Overnachten in de Sahara, een hele mooie ervaring

Overnachten in de Sahara, een geweldige ervaring!

Gepubliceerd: 25 okt 2019 | Foto: Overnachten in de Sahara, een hele mooie ervaring

Halverwege mijn rondreis door Marokko was het eindelijk zo ver….we waren aangekomen in de Sahara! Een bijzondere, hete en vooral zanderige ervaring om op een kameel deze woestijn te verkennen én er een nacht te slapen.

Oneindig zicht over het warme zand van de sahara
Oneindig zicht over het warme zand van de sahara

Tentenkamp

We verbleven in een tentenkamp vlakbij Merzouga. Dit is een dorp aan de rand van de woestijn op zo’n 15 kilometer van de grens met Algerije. Aangezien de Sahara steeds meer in trek is bij de toeristen, zijn er behoorlijk wat overnachtingsplekken te vinden.

Ons tentenkamp in de Sahara
Ons tentenkamp in de Sahara

Sinds kort is het overigens niet meer toegestaan om als toerist ín de Sahara te overnachten, dit werd namelijk zo populair dat je door de toeristen de woestijn niet meer zag. De meeste tentenkampen staan daarom aan de grens van deze woestijn, je kan dus zo vanuit je tent de zandduinen inlopen. Het had overigens wel één groot voordeel dat we niet ín de Sahara verbleven, we konden namelijk op het heetst van de dag afkoelen in het zwembad dat bij het tentenkamp hoorde! Terwijl het buiten zo’n 43C was, namen wij een verkoelende duik. Bekijk hier alle overnachtingsmogelijkheden in Merzouga

Een verkoelende duik in het zwembad bij 43 graden
Een verkoelende duik in het zwembad bij 43 graden

Kamelentocht

Rond zeven uur ’s avonds was het genoeg afgekoeld en konden we op kamelen een ritje door de woestijn maken. In karavaan hobbelden we een stukje de woestijn in. Na ongeveer 45 minuten kwamen we aan bij een wat hogere zandduin, waar we op klommen voor een prachtig uitzicht.

In karavaan hobbelden we een stukje de woestijn in
In karavaan hobbelden we een stukje de woestijn in

Het was de bedoeling om de zonsondergang vanaf hier te zien, maar we kregen te maken met het andere uiterste. We stonden namelijk midden in een zandstorm! Zo kwamen onze hoofdsjaals, die we tot een combinatie van een tulband en een gezichtssluier hadden gemaakt, ontzettend goed van pas.

Selfie met mijn kameel
Selfie met mijn kameel

Erg lang konden we helaas niet genieten van het enigszins beperkte uitzicht, want de storm sterkte flink aan. Op onze kamelen waaiden we snel weer terug naar ons tentenkamp. Nadat we het meeste zand uit onze kleren en van onszelf hadden geschud, praatten we tijdens het avondeten nog lang na over de bijzondere tocht.

Kampvuur met muziek

Na het avondeten werd er een kampvuur gemaakt en lieten de werknemers van het tentenkamp hun muzikale talenten horen. Met enkele djembés werd de Sahara en Afrika bezongen, al snel dansten we met z’n allen rond het vuur op de vrolijke muziek.

Slapen onder de sterren

Toen we eenmaal uitgedanst waren, legden we onze matrassen buiten de tenten om te slapen. In de tenten was het namelijk nóg warmer dan buiten, al werd het buiten ook niet koeler dan 30 graden. Kijkend naar de prachtige sterrenhemel en luisterend naar de krekels vielen we al snel in slaap.

Slapen onder een prachtige sterrenhemel
Slapen onder een prachtige sterrenhemel

Zonsopkomst

Na een kort nachtje, waarin ik blijkbaar door een zandstormpje heen heb geslapen, ging om zes uur alweer de wekker. Iedereen wilde natuurlijk op tijd wakker zijn om de zon boven de duinen te zien komen. Persoonlijk vond ik het eerste uur na zonsopkomst nog mooier dan de zonsopkomst zelf.

Zonsopkomst in de Sahara
Zonsopkomst in de Sahara

In dit uur zie je namelijk de Sahara letterlijk van kleur veranderen, doordat de zon steeds hoger komt en feller wordt. Hierdoor wordt de oranje gloed over het zand steeds mooier. Na het ontbijt lieten we de Sahara achter ons en gingen we op weg naar een ietwat koelere plek, de Dadès Kloof.

De Sahara na zonsopkomst
De Sahara na zonsopkomst

Deze leuke gastblog over de Marokkaanse Sahara is geschreven door onze gastblogger Johanna.

Ook Marokko ontdekken?

Droom jij ook over een rondreis door Marokko en zou jij graag de Sahara willen bezoeken? Bekijk hier de mogelijkheden en ervaar het ook zelf.

Meer leuke reisblogs over Marokko

Eerste keer Marokko? Dit moet je weten!

Rondreis Marokko: bezienswaardigheden Casablanca en Meknes

Marokkaanse pareltjes: ontdek Moulay Idriss en Volubilis

Fes: ontdek de mooiste plekken en belangrijkste ambachten!

Rondreis Marokko: van Fes naar Merzouga, richting de Sahara!

Dadès Kloof & Dadès rivier: tips, bezienswaardigheden en ervaringen

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy