Rondreis met eigen auto

Rondreis met eigen auto: hier moet je op letten voor vertrek!


02 aug 2018 | Reistips
Foto: Rondreis met eigen auto

Veel reizigers vinden het prettig om met eigen auto op vakantie te gaan. Zo kun je direct vanuit huis vertrekken en heb je op reis ook altijd je eigen auto bij de hand. Toch wil het nog wel eens gebeuren dat men er pas tijdens het rijden achterkomt dat hij iets over het hoofd heeft gezien en voor vervelende verrassingen komt te staan. Zorg daarom altijd voor een goede voorbereiding, ook als je met eigen auto op vakantie gaat.

Controleer je auto voor vertrek

Zorg ervoor dat je de hele auto hebt gecheckt voor vertrek. Controleer de airco, koelfan, het oliepeil en het niveau van de koelvloeistof. Wat heel vaak vergeten wordt is het checken van de banden van de auto of van de caravan. Zorg ervoor dat er minimaal 1,6-millimeterprofiel op de banden zitten. Als je niet de juiste bandenspanning hebt kun je tijdens het rijden opeens verrast worden door bijvoorbeeld een klapband en dat wil je niet meemaken. Vooral bij extreem weer (extreme hitte bijvoorbeeld) is de kans op een klapband bij een lage bandenspanning groot. Controleer daarom altijd voor vertrek even de bandenspanning.

Zomerbanden of winterbanden

Dan is er natuurlijk nog de vraag: heb ik winterbanden of zomerbanden nodig? Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de maand waarin je aan je autovakantie begint. De regels omtrent winterbanden zijn weer in elk land anders. Neem voor de meest recente informatie een kijkje op de website van de ANWB.

Denk er ook aan om voor vertrek de vloeistoffen te controleren, de remmen van de auto, de ruitenwisserbladen en de trekhaak. Daarnaast is het ook slim om de airco alvast goed in te stellen. Draai bij vertrek nooit de airco op standje max, maar laat bijvoorbeeld eerst even de auto doorluchten door de ramen open te doen. Daarna kun je overgaan op de airco en genieten van een aangename autorit.

Dakdragers

Ga je rondreizen met een dakdrager op je auto, zorg er dan voor dat deze op de juiste manier is bevestigd. Controleer altijd voor vertrek even nog of alles goed is bevestigd en dat de spullen die bevestigd zijn ook stevig vast zitten. Een hele goede reis gewenst!

Meer leuke blogs over autovakanties

3 x mooiste autoroutes ter wereld

Autovakantie? Let op de eco-vignetten en milieustickers

Met de auto op vakantie: hoe zit het met je autoverzekering?


  1. Redactie van Liefde voor Reizen

    Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.