Bestemming Onbekend - Noord-Korea

Een bezoek aan Noord-Korea

Gepubliceerd: 24 okt 2014 | Foto: Bestemming Onbekend - Noord-Korea

Het mooie aan reizen is de vrijheid die je geniet. Gaan en staan waar je wilt, een dagje niks doen, een dagje mountainbiken. Zoveel keuze. Het land waar we deze week heen gaan biedt je net iets minder keuze. Sterker nog, de hele reis is voor je opgezet en het niet naleven van je reisschema kan je zelfs een celstraf opleveren. Deze week brengt Bestemming Onbekend een bezoek aan Noord-Korea.

Noord-Korea is niet een land dat als eerste in je opkomt bij het zoeken naar een mooie vakantiebestemming. Desondanks ademt het land mysterie. Een land waar je je eigenlijk geen voorstelling bij kunt maken.

Bestemming Onbekend - Noord-Korea
Bestemming Onbekend – Noord-Korea

Streng dictatoriaal regime

In Noord-Korea heerst al decennia een streng dictatoriaal regime. In de 19de eeuw werd het schiereiland, dat toen nog gewoon doorging als Korea, bezet door Japan. Het land en haar bewoners werden naar eigen zeggen uitgebuit, Koreaanse cultuur en denkwijzen werden overboord gegooid en vervangen voor de Japanse. Deze bezetting duurde tot 1945, toen Japan zich na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki moest overgeven. Het schiereiland werd verdeeld. Het noordelijke deel kwam in handen van de Sovjet Unie, het zuidelijke deel in handen van de Verenigde Staten. Niet lang daarna, in 1948, ontstond het Zuid- en Noord-Korea zoals dat nu nog steeds bestaat. Lange tijd zijn de Korea’s in oorlog. Noord-Korea viel in 1950 de zuiderburen aan. De VN kwam tussenbeide waardoor sinds 1953 een wapenstilstand van kracht is. Zuid Korea ontwikkelde zich hierna als een land met een rijke industrie. Noord Korea werd een geïsoleerd land dat met grote maatschappelijke problemen kampt.

Dit is in een notendop de geschiedenis van de laatste eeuw. Bij een bezoek aan Noord-Korea is enige know how van de conflicten wel op zijn plaats. Op die manier beleef je niet alleen de reis, je begrijpt ‘m ook.

Bestemming onbekend: Noord-Korea!
Bestemming onbekend: Noord-Korea!

Geautoriseerde reismaatschappijen

Een vliegticket boeken en volgende week naar Pyongyang vliegen om daar op eigen houtje het land te verkennen is er deze keer niet bij. Tot enkele jaren geleden was een bezoek aan Noord-Korea uit den boze. Sinds kort vormen toeristen een goede inkomensbron voor Noord-Korea, dat tevens probeert op deze manier een beter imago op te bouwen. Noord-Korea bezoek je enkel via geautoriseerde reismaatschappijen die –noodgedwongen- nauw samenwerken met de Koreaanse overheid. Een bezoek aan Noord-Korea gaat via Beijing en kan met de trein of met het vliegtuig gaan. De gehele reis is vooraf samengesteld en wordt streng gecontroleerd door overheidsfunctionarissen. Elke stap die je zet wordt in de gaten gehouden. Je wordt geleid langs de mooiste plekken van Noord-Korea. Je ziet de diverse gedenkplaatsen en monumenten uit de Koreaanse geschiedenis. Het beeld dat je van Noord-Korea te zien krijgt, zal louter positief zijn en een sterk propagerend karakter hebben. Alles lijkt te zijn opgebouwd rond voormalig leider Kim Il Sung, die op alles een stempel gedrukt lijkt te hebben. Hij wordt door de Koreanen dan ook gezien als de Grote Leider.

Bestemming Onbekend - Noord-Korea
Bestemming Onbekend – Noord-Korea

Bezienswaardigheden Noord-Korea

Iedere plek die je bezoekt is vooraf uitgekozen en geselecteerd. Je bezoekt onder meer het Grand Monument on Mansu Hill, twee metershoge beelden van Kim Il Sung en Kim Jong Il. Je wordt hier overigens geacht een bos bloemen neer te leggen. Verder word je meegenomen naar de meest prachtige metrostations van de stad. Met namen als ‘overwinning’ en ‘glorie’ heeft ieder station een eigen betekenis en is om magistrale wijze vormgegeven en voorzien van enorme kroonluchters en marmeren zuilen. In Kaesong zie je het oude Korea terug. Kaesong is de vroegere hoofdstad van Korea en een van de weinige plaatsen die in de geschiedenis niet compleet gebombardeerd is. Het stadje staat bol van de oude tempels en gebouwen. Helaas is het deel dat je te zien krijgt slechts een klein stukje. De overheid wil je geen blik gunnen op de delen die niet ontwikkeld genoeg zijn en geen historische meerwaarde heeft.

Bestemming Onbekend - Noord-Korea
Bestemming Onbekend – Noord-Korea

Panmunjom, de grens tussen beide Korea’s.

Ook bezoek je Panmunjom, de grens tussen beide Korea’s. Dit stukje gedemilitariseerd gebied wordt gevuld met enkele blauwe barakken waar de grens dwars doorheen loopt. Tot één van de barakken heb je toegang. Daar sta je oog in oog met Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen. Deze houden je nauwlettend in de gaten, evenals de toeristen aan de andere kant van de grens.

Een reis naar Noord-Korea is bij een aantal reisorganisaties te boeken. Een reis is echter niet goedkoop. Voor een 14-daagse rondreis, waarvan je er doorgaans 9 in Korea doorbrengt, betaal je al snel €3000. Enige troost hierbij is wel dat een bezoek aan de Chinese hoofdstad Beijing inbegrepen is. Die kan je dan ook weer op je lijstje zetten, of afstrepen natuurlijk.

Bestemming Onbekend - Noord-Korea
Bestemming Onbekend – Noord-Korea

Tip, over Noord-Korea

Noord-Korea heeft erg strenge regels opgesteld. Zolang je je aan de regels van je Koreaanse begeleiders houdt is er niets aan de hand. Maar bedenk je dat het achterlaten van een bijbel een Amerikaanse toerist eerder dit jaar al kwam te staan op 5 maanden gevangenschap.

Natuurlijk kan het voorkomen dat je ergens wilt kijken of een foto wilt maken van een plek die niet nadrukkelijk op de planning staat. Je kan daarvoor natuurlijk bij je Koreaanse gids terecht. Hoewel het soms voorkomt dat zo’n verzoek wordt gehonoreerd, kan je ook op een nee rekenen. Hierna toch proberen om je zin te krijgen kan erg nare gevolgen hebben. Niet alleen voor jou, ook voor de gids.

Foto’s maken in Noord Korea is toegestaan. Houd er wel rekening mee dat bij het verlaten van het land iedere foto wordt gecontroleerd.

Noord Korea is een land met een nadrukkelijke gebruiksaanwijzing. Het mysterieuze karakter van het land zorgt er voor dat steeds meer toeristen een bezoek brengen aan het meest geïsoleerde land ter wereld. Op mijn lijstje staat hij daarom op nummer 1.

Meer interessante blogs over Noord-Korea

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Meer reistips over Noord-Korea


Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy