Een wereldreis maken als volwassene

Op wereldreis als volwassene? Zo pak je dat aan!


13 sep 2018 | Reistips
Foto: Op wereldreis als volwassene

Een wereldreis is de ultieme droom van menig reisliefhebber. Backpacken door Azië, op safari naar Afrika of in de voetsporen van Maja’s treden. De wereld is groot en een mensenleven kort, dus het is niet zo gek dat velen hunkeren naar verre tochten. Maar hoe pak je dat aan als volwassene? Voor studenten is het leven vaak simpel genoeg om een lange reis werkelijkheid te laten maken. Maar ook met een hypotheek, kinderen en een carrière is het niet te laat om op wereldreis te gaan. Ik dit artikel leer je hoe! Zo kun je zonder zorgen die wereldreis maken.

1. Bepaal voor hoe lang je wilt gaan

De lengte van je wereldreis bepaalt niet alleen de kosten, maar ook alle andere bijkomstigheden. Je baas overtuigen van een verlof van 1 maand is een stuk makkelijk dan wanneer je voor een jaar weg wilt gaan. Daarentegen kan het makkelijker zijn om onderhuurders te vinden als je een heel jaar weggaat dan wanneer je slechts enkele weken van huis bent. Kinderen maken het verhaal nog iets ingewikkelder. Met kinderen kun je het beste een langere reis tijdens de schoolvakantie plannen (scheelt ook weer een oppas!).

2. Bespreek de opties met je werkgever

Als je voor onbepaalde tijd wilt vertrekken en je baan hiervoor wilt opzeggen kun je meteen door naar stap 3. Maar veel mensen zijn dol op hun huidige baan of willen de zeker zijn van een inkomstenbron bij thuiskomst. In dat geval ga je het best in overleg met je werkgever. Zo kun je samen kijken wat de mogelijkheden zijn. Zorg dat je goed voorbereid bent op dit gesprek en met solide argumenten komt. Noem bijvoorbeeld dat 75% van de Nederlanders gemotiveerder zijn op werk na een sabbatical.

3. Maak een spaarplan

Nu dat je je reisduur en werkopties hebt bepaald moet er gespaard worden. Uiteraard moet er gespaard worden voor de reis, maar zorg ook dat je een buffer hebt opgebouwd voor onvoorziene omstandigheden. Alhoewel een werkgever je niet mag ontslaan wegens een sabbatical (mits deze is goedgekeurd), kan het wel zijn dat er tijdens je reis wordt gereorganiseerd of dat het bedrijf failliet gaat. Zo kun je alsnog zonder baan te komen zitten. Zorg bij reis van een jaar dus altijd dat je een aantal maanden leefgeld hebt voor na je thuiskomst.

4. Verhuur je huis

Als je een huurhuis hebt, kun je ervoor kiezen om je huur op te zeggen en je spullen te verkopen. Maar als je bij terugkomst weer in je vertrouwde nestje wil vertoeven, zul je voor onderhuurders moeten zorgen. Een tip hiervoor is om je reis rond de semesters van universiteiten te plannen. Zo kun je altijd wel een student vinden die slechts een tijdelijk onderkomen nodig heeft.

5. Plan je reis en geniet!

Nadat je alle logistieke horden hebt overwonnen, is het tijd voor het plannen van je reis. Laat je inspireren door al het moois van de wereld en kies waar jij heen wilt gaan. Het mooie van een lange wereldreis is dat niet alles van te voren hoeft worden uitgestippeld. Met een berg inspiratie en een eerste vliegticket, kan je reis beginnen en kun je die wereldreis maken. Geniet ervan!

Een wereldreis maken, iets voor jou?

Laat jouw reactie achter!


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *