Howard Springs Nature Park: oog in oog met zeldzame dieren

Gepubliceerd: 25 mrt 2020 | Foto: Howard Springs Nature Park - Northern Territory Australië

Afgelopen weekend waren wij bij Howard Springs Nature Park, gelegen op een half uur rijden vanaf de stad Darwin. Ook wij vermijden op dit moment zoveel mogelijk drukke plekken en gaan daarom het liefst de natuur in. Howard Springs Nature Park was een tip van een collega van Martin. Die vertelde dat je er onder andere wilde schildpadden kunt spotten. Enthousiast stapten wij in de auto op weg naar voor ons een nieuw stukje tropen.

Over Howard Springs Nature Park

In Northern Territory heb je verschillende natuurparken. Voor sommige moet je een behoorlijk eindje rijden en sommige liggen bijna in je achtertuin. Howard Springs Nature Park is voor ons een thuiswedstrijd, het is maar 20 minuten rijden vanaf ons huis.

Plattegrond van Howard Springs Nature Park
Plattegrond van Howard Springs Nature Park

Howard Springs Nature Park is een beschermd gebied van 286 hectare. In het gebied leven veel watervogels, ook vind je er wandelpaden en zwemgebieden. Wat wij van te voren niet wisten, is dat er ook zeldzame (bedreigde) diersoorten leven.

Veel libellen kun je er spotten
Veel libellen kun je er spotten

Walking tracks

In het natuurgebied heb je 2 walking tracks. Zo heb je de Howard Creek Walk en de Spring walk. Wij kozen voor de Howard Creek Walk van zo’n 1.8 km. Het mooie aan Darwin (en zeker in het natte seizoen) is dat het er heel rustig kan zijn. Heel af en toe passeer je iemand, maar het kan ook zo zijn dat je de gehele trail gewoon niemand tegen komt.

Mooie wandelpaden dwars door de tropische natuur
Mooie wandelpaden, dwars door de tropische natuur

Onderweg hoor je de vogels fluiten, zie je regelmatig een salamander of hagedis wegschieten en zie je hoog in de boom spinnen zitten die wachten op hun prooi. Het is trouwens bijzonder hoe hoog sommige bomen zijn, je voelt je er best klein als je er rondloopt.

Spinnen in de bomen
Spinnen in de bomen
Howard Springs Nature Park
Howard Springs Nature Park

Schildpadden

Om de zoveel tijd passeer je ook water, waar de kans aanwezig is dat je schildpadden ziet. Helaas hebben wij ze niet kunnen spotten, tenzij we er overheen hebben gekeken.

Mooi gezicht hoe deze waterplanten met de stroming mee gaan
Mooi gezicht hoe deze waterplanten met de stroming mee gaan

Wanneer we de Howard Creek Walk helemaal gelopen hebben komen we weer uit bij het grote meer. In de verte zien we op een brug mensen aandachtig naar het water kijken. Er is vast iets te zien? En jawel hoor! Verschillende vissen zwemmen alle kanten op, op zoek naar eten.

Het grote meer bij Howard Springs Nature Park
Het grote meer bij Howard Springs Nature Park

Mertens Watervaraan

Wanneer ik mijn camera pak en de vissen aan het filmen ben hoor ik opeens iets een enorm geluid vanuit het water. Het zwemt direct mijn kant op, waardoor ik toch even een stapje naar achter neem. Wanneer we goed kijken zien we opeens dat het om een Mertens Water Monitor gaat, ook wel een Mertens Watervaraan genoemd.

Mertens Watervaraan
Mertens Watervaraan

Het bijzondere aan dit beest is dat het een bedreigd diersoort is, de kans dat je deze in Australië ziet is dus niet heel groot. Deze watervaraan kan zowel in het water als op het land leven. Wanneer wij naar het bruggetje lopen, gaat hij zelf op de kant zitten, genieten in het zonnetje. Een prachtig gezicht!

Mertens Watervaraan
Mertens Watervaraan

Arafura-wrattenslang

Wanneer we weer richting de auto lopen en even stilstaan op het bruggetje, spotten wij ook nog een File Snake in het water, een Arafura-wrattenslang uit de familie wrattenslangen. Nu snappen wij ook waarom je niet in dit meer mag zwemmen. Maar beter ook, haha!

Arafura-wrattenslang
Arafura-wrattenslang

Rock pools

Naast de mooie wandelpaden dwars door de natuur is het ook mogelijk om te zwemmen. Hiervoor hebben ze speciale rock pools aangelegd. Ga trouwens niet in het meer zwemmen, dit is namelijk verboden!

Zwemmen in de rock pools. Ga niet zwemmen in het meer!!
Zwemmen in de rock pools. Ga niet zwemmen in het meer!!

Aanrader voor natuurliefhebbers

Wij vonden ons bezoek aan dit natuurpark echt de moeite waard. Voor wie een tijdje in Darwin verblijft en niet al te ver wil reizen is een bezoek aan Howard Springs Nature Park een heel goed idee. Lees meer over dit mooie natuurgebied in Northern Territory

Meer tips over de omgeving van Darwin

Corroboree Billabong Wetland Cruise – Northern Territory, Australië

Darwin: de mooiste plekjes langs de kust van Darwin

Fogg Dam Conservation Reserve: krokodillen en watervogels

Gunn Point (Beach): langgestrekte stranden en tropische natuur

Reisblogger Jesper

Auteur:

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs over Australië

Glass House Mountains: hiken op een prachtige locatie vlakbij Brisbane

Op een uur rijden van het bruisende Brisbane vind je Glass House Mountains National Park, een schitterend natuurgebied waar wandelliefhebbers...

Moreton Island tour: snorkelen, sandboarding en four-wheel driving

De oostkust van Australië weet mij telkens weer te verrassen. Terwijl ik de mooie reisherinneringen van Far North Queensland nog...

Rondreis door West-Australië: onze route en tips!

In november 2021 maakten wij een onvergetelijke rondreis door West-Australië. Omdat het westen van Australië groot is hebben wij gekozen...

York, de oudste binnenlandse stad van West-Australië

York is de oudste stad in het binnenland van West-Australië en is gelegen aan de Avon River, 97 kilometer ten...

Rondreis door Northern Territory: de mooiste plekken om te bezoeken!

Het noorden van Australië is niet te vergelijken met de andere staten van Australië en heeft veel unieke en bijzondere...

Wave Rock: een indrukwekkende rotsformatie in West-Australië

Op 4 uur rijden vanaf Perth én Albany vind je de natuurlijke rotsformatie Wave Rock. Deze rotsformatie is bekend geworden...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees hier meer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!

Vimexx