8 handige weetjes over Australië

Mooie route richting Airlie Beach

Mooie route richting Airlie Beach

Ga je binnenkort backpacken in Australië, maar ken je de Australische cultuur en mentaliteit nog niet zo goed? Dan moet je deze blog zeker even lezen. Hierbij deel ik 8 handige weetjes over Australië. Wist jij dit al? 

1 – Laidback mentaliteit 

In Australië heerst een laidback-cultuur, de no-worries mentaliteit. Maak je vooral niet druk, het komt allemaal goed. Een echte Australiër zal zich niet heel snel druk maken en je zult als toerist dan ook vaak horen: no worries mate!

2 – BBQ-ers

Australiërs houden ontzettend veel van hun BBQ. Als het even kan wordt het vlees erop gegooid en worden de flesjes Tooheys New of Victoria Bitter opengedraaid. Gezellig met elkaar BBQ-en, Australiërs zijn er echt gek op. 

3 – (Bijna) net zo groot als Europa

Ok, dit is misschien wat overdreven, maar Australië heeft een oppervlakte van 7.692.000 km². Vergis je daarom niet in de afstanden als je door Australië reist. De afstand van Sydney naar Melbourne is bijvoorbeeld al bijna 900 km. 

4 – Veel gevaarlijke beesten

Of het de gevaarlijkste dieren ter wereld zijn laat ik even in het midden, dat ze gevaarlijk zijn is wel een feit. Australië zit vol met gevaarlijke (vaak ook giftige) beesten, denk hierbij aan slangen, spinnen en krokodillen. Ga dus altijd goed voorbereid op pad en zorg dat je niet in je eentje een hiking tocht maak door bijvoorbeeld het regenwoud van Australië. En vergeet ook natuurlijk de gevaarlijke haaien niet, die regelmatig aan de kust verschijnen. Pas altijd op en let op de berichtgeving. 

5 – Land vol met regels

In Nederland worden overtredingen nog wel eens door de vingers gezien. In Australië maak je dit een stuk minder vaak mee. Doe je iets wat wettelijk niet mag, dan ben (en terecht) gewoon de klos. Houd je aan de regels, dan is er niets aan de hand en kun je genieten van 1 van de mooiste landen ter wereld. 

6 – Respecteer de Aboriginals 

Ga je reizen door Australië en kom je in de buurt van de leefomgeving van de Aboriginals, respecteer deze bevolkingsgroep dan. Hou je aan hun regels en behandel ze zoals ze graag behandeld willen worden. Als je dit namelijk niet doet, dan kun je erg in de problemen komen. 

7 – Ga niet overal zwemmen 

Ook al ziet het water er erg uitnodigend, ga niet zonder na te denken meteen zwemmen. In veel wateren in Australië is het gevaarlijk om te zwemmen. Dit kan komen door bijvoorbeeld de aanwezigheid van gevaarlijke haaien, kwallen of andere dieren. In populaire steden is vaak een lagoon te vinden waar je veilig kunt zwemmen, zodat toeristen niet zelf de zee in gaan.  

8 – Surfen, surfen en nog eens surfen

Australiërs zijn gek op surfen. Al van jongs af aan worden ze opgegroeid op het water en staan ze op zo’n hip surfboard. In de grote steden vind je ook een hoop surfwinkels, als surfliefhebber kun je dus helemaal los gaan in Australië. 

Meer reistips over Australië?

Wat is de leukste Australische stad?

Hoe duur is Australië?

Wat is de mooiste route in Australië?

Trip langs de oostkust van Australië

Wat te doen in Sydney?

 

TAGS:
Reageer op dit artikel

Op de hoogte blijven?

Ontvang als eerste de nieuwste blogs. Laat hieronder jouw e-mailadres achter (wij gebruiken jouw e-mailadres niet voor andere doeleinden)

 1. Auteur

  De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

  Reacties

  2 reacties

  • Avatar Ernst Debets schreef:

   Bovenstaande tips worden het beste weergegeven in de alternatieve definitie van Australië:
   “Australië is een eiland ten zuiden van Azië en ten westen van Nieuw Zeeland. Het land wordt bevolkt, omgeven en overspoeld door allerlei gevaarlijke bijtgrage dieren zoals giftige slangen, kwallen en spinnen en bijtgrage haaien en krokodillen. De afstanden in Australië worden niet gemeten in kilometers of mijlen zoals in normale landen, maar in liters bier.”
   Maar even zonder gekheid:
   BBQ (punt 2) : probeer eens Crocodile meat op de barbecue (smaakt als vis, erg zacht vlees) of Kangaroo steak.
   Bijna net zo groot als Europa (punt 3) : om dit te visualiseren: Leg Darwin op Moermansk, dan ligt Perth bij Lissabon, Adelaide ter hoogte van Venetië en Sydney in de Oeral.
   Gevaarlijke beesten (punt 4) : De giftiste slangensoorten zitten in Northern Territory, de giftige kwallen (Box Jellyfish) in de ondiepe wateren ten noorden van Rockhampton voor de kust van het vasteland van Queensland en dan hoofdzakelijk in het natte seizoen (dus van September – Oktober t/m April – Mei). Krokodillen normaliter overal langs de kust ten noorden van de 25e breedtegraad.
   Aboriginals (punt 6): De meest grove schending van Aboriginal tradities: beklimming van Ayers Rock. Een Duitse toerist merkte eens op: “beklimming van Ayers Rock is zoiets als dat hele hordes toeristen de Dom van Keulen aan het beklimmen zijn”. Tip: loop een rondje om Ayers Rock (ca 45 minuten lopen): doe dit bij voorkeur ‘s ochtends vroeg, dan is het nog niet zo heet. Neem wel voldoende water mee, het blijft tenslotte een woestijngebied. Het wandelpad is vrij vlak en onderweg staan overal bordjes met uitleg over bepaalde vormen van de rots. Let op: je mag niet overal foto’s nemen, dit staat duidelijk aangegeven.
   Zwemmen (Punt 7): kan ook uitstekend in de Whitsunday Group tijdens een zeilcruise. Volg wel de aanwijzingen van de schipper op waar je kan zwemmen. Indien er dolfijnen rondzwemmen zijn er gegarandeerd geen haaien, want beide diersoorten kunnen elkaar niet uitstaan. Aan de andere kant zijn dolfijnen erg mensvriendelijk, maar bewaar wel de nodige afstand van deze vaak speelse dieren. Box Jellyfish zijn hier meestal ook niet omdat je op behoorlijke afstand van de kust van het vasteland bent.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *