Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Backpacken in Australië? Hier moet je rekening mee houden!

Backpacken in Australië - Hier moet je rekening mee houden!

Backpacken in Australië? Hier moet je rekening mee houden!

Backpacken in Australië - Hier moet je rekening mee houden!

Inhoudsopgave

Backpacken in Australië, bij vele reizigers staat het hoog op het lijstje. In een land wat bijna zo groot is als Europa en wat verschillende gebieden kent is ontzettend veel moois te bewonderen. Maar voordat je zo’n droomreis door Australië kunt maken is het wel verstandig om goed voorbereid die kant op te gaan. Want je wilt toch niet als backpacker voor vervelende verrassingen komen te staan? In deze blog leggen wij in grote lijnen uit waar je op moet letten voordat je begint aan je backpacktrip door Australië.

Backpacken in Australië

Dat Australië dé perfecte backpackers bestemming is, kon je in de vorige blog met de Top 10 beste landen om te backpacken al lezen. Het klimaat, de goede wegen / het openbaar vervoer en de vele hostels maakt Australië een echt backpackers paradijs. Australië is daarnaast ook een veilig land voor backpackers en kent op dit moment geen veiligheidsrisico’s.

Roadtrip Australië deel 2: Van Airlie Beach naar Wollongong
Backpacken door Australië

Visum aanvragen

Wie in Australië wilt gaan backpacken heeft een visum nodig. Er zijn in principe 2 visums die je kunt aanvragen. Het working holiday visum en het standaard toeristenvisum. Het working holiday visum is maar 1 keer aan te vragen en geeft je het recht om 1 jaar lang te werken en te reizen in Australië. Ga je alleen reizen zonder te werken in Australië, dan kun je beter het toeristenvisum aanvragen. In Australië veranderen elk jaar de regels omtrent het aanvragen van visums, kijk altijd goed op de website van de overheid van Australië en lees je goed in voordat je een visum aanvraagt, zodat je geen fouten maakt.

De afstanden

Wat je ook niet mag vergeten is dat Australië een enorm land is, het heeft namelijk een oppervlakte van 7.692.000 km². Als je van noord naar zuid reist leg je 3.200 km af, dat is met de auto een reis van ongeveer 32 uur. Wees daar voor vertrek goed op voorbereid en plan niet te veel in zodat je alleen maar aan het reizen bent. In Australië is het ook heerlijk om mee te kunnen gaan in de laid-back cultuur. Pas je daarop aan en laat de Nederlandse stress achter je.

Binnenlandse vluchten, bussen of een camper

Om grote afstanden in Australië te kunnen afleggen is het slim om het vliegtuig te pakken. Hiermee win je tijd en de vliegtickets zijn (als je goed zoekt) ook nog eens betaalbaar. Bekende vliegmaatschappijen voor binnenlandse vluchten in Australië zijn Jetstar en Virgin Australia. Ook is het busnetwerk in Australië ook prima geregeld, dit is één van de goedkoopste manieren om je te kunnen verplaatsen. Daarnaast is het voor de avonturiers aan te raden om een auto te huren of een camper. Hiermee bepaal je helemaal je eigen route, maak je goed kennis met de Australische natuur en zal je regelmatig verrast worden door wildlife. Tip: maak bij het boeken van vluchten, bussen of campers gebruik van een VPN. Hiermee kun je een hoop kosten besparen en het is ook nog eens een hele veilige manier. Lees snel meer over wat een VPN is en hoe het werkt.

De prijzen / wisselkoers

Er is al veel over geschreven en het is zeker waar: Australië is géén goedkoop land. Toch hangt het ook helemaal af van de wensen van jezelf. Het begint al bijvoorbeeld bij de vliegtickets, waar je al flink op kan besparen als je niet afhankelijk bent van bepaalde reisperiode. Kies in plaats van een vlucht met een tussenstop van 2 uur voor een vlucht met een tussenstop van een paar dagen in een ander land. Zo kun je met losse vliegtickets flink besparen op je reis naar Australië.

Slapen in een hostel

Ook op je verblijf kun je flink besparen, als je niet teveel wensen hebt. Als backpacker is het natuurlijk aan te raden om voor hostels te gaan. Dit is de meest goedkope manier van overnachten in Australië (na het kamperen natuurlijk) en in hostels leer je ook snel nieuwe mensen kennen, handig als je alleen gaat backpacken en toch graag mensen om je heen hebt. In grote steden zoals Sydney heb je heel veel hostels. Kijk van te voren op internet en lees de laatste recensies van andere backpackers, zodat je niet in een hostel terechtkomt wat niet aan je wensen voldoet. Deze goede en betaalbare hostels in Sydney hebben wij gespot!

50 x doen in het Australische Sydney

Wil je meer weten over de prijzen in Australië? Onze budgetcoach Martin heeft hier een uitgebreide reisblog over geschreven. Houd ook altijd rekening met de wisselkoers. Bekijk hier de huidige koers van de Australische dollar.

Regels en wetgeving

Wat een hoop reizigers niet van te voren weten is dat Australië een land is met veel regeltjes. Houd je ook echt aan de regels, want ze zijn streng met handhaven en voor je het weet heb je een boete te pakken. Iets wat in Nederland wel is toegestaan kan zomaar eens niet mogen in Australië, wees daar goed op voorbereid. Ga bijvoorbeeld niet overal wildkamperen, ruim altijd je afval op (wat natuurlijk ook meer dan logisch is) en houd je goed aan de verkeersregels. Twijfel je over iets, zoek het dan op of vraag het aan de aussies zelf, die staan altijd open voor een praatje en helpen je graag.

Wildlife, natuur en klimaat

Australië staat ook bekend om haar prachtige natuur en wildlife. In Australië leven veel giftige beesten en ook op plantengebied moet je oppassen. Ga niet even op eigen houtje de jungle in zonder gids en zorg dat je altijd goed voorbereid bent. Voor je het weet sta je oog in oog met een giftige slang, spin of varaan, een enorme krokodil of loop je langs een van de gevaarlijkste planten ter wereld. In veel delen van Australië kun je tours boeken, waarmee je met een tourguide de jungle in gaat en meteen ook wat leert over de natuur en het Australische dierenrijk.

Varaan gespot in het wild!

Australië is een groot land en daardoor heb je ook met meerdere klimaatzones te maken. Het grootste gedeelte van het land, het centrum, heeft een warm woestijnklimaat en is omringd door een grote zone met een warm steppeklimaat. Als je kijkt naar het noordelijke deel, dan heb je te maken met een tropisch savanneklimaat (ook wel subtropisch klimaat genoemd). Het zuiden en oosten van Australië hebben weer een zeeklimaat. Houd hier ook rekening mee tijdens het reizen, je hebt namelijk ook regelmatig te maken met extremen.

Kijk voor meer tips over Australië, op onze speciale Liefde voor Australië pagina.

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië