Top 5 Spaanse straat festivals

Gepubliceerd: 06 mrt 2018 | Foto: San Vino

De meeste mensen gaan naar Spanje om lekker aan het strand te liggen en te genieten van een tapa in combinatie met een koud glas sangria. De volgende dag wordt dit nogmaals over gedaan of in een combinatie met een wandeling door de stad om de prachtige architectuur te bewonderen en ‘s avonds misschien nog een flamenco show te bezoeken.

Op zich niks mis mee natuurlijk maar Spanje is nog ergens héél erg goed in: straat festivals! Vooral in de zomer worden er diverse straat festivals georganiseerd waar menig persoon die van een feestje houdt zijn vingers bij af kan likken. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt hieronder.

San Fermin

Elk jaar worden in Pamplona de beruchte San Fermin feesten georganiseerd. Onder Nederlanders staat dit beter bekend als het Stierenrennen. Dit festival is al sinds 1925 erg populair onder buitenstaanders nadat Ernest Hemingway er zijn boek “The Sun Also Rises” over schreef.

San Fermin in Spanje
San Fermin in Spanje

De laatste jaren is, gelukkig, de interesse in het stierenrennen steeds verder afgenomen en is er een focus ontstaan op andere festiviteiten zoals parades en een heuse kermis. Het stierenrennen zelf is elke ochtend gedurende het festival en duurt welgeteld vijf minuten. Daarna kun je dansend en zingend de straten van Pamplona door tot in de vroege uurtjes van de nacht!

San Vino

Wie houdt er nu niet van wijn? En wie houdt er niet van een goed watergevecht op een snikhete dag? Voor wie tweemaal ja als antwoord heeft is San Vino het perfecte festival. Het is namelijk een gigantisch wijn gevecht in heuvels achter het stadje Haro in de wijn regio La Rioja. Het wordt elk jaar eind juni gehouden en stamt terug naar de 13e eeuw toen de bewoners van Haro hun grenzen markeerden voor hun buren. Dit ging jaren lang zonder enige problemen totdat de mensen in de 17e eeuw ineens met wijn op elkaar begonnen te gooien en een prachtige traditie geboren was.

San Vino
San Vino

De dag begint met een stoet geleid door de burgemeester van het stadje en wordt vervolgd met een mis op de Bilibio heuvel. Als deze mis eenmaal is afgelopen barst er een gigantisch gevecht op leven en dood los waar vriend noch vijand wordt gespaard! Aan het einde van het gevecht keert iedereen terug naar het centrum van de stad waar de festiviteiten gewoon doorgaan en tot in de late uurtje wordt door gefeest.

La Tomatina

Dit is misschien wel het meest beroemde voedselgevecht ter wereld, zeker van Spanje. Jaarlijks wordt het stadje Buñol omgetoverd tot één grote tomaten pasta als ongeveer 20,000 mensen het op een gooien zetten. Het is ooit eens begonnen in 1945 toen tijdens een parade een opstootje ontstond en er met tomaten over en weer op elkaar werd gegooid. Dit bleek zo goed te bevallen dat de jongeren van de stad maar gewoon besloten om het het volgende jaar gewoon nog een keer opnieuw te doen.

La Tomatina
La Tomatina

Het gevecht begint als de menigte erin slaagt om een grote ham van een vette paal af weet te halen op het centrale plein. Dit is de laatste jaren echter niet gelukt maar niet getreurd, als het niet lukt dan geven de organisatie gewoon het startschot. Hierna rijden grote vrachtwagens de straten van Buñol door om vervolgens kilo’s aan zachte tomaten te dumpen waarna het gevecht los barst. Net als tijdens San Vino is er voor en na het tomatengevecht genoeg te doen in de regio. Neem bijvoorbeeld de heuse afterparty in een villa met zwembad die is omgetoverd tot discotheek.

Semana Grande

San Sebastians grote week wordt dit jaar midden augustus gehouden en start op de 12e als om zeven uur ‘s avonds het startschot wordt gegeven met een kanonschot vanaf het gemeentehuis. Hierna is het een week lang feesten geblazen in deze prachtige stad in Spaans Baskenland.

Semana Grande
Semana Grande

Er zijn verschillende activiteiten zoals concerten, traditionele dans uit het Baskenland en sportwedstrijden om er maar een paar te noemen. Veruit het meest spectaculaire evenement is de internationale vuurwerk competitie die vanaf het La Concha strand te bewonderen valt. Dit festival is de ideale kans om de cultuur van het Baskenland te beleven en alles wat daaromheen hangt! Plus, je kunt in San Sebastian uitstekend surfen deze tijd van het jaar.

San Juan

Dit festival wordt gehouden op de nacht van 23 op 24 juni in Barcelona en betekent het begin van de zomer voor de Catalanen. Het is tevens de langste dag van het jaar en dus ook de kortste nacht. Mensen verzamelen ‘s avonds op het strand met vrienden en familie onder het genot van een hapje en een drankje.

San Juan
San Juan

De strandtenten kunnen je ook voorzien van een natje en een droogje mocht je dat zelf vergeten zijn. Als de nacht eenmaal gevallen is wordt het strand in lichterlaaie gezet door vreugdevuren. Hierna dansen de meeste mensen de nacht weg tot in de vroege uurtjes en de zon weer opkomt. Mocht je niet zo’n strand persoon zijn, niet getreurd! Veel buurten hebben het één en ander in petto voor je op hun pleintjes, spektakel gegarandeerd.

Mocht je geïnteresseerd zijn in één van de bovenstaande festivals en je was nog opzoek naar gezellige en betaalbare accommodatie neem dan eens een kijkje op de website van onze vrienden van Stoke Travel onder het kopje “Festivals”. Vergeet bij het boeken ook niet om code LVR te gebruiken voor leuke freebies tijdens je verblijf.

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs over Spanje

De leukste fietssteden in Spanje (top 5)

Wil jij graag fietsend een leuke Spaanse stad ontdekken? Wij zeggen: doen! Je leert een stad pas echt goed kennen...

Barcelona op repeat: wat te doen in deze mooie Spaanse stad!

Niets beter dan even aan de winter te ontsnappen in een immer zonnige stad zoals Barcelona, nietwaar? Dat is wat...

Wat zijn de mooiste Spaanse eilanden?

Wanneer je denkt aan Spanje, komen de eilanden al snel in zicht. Want wat zijn dat mooie vakantieoorden met bijna...

Ibiza, zó veel meer dan een partyeiland

Vraag wat mensen op straat waar ze als eerste aan denken bij het horen van de naam Ibiza. Waarschijnlijk zul...

Wat te doen in Puerto de Mogan op Gran Canaria

Zoek je een land binnen Europa waar het gehele jaar warm is? Dan kan ik je aanraden op vakantie te...

ABCyou Bed&Breakfast in Valencia

In het hart van Valencia, Spanje, vind je de super sfeervolle Bed & Breakfast ABCyou! ABCyou heeft een gezellige koffiebar...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy