Howard Springs Nature Park - Northern Territory Australie

Howard Springs Nature Park: oog in oog met zeldzame dieren

Gepubliceerd: 25 mrt 2020 | Foto: Howard Springs Nature Park - Northern Territory Australië

Afgelopen weekend waren wij bij Howard Springs Nature Park, gelegen op een half uur rijden vanaf de stad Darwin. Ook wij vermijden op dit moment zoveel mogelijk drukke plekken en gaan daarom het liefst de natuur in. Howard Springs Nature Park was een tip van een collega van Martin. Die vertelde dat je er onder andere wilde schildpadden kunt spotten. Enthousiast stapten wij in de auto op weg naar voor ons een nieuw stukje tropen.

Over Howard Springs Nature Park

In Northern Territory heb je verschillende natuurparken. Voor sommige moet je een behoorlijk eindje rijden en sommige liggen bijna in je achtertuin. Howard Springs Nature Park is voor ons een thuiswedstrijd, het is maar 20 minuten rijden vanaf ons huis.

Plattegrond van Howard Springs Nature Park
Plattegrond van Howard Springs Nature Park

Howard Springs Nature Park is een beschermd gebied van 286 hectare. In het gebied leven veel watervogels, ook vind je er wandelpaden en zwemgebieden. Wat wij van te voren niet wisten, is dat er ook zeldzame (bedreigde) diersoorten leven.

Veel libellen kun je er spotten
Veel libellen kun je er spotten

Walking tracks

In het natuurgebied heb je 2 walking tracks. Zo heb je de Howard Creek Walk en de Spring walk. Wij kozen voor de Howard Creek Walk van zo’n 1.8 km. Het mooie aan Darwin (en zeker in het natte seizoen) is dat het er heel rustig kan zijn. Heel af en toe passeer je iemand, maar het kan ook zo zijn dat je de gehele trail gewoon niemand tegen komt.

Mooie wandelpaden dwars door de tropische natuur
Mooie wandelpaden, dwars door de tropische natuur

Onderweg hoor je de vogels fluiten, zie je regelmatig een salamander of hagedis wegschieten en zie je hoog in de boom spinnen zitten die wachten op hun prooi. Het is trouwens bijzonder hoe hoog sommige bomen zijn, je voelt je er best klein als je er rondloopt.

Spinnen in de bomen
Spinnen in de bomen
Howard Springs Nature Park
Howard Springs Nature Park

Schildpadden

Om de zoveel tijd passeer je ook water, waar de kans aanwezig is dat je schildpadden ziet. Helaas hebben wij ze niet kunnen spotten, tenzij we er overheen hebben gekeken.

Mooi gezicht hoe deze waterplanten met de stroming mee gaan
Mooi gezicht hoe deze waterplanten met de stroming mee gaan

Wanneer we de Howard Creek Walk helemaal gelopen hebben komen we weer uit bij het grote meer. In de verte zien we op een brug mensen aandachtig naar het water kijken. Er is vast iets te zien? En jawel hoor! Verschillende vissen zwemmen alle kanten op, op zoek naar eten.

Het grote meer bij Howard Springs Nature Park
Het grote meer bij Howard Springs Nature Park

Mertens Watervaraan

Wanneer ik mijn camera pak en de vissen aan het filmen ben hoor ik opeens iets een enorm geluid vanuit het water. Het zwemt direct mijn kant op, waardoor ik toch even een stapje naar achter neem. Wanneer we goed kijken zien we opeens dat het om een Mertens Water Monitor gaat, ook wel een Mertens Watervaraan genoemd.

Mertens Watervaraan
Mertens Watervaraan

Het bijzondere aan dit beest is dat het een bedreigd diersoort is, de kans dat je deze in Australië ziet is dus niet heel groot. Deze watervaraan kan zowel in het water als op het land leven. Wanneer wij naar het bruggetje lopen, gaat hij zelf op de kant zitten, genieten in het zonnetje. Een prachtig gezicht!

Mertens Watervaraan
Mertens Watervaraan

Arafura-wrattenslang

Wanneer we weer richting de auto lopen en even stilstaan op het bruggetje, spotten wij ook nog een File Snake in het water, een Arafura-wrattenslang uit de familie wrattenslangen. Nu snappen wij ook waarom je niet in dit meer mag zwemmen. Maar beter ook, haha!

Arafura-wrattenslang
Arafura-wrattenslang

Rock pools

Naast de mooie wandelpaden dwars door de natuur is het ook mogelijk om te zwemmen. Hiervoor hebben ze speciale rock pools aangelegd. Ga trouwens niet in het meer zwemmen, dit is namelijk verboden!

Zwemmen in de rock pools. Ga niet zwemmen in het meer!!
Zwemmen in de rock pools. Ga niet zwemmen in het meer!!

Aanrader voor natuurliefhebbers

Wij vonden ons bezoek aan dit natuurpark echt de moeite waard. Voor wie een tijdje in Darwin verblijft en niet al te ver wil reizen is een bezoek aan Howard Springs Nature Park een heel goed idee. Lees meer over dit mooie natuurgebied in Northern Territory

Meer tips over de omgeving van Darwin

Corroboree Billabong Wetland Cruise – Northern Territory, Australië

Darwin: de mooiste plekjes langs de kust van Darwin

Fogg Dam Conservation Reserve: krokodillen en watervogels

Gunn Point (Beach): langgestrekte stranden en tropische natuur

Reisblogger Jesper

Met liefde geschreven door:

Hi, ik ben Jesper, woonachtig in Sydney(Australië). De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook erg groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, leuke steden ontdekken, ik doe het allemaal graag. Ik ben vaak op pad met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag op Liefdevoorreizen.nl met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy