Zoek
Sluit dit zoekvak.

Friesland, een provincie vol verrassingen

Weekendje weg in Friesland

Friesland, een provincie vol verrassingen

Weekendje weg in Friesland

Inhoudsopgave

Friesland, een provincie die ons nieuwsgierig heeft gemaakt nadat Leeuwarden culturele hoofdstad van het jaar 2018 werd. Tijd voor ons om een stukje Friesland uit te lichten. Op uitnodiging van BungalowSpecials verbleven wij dit weekend in Waterpark Terkaple, een klein plaatsje in het zuidwesten van Friesland in de buurt van Joure en Sneek.

Waterpark Terkaple

Op het park zijn 2 soorten huisjes aanwezig, een waterhuis en een luxere watervilla, beiden geschikt tot maximaal 6 personen. Voorzien van alle luxe en het mooie is dat ieder huis beschikt over een veranda welke zicht geeft over het vaarwater, wat ook weer de mogelijkheid biedt voor het huren van een sloep waarmee je alle kanten op kan. Wij verbleven dat weekend zelf in het waterhuis.

Waterpark Terkaple in Friesland
Waterpark Terkaple

Het huisje waarin wij verbleven was een heel sfeervol en licht huisje. Er zijn 3 slaapkamers waarbij je in elke kamer met 2 personen kunt slapen. Daarnaast was de douche keurig en schoon.

Huisje Friesland
Huisje Friesland
Keuken in het huisje
Keuken in het huisje
Honden zijn welkom
Honden zijn welkom

De woonkamer beschikt over een keuken en de luxe van een vaatwasser. Het is fijn dat honden zijn toegestaan!

Leeuwarden

Wanneer je naar Friesland vertrekt, dan kan je natuurlijk de culturele hoofdstad Leeuwarden niet overslaan! Na alle lovende verhalen hadden wij het wat grootser in ons hoofd dan dat de stad ons kon bieden, maar na eenmaal dit beeld wat bijgesteld te hebben konden we Leeuwarden gaan verkennen.

Je ziet in de stad toch wel de Friese trots, als ik dat zo mag noemen. Ik bedoel dit positief, de Friese taal is overal aanwezig en uiteraard mag de Friese vlag dan ook niet ontbreken. De stad heeft een gezellig straatbeeld en daarbij een aantal goed aangeschreven musea, welke we helaas niet konden bezoeken vanwege onze hond.

Straatbeeld Leeuwarden
Straatbeeld Leeuwarden
Slenteren door Leeuwarden
Slenteren door Leeuwarden

Sneek

Sneek staat natuurlijk bekend als een van de steden van de elfstedentocht. Sneek is een gezellige plaats waar je zeer zeker goed een terrasje kunt pakken en kunt winkelen. Ik vond er veel knusheid en warmte in de sfeer van Sneek.

Gezelligheid in Sneek

Sneekermeer

Uiteraard ligt het Sneekermeer dichtbij Sneek en zijn we hier ook een kijkje wezen nemen. Het Sneekermeer ligt heerlijk weids en trekt zoals we konden zien veel watersporters. Veel zeilboten op het water en een heerlijk ontspannen sfeer! We hebben erg geluk met het weer, dus we konden hier erg genieten!

Sneekermeer
De zeilboten op het Sneekermeer

Rijsterbos

Op advies van het personeel van Waterpark Terkaple zijn we naar het Rijsterbos geweest. Een echt uitje voor de ‘locals’. Het is weekend en het valt ons op dat het druk is en dat dit het uitje is voor de Friezen uit de omgeving. Eenmaal in het bos en buiten de meest drukke paden kun je inderdaad genieten van dit prachtige bos! Mooie smalle wandelpaden door een heel divers bos.

De herfst laat zich zien! Paddenstoelen in het Rijsterbos.
De herfst laat zich zien! Paddenstoelen in het Rijsterbos.
Wandelen door het Rijsterbos
Wandelen door het Rijsterbos

We volgen de route naar de ‘kliffen’ van het IJsselmeer (Het Mirnser Klif). Vol verwachting zijn we, want bij kliffen denken we gelijk groots, erg groots! Eenmaal bij de kliffen aangekomen zien we dat dit echt een standaard is voor een Nederlands klif, vooral uit de lucht gefotografeerd zie je het goed en begrijpen we ook waarom dit de kliffen van het IJsselmeer genoemd worden.

Het Mirnser Klif is een keileemrug en ligt daardoor 2.50m boven NAP.  We hebben daarna nog lekker een lunch gehad en zijn weer teruggelopen naar ons beginpunt. Het was een fijne ochtendwandeling.

Het Mirnser Klif van het IJsselmeer
Het Mirnser Klif van het IJsselmeer

Stavoren

Nog een van de elfsteden en de moeite om langs te rijden is Stavoren. Stavoren heeft een prachtige haven! Verder is het erg rustig op straat en zijn er veel winkeltjes dicht; we zijn dan ook wel buiten het toeristenseizoen!

Haven van Stavoren
Haven van Stavoren

Het vrouwtje van Stavoren

Het vrouwtje van Stavoren was naar een van de verhalen verluidde een koopman’s weduwe Zij bezat veel schepen en was erg rijk, toch raakte zij nooit tevreden en stuurde een schipper erop uit om het kostbaarste te halen wat er was. Toen deze schipper terugkwam met een lading graan, omdat dit in zijn ogen het kostbaarste was wat er is, was de weduwe niet tevreden. Ze vroeg woedend via welke zijde de schipper het graan ontvangen had en gaf hem een bevel het aan de andere zijde van boord te gooien.

Een voorbijganger zei haar dit niet te doen, omdat wanneer zij in armoede zou verkeren dit graan voor haar ook goud zou zijn; daarop gooide de weduwe haar gouden ring in het water. Ze beweerde dat ze net zomin de gouden ring ooit zou terug zien, zij in bedelstand zou vervallen. Op een dag kwam een van haar dienaren met vis met in die maag haar eigen gouden ring. Toen keerde het tij en eindigde zij in armoede.

Vrouwtje van Stavoren
Vrouwtje van Stavoren

Hindeloopen

Dan tot slot zijn wij langs nog een elfstedenstad gereden: Hindeloopen. Ook dit is een knus klein stadje omringd door water. We hebben hier lekker kunnen lunchen en even door het stadje kunnen slenteren.In deze stad is ook het eerste echte schaatsmuseum te vinden.

Hindeloopen
Hindeloopen

Conclusie

We hebben erg genoten van het weekend en ook zeker van ons verblijf. Wij kunnen zeker het waterpark aanbevelen, het is een goede centrale locatie om diverse plaatsjes te kunnen bezoeken. Wij hebben in ieder geval genoten om weer eens lekker weg te zijn geweest in ons eigen land. Het heeft ons verrast! Heb je vragen over deze trip of opmerkingen? Laat het ons weten!

Sfeervideo

YouTube video

Enthousiast geworden?

Wil jij ook op deze bijzondere plek overnachten in Friesland? Bekijk hier de mogelijkheden

Plan je reis door Nederland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nederland