Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kom ik aan een ESTA?

Hoe kom aan een Esta?

Hoe kom ik aan een ESTA?

Hoe kom aan een Esta?

Inhoudsopgave

Als je een reis hebt geboekt naar Amerika, of binnenkort gaat boeken, dan word je op een gegeven moment gewezen op het ESTA. Als je naar Amerika gaat, moet je namelijk een ESTA regelen. Dat is een soort reistoestemming, vergelijkbaar met een toeristenvisum of zakenvisum. Ook als je maar een weekje naar de Verenigde Staten van Amerika gaat moet je een ESTA USA regelen. Dat doe je door het ESTA formulier in te vullen, een betaling uit te voeren en te wachten tot het ESTA per e-mail wordt toegekend.

Waarom een ESTA aanvragen?

De verplichting voor het aanvragen van een ESTA bestaat nog niet zo heel lang. Vroeger vulde je in het vliegtuig naar Amerika een groen formuliertje in. Daarop stonden wat vragen als: heb je een strafblad, heb je besmettelijke ziektes en wat ben je van plan te gaan doen in Amerika. Bij aankomst in Amerika controleerde de douanebeambte dit formuliertje om te beoordelen of je Amerika in mocht reizen.

Sinds de aanslagen van elf september is de beveiliging enorm aangeschroefd in Amerika. Je moet nu door een scanner op het vliegveld, om te checken of je geen wapens bij je draagt. En je moet het groene formuliertje invullen vóór vertrek. Zo kan een kwaadwillende niet alleen de toegang tot Amerika worden ontzegd, maar ook de toegang tot het vliegtuig naar Amerika. Om het hele proces van die formulieren wat eenvoudiger te maken hebben de Verenigde Staten het ESTA geïntroduceerd. Om deze te krijgen moet je een digitaal formulier invullen. Hierin staan ongeveer dezelfde vragen in als in het oude formuliertje. En pas nadat het digitale formulier is ingevuld en gecontroleerd krijg je dus een ESTA toegewezen. Daarmee is het ESTA een bewijs van goedkeuring; een reistoestemming dus.

Nota bene; ondanks dat je met een ESTA een reistoestemming hebt om naar de Verenigde Staten te mogen reizen, is een ESTA USA nooit een garantie dat je het land binnenkomt. Een eenvoudig voorbeeld; als je alle vragen netjes hebt ingevuld, een ESTA hebt gekregen en vervolgens na de landing in Amerika met drugs wordt betrapt, dan kom je (vanzelfsprekend) alsnog Amerika niet in.

Hoe vraag je een ESTA aan? 

Goed, je hebt dus een ESTA nodig. Maar hoe regel je dat? Dit is gelukkig heel eenvoudig gemaakt. Je vult het ESTA aanvraagformulier in, je betaalt voor je aanvraag en je ontvangt het vervolgens per mail.

Strikt genomen ontvang je trouwens geen ESTA per e-mail, maar een bevestiging dat jouw paspoortnummer is opgenomen in de lijst van reizigers die toestemming hebben te mogen reizen naar Amerika. Je hoeft je ESTA dan ook niet uit te printen en te laten zien aan de douane. De controle van het ESTA gebeurt overigens ook niet in Amerika, maar al voor vertrek. Voordat je in het vliegtuig stapt dat je naar Amerika brengt is je luchtvaartmaatschappij verplicht te controleren of elke reiziger een geldig ESTA heeft. Dat gebeurt bij het boarden; de steward(es) houdt je paspoort tegen een scanner. Die checkt of je paspoortnummer op de lijst met toegestane reizigers staat. Zo ja; dan kun je direct instappen.

Wat kost een ESTA

Als je je ESTA aanvraagt via betaal je €29,95 per persoon. Je betaalt géén transactiekosten of andere bijkomende kosten. En het ESTA kun je gewoon voldoen per iDEAL. Belgen kunnen betalen met Mister Cash of Bancontact.

Een ESTA met spoed aanvragen

Heb je het ESTA USA nodig met spoed? Bijvoorbeeld omdat je er pas op het vliegveld bent achter gekomen dat je een ESTA nodig hebt? Dan kun je een ESTA spoedaanvraag indienen. Dat kost €5,00 extra. Spoedaanvragen worden gemiddeld binnen een half uur toegekend. Houdt er echter rekening mee dat het kan gebeuren dat het ESTA-aanvraagsysteem van de Amerikaanse overheid beslist dat je aanvraag handmatig moet worden gecontroleerd door een douanebeambte. Dat komt vrijwel nooit voor (in minder dan één op de honderd aanvragen). Maar als dit gebeurt kan je aanvraag wat langer duren (één tot maximaal 72 uur).

Problemen voorkomen bij de ESTA aanvraag

Als je een ESTA aanvraagt moet je een aantal gegevens invullen. Zo wordt onder andere gevraagd naar je volledige naam, je paspoortnummer en je contactgegevens. Als je een fout maakt bij het invullen kan het resulteren in afwijzing van je ESTA, of het krijgen van een onjuist ESTA. Soms weet de Amerikaanse overheid immers niet dat gegevens onjuist zijn, totdat je in Amerika aankomt. Wanneer dan blijkt dat je ESTA niet geldig is, door de verkeerd ingevulde gegevens, kan dat een groot probleem opleveren.

Het is dan ook erg verstandig alle gegevens erg goed te controleren, voordat je je ESTA aanvraag indient. Tip: als je het ESTA aanvraagt bij ESTAVS.nl worden veel velden automatisch gecontroleerd op fouten en kun je bij eventuele vragen altijd kosteloos contact opnemen met de Nederlandse hulplijn.

Succes met het aanvragen van je ESTA en een fijne reis gewenst!

Plan je reis door Verenigde Staten
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Verenigde Staten