Zoek
Sluit dit zoekvak.

Praktische tips over Nieuw Zeeland

Jesper zijn nummer 1: Nieuw-Zeeland

Praktische tips over Nieuw Zeeland

Jesper zijn nummer 1: Nieuw-Zeeland

Inhoudsopgave

1. Waarom naar Nieuw Zeeland? Europa in een notendop, dat is vaak zoals Nieuw Zeeland omschreven wordt: van het subtropische Noorden, via de geisers van Rotorua naar het alpine hooggebergte op het Zuidereiland en de fjorden zoals in Noorwegen. Bovendien beweren kwade tongen dat je in Nieuw Zeeland 4 seizoenen op een dag kunt meemaken. En dat alles in een land dat ongeveer even groot is als Engeland + Schotland.

Na sinds 1989 6x kortere of langere periode in dit land geweest te zijn denk ik dat ik voldoende kennis heb opgebouwd om potentiële bezoekers van dit land enige praktische tips te kunnen geven zodat ze al enige voorpret van hun bezoek kunnen hebben.

2.Geschiedenis

Rond het jaar 1000 was er sprake van een situatie van overbevolking op de diverse eilanden in de stille Zuidzee. Met name in de gebieden die wij thans kennen als Frans Polynesië, de Cook Eilanden en Tonga was dit het geval. Een aantal groepen Polynesiërs besloot om in zelfgemaakte kano’s de eilanden te ontvluchten en koers te zetten naar het land dat volgens de overlevering bekend stond als Aotearoa (het land van de lange witte wolk).

De eerste kano’s kwamen aan land in het gebied dat nu bekend staat als Bay of Plenty. Ondanks het koelere klimaat konden zij zich prima aanpassen, mede dankzij de geothermische activiteit in het gebied rond Rotorua en Taupo. Gaandeweg verspreidden deze Maori’s (zoals wij ze nu kennen) over het land en leefden in een tribale (stammen) structuur, daarbij gebruikmakend van alle flora en fauna die het land te bieden had. Tot in 1642 er in het Noorden van het Zuidereiland twee scheepjes aan de horizon verschenen: de Heemskerck en de Zeehaen onder bevel van Abel Tasman, officier bij de VOC en afkomstig uit Lutjegast (Groningen). Tasman was er door de gouverneur van Batavia (Anthony van Diemen) op uit gestuurd om het onbekende “Suydtland” in kaart te brengenen te kijken of er in deze gebieden met de lokale bewoners handel te drijven viel. Nu was de term “handel drijven” in VOC vocabulaire gelijk aan het ontdekte land leegroven. Tasman ging voor anker in een baai nabij waar nu de stad Nelson ligt. Hij had er geen flauw benul van dat hij zich eigenlijk tussen 2 eilanden bevond en was in de veronderstelling dat hij een nieuw continent had ontdekt.

Er werd getracht contact te leggen met de lokale Maori stammen, echter dit verliep rampzalig: toen een sloep tussen de Heemskerck en de Zeehaen onderweg was werd deze door Maori’s aangevallen en 5 VOC-ers verloren het leven. Tasman besloot terug te keren naar Batavia met de mededeling dat er in “Het Nieuwe Seelant” zoals hij het land genoemd had geen handel te drijven viel.

Ongeveer 150 jaar bleef Nieuw Zeeland verschoond van Europese bezoekers, tot eind 18e eeuw kapitein James Cook aankwam in hetzelfde gebied waar 7 eeuwen eerder de Maori’s in Nieuw Zeeland aankwamen. James Cook had onder zijn bemanningsleden enkele Tahitianen die een taal spraken die verwant was aan die van de Maori’s. Cook kreeg het hierdoor voor elkaar dat er in vrede enige handel met de Maori’s gedreven kon worden. Cook claimde naar goed Engels gebruik het land in naam van His Majesty the King. Uiteindelijk in 1840 werd op 6 Februari de overeenkomst getekend waarin de Maori chiefs zich onderwierpen aan het gezag van de Engelse kroon. (Treaty of Waitangi). Sindsdien is het staatshoofd van Engeland formeel ook het staatshoofd van Nieuw Zeeland, in Wellington vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal.

3. Ik wil naar Nieuw Zeeland, waar moet ik op letten?

Antwoord: houdt rekening met de volgende zaken:

 • Nieuw Zeeland is aan de andere kant van de wereld en ligt ca.18.000 km van Nederland. Het maakt in tijd weinig uit of je via Z.O. Azië of via de USA vliegt: in beide gevallen ben je 24-30 uur onderweg.
 • De seizoenen zijn omgekeerd aan die van Europa: Zomer is December – Februari; Herfst is Maart – Mei; Winter is Juni – Augustus en Lente is September – November. Maximum temperaturen komen meestal niet boven de 30°. Sneeuwval is er vooral in de winter op het Zuidereiland. Regenbuien komen iedere dag voor en vooral aan de Westkust van het Zuidereiland is er een bovengemiddelde jaarlijkse neerslag.
 • Naast de Maori cultuur voert de Engelse cultuur de boventoon. Dit uit zich in linksrijdend verkeer; bovenmatige sportgekte voor met name Rugby en Cricket en Engels als voertaal.

4. Dan heb ik besloten om op vakantie te gaan naar Nieuw Zeeland, wat & hoe?

A. Tip: ga in Februari: dat is zoals Augustus bij ons: de temperatuur is aangenaam en het is minder druk want de schoolvakanties zijn voorbij.

B. Het serieuzere werk: om als bezoeker in Nieuw Zeeland toegelaten te worden hebben EU burgers voldoende aan een geldig paspoort en een bevestigde vliegtuigboeking uit Nieuw Zeeland vandaan naar een land waar je weer toegelaten wordt. Bij aankomst lever je een ingevuld formulier in waarin je o.a. aangeeft voor een visum waiver in aanmerking te komen. De praktijk leert de schrijver dezes dat er mij nog nooit om een retourticket is gevraagd en dat de immigratiedienst alleen wil weten wat je komt doen, hoe lang je blijft en (bij Nederlanders) of je op familiebezoek komt. Let op: vanaf 1 juli 2018 is het verplicht om een Electronic Travel Authorisation (ETA) aan te vragen voor Nieuw-Zeeland. Wil je hier meer over weten, neem dan een kijkje op Immigration.govt.nz.

C. Vliegen naar Nieuw Zeeland: De 3 grote kartels vliegen allen op Nieuw Zeeland.

Star Alliance: Air New Zealand, Singapore Airlines hebben dagelijkse diensten via Singapore naar Auckland en Christchurch. Singapore Airlines vliegt sinds kort 4X per week vanuit Singapore via Canberra naar Wellington. Air New Zealand vliegt dagelijks vanuit Londen Heathrow via ofwel Los Angeles ofwel Hongkong naar Auckland. Tip: met Air New Zealand zijn er stopovers mogelijk op exotische Stille Zuidzee eilanden zoals Tahiti, Fiji en Tonga.

One World: Qantas brengt je vanaf Londen en Manchester met een overstap in Australië naar Auckland, Wellington, Christchurch of Queenstown. Cathy Pacific vliegt dagelijks Amsterdam – Hongkong met aansluiting naar Auckland.

Sky Team: KLM brengt je naar Seoul of Guangzhou en vandaar met Korean Air respectievelijk China Southern naar Auckland of Christchurch.

Tot slot de Arabieren:

Emirates vliegt 2x per dag van Amsterdam naar Dubai en vanuit Dubai 4X per dag naar Auckland (waarvan 1 vlucht non-stop) en 1X per dag naar Christchurch. Qatar Airways vliegt dagelijks vanuit Amsterdam naar Doha met aansluiting op hun non-stop vlucht naar Auckland.

Uit bovenstaande blijkt dat Nieuw Zeeland de volgende internationale vliegvelden heeft:

Auckland International Airport is het grootste en belangrijkste vliegveld van het land. Een goede tweede plaats is voor Christchurch op het Zuidereiland. Doordat Christchurch Harewood Airport het vertrekpunt is van bevoorradingschichten naar Antarctica beschikt het over een startbaan die geschikt is voor de allergrootste typen vliegtuigen. Tot begin deze eeuw maakten alleen Singapore Airlines, Air New Zealand, Qantas en wat Japanse maatschappijen hier gebruik van, tegenwoordig heeft ook Emirates ontdekt dat een A380 hier met gemak kan landen en opstijgen. Wellington en Queenstown hebben beide een beperkte lengte van de startbaan zodat er alleen vluchten uitgevoerd kunnen worden naar de Australische Oostkust. (Inmiddels vliegt Singapore Airlines 4x per week van Wellington via Canberra naar Singapore).

Cathedral in Christchurch - voor de aardbeving
Cathedral in Christchurch – voor de aardbeving

5. Reizen binnen Nieuw Zeeland

Vliegtuig: Binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Air New Zealand en Jetstar. Vooral tussen Noorder- en Zuidereiland kan het handig zijn om het vliegtuig te nemen i.p.v. De veerboot. Een aantal bestemmingen worden door kleinere maatschappijen (met kleinere toestellen) bediend. Bekendste zijn Sounds Air (vanuit Wellington) en Great Barrier Airlines (uit Auckland)

Trein: Treindiensten zijn er eigenlijk alleen in de vorm van voorstadtreinen in Auckland en Wellington. Voor de lange afstanden zijn er slechts 3 treinen per dag over (waarvan er begin 2017 twee door natuurverschijnselen enige tijd buiten dienst zijn). De diensten worden uitgevoerd door Kiwi Rail

Bus: Tussen de meeste steden en dorpen worden regelmatige diensten verzorgd door InterCity New Zealand en Nakedbus.com (alleen op het Noordereiland). Tickets zijn te boeken op de websites van deze maatschappijen en via de kantoren van i-Site (de VVV van Nieuw Zeeland).

Boot: Tussen Wellington (Noordereiland) en Picton (Zuidereiland) wordt een veerdienst onderhouden door de Interislander en de Blue Ridge Ferry. Beiden hebben 3-5 afvaarten per dag en de overtocht duurt 3 ½ uur.

Camper: het vervoer/ verblijfsmiddel bij uitstek voor toeristen. De bekendste verhuurders zijn Maui, Apollo Motorhomes en Jucy.com. Let erop dat je niet overal mag overnachten met deze voertuigen => er staat bij parkeerplaatsen meestal aangegeven of er al dan niet overnacht mag worden. Het wordt overigens sterk aangeraden om met campers gebruik te maken van officiële campings.

Auto: De bekende verhuurbedrijven (Hertz, Avis, Budget, Europcar) hebben alle voldoende locaties in Nieuw Zeeland (zowel in de steden als bij de vliegvelden). Reserveringen kunnen via internet gemaakt worden.

Het wordt ten sterkste afgeraden om direct te gaan autorijden binnen 24 uur na aankomst in Nieuw Zeeland na een lange intercontinentale vlucht. Camperverhuurders verbieden dit zelfs!

6. Verkeer

Een aantal waarschuwingen zijn hier zeker op z’n plaats:

In Nieuw Zeeland wordt LINKS gereden (net als in Engeland)

De kwaliteit van de wegen en de structuur van het wegennetwerk is anders dan wat we in West Europa gewend zijn: Er zijn in Nieuw Zeeland een beperkt aantal snelwegen (Motorways). Deze staan duidelijk aangegeven met groene borden met de tekst “Motorway begins” of “Motorway ends”. Op 2 van deze snelwegen wordt er tol geheven: M1 tussen afrit Silverdale en Waiwera (gebruik route 17/Hibiscus Coast Highway via Orewa om deze tolweg te mijden) en op de M2 (Tauranga Eastern Link) tussen Paengaroa en Papamoa. (Rijd via Te Puke om de tolweg te vermijden.)

De overige hoofdwegen worden aangeduid als State Highways (SH) gevolgd door een nummer.

Deze wegen zijn het beste te vergelijken met de Nederlandse N-wegen. De maximale snelheid op alle wegen is 100 km/u. Door de vele bochten en hellingen kan deze maximum snelheid niet altijd gehaald worden. Bij veel bochten staat een maximum adviessnelheid aangegeven.

De bekendste/ belangrijkste SH wegen zijn:

SH1: De langste SH van het land begint aan de Noordpunt bij Cape Reienga en eindigt in Bluff op het Zuidereiland; het gedeelte tussen Wellington en Picton moet per veerboot afgelegd worden.

SH5: Napier – Taupo – Rotorua – Hamilton

SH6: De hoofdweg langs de Westkust van het Zuidereiland: Blenheim – Nelson – Westport – Fox Glacier – Haastpas – Queenstown – Invercargill.

SH11: Kawakawa – Bay of Islands

SH73: Arthurs Pass route: Christchurch – Greymouth.

7. Onderdak

Motels en Hotels in alle soorten en maten en alle prijsklassen zijn in ruime mate aanwezig.

Motels zijn meestal voorzien van een keuken met koelkast, magnetron en/of fornuis, al dan niet met oven. Een andere optie is de Bed & Breakfast: hier leer je het echte Nieuw Zeelandse gezinsleven kennen. Je kunt gebruik maken van sites als booking.com en trivago.com.

Campings zijn ook ruim voorhanden omdat Nieuw Zeelanders zelf ook dol op kamperen zijn.

Houdt er wel rekening mee dat het in de periode December/ Januari hoogseizoen is.

8. Geldzaken

De nationale munteenheid is de New Zealand Dollar (NZ$ of NZD) 1 dollar = 100 cent. Er zijn biljetten van NZ$ 100,-; NZ$ 50,-; NZ$ 20,-; NZ$ 10,- en NZ$ 5,-. Er zijn munten van NZ$ 2,- ; NZ$ 1,-; 50c; 20c en 10c. Bij het contant betalen worden eindbedragen afgerond op veelvouden van 10c. Koers: ga uit van een wisselkoers van NZ$ 1,- = € 0,75

Creditcards: Visa en Mastercard worden bijna overal geaccepteerd waar “EFTPOS” aangegeven staat. American Express wordt niet overal geaccepteerd!

Pinpas: Bij geldautomaten van de meeste banken kan met je Nederlandse pinpas geld opgenomen worden. Vaak kun je al kiezen om je rekening direct in EUR te laten belasten zonder dat er extra koersrisico gelopen wordt. Let op: zorg ervoor dat je pinpas op “wereld” staat, anders werkt hij niet in Nieuw Zeeland.

9. Eten & Drinken

Van oudsher is het eten in Nieuw Zeeland Engels: Fish & Chips en Pies vormen meestal het hoofdgerecht. Daarnaast zijn Kiwi’s gek op barbecueën. Bij veel motels is er voor de gasten een speciale gasbarbecue beschikbaar voor als je zelf je vlees wilt braden.

Door de vele invloeden van Zuidoost Azië zijn er ook veel Sushi bars en Chinese/ Thai/ Vietnamese Takeaways.

Daarnaast is er uit de Maori cultuur nog een speciale kookwijze: In geothermische gebieden (Rotorua/ Taupo) wordt er een gat in de grond gegraven waarin het eten gestoomd wordt. Deze manier van eten bereiden heet “Hangi” en is een specialiteit van de Maori’s.

Restaurants: uit de Engelse koloniale cultuur zijn 3 types restaurants overgebleven:

 • No alcohol license (Er wordt geen alcohol getapt)
 • BYO (Bring Your Own) -> je mag hier je zelf gekochte wijn meebrengen en nuttigen. Er wordt wel een zgn. “corck fee” van enkele dollars geheven als je zelf alcohol meebrengt.
 • Fully licensed: Net als in Europa wordt er gewoon wijn en/of bier bij het eten verkocht

Let op: gelegenheden die als “Hotel” aangeduid staan, zijn in wezen bar/restaurant. Reden hiervan is dat er makkelijker een “alcohol license” verworven kan worden als een bar/restaurant ook accommodatie aanbiedt.

10. Groen Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland is heel afhankelijk van de agrarische sector: niet verwonderlijk met 40 miljoen schapen. Gevolg is dat het absoluut verboden is om eten en agrarische producten in Nieuw Zeeland in te voeren. Ook als je outdoor spullen (bergschoenen, wandelschoenen, campingartikelen) meeneemt, zorg er dan voor dat alles goed schoongemaakt is en dat er geen aarde meer aan zit. Boetes bij niet aangeven van dit soort zaken zijn zeer hoog!

Bij binnenkomst in Nieuw Zeeland wordt alle bagage door een scanner gehaald en loopt de douane met speciaal afgerichte honden rond om alles te controleren.

Daarnaast probeert de regering door allerlei belastingmaatregelen het roken te beperken: Je mag slechts 50 gram tabak vrij invoeren en een pakje sigaretten kost omgerekend ongeveer EUR 18,-.

Roken in hotel/motelkamers is absoluut verboden. Vaak wordt het wel toegestaan om op balkons of binnenplaatsen van motels te roken.

11. Winkels

De openingstijden van de winkels is meestal Ma t/m Vrij van 10-18 uur en Zaterdags tot 17 uur.

Supermarkten zijn meestal 7 dagen per week van 8-20 uur open. De 3 grootste supermarktketens zijn: New World, Countdown en Pak N Save. Daarnaast is er de “buurtsuper” handelend onder de namen 4Square en Supervalue. Je vindt de grote ketens in de grotere plaatsen en toeristische centra en de 4Square en Supervalue in de kleinere plaatsen en dorpen. Daarnaast zijn er ook zgn. Diary’s ook wel Milk Bar genoemd: kleine kruidenierszaakjes die vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open zijn. De prijzen zijn hier ook hoger dan in de supermarkt.

Grote shoppingmalls zijn er alleen in de grote steden. Doordat Nieuw Zeeland weinig inwoners heeft (4½ miljoen op de oppervlakte van Engeland) is de vraag ook veel kleiner dan in Europese landen.

12. Top 10 bezienswaardigheden

De volgende bezienswaardigheden moet je gezien hebben (van Noord naar Zuid):

 • Cape Reienga: Het noordelijkste punt van Nieuw-Zeeland. Hier vertrekken volgens de Maori’s de geesten van overledenen naar Hawaiki, het land waar ze vandaan komen. Je bereikt de kaap met je eigen (huur) auto via de SH1 vanaf Kaitaia of boek een bus tour via 90 mile beach vanuit Kaitaia. Meestal stoppen deze tours ook bij de zandduinen van Te Paki.
 • Bay of Islands: Dit is waar de westerse geschiedenis van Nieuw Zeeland begon: het Waitangi Treaty is getekend nabij Pahia en het dorpje Russell was de eerste hoofdstad van Nieuw Zeeland. Ook kun je in het gebied uitstekend zeilen en duiken.
 • Auckland: De grootste stad van Nieuw Zeeland en eigenlijk de grote stad voor iedereen in de Zuid- Pacific. Bezoek het Maritiem museum en ga shoppen op Queen Street. Of bezoek het trendy Parnell; ga lekker wandelen in het Auckland Domain. Auckland is gebouwd op 3 “slapende” vulkanen: Mount Eden, One Tree Hill en Mount Hobson, alle 3 een bezoek waard.
 • Coromandel: Schiereiland op ca 2½ uur rijden vanaf Auckland. Attracties: Driving Creek Railway: spoorlijntje in Coromandel town gebouwd door 1 man. Hot Water Beach: graaf een kuil in het zand en creëer je eigen hot tub.
 • Geothermisch Centraal Plateau: belangrijkste plaatsen zijn Rotorua en Taupo. Spuitende geisers en kokende modder zijn een bijzondere attractie in Rotorua, dit ter compensatie van de constante stank van rottende eieren veroorzaakt door diezelfde geothermische activiteit. Als extra bonus beschikt ieder zelf respecterend hotel of motel in Rotorua en Taupo (en dat zijn ze allemaal) over een mineraal warmwaterbad of een geothermisch verwarmd zwembad of bubbelbad. Taupo ligt aan een meer wat eigenlijk een vulkaankrater is. Aan het begin van onze jaartelling omschreef de toenmalige Chinese keizer dat zuidelijke hemel wekenlang donkerrood gekleurd was. Dit was waarschijnlijk de uitbarsting waardoor Lake Taupo is ontstaan. In het Centraal Plateau zijn 3 vulkanen: Ngauruhoe, Ruapehu en Tongariro. De laatste grote uitbarsting van Mt.Ruapehu was in 1995. In de winter (Juni-Augustus) kan er bij voldoende sneeuw geskied worden op de hellingen van Mt.Ruapehu.
 • Napier/ Hawkes Bay: Napier staat ook wel bekend als de “Art Deco Capital of the World”. Napier heeft de grootste collectie van gebouwen in Art Deco stijl ter wereld. De geschiedenis hiervan is als volgt: Op 3 Februari 1931 om kwart voor 11 ’s ochtends begon de aarde plotseling hevig te trillen: een aardbeving van 8 op de schaal van Richter en een van de zwaarste tot dan toe. De gebouwen die niet door de beving vernietigd werden, werden vernietigd door een brand die uitbrak in de lokale apotheek. Deze ramp had ook een prettige bijkomstigheid: 1931 was het hoogtepunt van de crisis en de herbouw van Napier betekende werk. Bovendien was deze periode de hoogtij van de Art Deco stroming. De stad werd aldus in de Art Deco stijl herbouwd. In de jaren ’70 van de vorige eeuw raakten de gebouwen enigszins in verval tot de inwoners zich beseften dat ze iets bijzonders hadden. Er werd een Art Deco Trust opgericht die zich tot doel stelde om het Art Deco erfgoed te bewaren. Eind vorige eeuw werd er bovendien door het gemeentebestuur een regeling opgesteld waarin de eigenaren van de Art Deco panden eens in de 7 jaar een subsidie kunnen krijgen om hun gebouw in de oorspronkelijke Art Deco kleurstelling te houden. Bovendien mag er in het centrum niet hoger dan 2 bouwlagen gebouwd worden. Rondom Napier en het nabijgelegen Hastings zijn veel wijngaarden. Hawkes Bay is dan ook een van de premier wijngebieden van Nieuw Zeeland.
 • Marlborough Sounds: De kop van het Zuidereiland wordt gekenmerkt door “sounds” (fjorden) en wijngaarden. De belangrijkste plaatsen in dit gebied zijn Blenheim en Nelson. De veerboot van het Noordereiland komt ook aan in dit gebied (Picton).
 • Christchurch: De hoofdstad van het Zuidereiland werd op 22 Februari 2011 rond het middaguur getroffen door een zware aardbeving waarvan het epicentrum lag in de haven van Lyttelton op nog geen 10 km van het stadscentrum. De beving kostte 185 mensenlevens, mede doordat een aantal gebouwen niet goed aardbevingsbestendig bleken te zijn. Nu, 6 jaar later, is het stadscentrum nog voor een groot gedeelte een kale vlakte met daarop de troosteloze rest van wat eens de prachtige Engels-Gotische kathedraal was. Toch zijn er ondanks de aardbeving weer een aantal bezienswaardigheden in ere hersteld: het Arts Centre is weer gevestigd in de oude universiteitsgebouwen aan Hereford Street. De botanische tuin bestaat ook nog steeds (ingang aan Rolleston Avenue nabij Worcester Boulevard). Ook bezienswaardig is New Regentstreet, een straatje in Spaanse Missiestijl dat als door een wonder tijdens de aardbeving overeind gebleven is. Tussen de diverse attracties rijdt een historische tram.
 • Wanaka en Queenstown: deze twee plaatsen liggen op ca een uur rijden van elkaar, echter zijn een wereld van verschil, ondanks het feit dat ze beiden in de bergen liggen. Queenstown is het centrum van actie met attracties als bungeejump, jet boot en skydive. Wanaka is het rustige tegenwicht van Queenstown. Daar waar met name de Aziatische toeristen Queenstown overspoelen, gaan de Kiwi’s zelf op vakantie in Wanaka. Aanrader in Wanaka: Stuart Landsborough’s Puzzling World: Doolhof, “scheve” kamers en illusies. Je vindt Puzzling World aan de ingang van Wanaka als je van de SH 6 af komt. Een mooie route om te rijden is de Crown Range Road van Wanaka binnendoor naar Queenstown. Let op: deze weg kan ’s winters dicht zijn. In de winter zijn er 3 skigebieden in de directe omgeving: Cardrona (aan de eerder genoemde Crown Range Road), Mt.Aspiring (bij Wanaka) en Remarkables (Queenstown).
 • De Glaciers: Franz Josef Glacier en Fox Glacier zijn de gletsjers die op deze breedtegraad het dichtste bij de zee komen. Op ca 4km van het dorpje Fox Glacier ligt Lake Matheson. Bij windstilte en helder weer worden de bergen (waaronder Mt.Cook) prachtig gespiegeld in het water.
Praktische tips over Nieuw-Zeeland: Alles wat je moet weten over Nieuw Zeeland!
Mt.Cook – Nieuw Zeeland

13. Gevaarlijk!

Giftige dieren komen in Nieuw Zeeland niet voor, dat wil zeggen: er is één uitzondering: onder het wrakhout aan de stranden van de Westkust van het Zuidereiland komt een zeer zeldzame giftige spin voor. Voor het overige zijn er een aantal andere dieren waar je voor moet uitkijken om diverse redenen:

Kea: Dit is een vogel verwant aan de papagaai. Hun leefgebied is het alpine terrein op het Zuidereiland. Deze vogels hebben een ziekelijke liefde voor plastic en alle rubber onderdelen van auto’s zoals ruitenwissers en de rubber randen rondom de ramen. Ze zijn in staat om je auto compleet af te breken. Het is ten strengste verboden om deze wilde dieren te voeren.

Sandflies: En U dacht dat muggen erg zijn? Maak dan kennis met de sandfly. Deze kleine vliegjes kunnen gemene beten achter laten. Hun natuurlijke habitat is in de vochtige gebieden aan de Westkust van het Zuidereiland. Remedie: goede bedekkende kleding, en als je toch gestoken bent koop dan bij een pharmacy een zalfje dat de ongemakken verlicht. Geef aan dat je door sandflies gestoken bent en de drogist zal met een goedwerkend middel komen.

Possum: Het ergste dat Australië ooit naar Nieuw Zeeland geëxporteerd heeft. Deze dieren kunnen plotseling de weg oversteken en dan heb je het volste recht om er over heen te rijden. Possums zijn namelijk een bedreiging voor de inheemse planten en dieren van Nieuw Zeeland.

Andere gevaren die op de loer liggen:

Weersomstandigheden: Zeker op het Zuidereiland (en vooral in de bergen) kan het weer zeer snel omslaan. Zo af en toe is de drukverdeling boven de Tasmanzee dusdanig dat er een “weather bomb” ontstaat: heftige neerslag, ook ’s zomers kan dit in de vorm van sneeuw voorkomen. Gevolg is dat er aardverschuivingen kunnen optreden en dat er daardoor wegen afgesloten worden. Houdt goed de weerberichten in de gaten en kijk op de site van de NZ Transport Agency ( www.nzta.govt.nz ).

Aardbevingen: Nieuw-Zeeland ligt op de “ring of fire” en op de scheiding tussen twee tektonische platen. Als gevolg hiervan zijn er dagelijks kleine aardbevingen. (In 2016 heeft Geonet, het seismologisch instituut, ca 38.000 aardbevingen in Nieuw Zeeland geregistreerd.) Het merendeel van de aardbevingen is dusdanig zwak (1-2.5 op de schaal van Richter) dat je er niets van merkt. De bekendste zware aardbevingen zijn: 3 Februari 1931: Napier/Hawkes Bay; 22 Februari 2011: Christchurch; 14 November 2016: Culverden/Kaikoura.

Cathedral in Christchurch - na de aardbeving
Cathedral in Christchurch – na de aardbeving

14. Tot slot:

Ondanks de onder punt 13 genoemde gevaren is Nieuw Zeeland het hele jaar door nog steeds de moeite waard als vakantiebestemming. Trek tenminste 3½ week uit voor je bezoek en maak een verdeling in de tijd waarbij je 1/3 voor het Noordereiland inruimt en 2/3 voor het Zuidereiland. Als je “weinig” tijd hebt kun je met een aantal verplaatsingen tijd besparen, bijvoorbeeld: kom Nieuw Zeeland binnen vanuit Dubai of Singapore in Christchurch en vlieg terug vanuit Auckland. Neem niet de veerboot tussen de eilanden maar het vliegtuig: Wellington – Nelson is slechts 25 minuten vliegen en Wellington – Christchurch 45 minuten. Bedenk dat Nieuw Zeelanders heel open, behulpzaam en vriendelijk zijn, maar maak daar geen misbruik van! Nieuw Zeelanders hebben een speciaal (Engels) gevoel voor humor en kunnen normaalgesproken uitstekend met West Europeanen overweg, vooral met Nederlanders (logisch, er wonen zeer veel Nederlandse emigranten en hun nakomelingen in Nieuw Zeeland).

Als je alle bovenstaande tips ter harte neemt zal je een geweldige tijd in Nieuw Zeeland hebben, sterker nog: je loopt het risico dat je er nog vaker heen wilt. Als ik er ben heb ik altijd het gevoel dat ik er wil blijven!

Februari 2017 – Geschreven door: Ernst Debets

Plan je reis door Nieuw-Zeeland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nieuw-Zeeland