Svalbard (Spitsbergen): het einde van de wereld

Gepubliceerd: 17 sep 2020 | Foto: Svalbard Spitsbergen - het einde van de wereld

Svalbard Spitsbergen - het einde van de wereld
Reisblog Liefde voor Reizen

Ik hou wel van aparte reizen naar plekken waar de gewone mens niet naartoe trekt. In 2015 ben ik zo naar het meest noordelijke bewoonde punt op aarde geweest: Longyearbyen. De naam betekent letterlijk “Stad van Longyear” in het Noors. John Munro Longyear was een Amerikaans eigenaar van een mijnbedrijf dat hier in het begin van de 20ste eeuw kolen zijn beginnen graven. De stad heeft ondertussen 100 jaar later ongeveer 2300 residenten.

Longyearbyen
Longyearbyen

Svalbard

Het is de grootste bebouwing op Spitsbergen, of Svalbard, een eiland dat behoort tot Noorwegen, ver weg in de poolcirkel.

Longyearbyen - het meest noordelijke bewoonde punt op aarde
Longyearbyen: het meest noordelijke bewoonde punt op aarde

Deze nederzetting lijkt zo weggeplukt uit een fantasy-verhaal. De straten zijn bekleed met ijs, de rendieren lopen hier op straat rond en buiten het stadje is enkel een groot wit deken van sneeuw te zien. Het was voor mij de meest magische ervaring ooit.

Groot wit deken van sneeuw - magisch mooi.
Groot wit deken van sneeuw

24 uren licht

Ik heb deze plek bezocht in mei, toen de dooi net begonnen was en de nacht niet bestond. Je leest het goed, 24 uren licht. De middernachtzon was een hele beleving waar ik nog graag over praat op café tegen ieder die het horen wil. Auto’s zijn er wel, maar de meeste mensen gebruiken een sneeuwmobiel om zich te verplaatsen in de stad. Of ze gaan gewoon te voet; zo groot is het stadje niet.

De nacht begint bijna, maar het is nog steeds licht
De nacht begint bijna, maar het is nog steeds licht

Rendierpizza

Op het menu staan hier gerechten zoals rendierpizza en walvissteak, legaal in Noorwegen, waar Longyearbyen dus ook onder valt. Verder heeft de stad een school, een museum en de Global Seed Vault, waar bijna een miljoen verschillende soorten plantenzaden in gestockeerd liggen.

Sneeuwmobiel

Het eiland verkennen met een sneeuwmobiel, vergezeld met gids en geweer tegen de ijsberen, is iets waar ik nog steeds van droom. Deze “rondreis” waarbij niets te zien valt, behalve ijs en sneeuw, was adembenemend. Een echte aanrader voor de reiziger die houdt van atypische tripjes.

Husky’s

De husky’s zijn je trouwe partner op deze tocht; zij kennen dit onherbergzaam land op hun duimpje. Mijn kompanen waren Israël, Bergen, Jorgen, Obelix en Konjak, vijf van de minstens dertig honden die in de shelter op het eiland verzorgd worden.

Huskytocht - svalbard
Huskytocht
Het eiland verkennen tijdens een huskytocht - svalbard
Het eiland verkennen tijdens een huskytocht

Vliegen naar Svalbard

Er zijn twee directe vluchten voorzien naar Svalbard, via Oslo en Tromso. Dit kon tot voor kort met Norwegian Air en SAS. 

Luchthaven Svalbard Longyear
Luchthaven Svalbard Longyear

Prijzen

In Svalbard betaal je, net zoals in de rest van Noorwegen, met Noorse Kronen. 1 euro is ongeveer 10.6 kroon. Dus als het lijkt dat je veel meer geld op zak hebt, dan klopt dat. Noorwegen is wel in het algemeen een duur land als je dit vergelijkt met België of Nederland. De vele centen en briefjes die je op zak hebt, gaan er ook weer snel door.

Svalbard (en Longyearbyen) is een “once-in-a-lifetime”-trip. Mocht je ooit gaan, koester dan die momenten voor altijd.

Deze leuke gastblog over Svalbard is geschreven door gastblogger Nikki. Neem ook een kijkje op zijn eigen website.

Reizen naar Spitsbergen?

Ook het bijzondere Svalbard (Spitsbergen) ontdekken? Bekijk de mogelijkheden!

Misschien vind je dit ook interessant

De Lofoten; Noord-Noorwegen

Scandinavië boven de poolcirkel: een reis voor het leven!

Reisverslag Noorwegen, mooie natuur zo dichtbij

Redactie van Liefde voor Reizen

Geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs over Noorwegen

Landschap Noorwegen
Noorwegen

Camper huren in Noorwegen: tips en mooie plekken!

Een van de mooiste landen van Europa is zonder twijfel Noorwegen. Een reis door dit prachtige Scandinavische land betekent ontelbare Fjorden, indrukwekkende landschappen, mooie natuur, heel veel ruimte en de mooiste plekken om te kamperen. Een van de leukste manieren om Noorwegen te ontdekken is met de camper. Die vrijheid die je hebt om de Camper huren in Noorwegen: tips en mooie plekken!

Kanovakantie in Noorwegen
Noorwegen

Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Bergen, meren waar je eindeloos op kunt varen, uitgestrekte bossen.. je vindt het allemaal in Noorwegen. Er zijn genoeg manieren om die prachtige natuur te ervaren, maar door te kanoën en wildkamperen kun je het effect van de ruige omgeving pas echt goed merken. Meer weten? Lees dan gauw verder. Een kanotocht door Noorwegen met Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Met de ferry van Nederland naar Noorwegen
Noorwegen

Met de ferry van Nederland naar Noorwegen

Wil je Noorwegen verkennen met je eigen auto, camper of caravan? Dit kan heel gemakkelijk wanneer je de oversteek maakt met de ferry. Er zijn vanuit Duitsland en Denemarken verschillende overtochten waarmee je jouw reis naar Noorwegen kan starten. Toch is er sinds april 2022 een overtocht die reizen naar Noorwegen veel makkelijker maakt, namelijk Met de ferry van Nederland naar Noorwegen

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2024

Dit zijn de reisbestemmingen die wij aanraden om te bezoeken:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië | IJsland | Zweden | Spanje | Griekenland

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy