet voor wil geven (alcohol en drugs). Als ik iemand iets wil geven koop ik altijd iets te eten of drinken.

Bij terugkomst van onze guide zag ik dat er op mijn visum een heleboel gekrabbeld was, ze hadden per ongeluk eerst de gegevens van iemand anders in onze truck in mijn paspoort gezet. Lekker op zijn Afrikaans hebben ze dit gewoon doorgekrast en de juiste gegevens eronder geplaatst, ik heb even voor de zekerheid gecheckt of me dit problemen ging brengen bij het uitreizen van Malawi, hij verzekerde me dat dit niet het geval zou zijn.

Tijdens de tour
Tijdens de tour

Malawi

We reden eindelijk Malawi in, wat een mooi groen land ook wel ‘the warm heart of Africa’ genoemd.Het meest bekende in Malawi is toch wel Lake Malawi, hier keek ik ontzettend naar uit. Dit meer is het tweede grootste meer van Afrika. Voor de mensen die mij een beetje kennen, ik zoek vaak bestemmingen uit waar watervallen, meren of de zee te vinden is, ik heb namelijk iets met water. Ik had mij heel erg verheugd om te gaan paardrijden langs de kust van het meer. Echter waren wij in Malawi tijdens het regenseizoen (november t/m maart), net op dag 2 heeft het heel de dag geregend.

Bij aankomst hebben wij heerlijk gezwommen in het meer. Dag 2 hebben we dus heel de dag uitgerust en spelletjes gespeeld, we hebben een ontzettend gezellige avond gehad met heel de groep. De laatste dag hebben we op het strand nog wat lokale spelletjes gespeeld met de locals om vervolgens in te pakken en te vertrekken naar Zambia.

Strand van Malawi - overland truck safari in Afrika
Strand van Malawi

De backpackers in Malawi kun je hier boeken.

Zambia

Van Lake Malawi zijn we verder gegaan naar ‘South Luangwa National Park’  in Zambia. We hadden dus weer een grens overgang maar deze ging verassend snel vergeleken met Malawi. 

Tijdens de grensovergang zagen we een aantal puppies bij een man, hij verkocht ze. Ik kon deze natuurlijk niet meenemen maar mijn hartje was wel weer even gesmolten hoor. Ik had de chauffeur nog even proberen over te halen of we ze niet voor hem konden kopen maar hij zou terug vliegen dus dat ging helaas ook niet.

Met de puppies - overland truck safari in Afrika
Met de puppies

Tijdens het rijden naar onze campsite kregen we te horen dat door de heftige regenval onze camping onder water stond. Absolute Africa kwam natuurlijk al heel snel met een oplossing en wij weken uit naar een ander gebied om te kamperen. Dit was geen camping waar aparte toiletgebouwen waren, maar deze waren wel bij het zwembad en we mochten van twee huisjes gebruik maken zodat we ook een douche hadden. Dit is natuurlijk het stukje flexibel opstellen dat hoort bij dit soort trips. 

Zodra iedereen zijn tentje had opgezet gingen we naar het national park want we hadden een game drive (zoveel mogelijk dieren spotten). Dit park bevat maar liefst 60 verschillende diersoorten en 400 verschillende vogelsoorten. Echter doordat de brug kapot was moest de truck ons net voor de brug eruit laten en dan konden we naar de andere kant te voet en daar zouden de jeeps ons opwachten. 

We hebben een mooie safari gedaan en zeker bij de drinkplekken een heleboel dieren gezien. 

Een groep olifanten
Een groep olifanten
Een panter
Een panter

Bij terugkomst troffen we onze truck in de berm aan, hij zat vast. Door de kapotte brug kon de truck niet draaien en kwam hij vast te zitten. Een vrachtwagen die daar aan de brug was aan het werken heeft ons geholpen om eruit te komen.

Onze vastgelopen truck - overland truck safari in Afrika
Onze vastgelopen truck

Camping

Dit was zeker mijn minste camping waar ik geweest was, maargoed dit was een noodoplossing. Het krioelde er van het ongedierte. Overal waren er van deze dikke rupsen en ook kikkers overal. En ik heb me laten vertellen waar kikkers zitten daar zitten ook slangen en ik heb een slangenfobie dus dat vond ik nog het ergst. Verder waren er vleermuizen in het toilet dus het personeel heeft mij meerdere keren horen gillen en kwam dan weer kijken of ik hulp nodig had, oeps. Maar ook bij het zwembad kwamen in de avond de vliegende kakkerlakken tot leven, deze doen niets maar ik vind het toch erg vies (ja ook ik vind dit vies ook al reis ik genoeg). 

Na een drankje bij het zwembad heb ik het dus al vroeg voor gezien gehouden en heb ik besloten om maar eens op tijd naar bed te gaan zodat ik bij kon slapen. De dag erna heb ik een hele dag bij het zwembad gerelaxt, er was een optie om nog een safari bij te boeken echter ben ik hier een beetje verwend in. Ik heb al heel wat safari’s gedaan dus wanneer ze bij de prijs in zitten doe ik ze vrolijk mee maar ik betaal er niet meer extra voor. 

Lusaka

De dag erna vertrokken we al vroeg in de ochtend naar Lusaka, de hoofdstad van Zambia. In het centrum zelf stopte we omdat we even boodschappen moesten doen voor het eten van komende twee dagen en zodat we zelf weer nieuwe snacks en drankjes konden halen. 

Tijdens het wachten kwam een groepje kinderen op ons af, alle mensen om ons heen waarschuwde ons dat ze wilde zakkenrollen. Echter hebben wij de kids iets te eten en drinken gegeven en vervolgens stonden we vrolijk met ze op de parkeerplaats te dansen. Ze hadden niets van ons gestolen maar toen de bewaking hun zag rende ze allemaal weg. De kleinste van de groep werd gepakt en ja helaas ook geslagen. Ik doe hier verder liever geen uitspraken over wat ik hier nu wel en niet van vind. Echter vond ik dit echt niet eerlijk want ze hadden ons niets misdaan. Dus samen met een andere jongen liepen wij naar de bewaker toe en overtuigde we hem om de kleine man te laten gaan. 

Wat deed het ons goed om te zien hoe vrolijk de kleine knul was toen hij met ons terug liep richting de truck. Hij zei dat de man hem zou meenemen en nog meer zou slaan. De andere kindjes kwamen uit de bosjes tevoorschijn en juichten vrolijk.  Wij stapte in de truck en zwaaide de kindjes vrolijk uit, ze rende met ons mee totdat ze ons niet meer konden bijhouden.

Camping in Lusaka

Op de camping in Lusaka moesten we helaas afscheid nemen van onze chauffeur zijn paspoort moest vernieuwd worden en hij moest dus zijn trip vanaf daar eindigen en het overdragen aan een andere chauffeur. Tijdens een reis bouw je een band om met de guide en chauffeur dus wij vonden het allemaal ontzettend jammer. 

  • De plek waar wij onze tenten op mochten zetten vind je hier terug.

Zimbabwe

De volgende ochtend gingen we de grens over naar Zimbabwe, Lake Kariba kwam eraan. Dit was voor mij de reden waarom ik bij Absolute Africa had geboekt i.p.v. de organisator die ik de keer ervoor had geboekt. Zij boden namelijk Lake Kariba aan en de meeste tour operators bieden in Zimbabwe alleen nog Victoria Falls aan. Dit komt doordat het heel moeilijk is om aan geld te komen in Zimbabwe, als je geen cash hebt kun je hier eigenlijk niets kopen.

Tip: Ga je ooit naar Zimbabwe neem dan genoeg cash geld mee (neem dan Amerikaanse dollars mee). Met de Amerikaanse dollar kun je daar overal mee betalen en met de Zimbabwaanse dollar kun je wel betalen maar als je wat over hebt kun je het niet meer terug wisselen. Dit kan wel gewoon bij de Amerikaanse dollar. Let er wel op dat je niet over het maximaal toegestane bedrag heen gaat wat je in cash mag meenemen tijdens een vlucht. Kijk voor de currency op de site van het GWK.

Next: Tijdens mijn volgende blog vertel ik over al mijn avonturen in Zimbabwe. Ik denk dat ik in Zimbabwe wel het meeste heb meegemaakt en na Tanzania de meeste excursies gedaan heb.

Deze leuke gastblog over Afrika is geschreven door Michelle van den Hove. Staat een overland truck safari door Afrika op jouw lijst?

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs over Afrika

Wat te doen in El Gouna, Egypte? 10 leukste bezienswaardigheden

Hoewel Hurghada, Marsa Alam en Sharm-el-Sheikh de harten van de Nederlandse vakantiegangers al lang veroverd hebben, is El Gouna nog...

Ghana: steden, safari, nationale parken en locals

Als je denkt aan Afrika, denk je misschien niet gelijk aan Ghana, maar waarom is dit land de moeite waard...

Kenia: de huwelijksreis-bestemming voor als je het niet eens kan worden

Het vinden van de perfecte huwelijksreis-bestemming is niet makkelijk. Gelukkig zijn er mensen die je hierbij kunnen helpen, zoals het...

Overland Truck Safari door Afrika

Vier Afrikaanse landen verkennen in een overland truck oftewel ‘the big yellow trucks’ zoals ze in Afrika genoemd worden. Dit...

3 dingen die je in Kaapverdië alleen op Fogo kan vinden

Kaapverdië is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden als strandbestemming. De grote hotels en resorts op de eilanden Sal...

La Digue: het mooiste eiland van de Seychellen

Voor paradijselijke plekjes zit je op de Seychellen (in Oost-Afrika) helemaal goed. Anse Source D'Argent op het eiland La Digue...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy