Pohnpei in Micronesië – Aan onze tijd in Yap is helaas een einde gekomen. Onze eerste stop in de stad Taipei was leuk maar we hebben veel gedaan en door de drukte van de stad keek ik heel erg uit naar de rust van de eilanden.
Op Yap hebben we die rust gevonden en voelden we ons zo thuis dat ik hoop dat we terug gaan. Ooit. We hoefden daar niets, alles was dichtbij en we konden heel erg onze eigen gang gaan. Maar het was tijd om te gaan dus van Colonia op Yap zijn we doorgereisd naar Kolonia op Pohnpei!
The island hopper
De vlucht ging ‘s nachts om 3.00 van Yap naar Guam en vervolgens zijn we ‘s ochtends op de eilandhopper van United gestapt.
De route
De hopper vliegt een route die bestaat uit 7 stops:
Guam – Chuuk – Pohnpei – Kosrae – Kwajalein – Majuro – Honolulu of andersom.
En buiten Honolulu gaan we ze dus allemaal aantikken! De eilandhopper is de enige verbinding voor deze eilanden en wordt niet alleen door reizigers gebruikt maar juist ook door de inwoners van Micronesië. Naast toerisme en zakelijke reizigers wordt de post bezorgd, wordt er door de inwoners ook veel geïmporteerd/geëxporteerd (vele speciale vliegkratten en dozen op de bagageband) maar kunnen deze vluchten bijvoorbeeld ook voor medische evacuaties ingezet te worden.
16 uur
De route duurt totaal 16 uur en om deze reden vliegt er een extra paar piloten mee. Omdat de vliegvelden van deze eilanden niet over veel faciliteiten beschikken heeft het toestel altijd een monteur en extra set reserveonderdelen is aan boord voor het geval er een reparatie nodig is. We horen hier vaak dat deze island hopper voor de mensen van de FSM heel belangrijk is, de enige die de verbinding tussen de eilanden verzorgd nadat Continental Airlines ermee gestopt is.
2x “Gaat dat goed??”
Bij de landing op Yap, Chuuk en ook op Pohnpei lijkt het of je in het water land, zo laag kom je aanvliegen. Op het allerlaatste moment zien je pas de baan onder je verschijnen.
De vliegvelden zijn gebouwd op een vlak deel van het eiland of speciaal hiervoor verlengde of aangelegde eilanden. De start/landingsbaan op deze eilanden is bijna altijd korter dan normaal dus moet de piloot flink in de remmen na touchdown! Het voelde de eerste keer als een noodstop. Vervolgens rijdt de brandweer uit om als nodig de wielen en remmen af te koelen. Bij de eerste keer landen in Yap dachten we echt dat er iets fout was gegaan toen we de zwaailichten langszij zagen komen!
Topografie lesje
We zijn nu op het eiland waar de hoofdstad van Micronesië zich ook bevindt. Eigenlijk zijn er op dit eiland 2 hoofdsteden. En om het duidelijk te maken hier even een overzichtje. Want ik kwam er zelf ook niet meer uit 🙂
- Pohnpei, zo heet het hoofdeiland van Pohnpei States. Het is een van de 4 states van het land Federated States of Micronesia.
- Hoofdstad van het land Federated States of Micronesia (FSM) is Palikir en ligt ook op eiland Pohnpei.
- De regio Micronesië bestaat uit vijf archipelen: de Caroline-eilanden (Palau en FSM), de Gilbert-eilanden (Kiribati), de Line-eilanden (Kirimati), de Mariana-eilanden en de Marshall eilanden.
- Dit alles ligt in de (Western) Pacific Ocean in het werelddeel Oceanië.
Onze vaste plek op Pohnpei
We kwamen begin van de middag aan op het vliegveld en zijn daar opgehaald door ons hotel Cliff Rainbow. De eigenaar is de oud-president van de FSM, hoorden we later 🙂
Na inchecken even een snelle indruk van de kamer opnemen. Het is een grote kamer met onder andere een tv en koelkast en in de kleine badkamer zit zelfs een zitbad! Maar het raam kan helaas niet open.
Hoge luchtvochtigheid
De airco blies ons al tegemoet, geen overbodige luxe want wij gaan denk ik niet wennen aan de warmte met deze luchtvochtigheid. Na 2 stappen staan er al druppels op je huid. Prima dus voor de budgetoptie waarnaar we zochten.
Surfen
Maar Tim wil hier maar 1 ding: surfen! Dus eerst naar de surfclub lopen om de golven te checken. Dus, airco uit, deur dicht, plattegrondje erbij.
Gelijk de straat op
Tijdens de eerste wandeling moet je altijd even uitzoeken hoe lang je ergens over loopt en of het bijvoorbeeld heuvelachtig is. Aan het uitzicht te zien zaten we al redelijk hoog en de surfclub ligt aan het water dus die hint hadden we al in the pocket.
Eerste indruk van Pohnpei
Maar wel goed om even te kijken waar de winkeltjes zitten, op te merken dat het verkeer hier ook zo rustig rijdt, de mensen zijn net zo vriendelijk, kortom de eerste indruk van Pohnpei. En die is goed. Wat wel gelijk opvalt is dat men hier veel minder betelnut kauwt en er veel meer bordjes hangen dat er niet gespuugd mag worden!
Surfing the P-pass
Tim is de volgende ochtend direct met de Pohnpei Surf Club mee gaan surfen op Palikir Pass (P-pass, alleen bekend bij de echte surfers) en kwam enthousiast terug. De golven waren niet heel groot maar toch nog te gek. Helaas waren de 2 volgende dagen niet de moeite om te gaan.
De surfplek ligt op het buitenste rif en het is een half uurtje varen om er te komen. Geen goedkope actie, dus Tim wil alleen gaan als het de moeite waard is. Maar met oud en nieuw blijkt een dikke swell te komen. Waarschijnlijk te dik maar dan alsnog een spektakel om naar te gaan kijken!
De tourist office
De tourist office bezoeken we altijd, die blijkbaar per eiland veel verschilt qua informatievoorziening. Waar we in Yap niet veel wijzer werden en er slechts 1 kleine plattegrond beschikbaar was, troffen we hier 2 dames die ons van alles konden vertellen. Natuurlijk kun je enorm veel info online vinden, zoals op www.visityap.com of www.visit-micronesia.fm of via Google de vele blogs, maar de informatie ter plaatse is ook heel waardevol.
Flyers
Ze hebben hier namelijk een hele serie zeer uitgebreide flyers waardoor je bepaalde trips ook op eigen gelegenheid kunt doen. En hoewel het natuurlijk goed is om met een gids op pad te gaan, voor hun kennis maar ook ter ondersteuning aan de plaatselijke bevolking, vinden wij het juist heel leuk om zelf op ontdekkingsreis te gaan.
Kerst vorig jaar
Het is toch wel heel anders dan dat je in de kou zit hoor! We hebben allebei niet veel met kerst maar ik vind het persoonlijk wel leuk om er iets van mee te krijgen. Vorig jaar waren we net voor kerst in Egypte. Een islamitisch land waar het eigenlijk niet gevierd wordt.
Tanzania
De dag voor kerst vlogen we naar Tanzania, waar men ook andere geloven uitoefent en we ineens met iedereen van ons eco-hostel aan het kerstdiner zaten 🙂
Sri Lanka
Een mooie situatie die ik 5 jaar geleden ook in Sri Lanka meemaakte. Ik zat toen alleen in een hostel aan de voet van de berg Adam’s Peak. De meeste mensen waren alleen of samen en iedereen zat aan losse tafels. Je raakt altijd wel even in gesprek en binnen 10 minuten hadden we alle tafels aan elkaar gezet voor een spontaan kerstdiner!
Kerst dit jaar
Hier op Pohnpei wordt het ook gevierd want we lopen dagelijks langs alle verschillende kerken, de katholieke kerk, Jehova’s, Protestants, ze zijn er allemaal. Op maandag de 23e is het blijkbaar, net als thuis, ook nog even een extra koopavond op Pohnpei. Dat betekende dat er bijna de hele dag rijen staan voor de pinautomaten waar nog geld in zit en je ‘s avonds tot 12.00 bij de twee grote ACE winkels nog inkopen kon doen! Toen we langsliepen dachten wij eigenlijk dat er een feest aan de gang was, harde muziek, overal discolampen en super druk op straat.
Kerstmaaltijd
En dat betekende ook dat we op 1e kerstdag even goed moesten kijken waar we konden eten. Het restaurant bij ons hotel was dicht maar we hebben heerlijk gegeten bij het Joy hotel.
We hopen dat jullie ook een hele fijne kerst hebben gehad! En als je vragen hebt of ergens nieuwsgierig over bent, stuur ons gerust een berichtje via Facebook of Instagram!
Liefs Wendy & Timothy
Meer blogs over Micronesië
Voorbereidingen op een avontuurlijke trip door Micronesië
Yap in Micronesië: duiken met manta rays en de Tweede Wereldoorlog