Botswana; land van tegenstellingen

Gepubliceerd: 15 jul 2016 | Foto: Hans-Jurgen Mager on Unsplash | (ADV)

Hans-Jurgen Mager on Unsplash
Reisblog Liefde voor Reizen

Zinderende hitte boven een genadeloze zoutvlakte, gortdroge zandduinen én een waterrijk moerasland; nergens anders ter wereld vind je zo’n tegenstelling in landschappen als in Botswana. De puurheid en ongereptheid die je hier zult beleven maken Botswana tot een van de mooiste bestemmingen in zuidelijk Afrika. We schreven dit artikel, waarin enkele bijzondere gebieden worden aangehaald in Botswana, in samenwerking met Sable Tours, specialist in Botswana reizen.

1. Chobe National Park

Het Chobe National Park ligt in het noorden van Botswana, tegen de grens met Namibië. Het park is zeer uitgestrekt, maar de meeste toeristen bezoeken slechts het deel van het park dat grenst aan de Chobe rivier. Het hele jaar door komen hier grote kuddes olifanten drinken en zwemmen in het water. Een absolute aanrader is het maken van een bootcruise op de rivier, zodat je de dieren vanaf het water kunt zien. Vanuit het dorpje Kasane kun je ook dagtochtjes boeken om de Victoria watervallen in Zimbabwe te gaan bekijken.

2. Central Kalahari Game Reserve

Het grootste nationale park van Botswana is de centrale Kalahari. Dit is een uitgestrekt gebied dat bestaat uit de zo kenmerkende rode duinen, afgewisseld met open savanne. In dit droge gebied valt nauwelijks een drup regen, toch leven hier veel dieren, van de kleinste insecten en reptielen tot de machtige Kalahari leeuwen met hun indrukwekkende zwarte manen. Daarnaast tref je hier ook nederzettingen aan van de San bevolking oftewel ‘bushmen’. Dit volk van jagers/verzamelaars leeft al eeuwenlang van wat het land te bieden heeft.

3. Okavango Delta

Botswana is vooral bekend vanwege de Okavango Delta; een zeer waterrijk gebied in het midden van het land. Hier stroomt de Okavango rivier uit in de woestijn, een zeer bijzonder fenomeen. Doordat het gebied moeilijk te bereiken is (alleen per vliegtuigje of boot), is de natuur hier nog totaal ongerept. Er leeft heel veel wild in het gebied, dat ook zeer interessant is voor vogelliefhebbers. Maar je kunt ook grote zoogdieren verwachten, zoals olifanten, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, wilde honden en buffels. Bijzonder zijn de prachtige kleine kikkertjes die in de moerassen leven. Een verblijf bij een van de kampen ín de delta is zeker niet goedkoop, maar wel een ultieme ervaring. Vanuit Maun kun je ook dagexcursies boeken waarbij je per boot of mokoro (soort platte kano) het gebied in gaat.

4. Kgalagadi Transfrontier Park

Een bezoek aan het Kgalagadi Transfrontier Park zul je goed voor moeten bereiden; dit woestijngebied is alleen bereikbaar per 4×4 en er zijn slechts enkele kampen zonder voorzieningen. Durf je dit aan, dan is je beloning een verblijf in puur en ongetemd landschap, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan! In het droge landschap van savannes, zandduinen, zoutpanne en her en der een enkele acaciaboom heeft het wild zich perfect aangepast aan de omstandigheden. Je vindt hier Kalahari leeuwen met indrukwekkende zwarte manen, cheeta’s, luipaarden en antilopensoorten zoals springbokken, elanden en gemsbokken.

5. Makgadikgadi National Park

De temperaturen op de zoutpannen van het Makgadikgadi National Park kunnen oplopen tot onvoorstelbare waarden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in dit park, dat verder grotendeels bestaat uit zandvlaktes en rotsen, niet veel groeit dan alleen wat gras. Totdat de eerste regen valt en de zoutpannen vol lopen, waarna uit het niets duizenden flamingo’s verschijnen die het water roze kleuren. Ook ander wild trekt dan vanuit de weide omgeving naar de pannen om te komen drinken. Sla in de droge periode een bezoek aan de zoutpannen echter niet over, de zonsondergangen zijn hier adembenemend mooi!

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Kanovakantie in Noorwegen
Reisinspiratie

Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Bergen, meren waar je eindeloos op kunt varen, uitgestrekte bossen.. je vindt het allemaal in Noorwegen. Er zijn genoeg manieren om die prachtige natuur te ervaren, maar door te kanoën en wildkamperen kun je het effect van de ruige omgeving pas echt goed merken. Meer weten? Lees dan gauw verder. Een kanotocht door Noorwegen met Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Wat te doen in Edinburgh
Reisinspiratie

Wat te doen in Edinburgh: deze plekken mag je niet missen!

Edinburgh is de ideale stad voor een stedentrip. Tijdens onze rondreis door Schotland maakte ik voor het eerst kennis met deze prachtige Schotse stad. Een stad waar je heerlijk kunt ronddwalen tussen de historische gebouwen, maar waar het ook geen straf is om een gezellige pub binnen te stappen. De hoofdstad van Schotland heeft namelijk Wat te doen in Edinburgh: deze plekken mag je niet missen!

Wat is het mooiste deel van Australië?
Reisinspiratie

Wat is het mooiste deel van Australië?

Wat is het mooiste deel van Australië? Een vraag die misschien lastig te beantwoorden is, aangezien elke staat van Australië bijzonder is. Maar toch zit er wel veel verschil tussen de Australische staten. De afgelopen jaren heb ik bijna alle staten, op ACT (het Australian Capital Territory) na bezocht. Tijd om mijn ervaringen en tips Wat is het mooiste deel van Australië?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy