Avontuurlijk op vakantie: welke gadgets neem je mee?

Gepubliceerd: 05 apr 2017 | Foto: Avontuurlijke vakantie, welke gadgets neem je mee?

Als jij iemand bent die graag op een avontuurlijke vakantie gaat, dan vertoef je vast niet vaak in luxe resorts, mooie hotels en fancy appartementen. Waarschijnlijk hebben campings en overnachtingen in de natuur meer jouw voorkeur. Grote kans dat er op dat soort plekken soms weinig tot geen energievoorzieningen zijn. Handig dus als je daarop voorbereid bent en de gadgets op zak hebt die niet op kunnen raken, die je niet op hoeft te laden óf die je op kunt opladen met wat de natuur ons biedt: de zon. Moet je alleen wel lichtgarantie hebben. Welke spullen kun je meenemen?

Verlichting mee op pad

Verlichting lijkt vanzelfsprekend, tot je het niet ‘bij de hand’ hebt. Wees je hiervan bewust voordat je op pad gaat. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een zaklamp, lampen en de nodige batterijen in te pakken. Een lamp met zonnepanelen of een knijpkat zijn ook opties. Al is die laatste niet echt optimaal om lange tijd te gebruiken, aangezien je er continu in moet knijpen om licht te krijgen. Om over het lawaai dat die zaklamp maakt maar niet te spreken. Solarzaklampjes zijn handig; die laden zichzelf op met de zon en zijn er al voor een paar euro. En gadgets op zonne-energie kun je thuis natuurlijk ook gebruiken, daarmee bespaar je ook weer op energie. Daarnaast is wat meer zelfvoorzienend leven best een uitdaging!

Muziek en mobiel

Ben je iemand die niet zonder muziek kan, ook niet als je midden in de natuur verblijft? Dan wil je wel dat jouw muziek beschikbaar blijft. Zonder batterij komen te zitten is daarom geen optie. Er zijn mp3-spelers en radio’s die zich opladen met zonne-energie. Kun je altijd muziek luisteren zonder dat je met een lege batterij komt te zitten, als je ervoor zorgt dat de apparaten zich regelmatig opladen. Luister je altijd muziek op je mobiel? Tip: luister gewoon muziek op een mp3 of radio, de batterij daarvan gaan over het algemeen veel minder snel leeg.

Solartent

Er is eigenlijk geen makkelijkere manier om energie op te wekken dan met iets wat je sowieso neerzet: je tent. Daarom zijn er ook tenten met zonnepanelen erop. Zo’n tent kan dan heel de dag zon vangen, tenminste als je langer dan een dag blijft staan op een plek. Vertrek je elke dag om weer verder te trekken, dan heb je er een stuk minder aan. Dit omdat je geen zonne-energie kunt verkrijgen als de tent in z’n verpakking zit. Bijkomstigheid is dat sommige van die tenten zwaar zijn. Op een vaste locatie, of voor een verblijf van meerdere dagen, is zo’n tent wel heel erg handig en ben je meer zelfvoorzienend (kan ook handig zijn op een festival).

Zonnepaneel mee op pad

Heb je geen zin om allemaal nieuwe gadgets op zonne-energie aan te schaffen, maar heb je wel veel apparaten die je met een usb-kabel op kunt laden? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een geniaal apparaat genaamd de WakaWaka-base. Dat is een soort powerbank op zonne-energie, of beter gezegd: het is een uitvouwbaar zonnepaneel met een krachtige batterij, maar dan natuurlijk veel kleiner en lichter dan een zonnepaneel. Hiermee heb je iets op zak waarmee je zelf extra stroom kunt vergaren zonder stopcontact. WakaWaka heeft verschillende producten, die niet heel goedkoop maar ook niet onbetaalbaar zijn. Deze gadgets zijn heel erg interessant, handig en waardevol tijdens een vakantie in de natuur. Je hebt ook goedkopere varianten powerbanks van andere merken in allerlei soorten en maten.

Water

Elk levend wezen heeft water nodig. Ga je op pad, dan neem je misschien een flinke watervoorraad mee. Een watervoorraad weegt flink wat. Je zou er daarom ook voor kunnen kiezen om een waterzuiveraar mee te brengen. Al zou je dat alleen al doen voor als het meegebrachte water toch op is. Care Plus heeft een waterfilter dat in totaal 375.000 liter uit zoetwatermeren, rivieren en beekjes kan filteren. De filter houdt bacteriën en protozoa tegen, maar geen chemicaliën en virussen. Ook zijn er waterzuiveringstabletten, maar die kun je het best alleen in uiterste noodzaak gebruiken. Als je deze vaak gebruikt, kun je er namelijk redelijk ziek van worden en dat verpest je reis.

Koken in de natuur

Naast licht is er nog iets wat iedereen nodig heeft: voedsel. In de ‘wildernis’ heb je geen beschikking tot een gasfornuis. De meeste kampeerders gebruiken waarschijnlijk een gaspit als zij moeten koken en met de tent op vakantie zijn. Zo’n pit weegt nog wel wat, dus als je op doorreis bent met een backpack, is dit misschien een mindere optie. Andere optie? Heel primitief, maar je kunt een mini zonne-oven maken. Hoeft niet veel te wegen, want die kun je ook maken van zwart papier aan de buitenkant en aluminiumfolie vanbinnen. Moet je alleen wel zonzekerheid op je locatie hebben (en geduld).

Nog leuker: doet de mogelijkheid zich voor, zoals wanneer je bijvoorbeeld midden in de natuur bent, dan is het als avonturier superleuk om te koken op een kampvuur. Let wel echt goed op, want je wilt zeker geen bosbrand op je naam hebben staan. Maak het kampvuur niet direct op de grond, maar in een lichte, ijzeren schaal – die kun je makkelijk aan je backpack hangen.

Goed voorbereiden

Zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer spullen op zonne-energie of zonder batterijen die je mee kunt nemen. Doe wat research, lees je in, vraag rond en ga op die manier zo goed mogelijk voorbereid op pad. En ook belangrijk: licht bepakt. Een goed voorbereid mens, telt voor twee. Laatste tip: Om deze spullen te kunnen bekostigen, kun je alvast thuis besparen op je maandelijkse energiekosten, door gebruik te maken van een energievergelijker. Via zo’n vergelijker kun je ook makkelijk zien welke leveranciers groene stroom aanbieden. Zo help je de natuur ook meteen weer een beetje. En daar wordt waarschijnlijk elke natuurreiziger blij van.

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs

5 x doen in en rondom Port Douglas

Wij denken nog vaak terug aan het mooie Port Douglas in Queensland. Een sfeervolle plek met door de fijne ligging...

Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Chili is fantastisch, want het is een zeer divers land, met ongerepte natuur op de meest afgelegen plekken...

5 leuke vakantietips voor het najaar zonder het vliegtuig te pakken

Een vakantie in het najaar is soms nog leuker dan tijdens de grote vakantie. Nog even lekker weg en helemaal...

8 jaar Liefde voor Reizen: win een reis rondom de wereld!

Van een weekendje genieten op Texel, een onvergetelijke reis door Lapland, tot aan een mooie boottocht door de wetlands van...

Window of the Wetlands: watervogels spotten vanaf Beatrice Hill

Op een klein uurtje rijden van Darwin vind je Window of the Wetlands, het startpunt voor jouw avontuur door de...

7 tips om duurzamer op reis te gaan

Het klimaat wordt steeds belangrijker en klimaatverandering lijkt steeds meer realiteit te worden. Amy van het groene reisplatform Homemade Adventures...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy