Hoe kom ik aan een ESTA?

Gepubliceerd: 05 feb 2018 | Foto: Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen
Reisblog Liefde voor Reizen

Als je een reis hebt geboekt naar Amerika, of binnenkort gaat boeken, dan word je op een gegeven moment gewezen op het ESTA. Als je naar Amerika gaat, moet je namelijk een ESTA regelen. Dat is een soort reistoestemming, vergelijkbaar met een toeristenvisum of zakenvisum. Ook als je maar een weekje naar de Verenigde Staten van Amerika gaat moet je een ESTA USA regelen. Dat doe je door het ESTA formulier in te vullen, een betaling uit te voeren en te wachten tot het ESTA per e-mail wordt toegekend.

Waarom een ESTA aanvragen?

De verplichting voor het aanvragen van een ESTA bestaat nog niet zo heel lang. Vroeger vulde je in het vliegtuig naar Amerika een groen formuliertje in. Daarop stonden wat vragen als: heb je een strafblad, heb je besmettelijke ziektes en wat ben je van plan te gaan doen in Amerika. Bij aankomst in Amerika controleerde de douanebeambte dit formuliertje om te beoordelen of je Amerika in mocht reizen.

Sinds de aanslagen van elf september is de beveiliging enorm aangeschroefd in Amerika. Je moet nu door een scanner op het vliegveld, om te checken of je geen wapens bij je draagt. En je moet het groene formuliertje invullen vóór vertrek. Zo kan een kwaadwillende niet alleen de toegang tot Amerika worden ontzegd, maar ook de toegang tot het vliegtuig naar Amerika. Om het hele proces van die formulieren wat eenvoudiger te maken hebben de Verenigde Staten het ESTA geïntroduceerd. Om deze te krijgen moet je een digitaal formulier invullen. Hierin staan ongeveer dezelfde vragen in als in het oude formuliertje. En pas nadat het digitale formulier is ingevuld en gecontroleerd krijg je dus een ESTA toegewezen. Daarmee is het ESTA een bewijs van goedkeuring; een reistoestemming dus.

Nota bene; ondanks dat je met een ESTA een reistoestemming hebt om naar de Verenigde Staten te mogen reizen, is een ESTA USA nooit een garantie dat je het land binnenkomt. Een eenvoudig voorbeeld; als je alle vragen netjes hebt ingevuld, een ESTA hebt gekregen en vervolgens na de landing in Amerika met drugs wordt betrapt, dan kom je (vanzelfsprekend) alsnog Amerika niet in.

Hoe vraag je een ESTA aan? 

Goed, je hebt dus een ESTA nodig. Maar hoe regel je dat? Dit is gelukkig heel eenvoudig gemaakt. Je vult het ESTA aanvraagformulier in, je betaalt voor je aanvraag en je ontvangt het vervolgens per mail.

Strikt genomen ontvang je trouwens geen ESTA per e-mail, maar een bevestiging dat jouw paspoortnummer is opgenomen in de lijst van reizigers die toestemming hebben te mogen reizen naar Amerika. Je hoeft je ESTA dan ook niet uit te printen en te laten zien aan de douane. De controle van het ESTA gebeurt overigens ook niet in Amerika, maar al voor vertrek. Voordat je in het vliegtuig stapt dat je naar Amerika brengt is je luchtvaartmaatschappij verplicht te controleren of elke reiziger een geldig ESTA heeft. Dat gebeurt bij het boarden; de steward(es) houdt je paspoort tegen een scanner. Die checkt of je paspoortnummer op de lijst met toegestane reizigers staat. Zo ja; dan kun je direct instappen.

Wat kost een ESTA

Als je je ESTA aanvraagt via betaal je €29,95 per persoon. Je betaalt géén transactiekosten of andere bijkomende kosten. En het ESTA kun je gewoon voldoen per iDEAL. Belgen kunnen betalen met Mister Cash of Bancontact.

Een ESTA met spoed aanvragen

Heb je het ESTA USA nodig met spoed? Bijvoorbeeld omdat je er pas op het vliegveld bent achter gekomen dat je een ESTA nodig hebt? Dan kun je een ESTA spoedaanvraag indienen. Dat kost €5,00 extra. Spoedaanvragen worden gemiddeld binnen een half uur toegekend. Houdt er echter rekening mee dat het kan gebeuren dat het ESTA-aanvraagsysteem van de Amerikaanse overheid beslist dat je aanvraag handmatig moet worden gecontroleerd door een douanebeambte. Dat komt vrijwel nooit voor (in minder dan één op de honderd aanvragen). Maar als dit gebeurt kan je aanvraag wat langer duren (één tot maximaal 72 uur).

Problemen voorkomen bij de ESTA aanvraag

Als je een ESTA aanvraagt moet je een aantal gegevens invullen. Zo wordt onder andere gevraagd naar je volledige naam, je paspoortnummer en je contactgegevens. Als je een fout maakt bij het invullen kan het resulteren in afwijzing van je ESTA, of het krijgen van een onjuist ESTA. Soms weet de Amerikaanse overheid immers niet dat gegevens onjuist zijn, totdat je in Amerika aankomt. Wanneer dan blijkt dat je ESTA niet geldig is, door de verkeerd ingevulde gegevens, kan dat een groot probleem opleveren.

Het is dan ook erg verstandig alle gegevens erg goed te controleren, voordat je je ESTA aanvraag indient. Tip: als je het ESTA aanvraagt bij ESTAVS.nl worden veel velden automatisch gecontroleerd op fouten en kun je bij eventuele vragen altijd kosteloos contact opnemen met de Nederlandse hulplijn.

Succes met het aanvragen van je ESTA en een fijne reis gewenst!

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs over Verenigde Staten ook leuk:

Wat te doen in Atlanta - Verenigde Staten
Verenigde Staten

Wat te doen in Atlanta: één dag in the Big Peach

Atlanta. Wie heeft er nog niet gehoord van deze bruisende metropool in Georgia, in de Verenigde Staten? Bakermat van de al even bruisende Coca-Cola en nog belangrijker: van de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King Jr. Ook de luchthaven van Atlanta is bekend als ware hub van waaruit je de hele VS kunt bereizen. Maar wist Wat te doen in Atlanta: één dag in the Big Peach

Rondreis door het noordwesten van de Verenigde Staten
Verenigde Staten

De ultieme rondreis door het noordwesten van de Verenigde Staten

Altijd al de ultieme roadtrip door de VS willen maken? Dan is een rondreis door het noordwesten van de Verenigde Staten wat voor jou! Deze regio is misschien wat minder populair in vergelijking met andere regio’s, maar geloof ons, het is een bezoek meer dan waard! Natuurliefhebbers genieten hier volop van bergen en de bos. De ultieme rondreis door het noordwesten van de Verenigde Staten

Las Vegas - dé Amerikaanse stad waar verveling niet bestaat
Verenigde Staten

Las Vegas: dé Amerikaanse stad waar verveling niet bestaat

Welcome to Fabulous Las Vegas! Midden in de Amerikaanse Mojave Desert schittert het bruisende Las Vegas. Een bezoek aan deze ‘Entertainment Capital of the World’ staat voor vermaak, verbazing en herinneringen maken voor het leven. Nog nooit was een bezoek aan deze Amerikaanse gokstad zo binnen handbereik, want met de rechtstreekse vluchten van KLM ben Las Vegas: dé Amerikaanse stad waar verveling niet bestaat

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy