Fotoboek maken? Met deze tips maak je het mooiste fotoboek!

Gepubliceerd: 24 mrt 2020 | Foto: Fotoboek maken? Met deze tips maak je het mooiste fotoboek!

Fotoboek maken? Met deze tips maak je het mooiste fotoboek!
Reisblog Liefde voor Reizen

Het maken van een fotoboek na een droomreis kost natuurlijk tijd. Je moet er even voor gaan zitten. Maar als je fotoboek vol reisherinneringen eenmaal klaar is kun je voor altijd nagenieten van je droomreis. Waar moet je rekening mee houden bij het maken van een fotoboek? Met deze tips maak jij het mooiste (vakantie)fotoboek ever.

1 – Kies de juiste software

Tegenwoordig zijn er veel softwareprogramma’s waarmee je fotoboeken kunt maken. Als je zoekt in Google naar ‘fotoboek maken’ verschijnen er ontzettend veel bedrijven die dit aanbieden.

Albelli

Wij hebben zelf goede ervaringen met Albelli. Zij hebben een gebruiksvriendelijk programma en bieden veel opties aan voor de indeling en styling van de pagina’s. Ook de kwaliteit van het fotoboek vind ik persoonlijk erg goed.

Wist je dat Albelli de hele maand maart 20% korting heeft op alles. Profiteer nu!

Pixum & Travel Diaries

Andere goede partijen zijn Pixum en Travel Diaries. Als de prijs de uiteindelijk doorslag gaat geven, zou ik deze 3 partijen even vergelijken en kijken welke er het beste uitkomt. Bij Travel Diaries kun je tijdens het reizen al je boek vullen met foto’s en verhalen en later bij thuiskomst laten afdrukken.

2 – Selecteer alleen de mooiste reisfoto’s

Tijdens je reizen kun je hier al rekening mee houden. Verwijder overbodige foto’s en bewaar alleen de beste. Dit scheelt je een hoop stress als je weer thuis bent. Spreek met jezelf af hoeveel foto’s je van 1 plek gaat gebruiken en houd je er ook echt aan.

Neem heel even pauze

Je kunt het beste niet direct na je reis beginnen met een vakantiefotoboek. Je zit dan namelijk nog helemaal in de vakantieflow, waardoor je alle foto’s nog heel bijzonder vindt. Dan wordt het lastig kiezen. Maar begin ook niet te laat aan je fotoboek, want dan ben je straks een hoop details vergeten en dat is nou net zo leuk om er ook bij te vermelden.

Tip: probeer bij het bewerken van de foto’s ook eens met het contrast en het licht te spelen. Hiermee kun je vaak foto’s net even iets mooier maken, zonder dat de foto’s nep worden. Gebruik géén filters, dit geeft namelijk een totaal andere sfeer aan de foto’s en dat is doodzonde.

Foto bewerken in Photoshop: speel wat met brightness en contrast
Foto bewerken in Photoshop: speel wat met brightness en contrast

Tip: een handige app om foto’s op je mobiel te kunnen bewerken is Snapseed. Hiermee kun je snel en eenvoudig je reisfoto’s bewerken en delen via social media. Een zeer gebruiksvriendelijke app!

3 – Zorg voor een chronologische volgorde

Dit klinkt misschien heel logisch, maar vaak ga je hiermee toch de mist in. Het kan namelijk gebeuren dat je camera helaas de datum niet goed heeft overgenomen waardoor veel foto’s door elkaar heen staan. Wacht daarom ook nooit maanden tot jaren met het maken van je fotoboek.

Route bijhouden tijdens het reizen

Met het gebruik van Travel Diaries en Polarsteps houd je tijdens het reizen al je route bij. Dit maakt het achteraf een stuk makkelijker met het ontwikkelen van je fotoboek. Je weet precies naar welke plekken en op welk moment je er geweest bent.

Gebruik een chronologische volgorde in je fotoboek
Gebruik een chronologische volgorde in je fotoboek

Makkelijker lezen en meereizen

Met een chronologische volgorde is het veel leuker lezen en maak je in gedachte de gehele reis weer mee. Ook het indelen van het fotoboek wordt hierdoor een stuk makkelijker.

4 – Gebruik je creativiteit

Je kunt natuurlijk wat kaders slepen, hierin de gewenste foto’s plaatsen, een tekstje ernaast plaatsen en klaar is Kees. Maar het is natuurlijk veel gaver om er een kunstwerkje van te maken. Natuurlijk is niet iedereen zo creatief, maar je kunt wel die creativiteit die je in je hebt optimaal gebruiken.

Spelen met kleur en lettertypen

Speel wat met de achtergronden, lettertypen, kleuren en maak van elke plek een ander leuk thema. Pas natuurlijk wel op dat je er geen zooitje van maakt en dat het een eenheid blijft. Doe het daarom stap voor stap en ga pas verder met een nieuwe pagina als de vorige helemaal naar wens is.

Werk consequent

Om een mooi geheel te krijgen is het belangrijk dat je consequent blijft werken. Kies voor elke pagina hetzelfde lettertype. En kies ook dezelfde grootte en kleur. Houdt ook rekening met margins van de foto’s zodat deze allemaal even ver van elkaar afstaan.

Werk consequent: zorg voor eenheid in je fotoboek
Werk consequent: zorg voor eenheid in je fotoboek

Tip: kies voor elke pagina of om de 2 pagina’s een andere indeling, zodat je het fotoboek speels houdt. Heb je bijvoorbeeld 1 tot 5 foto’s waar je ontzettend trots op bent, kies deze foto’s dan om op 1 volledige pagina in het groot te plaatsen. Zo kun je optimaal genieten van deze foto’s.

5 – Kies voor de juiste nabewerking

Als je fotoboek eenmaal klaar is vragen software programma’s vaak nog extra opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hoogglans, wat je pagina’s een glans geven en ook versterking. Ik kies vaak voor hoogglans, maar ik kan mij ook voorstellen dat mat mooi kan zijn. Dit is daarom echt een eigen keuze en persoonlijke smaak.

Korting op je fotoboek?

Besparen op je fotoboek is altijd fijn. Op dit moment heeft Albelli 20% korting op fotoboeken. Lees meer over deze actie!

Tip: laat je niet teveel leiden door de prijs. Soms moet je net iets meer uitgeven dan gepland om het gewenste resultaat te kunnen behalen. Je hebt tenslotte ook veel uitgegeven voor je vakantie en het nagenieten is minstens zo belangrijk, toch?

Mocht je nog meer tips willen of vragen hebben, laat dan je reactie achter!

Reisblogger Jesper

Auteur:

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Wat te doen op Tasmanië
Reistips

Wat te doen op Tasmanië: tips en bezienswaardigheden

Tasmanië, door de locals ook wel Tassie genoemd, is een eiland in het zuidoosten van Australië wat bekend staat om haar unieke en kwetsbare ecosysteem. Het eiland is het thuis van de zeldzame Tasmaanse Duivel en is geliefd onder reizigers vanwege de wijngaarden, de schitterende wandelgebieden en de mooie skigebieden. Maar ook om te vissen Wat te doen op Tasmanië: tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Atlanta - Verenigde Staten
Reistips

Wat te doen in Atlanta: één dag in the Big Peach

Atlanta. Wie heeft er nog niet gehoord van deze bruisende metropool in Georgia, in de Verenigde Staten? Bakermat van de al even bruisende Coca-Cola en nog belangrijker: van de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King Jr. Ook de luchthaven van Atlanta is bekend als ware hub van waaruit je de hele VS kunt bereizen. Maar wist Wat te doen in Atlanta: één dag in the Big Peach

Kanovakantie in Noorwegen
Reistips

Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Bergen, meren waar je eindeloos op kunt varen, uitgestrekte bossen.. je vindt het allemaal in Noorwegen. Er zijn genoeg manieren om die prachtige natuur te ervaren, maar door te kanoën en wildkamperen kun je het effect van de ruige omgeving pas echt goed merken. Meer weten? Lees dan gauw verder. Een kanotocht door Noorwegen met Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy