Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Reisblog over Peru: reistips en reiservaringen

Peru, zoveel meer dan Machu Picchu

Reisblog over Peru: reistips en reiservaringen

Peru, zoveel meer dan Machu Picchu

Inhoudsopgave

In deze reisblog over Peru neemt gastblogger Reni je mee naar de Colca Canyon, Puno, Agua Calientes, Machu Picchu, Regenboogberg Vinicunca en de Rode Vallei.

Ik begon mijn reis door Peru in Lima. Nu ben ik zelf meer een natuurliefhebber dan een stadspersoon, dus ik besloot in Lima niet al te lang te verblijven.

Vanuit Lima ben ik doorgereisd naar Ayacucho. Zoals een heleboel plekken in Zuid-Amerika, is Ayacucho met een nachtbus goed te bereiken. Het enige nadeel aan een nachtbus vind ik zelf dat ik er nooit écht goed in slaap, dus wanneer ik meerdere malen in een week een nachtbus neem merk ik aan het einde van de week dat ik even wat meer rust moet nemen.

Ayacucho, Millpu

Maar goed, Ayacucho, wat brengt mij daar. Ongeveer 3 uur rijden van Ayacucho zijn de natuurlijke zwembaden van Millpu. Mijn vriend en ik gingen samen met een tour vanaf Ayacucho naar Millpu. Met de volle overtuiging dat we bij Millpu konden zwemmen, kwamen wij aangelopen met onze slippers en badkleding. Alle andere mensen die met deze tour meegingen, hadden wandelschoenen en dikke kleren aan. O ja, wij hadden slechts een plastic AH-tas bij, de rest van de mensen waren ook zwaarbepakt met backpacks.

Natuurlijke zwembaden van Millpu

Gelukkig toen we bij Millpu aankwamen bleek dat je vanaf de entree maar een half uurtje hoeft te lopen om bij de natuurlijke baden aan te komen. Niemand anders liep op slippers, want het is schijnbaar verboden om in de natuurlijke baden te zwemmen.

Ondanks dat, was het stukje wandelen prima op slippers te doen. Wat bleek achteraf, dat wij, op onze slippertjes, het snelste van iedereen waren. We waren veel eerder terug dan de rest van de tour, waardoor we moesten wachten voor we weer konden vertrekken. Dit is ook een van de redenen waarom ik liever zelf op pad ga, dan met een tour. 

Ayacucho

Zoals net gezegd, mag je in de natuurlijke zwembaden van Millpu niet meer zwemmen. Millpu is alsnog erg mooi, maar of het de 3 uur durende rit vanaf Ayacucho waard was… Daarbij komt dat in Ayacucho zelf verder ook niet heel veel te doen is. Al moet ik zeggen dat het wel een leuk, schattig stadje is. Op het centrale plein heb je een heel mooi uitzicht.

Om de reis door Peru te beginnen was dit zeker een geschikt stadje om mee te starten. Op het plein in Ayacucho zit een restaurant, Via Via, waar Alpaca wordt geserveerd. Dit heb ik natuurlijk uitgeprobeerd! Alpaca smaakt een beetje naar rund, best lekker maar niks bijzonders vind ik. Maar ach, als je in het land van de alpaca’s bent moet je natuurlijk ook meegaan in de cultuur en proeven hoe een alpaca smaakt.

Alpaca op de menukaart
Alpaca op de menukaart

Een stukje buiten Ayacucho ligt Laguna Esmeralda, wat ook mooi schijnt te zijn. Bij Laguna Esmeralda kan je met een bootje over het meer gaan.

Huacachina, Ica

Na Ayacucho zijn we doorgereisd naar Ica. Ica is een stad naast het dorpje Huacachina. Huacachina is een dorpje dat om een oase in de woestijn heen is gebouwd. Sommige mensen kiezen ervoor om in Ica te verblijven en vanuit daar naar Huacachina te gaan, maar dit zou ik zeker niet doen. Huacachina is een superrelaxed plekje. Wij zijn in het Wild Rover hostel verbleven. Dit hostel heeft een zwembad en leuke feestjes, dus als je buiten relaxen ook een beetje wilt feesten kan ik deze plek zeker aanraden!

De oase van Huacachina - reisblog over Peru
De oase van Huacachina – reisblog over Peru

Zandborden

Vanuit Huacachina kan je de woestijn ingaan om te zandborden. Elke dag om 4 uur ’s middags gaan er verschillende tours. Je kan er ook voor kiezen om zelf een board te huren en de bergen in de woestijn op te gaan. Ik weet dat ik hiervoor heb verteld dat ik niet per se een fan van tours ben, maar ik ben toch echt té lui om zelf de bergen in de woestijn elke keer op te lopen. Daarbij komt dat met een tour je eerst een deel gaat rijden met een buggy, even stopt om te zandborden en weer doorrijdt naar een mooie plek om de zonsondergang in de woestijn te bekijken.

Buggy rijden

Het rijden met de buggy was echt top. We moesten ons vastmaken met hele stevige gordels, wat achteraf niet overbodig bleek. Het leek net een soort achtbaan door de woestijn heen! Het zandborden zelf vond ik ook leuk, ik had echter niet verwacht dat ik het ook daadwerkelijk kon. Voorzichtig begon ik met op mijn buik naar beneden gaan, maar al snel bleek dat het mij ook staand lukte om naar beneden te gaan (zonder te vallen).

Tip: boek niet meteen een tour bij de hostels, deze zijn best duur in verhouding tot de tours je de worden aangeboden op straat!

De oase van Huacachina
De oase van Huacachina

Toerisme

Verder hebben wij in Huacachina heerlijk bij het zwembad en bij de oase gezeten! Het enige jammer aan deze plek vind ik dat je heel erg merkt dat het langzaam aan het veranderen is door toerisme. Hier heb ik natuurlijk zelf ook aan meegedaan, maar om maar een voorbeeld te geven: het plastic dat ik in de woestijn ging ruimen was zeker niet nodig geweest. De hoeveelheid gebouwen om de oase heen blijft maar uitbreiden en de oase heeft niet meer de kleur die het ooit hoorde te hebben.

Cusco

Vanaf Ica zijn we naar Cusco gegaan. Nu ligt Cusco niet helemaal in de richting, dus wij hebben 17 uur in een ‘nachtbus’ gezeten om Cusco te bereiken. Gelukkig is er in- en rondom Cusco meer dan genoeg te doen, dus hadden we even een paar dagen de tijd om op een dezelfde plek bij te komen.

Cusco zelf vind ik een fijne stad om wat langer te zitten. Deze stad biedt alle voorzieningen die je nodig hebt én er zijn veel leuke pleintjes waar je van de stad kunt genieten. De San Pedro markt is bijvoorbeeld leuk om te bezoeken. Ik ging hier naartoe, omdat ik een nieuw hoesje voor mijn telefoon nodig had. Wat denk je, een grote markt vol met allerlei rommel, maar nergens ook maar één hoesje voor een telefoon te vinden. Gelukkig zijn er in Cusco genoeg winkels te vinden waar ze dit wel verkopen.

Restaurants en uitgaansgelegenheden

Buiten winkels zijn er ook veel restaurants en uitgaansgelegenheden, bijvoorbeeld Mama Africa! In een van deze restaurants hebben wij een cavia besteld. Dit is ook weer zo’n typisch gerecht dat zeker bij de cultuur van Peru hoort! Ik vond cavia erg lekker, maar er zit niet zoveel vlees aan het bot. Ik vond de cavia een beetje smaken naar heel mals kippenvlees. 

In Peru eten ze cavia
In Peru eten ze cavia

Regenboog berg en Rode Vallei

Een kleine 3 uur van Cusco rijden ligt de Regenboog Berg. Er zijn 2 regenboogbergen in de omgeving van Cusco. Wij zijn naar Vinicunca gegaan omdat daar vlakbij ook de Rode Vallei ligt. De Regenboogberg is makkelijk te bezoeken met een tour. Wij hebben ervoor gekozen zelf te gaan, wat voor de Regenboogberg en de Rode Vallei achteraf zeker een veel betere optie bleek.

Onderweg naar de regenboog berg - reisblog over Peru
Onderweg naar de regenboog berg – reisblog over Peru

Als je alleen reist is met een taxi naar de Regenboogberg gaan erg duur, maar zodra je met twee- of meer man gaat, is het de moeite zeker waard om een taxi te pakken i.p.v. met een tour te gaan. De tour vertrekt ’s ochtends heel vroeg, dus daar hadden wij al geen zin in. Soms moet je natuurlijk wel vroeg opstaan tijdens het reizen, maar als het even niet nodig is doe ik het ook zeker niet.

Op de Regenboogberg Vinicunca met bordje hoogste punt
Op de Regenboogberg Vinicunca met bordje hoogste punt

Toen wij bij de Regenboogberg aankwamen, was iedereen al terug aan het lopen. Wij waren de enige die nog de kant van de berg op aan het lopen waren, wat resulteerde in een berg voor ons helemaal alleen.

Peruanen staan te wachten met paarden
Peruanen staan te wachten met paarden – reisblog over Peru

Blijkbaar hadden alle mensen van de tours zelfs een paar uur gewacht, omdat het zó bewolkt was dat ze de hele ochtend niks konden zien. Hier hadden wij geen last van, zo zie je maar: altijd langer op bed blijven liggen als je de keuze hebt! Er lag nog heel mooi een lijntje sneeuw op het midden van de Regenboogberg, waardoor het uitzicht echt perfect was.

Regenboogberg Vinicunca
Regenboogberg Vinicunca

Een klein kwartiertje van de Regenboogberg lopen ligt de Rode Vallei. Onderweg naar de Rode Vallei hebben 2 mannen zich bij ons gevoegd, waaronder een gids. De andere man wilde nog niet met de tour mee terug gaan, dus reed met onze taxi mee terug. Zo hebben wij alsnog de nodige informatie gekregen, zonder met een tour mee te gaan. Volgens mij neemt niet iedereen de moeite omdat het daarboven allemaal redelijk vermoeiend is, maar dat is echt super jammer want ik vind persoonlijk het uitzicht op de Rode Vallei nog mooier dan het uitzicht bij de Regenboogberg.

Daarbij kan je via de Rode Vallei ook via een ander pad teruglopen, waardoor de terugweg uiteindelijk net zo lang duurt. De terugweg van de Rode Vallei naar de ingang is sowieso ook veel leuker. Een pad gaat best recht naar beneden, maar er ligt veel dik zand, waardoor je bijna een soort van naar beneden kan “skiën” zonder echte ski’s.

De rode vallei in Peru - reisblog over Peru
Voor de Rode Vallei – reisblog over Peru

Het is bovenop de Regenboogberg en Rode Vallei wel echt heel erg koud. Zorg dus dat je voldoende kleren aanhebt, anders is het geen pretje. Nu was ik zelf de maanden hiervoor vooral mooi weer gewend, dus ik moest wel even doorbijten. Buiten de kou kan de tocht ook door de hoogte als zwaar worden ervaren.

Zuurstof tekort

De Regenboogberg ligt op meer dan 5000 meter hoogte, dus er is aanzienlijk minder zuurstof in de lucht dan dat wij gewend zijn. Ik dacht zelf van tevoren dat ik hier wel tegen zou kunnen, maar dit bleek dus niet het geval. Je kan hier echt ziek van worden, dus niet alleen een beetje lucht te kort. Het werkt ook op je bloeddruk, dus denk aan misselijkheid, duizeligheid etc.

Gelukkig had de tourguide die we tegenkwamen coca snoepjes bij (thank god geen cocabladeren, die zijn zó vies) Coca helpt met het ademhalen op deze hoogte. In Cusco zijn overigens ook in alle apotheken pillen tegen de hoogte te verkrijgen.

Vallende rotsbrokken

Toen we terugkwamen bij onze taxi, stond hij als enige nog op de parkeerplaats trouw op ons te wachten. Tijdens onze terugrit door de bergen begonnen er rotsen van de bergen af te brokkelen, dit was wel een beetje schuw. De oplossing van onze chauffeur was om hier maar heel erg snel langs te rijden en te hopen geen stuk rots op de auto te krijgen. Dit is gelukkig goed gegaan en zo zijn we na een perfect dagje veilig terug in Cusco aangekomen.

Machu Picchu

De Machu Picchu, dit kan bij je bezoek aan Peru natuurlijk niet ontbreken. Hoewel ik zelf niet zo’n fan ben van die veel-te-bekende toeristenattracties, ga je een wereldwonder toch wel even bezoeken als je zo dichtbij bent.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de Machu Picchu te bezoeken. Je kunt het zo sportief maken als je zelf wilt. Verrassing: ik heb een van de niet-sportievere opties gekozen. Alhoewel ik hiken normaal heel leuk vind, heb ik bij de Machu Picchu gekozen om een verkorte versie van de hike te doen.

Machu Picchu in Peru
Machu Picchu – reisblog over Peru

Je kunt namelijk kiezen om 5 dagen een trek te doen en uiteindelijk bij de Machu Picchu uit te komen, maar i.v.m. kosten en tijd heb ik dit niet gedaan. Je kunt kiezen om met de trein naar Agua Calientes te gaan, in Agua Calientes te overnachten en vervolgens met de bus naar Machu Picchu te gaan. De trein duurt maar een uur of 3-4 volgens mij, de bus naar Hidroelectrica is duurt ongeveer 7 uur.

Tocht door hele mooie natuur

In eerste instantie dachten mijn vriend en ik dat we een bus vanuit Cusco naar Agua Calientes hadden geboekt, echter kwamen we in Hidroelectrica uit. Hidroelectrica ligt op ongeveer 2-3 uur lopen van Agua Calientes af. Je loopt bijna de hele tocht langs het spoor door hele mooie natuur: helemaal niet zo erg om ineens toch te moeten lopen dus.

Helaas voor ons, troffen wij deze route precies op de dag dat het de hele tijd ontzettend hard regende. Hierdoor duurde de normaal 2 uur durende hike ook ineens veel langer: de zandpaden bestonden uit alleen maar grote plassen. Ach, uiteindelijk hebben we Agua Calientes bereikt.

Agua Calientes

Agua Calientes is een heel gezellig dorpje. Mocht je er voor kiezen om zelf Machu Picchu te bezoeken, overweeg zeker om een extra overnachting in Agua Calientes te verblijven. Er zijn ook heetwaterbronnen bij Agua Calientes dus die zijn na het bezoeken van Machu Picchu ook lekker om even te bezoeken.

Bus of lopend

Zoals al gezegd kan je vanaf Agua Calientes met de bus naar boven naar Machu Picchu worden gebracht. Veel mensen kiezen ervoor om de laatste 2 uur naar boven te lopen. Verkijk je hier niet op, je bent 2 uur lang alleen maar grote traptreden op aan het lopen. De terugweg is een stuk makkelijker, dus je kan er ook voor kiezen naar boven met de bus gegaan en naar beneden te lopen.

Eenmaal aangekomen bij Machu Picchu werden we dubbel en dwars terugbetaald door het weer voor de buien van de dag ervoor. We waren als een van de eerste bij Machu Picchu, waardoor het nog redelijk rustig was. Het was ontzettend helder, er hingen alleen een paar kleine wolken waardoor het uitzicht echt meer dan top was.

Machu Picchu - reisblog over Peru
Machu Picchu – reisblog over Peru

Kies het juiste tijdstip

Ik zou er zeker voor kiezen om zo vroeg mogelijk te gaan, zodat er nog niet zoveel mensen zijn. Per uur worden er namelijk een bepaald aantal bezoekers binnengelaten. Als je kaartjes voor 6 uur in de ochtend komt, weet je zeker dat je nog niet in de volle drukte aankomt. Je loopt dan natuurlijk wel het risico dat het nog bewolkt is en de lucht nog een beetje open moet trekken. Wij hoefden hier gelukkig niet op te wachten, het uitzicht was meteen al super.

De terugweg hield het lekkere weer gelukkig aan. Toen konden we ook veel beter van het uitzicht en van de tocht zelf genieten. Op een stuk op het spoor vlak voor een tunnel dichtbij Agua Calientes kan je Machu Picchu al in de verte zien. Hier hadden we op de heenweg totaal geen aandacht aan besteed, omdat het zo hard regende. Al zagen we op de heenweg wel een aantal mensen stoppen om foto’s te maken op dat punt, er ging geen belletje rinkelen.

Arequipa

Vanaf Cusco zijn we verder gereisd met Bolivia Hop. Bolivia Hop is hetzelfde als Peru Hop, alleen de route is anders. Met Bolivia Hop steek je de grens over en de Peru Hop blijft alleen in Peru. Je kunt online een route kiezen en dan zijn alle bussen (inclusief transport naar hostel) geregeld. Scheelt weer wat dingen uitzoeken!

In Arequipa zijn wij weer in het Wild Rover hostel verbleven. In eerste instantie wilde ik graag naar Arequipa gaan om de Colca Canyon te bezoeken, maar het is natuurlijk altijd leuk om er dan een dagje achteraan te plakken om ook de stad te kunnen bezoeken.

Arequipa heeft een hele leuke, fijne sfeer om even wat te rusten en gewoon te genieten van het daar zijn. Het is een gezellige, maar rustige stad omringd door veel mooie natuur. Het Wild Rover hostel heeft ook in Arequipa een zwembad, dus wij hebben natuurlijk ook een groot deel van de middag besteed bij zwembad.

Colca Canyon

De Colca Canyon is vanaf Arequipa in een dag te bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om een 2-daagse tocht te doen, maar wij vonden een dag wel genoeg. Achteraf gezien waren we blij met deze keuze. De Colca Canyon is de een naar diepste canyon van de wereld en schijnt wel twee keer zo diep te zijn als de Grand Canyon.

Colca Canyon - reisblog over Peru
Colca Canyon – reisblog over Peru

Wij hadden dus best wel verwachtingen van het uitzicht. Uiteindelijk viel het een beetje tegen. Het was echt heel erg mooi en bij het Condor viewpoint kwamen er een paar condors een tussen de bergen door voorbij gevlogen.

Er werd ons verteld dat wij op een punt van ongeveer 1500 meter stonden en dat de overkant 3400 meter was. Het hoogste punt van de canyon leek echt bij lange na niet zo hoog als 3400 meter. Dit neemt niet weg dat we een leuke dag hebben gehad en mooi uitzicht hebben gehad. Het was helaas alleen niet wat wij verwacht hadden van de op één na diepste canyon ter wereld. 

Puno

Van Arequipa naar Puno zijn we ein-de-lijk met een bus overdag gegaan. Buiten het feit dat we nu een normale nachtrust hadden, is het landschap waar we doorheen reden ook ontzettend mooi.

Puno ligt aan het Titikakameer. Het Titikakameer is een groot meer dat voor een deel de grens van Peru en Bolivia vormt. We zijn via het Titikakameer overgestoken naar Bolivia, maar toch is het de moeite waard om het meer ook bij deze plaats in Peru te bezoeken.

Drijvende eilanden Puno - reisblog over Peru
Drijvende eilanden Puno

Drijvende eilanden

Wij zijn met een tour met de boot de drijvende eilanden Uros gaan bezoeken. Deze eilanden zijn compleet gemaakt van een soort riet: het riet wordt eerst verticaal en dan horizontaal in stapels op elkaar gelegd.

Elke 2-3 weken komt er weer een nieuwe stapel riet op, zodat het eiland niet zal zinken door het natte riet aan de onderkant. De huizen zijn ook grotendeels uit riet gemaakt. Ik vond het super indrukwekkend om te zien hoe deze mensen leven.

Tegenwoordig gaan de kinderen naar het vaste land om naar de middelbare school te gaan, maar de basisschool bevindt zich nog steeds op de drijvende eilanden. Het eiland dat ik had bezocht word bewoond door 6 families waaronder een president. De president wordt elk jaar gekozen en alle eilanden samen hebben ook nog eens één president voor de hele eilandengemeenschap.

Drijvende eilanden Puno - Peru
Drijvende eilanden Puno – reisblog over Peru

Zonne-energie

De energie op de eilanden komt van zonne-energie af. Het is echt heel erg leuk en interessant om te zien hoe de mensen op deze eilanden leven. Je kunt hier met een middagtour heengaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een nacht op deze eilanden door te brengen.

Taalbarrière

Het is alleen wel zo dat de mensen alleen maar Spaans spreken. Ze hebben namelijk ook nog een eigen taal, waardoor Spaans voor hun al ‘extra’ is geleerd. Engels wordt op deze eilanden niet gesproken, dus dat is misschien handig om in overweging te nemen als je hier een hele nacht wilt verblijven.

Backpackers-sfeer

Wat meer in het algemeen heel typerend is voor Peru, is dat er een hele duidelijke backpackers-sfeer hangt. Het is dus een perfect land om alleen rond te reizen, want je ontmoet zoveel mensen. Wat mij zelf wel opviel is dat ik in bijvoorbeeld Mexico het gevoel had dat ik meer in de cultuur en met de Mexicanen zelf raakte verzeild. Ik Peru had ik meer contact met medebackpackers. Allebei natuurlijk heel leuk, het is maar net waar je naar op zoek bent!

Wil je meer over mijn reis in Zuid-Amerika lezen? Kijk dan naar de bloggen van Bolivia, Chili en Argentinië!

Deze leuke gastblog over Peru is geschreven door Reni

Plan je reis door Peru
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Peru