Kuching: een mooi startpunt van een rondreis door Maleisisch Borneo!

Kuching: een mooi startpunt van een rondreis door Maleisisch Borneo!

Gepubliceerd: 30 nov 2018 | Foto: Kuching: een mooi startpunt van een rondreis door Maleisisch Borneo!

Kuching is de grootste stad van de staat Sarawak op het Maleisische deel van Borneo. De stad ligt aan de Sarawak rivier en wordt vaak Cat City genoemd. Dit komt omdat ‘Kuching’ in het Maleis ‘kat’ betekent. Om deze reden vind je in de hele stad allerlei beelden van katten en zélfs een kattenmuseum! Het grootste gedeelte van de bevolking is Chinees, waardoor je hier veel Chinese tempels ziet. Kuching wordt beschouwd als een van de mooiste steden van heel Maleisië. Kuching kun je alleen bereiken met het vliegtuig. Vanuit Kuala Lumpur en Johor Bahru gaan er dagelijks vluchten naar Kuching International Airport.

In dit artikel deel ik mijn top 5 bezienswaardigheden in en om Kuching.

Waterfront

Het Waterfront is dé ontmoetingsplek van Kuching. Je vindt hier diverse restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Vooral ’s avonds is het prachtig om een wandeling langs de rivier te maken en de kleurrijke verlichting te bekijken. Met een van de overdekte taxibootjes kun je naar de overkant van de rivier varen. Breng daar eens een bezoek aan Mira Cake House. Je vindt hier veel verschillende soorten batik-cake. Dat is een soort spekkoek, maar dan met mooie motiefjes en felle kleuren.

Sarawak Rivier
Sarawak Rivier

Diverse Chinese tempels

Het is heerlijk om door Kuching te slenteren en alle prachtige koloniale gebouwen en Chinese tempels te bezichtigen. Twee bijzondere tempels om te bezoeken zijn de Tua Pek Kong Tempel en de Hong San Si Tempel. De Tua Pek Kong Tempel is de oudste Chinese tempel in Kuching en stamt uit 1876. De Hong San Si Tempel werd in 1895 gebouwd ter ere van de god Kuek Seng. De Chinezen geloven dat deze god alle wensen vervult van iedereen die erom vraagt.

Chinese Tempel
Chinese Tempel

Semenggoh Wildlife Centre (Circa 30 kilometer van Kuching)

Het Semenggoh Wildlife Centre is opgericht voor gewonde, achtergelaten en uit hun leefomgeving verdreven orang-oetans. Ze leven hier in een groot junglegebied waar ze alle ruimte hebben om rond te slingeren. Het doel is om de dieren (waar mogelijk) op den duur weer terug te plaatsen in de vrije natuur. De grootste kans om de orang-oetans te zien, is rond voedertijd (tussen 09:00 – 10:00 uur en 15:00 – 15:30 uur). De verzorgers lokken de orang-oetans met eten naar de voederplek. Op deze manier kun je de orang-oetans van dichtbij bekijken. Super gaaf om mee te maken.

Orang Oetan, Maleisisch Borneo
Orang Oetan, Maleisisch Borneo

Bako National Park (Circa 20 kilometer van Kuching)

Bako National Park is het oudste nationaal park van Sarawak en één van de meest diverse parken van Maleisië. Het Bako National Park heeft een schitterende kustlijn met steile kliffen en mooie zandstranden. Je kunt in hier korte wandelingen maken, maar ook uitgebreide tochten.

Bako National Park
Bako National Park

Daarnaast is dit park een van de beste plaatsen om de ernstig bedreigde neusapen (proboscis) te spotten. ’s Avonds trekken ze naar de rivieroever om voedsel te verzamelen en overdag zie je ze vaak in de toppen van de bomen zitten. In Bako NP vind je ook Silver Leaf Monkeys, makaken, wilde zwijnen en diverse slangen, spinnen en kikkers. De weg naar het park is al een hele ervaring; de enige manier om de ingang van het park te bereiken is met een boot over de Santubong rivier (ongeveer 30 minuten).

Bako National Park
Bako National Park

Santubong Wildlife Cruise (Circa 15 kilometer van Kuching)

Op de Santubong rivier kun je een bijzondere bootexcursie maken. Tijdens deze wildlife cruise ga je op zoek naar de zeldzame en met uitsterven bedreigde Irrawaddy dolfijn. Deze dolfijn ziet er wat vreemd uit met zijn bolle kop. De Irrawaddy dolfijn is wat verlegen, dus het is geen garantie dat je ze tegenkomt. Tijdens deze cruise kun je ook nog andere dieren spotten, zoals neusapen en krokodillen.

Je ziet het, Kuching is een leuke stad en een mooi startpunt voor toffe activiteiten in de omgeving!

Deze leuke gastblog over Kuching is geschreven door Kim Hobo. Wil je meer weten over een reis door Maleisië? Bekijk dan deze landenpagina boordevol informatie, tips en de mooiste foto’s!
https://ontdekjebestemming.nl/ontdek-maleisie/

Enthousiast geworden over Maleisisch Borneo?

Ga op avontuur en ontdek het zelf. Bekijk de mogelijkheden! 

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy