Svalbard (Spitsbergen): het einde van de wereld

Gepubliceerd: 17 sep 2020 | Foto: Svalbard Spitsbergen - het einde van de wereld

Ik hou wel van aparte reizen naar plekken waar de gewone mens niet naartoe trekt. In 2015 ben ik zo naar het meest noordelijke bewoonde punt op aarde geweest: Longyearbyen. De naam betekent letterlijk “Stad van Longyear” in het Noors. John Munro Longyear was een Amerikaans eigenaar van een mijnbedrijf dat hier in het begin van de 20ste eeuw kolen zijn beginnen graven. De stad heeft ondertussen 100 jaar later ongeveer 2300 residenten.

Longyearbyen
Longyearbyen

Svalbard

Het is de grootste bebouwing op Spitsbergen, of Svalbard, een eiland dat behoort tot Noorwegen, ver weg in de poolcirkel.

Longyearbyen - het meest noordelijke bewoonde punt op aarde
Longyearbyen: het meest noordelijke bewoonde punt op aarde

Deze nederzetting lijkt zo weggeplukt uit een fantasy-verhaal. De straten zijn bekleed met ijs, de rendieren lopen hier op straat rond en buiten het stadje is enkel een groot wit deken van sneeuw te zien. Het was voor mij de meest magische ervaring ooit.

Groot wit deken van sneeuw - magisch mooi.
Groot wit deken van sneeuw

24 uren licht

Ik heb deze plek bezocht in mei, toen de dooi net begonnen was en de nacht niet bestond. Je leest het goed, 24 uren licht. De middernachtzon was een hele beleving waar ik nog graag over praat op café tegen ieder die het horen wil. Auto’s zijn er wel, maar de meeste mensen gebruiken een sneeuwmobiel om zich te verplaatsen in de stad. Of ze gaan gewoon te voet; zo groot is het stadje niet.

De nacht begint bijna, maar het is nog steeds licht
De nacht begint bijna, maar het is nog steeds licht

Rendierpizza

Op het menu staan hier gerechten zoals rendierpizza en walvissteak, legaal in Noorwegen, waar Longyearbyen dus ook onder valt. Verder heeft de stad een school, een museum en de Global Seed Vault, waar bijna een miljoen verschillende soorten plantenzaden in gestockeerd liggen.

Sneeuwmobiel

Het eiland verkennen met een sneeuwmobiel, vergezeld met gids en geweer tegen de ijsberen, is iets waar ik nog steeds van droom. Deze “rondreis” waarbij niets te zien valt, behalve ijs en sneeuw, was adembenemend. Een echte aanrader voor de reiziger die houdt van atypische tripjes.

Husky’s

De husky’s zijn je trouwe partner op deze tocht; zij kennen dit onherbergzaam land op hun duimpje. Mijn kompanen waren Israël, Bergen, Jorgen, Obelix en Konjak, vijf van de minstens dertig honden die in de shelter op het eiland verzorgd worden.

Huskytocht - svalbard
Huskytocht
Het eiland verkennen tijdens een huskytocht - svalbard
Het eiland verkennen tijdens een huskytocht

Vliegen naar Svalbard

Er zijn twee directe vluchten voorzien naar Svalbard, via Oslo en Tromso. Dit kon tot voor kort met Norwegian Air en SAS. 

Luchthaven Svalbard Longyear
Luchthaven Svalbard Longyear

Prijzen

In Svalbard betaal je, net zoals in de rest van Noorwegen, met Noorse Kronen. 1 euro is ongeveer 10.6 kroon. Dus als het lijkt dat je veel meer geld op zak hebt, dan klopt dat. Noorwegen is wel in het algemeen een duur land als je dit vergelijkt met België of Nederland. De vele centen en briefjes die je op zak hebt, gaan er ook weer snel door.

Svalbard (en Longyearbyen) is een “once-in-a-lifetime”-trip. Mocht je ooit gaan, koester dan die momenten voor altijd.

Deze leuke gastblog over Svalbard is geschreven door gastblogger Nikki. Neem ook een kijkje op zijn eigen website.

Reizen naar Spitsbergen?

Ook het bijzondere Svalbard (Spitsbergen) ontdekken? Bekijk de mogelijkheden!

Misschien vind je dit ook interessant

De Lofoten; Noord-Noorwegen

Scandinavië boven de poolcirkel: een reis voor het leven!

Reisverslag Noorwegen, mooie natuur zo dichtbij

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs over Noorwegen

Rondreis door Zuid-Noorwegen: de mooiste plekken!

Vorig jaar september hebben mijn man en ik een rondreis door Zuid-Noorwegen gemaakt. Het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland...

Scandinavië boven de poolcirkel: een reis voor het leven!

Reizen boven de poolcirkel, menig reishart gaat daar sneller van kloppen. Het ruige en uitgestrekte Arctische landschap, de vriendelijke bevolking,...

Noorwegen krijgt een spectaculair walvissenmuseum

Noorwegen en walvis liefhebbers opgezet! Over een paar jaar is Noorwegen een spectaculaire attractie rijker. Maak kennis met: The Whale....

Wintersporten in Trysil: het sneeuwparadijs in Noorwegen

Heb jij weer last van wintersportkriebels? En zin om een wintersportgebied te ontdekken waar je nog niet eerder bent geweest?...

LIVE meerijden met een Noorse trein door het indrukwekkende Noorwegen

Livestream Noorse trein - Noorwegen is een schitterend land, onze bloggers zijn er al regelmatig geweest. In welk seizoen je...

De Lofoten; Noord-Noorwegen

Een van mijn favoriete plekjes die ik tot nu toe heb bezocht: de Lofoten. Het moment dat je met de...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy