Ik hou wel van aparte reizen naar plekken waar de gewone mens niet naartoe trekt. In 2015 ben ik zo naar het meest noordelijke bewoonde punt op aarde geweest: Longyearbyen. De naam betekent letterlijk “Stad van Longyear” in het Noors. John Munro Longyear was een Amerikaans eigenaar van een mijnbedrijf dat hier in het begin van de 20ste eeuw kolen zijn beginnen graven. De stad heeft ondertussen 100 jaar later ongeveer 2300 residenten.
Svalbard
Het is de grootste bebouwing op Spitsbergen, of Svalbard, een eiland dat behoort tot Noorwegen, ver weg in de poolcirkel.
Deze nederzetting lijkt zo weggeplukt uit een fantasy-verhaal. De straten zijn bekleed met ijs, de rendieren lopen hier op straat rond en buiten het stadje is enkel een groot wit deken van sneeuw te zien. Het was voor mij de meest magische ervaring ooit.
24 uren licht
Ik heb deze plek bezocht in mei, toen de dooi net begonnen was en de nacht niet bestond. Je leest het goed, 24 uren licht. De middernachtzon was een hele beleving waar ik nog graag over praat op café tegen ieder die het horen wil. Auto’s zijn er wel, maar de meeste mensen gebruiken een sneeuwmobiel om zich te verplaatsen in de stad. Of ze gaan gewoon te voet; zo groot is het stadje niet.
Rendierpizza
Op het menu staan hier gerechten zoals rendierpizza en walvissteak, legaal in Noorwegen, waar Longyearbyen dus ook onder valt. Verder heeft de stad een school, een museum en de Global Seed Vault, waar bijna een miljoen verschillende soorten plantenzaden in gestockeerd liggen.
Sneeuwmobiel
Het eiland verkennen met een sneeuwmobiel, vergezeld met gids en geweer tegen de ijsberen, is iets waar ik nog steeds van droom. Deze “rondreis” waarbij niets te zien valt, behalve ijs en sneeuw, was adembenemend. Een echte aanrader voor de reiziger die houdt van atypische tripjes.
Husky’s
De husky’s zijn je trouwe partner op deze tocht; zij kennen dit onherbergzaam land op hun duimpje. Mijn kompanen waren Israël, Bergen, Jorgen, Obelix en Konjak, vijf van de minstens dertig honden die in de shelter op het eiland verzorgd worden.
Vliegen naar Svalbard
Er zijn twee directe vluchten voorzien naar Svalbard, via Oslo en Tromso. Dit kon tot voor kort met Norwegian Air en SAS.
Prijzen
In Svalbard betaal je, net zoals in de rest van Noorwegen, met Noorse Kronen. 1 euro is ongeveer 10.6 kroon. Dus als het lijkt dat je veel meer geld op zak hebt, dan klopt dat. Noorwegen is wel in het algemeen een duur land als je dit vergelijkt met België of Nederland. De vele centen en briefjes die je op zak hebt, gaan er ook weer snel door.
Svalbard (en Longyearbyen) is een “once-in-a-lifetime”-trip. Mocht je ooit gaan, koester dan die momenten voor altijd.
Deze leuke gastblog over Svalbard is geschreven door gastblogger Nikki. Neem ook een kijkje op zijn eigen website.
Reizen naar Spitsbergen?
Ook het bijzondere Svalbard (Spitsbergen) ontdekken? Bekijk de mogelijkheden!