Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Reisblog: bijzonder mooi Lapland!

Reisblog: bijzonder mooi Lapland!

Inhoudsopgave

Dit was echt een gaaf avontuur en nu weet ik wat echte kou is! Dit reisverslag is een speciale, dit keer een huwelijksreis om de site mee te starten! Mijn man en ik hebben gekozen voor een huwelijksreis in bijzonder mooi Lapland, romantisch, knus en vooral avontuurlijk!

We hebben onze reis geboekt bij Buro Scanbrit, een reisorganisatie die georganiseerd is in de Lapland reizen.

Deze Lapland reis was dan ook een reis om nooit te vergeten, hierbij wil ik jullie een beetje mee laten genieten van de avonturen die wij hebben meegemaakt. Onze vertrektijd was eind januari. De aankomst in de ochtend was bijzonder, je stapt het vliegtuig uit in Kittila- Finland. Brrrr wat een kou ineens, het was zo’n 25 graden Celsius onder 0. Na de aankomst gingen we op weg naar ons hutje, die heel knus was met een sauna en vloerverwarming. Het was even zoeken, maar uiteindelijk hadden we onze hut gevonden in de plaats Akaslompolo! Onze spullen daar achtergelaten en gelijk door naar onze eerste excursie: ‘sneeuwscooteren’.

Vliegveld
Vliegveld Kittila
-30 graden is heel normaal!
-30 graden is heel normaal!

Sneeuwscooter excursie

Sneeuwscooteren, dat is iets wat je gedaan moet hebben als je daar bent. Van tevoren mochten mijn man en ik kiezen, samen op 1 scooter of ieder apart, het antwoord was voor mij al gelijk duidelijk: ieder zijn eigen scooter natuurlijk! Eerst kregen we instructies, hoe het gasgeven en dergelijke werkt. Praktische tip: Voor het sneeuwscooteren heb je wel je rijbewijs nodig!

Eindelijk gingen we dan op weg! Door de besneeuwde landschappen over de sneeuwscooter wegen, wat een heerlijk gevoel die wind in je haar en die kou op je gezicht. Na ongeveer een uur gereden te hebben kwamen we aan bij een hut en was het tijd voor iets warms. Het vuur werd aangestoken en het drinken verwarmd. Eenmaal weer opgeladen was het tijd voor de terugweg, langzaam gaat de zon al onder, ook al is het nog vroeg in de middag. Geweldig!

Opwarmen bij het vuur
Opwarmen bij het vuur
Het wordt al wat donker, voor zover het donker kan zijn!
Het wordt al wat donker, voor zover het donker kan zijn!

Sneeuwscooter safari

We hebben ook een sneeuwscooter safari gedaan, deze tocht is 6 uur en wijk je soms van de paden af. Deze is wel spectaculairder dan de tocht die we hiervoor hebben gedaan. Let op dat je je handschoenen niet precies passend, helaas was dit bij mij het geval en kreeg ik vrijwel bevroren vingers (ook al zit er stuurverwarming op de scooter), je kan ze beter een maatje groter hebben!

Bij deze tocht kregen we veel info van de gids over de landschappen en de cultuur. Eenmaal aangekomen met bevroren vingers en voeten, maar ach het hoort erbij, weer opwarmen in een schuilhut. Wat smaakt een vissoep dan lekker! Opgewarmd en wel gingen we weer verder, langzaam werd het weer donker en waren er al wat sterren te zien. Wat een stilte als je de motor van je scooter uitzet! Dit was echt een gaaf avontuur en nu weet ik wat echte kou is! Ik denk dat het die dag zo rond de -40 graden Celsius geweest moet zijn.

Sneeuwscooter safari
Sneeuwscooter safari
Opwarmen en eten bij een hut
Opwarmen en eten bij een hut

Husky safari

De husky’s mogen uiteraard niet ontbreken. Aangekomen bij de huskyfarm beginnen de honden al te blaffen van blijdschap! Tjonge, wat hebben die honden er zin in! Ook hier wat uitleg door een doorgewinterde vrouw, eenmaal de uitleg gehad mochten we gelijk de slee op. Samen op 1 slee, 1 voorin in de slee en de ander er achter om te sturen. Van sturen lijkt later vrijwel geen sprake, de honden weten gelukkig goed de weg en volgen elkaar, wel is het zaak om goed te remmen!

De honden trekken hard als we nog stil staan, ze willen zo graag! En ja hoor de rem gaat eraf en daar gaan we! Het blaffen stopt en de tongen komen uit de honden de bek, af en toe een hap sneeuw voor de dorst en maar rennen! Wij op de slee genieten van de stilte, de omgeving en het besef dat je voort wordt getrokken door die geweldige beesten! Ook dit was een waar succes en een droom die uitkomt. De honden zijn ook nog eens superlief en worden graag geaaid en geknuffeld!

Husky safari
Husky safari
Achter de slee, alles bevroren!
Achter de slee, alles bevroren!
Achteraf de honden bedanken voor hun werk
Achteraf de honden bedanken voor hun werk
Na afloop was er warme worst
Na afloop was er warme worst

Sneeuwschoensafari

De sneeuwschoensafari, met grote flappen onder je schoenen lopen door de sneeuw. Als je wilt genieten van het echte landschap en in alle rust dan is dit wat voor jou! Het kraken van de sneeuw en de stilte die daar omheen hangt. De gids weet de omgeving goed te herkennen, met en zonder sneeuw. We zijn een bergtop opgelopen, maar helaas lag deze in de wolken en het was er erg koud om lang te blijven.

Sneeuwschoen safari
Sneeuwschoensafari

Het naar beneden lopen van de berg met sneeuw lijkt op langlaufen, je schuift naar beneden door de dikke laag sneeuw en het voelt alsof je even op de maan loopt. Daarna natuurlijk ook een verzorgde lunch bij het vuur, een broodje worst, wat kan een mens daarvan genieten!

Sneeuwschoen safari
Sneeuwschoensafari
Sneeuwschoen safari
Sneeuwschoensafari
Prachtige besneeuwde bomen
Prachtige besneeuwde bomen
Het water wordt opgewarmd voor de lunch
Het water wordt opgewarmd voor de lunch

Noorderlicht safari

Ook hebben we de noorderlicht safari gedaan, helaas zonder noorderlicht. Bewolkt en volle maan, slechter kan je het niet hebben voor het noorderlicht. Bij deze safari ga je ’s avonds op de sneeuwscooter naar een hele donkere plek en wachten op het noorderlicht, als deze te zien is. Helaas is hier geen garantie toe en hadden wij achteraf deze safari liever niet gedaan.

Het was niet veel anders dan de andere sneeuwscooter safari’s en het noorderlicht is in principe overal te zien waar het donker is. Dus een tip: als je zelf een donkere plek weet in de omgeving, wacht daar op het noorderlicht en dan kan je deze safari inruilen voor een andere! Mocht je een heldere nacht hebben, zou je het natuurlijk kunnen overwegen om het wel te doen.

Noorderlichtsafari
Noorderlicht safari

Sneeuwschoen safari 2

Jawel, nog een sneeuwschoen safari, alleen voor deze moest je conditioneel in orde zijn. Deze ging dwars door de wildernis en met kompas. Gelukkig weet de gids precies hoe en wat en kan je zijn spoor volgen. Deze tocht was iets van 5 uur en was veel klimmen. We stappen aardig door en kijken om ons heen, ook hier mag je warme drinken niet ontbreken. Langzaam bevriezen mijn wangen, maar ik heb dit niet door, omdat je zoveel inspanning levert en gaat zweten, iets waar je voor op moet passen. De gids geeft mij dit aan dat hij lichte vlekken op mijn wangen ziet komen, snel bedekken en weer verder. Dit was een tocht, waarvan de foto’s voor zich zullen spreken.

Het is hier werkelijk prachtig!
Het is hier werkelijk prachtig!
Panorama
Panorama
Landschap in Lapland
Landschap in Lapland
Bovenop de berg, een soort maanlandschap
Bovenop de berg, een soort maanlandschap
Sneeuwschoenwandeling
Sneeuwschoenwandeling
Naar beneden sleeën, spannend, maar erg leuk
Naar beneden sleeën, spannend, maar erg leuk
Terug over het meer
Terug over het meer, bijzonder mooi Lapland

IJshotel

Als afsluiting van onze reis hebben we nog een ijshotel bezocht. Dit is een ware beleving en we hebben er ook geslapen en gegeten. De eerste vraag die ik hoor: ‘wow! Dat is wel koud toch?’ Ja, het is in zekere zin wel koud, maar het idee om er geslapen te hebben is dan weer bijzonder. Het eten ’s avonds op een stoel van ijs en drinken uit een glas van ijs, tja, de wonderen bestaan. ’s Ochtends, het moment dat je wordt gewekt, is toch wel een opluchting! Snel naar de warmte kamer, aankleden en aan het ontbijt. Hierbij kwam er ook een eind aan onze reis! Jammer, maar wat hebben wij een gigantisch mooie huwelijksreis gehad!

IJshotel
IJshotel
Bed in ijshotel
Bed in ijshotel
Proost! Aan het eten in het ijshotel, een hele ervaring!
Proost! Aan het eten in het ijshotel, een hele ervaring!
IJshotel
IJshotel – Lapland

Mocht je interesse hebben in een Lapland reis kijk dan op de site van Buro Scanbrit en boek je reis wanneer het kan!

Meer leuke blogs over Finland

Plan je reis door Lapland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Lapland