Paronella Park: oude Spaanse kastelen middenin het regenwoud

Gepubliceerd: 17 feb 2021 | Foto: Paronella Park - Queensland, Australië

Paronella Park - Queensland, Australië
Reisblog Liefde voor Reizen

We reizen nog steeds door Noord-Queensland in Australië en laten Mission Beach achter ons. We hadden besloten om naar Paronella Park te gaan. Ik moest mezelf een klein beetje over de streep trekken, aangezien dit toeristisch gezien een heel bekend en populair park is. Maar de verhalen en foto’s maakten mij toch erg nieuwsgierig. En we waren tenslotte redelijk in de buurt.

Onze route door Noord-Queensland

Video over Paronella Park

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is on-the-road-australia-1.jpg

Ik moet zeggen dat de route ernaar toe qua omgeving misschien wel het meest idyllisch was wat we tot nu toe hebben gezien. Schitterende glooiende landschappen met hier en daar een huis. Ik mis alleen nog de Cipressen, dan had het zomaar een landschap in Toscane kunnen zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is on-the-road-australia2-1.jpg

De route was in ieder geval al een feestje, nu hopen dat Paronella Park, waar je overigens 49 AUD (32 euro) entree voor betaalt, ook niet tegenvalt.

Paronella Park

Bij de entree werden wij netjes verwelkomd en werd er ons verteld dat er over een kwartier een 45 minuten durende rondleiding zou beginnen door het park. Eerst waren we van plan om aan te sluiten bij de groep, maar toch vonden we het prettiger om zelf door het park te lopen en zelf ons eigen tempo te kunnen bepalen. Maar om het volledige verhaal te kunnen horen over de totstandkoming van het park en om meer te weten te komen over de 7500 tropische planten en bomen die het park bedekken is het absoluut een aanrader om te doen.

Entreebord van Paronelle Park
Entreebord van Paronella Park

Een stukje geschiedenis

Het Paronella Park werd in de jaren 30 aangelegd door José Paronella (ca.1888 – 23 augustus 1948), een Spaanse immigrant. Tijdens een reis door het prachtige landschap ontdekte hij een ongerept bos naast de spectaculaire Mena Creek Watervallen. Zijn droom was om op deze magische plek in het regenwoud een kasteel te ontwikkelen.

Historisch kasteel midden in het regenwoud
Historisch kasteel middenin het regenwoud

Hij trouwt eindelijk met de Spaanse Margarita en koopt in 1929 het 5 ha grote terrein aan Mena Creek Falls langs de Old Bruce Highway om daar zijn droom te realiseren. In 6 jaar tijd bouwde hij een echt amusementspark met verschillende kastelen, tennisvelden, tunnels, bruggen en picnic plaatsen.

Lichtshow

Wat meteen opvalt in het park zijn de mooie overblijfselen van de door Paronella ontwikkelde kastelen. Wanneer we de eerste van dichtbij bewonderen valt ons meteen iets op: een enorme discobol hangt in de lucht.

Overblijfselen van de kastelen van José Paronella - Paronella Park
Overblijfselen van de kastelen van José Paronella

Wie Paronella Park in de avond bezoekt kan namelijk genieten van een schitterend lichtshow. De kastelen zijn dan mooi verlicht wat prachtige plaatjes oplevert.

Overblijfselen van de kastelen met in het midden een discobol
Overblijfselen van de kastelen met in het midden een discobol

Geldigheid entreetickets

De tickets voor het park zijn trouwens 24 maanden geldig. Heb je bijvoorbeeld in de ochtend het park bezocht en wil je op een andere dag in de avond tijdens schemering nog een keer naar Paronella Park om de lichtshow te bewonderen, dan hoef je niet weer een kaartje te kopen. Bewaar je entreetickets dus goed!

Een deel van het kasteel
Een deel van het kasteel

Natuur & museum

Het bijzondere aan het park is dat je naast historische gebouwen ook volop kunt genieten van de natuur. Mooi aangelegde paden leiden je door het regenwoud en langs de meest bijzondere bomen en planten. Alle kastelen bevinden zich middenin het regenwoud, houdt daarom je ogen goed open, wie weet spot je nog wildlife.

Midden in het regenwoud
Middenin het regenwoud

Doordat alle historische gebouwen omgeven zijn door tropische bomen en planten levert dit prachtige plaatjes op. Het Paronella Park is ook niet voor niets een populaire plek onder fotografen en trouwstelletjes.

Historisch gebouw omgeven door tropische bomen en planten
Historisch gebouw omgeven door tropische bomen en planten
Historisch gebouw omgeven door tropische bomen en planten - Paronella Park
Historisch gebouw omgeven door tropische bomen en planten
Mooie vlinder gespot
Mooie vlinder gespot

Schildpadden

Nog een hoogtepunt tijdens een bezoek aan Paronella Park is het voeren van de schildpadden. Ergens halverwege onze wandeling kwamen we uit bij een meertje waar honderden schildpadden zaten. Met het bakje voer dat wij kregen bij de kassa konden wij deze schattige beesten voeren. De vissen waren er natuurlijk ook als de kippen bij en dat zorgde voor een bijzonder beeld in het water.

Honderden vissen en schildpadden bij elkaar - Paronella Park
Honderden vissen en schildpadden bij elkaar
Schildpadden vechten voor eten
Schildpadden vechten voor eten

Dat er schildpadden zouden zijn was voor ons al bekend. Dat wij tijdens onze wandeling een grote aal zouden spotten, hadden wij niet verwacht. Deze zwom in een klein beekje en zag er best indrukwekkend uit.

Grote aal die in een klein beetje zwemt - Paronella Park
Grote aal die in een klein beekje zwemt

Bamboe

Het park bestaat ook voor een klein gedeelte uit bamboe bos. Een wandeling door dit stukje bos is magisch mooi. In dit gedeelde hebben wij ook verschillende felgekleurde vlinders gespot. Kijk dus goed om je heen!

Lopen door het bamboe bos

Mena Creek Watervallen

Het mooiste stukje van het park vind ik zelf bij de Mena Creek Watervallen. Als je hier aan komt lopen zie je meteen historische picknicktafels die bedekt zijn met mos en algen. Als je iets verder loopt kom je bij het water waar ook weer honderden vissen en schildpadden te spotten zijn.

Uitzicht op Mena Creek Watervallen - Paronella Park
Uitzicht op Mena Creek Watervallen

Wat deze plek zo uniek maakt is de combinatie tussen de watervallen en de oude gebouwen. Een plek die geschiedenis ademt en waarvan je veel foto’s wilt schieten.

Hoewel wij in het regenseizoen Paronella Park bezochten, was alles wel goed begaanbaar. Een paar weken later toen wij alweer thuis in Darwin waren, zagen wij beelden van Paronella Park op tv, waarbij deze plek met picknicktafels helemaal onder water stond. Dat was heel raar om te zien, vooral omdat je er net bent geweest.

De Mena Greek Watervallen
De Mena Creek Watervallen

Terwijl ik veel foto’s aan het schieten was, werd ik opeens verrast door een schildpad die op een steen was geklommen. Het leek wel alsof die bewust aan het poseren was.

Een schildpad geeft een showtje weg - Paronella Park
Een schildpad geeft een showtje weg
Een schildpad poseert voor de Mena Creek Watervallen
Een schildpad poseert voor de Mena Creek Watervallen

Aan het einde van onze wandeling kwamen we deze stijle trap nog tegen, die populair is op social media. Veel reizigers laten zich graag poseren voor deze historische trap.

Een hoge trap zeer populair op social media
Een hoge trap, zeer populair op social media

Het Paronella Park is zeker een bezoek waard, hoewel ik persoonlijk de entreeprijs van 49 AUD (32 euro) in eerste instantie wel aan de hoge kant vond. Maar als ik dan meeneem dat de tickets 24 maanden geldig zijn en dat van het geld ook het park wordt onderhouden, dan is het ook wel weer oké.

Uitzicht op een oud kasteel vanaf de watervallen
Uitzicht op een oud kasteel vanaf de watervallen
Vlakbij het oude kasteel - Paronella Park
Vlakbij het oude kasteel

Video over Paronella Park

Paronella Park bezoeken

Ga je binnenkort ook naar Queensland en lijkt het je leuk om dit bijzondere park te bezoeken? Koop dan hier jouw tickets.

Onze favoriete plekken in AustraliëReisblogger Jesper

Auteur:

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs over Australië ook leuk:

Wat te doen op Tasmanië
Australië

Wat te doen op Tasmanië: tips en bezienswaardigheden

Tasmanië, door de locals ook wel Tassie genoemd, is een eiland in het zuidoosten van Australië wat bekend staat om haar unieke en kwetsbare ecosysteem. Het eiland is het thuis van de zeldzame Tasmaanse Duivel en is geliefd onder reizigers vanwege de wijngaarden, de schitterende wandelgebieden en de mooie skigebieden. Maar ook om te vissen Wat te doen op Tasmanië: tips en bezienswaardigheden

Pan Pacific Perth
Australië

Pan Pacific Perth: zeer comfortabel overnachten in Perth

Het gebeurt niet vaak dat ik vanwege een hotel terug wil naar een plek. Maar na onze rondreis door West-Australië denk ik nog vaak terug aan Pan Pacific Perth. Wij verbleven hier de laatste 2 nachten in Perth voordat wij weer terug vlogen naar huis. Lees nu mijn ervaringen en waarom ik dit hotel in Pan Pacific Perth: zeer comfortabel overnachten in Perth

Wat is het mooiste deel van Australië?
Australië

Wat is het mooiste deel van Australië?

Wat is het mooiste deel van Australië? Een vraag die misschien lastig te beantwoorden is, aangezien elke staat van Australië bijzonder is. Maar toch zit er wel veel verschil tussen de Australische staten. De afgelopen jaren heb ik bijna alle staten, op ACT (het Australian Capital Territory) na bezocht. Tijd om mijn ervaringen en tips Wat is het mooiste deel van Australië?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy