Top 5 Spaanse straat festivals

San Vino

San Vino

De meeste mensen gaan naar Spanje om lekker aan het strand te liggen en te genieten van een tapa in combinatie met een koud glas sangria. De volgende dag wordt dit nogmaals over gedaan of in een combinatie met een wandeling door de stad om de prachtige architectuur te bewonderen en ‘s avonds misschien nog een flamenco show te bezoeken.

Op zich niks mis mee natuurlijk maar Spanje is nog ergens héél erg goed in: straat festivals! Vooral in de zomer worden er diverse straat festivals georganiseerd waar menig persoon die van een feestje houdt zijn vingers bij af kan likken. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt hieronder.

San Fermin

Elk jaar worden in Pamplona de beruchte San Fermin feesten georganiseerd. Onder Nederlanders staat dit beter bekend als het Stierenrennen. Dit festival is al sinds 1925 erg populair onder buitenstaanders nadat Ernest Hemingway er zijn boek “The Sun Also Rises” over schreef.

San Fermin in Spanje

San Fermin in Spanje

De laatste jaren is, gelukkig, de interesse in het stierenrennen steeds verder afgenomen en is er een focus ontstaan op andere festiviteiten zoals parades en een heuse kermis. Het stierenrennen zelf is elke ochtend gedurende het festival en duurt welgeteld vijf minuten. Daarna kun je dansend en zingend de straten van Pamplona door tot in de vroege uurtjes van de nacht!

San Vino

Wie houdt er nu niet van wijn? En wie houdt er niet van een goed watergevecht op een snikhete dag? Voor wie tweemaal ja als antwoord heeft is San Vino het perfecte festival. Het is namelijk een gigantisch wijn gevecht in heuvels achter het stadje Haro in de wijn regio La Rioja. Het wordt elk jaar eind juni gehouden en stamt terug naar de 13e eeuw toen de bewoners van Haro hun grenzen markeerden voor hun buren. Dit ging jaren lang zonder enige problemen totdat de mensen in de 17e eeuw ineens met wijn op elkaar begonnen te gooien en een prachtige traditie geboren was.

San Vino

San Vino

De dag begint met een stoet geleid door de burgemeester van het stadje en wordt vervolgd met een mis op de Bilibio heuvel. Als deze mis eenmaal is afgelopen barst er een gigantisch gevecht op leven en dood los waar vriend noch vijand wordt gespaard! Aan het einde van het gevecht keert iedereen terug naar het centrum van de stad waar de festiviteiten gewoon doorgaan en tot in de late uurtje wordt door gefeest.

La Tomatina

Dit is misschien wel het meest beroemde voedselgevecht ter wereld, zeker van Spanje. Jaarlijks wordt het stadje Buñol omgetoverd tot één grote tomaten pasta als ongeveer 20,000 mensen het op een gooien zetten. Het is ooit eens begonnen in 1945 toen tijdens een parade een opstootje ontstond en er met tomaten over en weer op elkaar werd gegooid. Dit bleek zo goed te bevallen dat de jongeren van de stad maar gewoon besloten om het het volgende jaar gewoon nog een keer opnieuw te doen.

La Tomatina

La Tomatina

Het gevecht begint als de menigte erin slaagt om een grote ham van een vette paal af weet te halen op het centrale plein. Dit is de laatste jaren echter niet gelukt maar niet getreurd, als het niet lukt dan geven de organisatie gewoon het startschot. Hierna rijden grote vrachtwagens de straten van Buñol door om vervolgens kilo’s aan zachte tomaten te dumpen waarna het gevecht los barst. Net als tijdens San Vino is er voor en na het tomatengevecht genoeg te doen in de regio. Neem bijvoorbeeld de heuse afterparty in een villa met zwembad die is omgetoverd tot discotheek.

Semana Grande

San Sebastians grote week wordt dit jaar midden augustus gehouden en start op de 12e als om zeven uur ‘s avonds het startschot wordt gegeven met een kanonschot vanaf het gemeentehuis. Hierna is het een week lang feesten geblazen in deze prachtige stad in Spaans Baskenland.

Semana Grande

Semana Grande

Er zijn verschillende activiteiten zoals concerten, traditionele dans uit het Baskenland en sportwedstrijden om er maar een paar te noemen. Veruit het meest spectaculaire evenement is de internationale vuurwerk competitie die vanaf het La Concha strand te bewonderen valt. Dit festival is de ideale kans om de cultuur van het Baskenland te beleven en alles wat daaromheen hangt! Plus, je kunt in San Sebastian uitstekend surfen deze tijd van het jaar.

San Juan

Dit festival wordt gehouden op de nacht van 23 op 24 juni in Barcelona en betekent het begin van de zomer voor de Catalanen. Het is tevens de langste dag van het jaar en dus ook de kortste nacht. Mensen verzamelen ‘s avonds op het strand met vrienden en familie onder het genot van een hapje en een drankje.

San Juan

San Juan

De strandtenten kunnen je ook voorzien van een natje en een droogje mocht je dat zelf vergeten zijn. Als de nacht eenmaal gevallen is wordt het strand in lichterlaaie gezet door vreugdevuren. Hierna dansen de meeste mensen de nacht weg tot in de vroege uurtjes en de zon weer opkomt. Mocht je niet zo’n strand persoon zijn, niet getreurd! Veel buurten hebben het één en ander in petto voor je op hun pleintjes, spektakel gegarandeerd.

Mocht je geïnteresseerd zijn in één van de bovenstaande festivals en je was nog opzoek naar gezellige en betaalbare accommodatie neem dan eens een kijkje op de website van onze vrienden van Stoke Travel onder het kopje “Festivals”. Vergeet bij het boeken ook niet om code LVR te gebruiken voor leuke freebies tijdens je verblijf.

TAGS:
Reageer op dit artikel

Op de hoogte blijven?

Ontvang als eerste de nieuwste blogs. Laat hieronder jouw e-mailadres achter (wij gebruiken jouw e-mailadres niet voor andere doeleinden)

  1. Auteur

    De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

    Reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *