Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stedentrip naar Boedapest / weekendje Boedapest

Liefde voor Reizen in Boedapest!

Stedentrip naar Boedapest / weekendje Boedapest

Liefde voor Reizen in Boedapest!

Inhoudsopgave

Weekendje Boedapest, wie wil dat nou eigenlijk niet? Afgelopen weekend was het zover, onze tweede gezamenlijke stedentrip. Nadat wij in 2015 met z’n vieren naar het sfeervolle Dublin zijn geweest was het dit jaar tijd om de Hongaarse wereldstad Boedapest te gaan ontdekken. Een stad waar wij alle 4 nog niet zoveel over weten, maar waar we wel heel veel positieve verhalen over gehoord hebben van vrienden en familie.

Zin in een weekendje Boedapest? Bekijk hier de mogelijkheden

Auto Parkeren en vliegen

We vlogen vanaf Rotterdam The Hague Airport, waarbij wij gebruik maakten van de parkeerdienst van Parkos. Echt ideaal, aangezien Parkos de auto voor je parkeert op een veilige plek en bij terugkomst weer netjes voor komt rijden zodat je meteen weer naar huis kunt. Na het parkeren was het tijd om elkaar op te zoeken om ons klaar te gaan maken voor boarding. Erg enthousiast en nieuwsgierig vlogen wij richting het mooie Boedapest.

Openbaar vervoer in Boedapest

Vanaf de eerste dag was al zichtbaar dat het openbaar vervoer erg goed geregeld is in Boedapest. Voordat wij vertrokken richting Boedapest twijfelden wij of we een Boedapest Card zouden aanschaffen of een Travel Card. Met de Boedapest Card kun je o.a. onbeperkt reizen, gratis naar een badhuis en gratis of met korting naar musea in de stad.

Wachten op de metro richting de stad!
Wachten op de metro richting de stad!

Wij hebben uiteindelijk het besluit pas op het vliegveld van Boedapest zelf genomen en zijn gegaan voor de Travel Card. Hiermee konden wij 72 uur onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Lees meer over de Boedapest Card.

Metro richting de stad!
Metro richting de stad!

Vagabond Apartments & Suites

Vanaf het vliegveld hebben wij de bus gepakt richting het dichtstbijzijnde metro station Kőbánya-Kispest. De ligging van onze appartementen was perfect, wij konden namelijk de blauwe metrolijn volgen en na 7 stops eruit bij Corvin-Negyed. Wij hadden gekozen voor Vagabond Apartments & Suites, een spiksplinternieuw appartementen complex in hartje Boedapest. Aangezien we al vroeg in de ochtend aankwamen, konden wij helaas nog niet ons appartement in, maar wij konden wel onze bagage achterlaten bij de receptie, die de bagage netjes op de kamer zou zetten na de schoonmaak. Het was tijd om de stad te gaan verkennen.

Binnentuin van Vagabond Apartments & Suites!
Binnentuin van Vagabond Apartments & Suites!

Hoge gebouwen en prachtige bruggen

Het eerste wat je meteen opvalt zijn de mooie hoge gebouwen. Overal om je heen zie je wel een prachtig pand staan, de een nog ouder dan de andere. De stad Boedapest is onderverdeeld in 2 delen; Boeda en Pest. Het gedeelte Boeda is het oudste gedeelte, hier ontstond vroeger de Hongaarse hoofdstad. De 2 delen worden gescheiden door de rivier de Donau, wat door de vele mooie bruggen ook goed zichtbaar is en een mooi beeld geeft. In Pest bevinden zich onder meer het Parlementsgebouw met verschillende ministeries, het stadspark met het Heldenplein en het zakelijk hart van de stad.

Reporter Martin onder de indruk van het Parlementsgebouw van Boedapest
Reporter Martin onder de indruk van het Parlementsgebouw van Boedapest
Parlementsgebouw van Boedapest
Parlementsgebouw van Boedapest, vanaf het water!

Bezoek aan Citadella

De eerste dag hadden wij het erg getroffen met het weer, het was namelijk 21 graden met een helderblauwe lucht. Tijd om de Citadella te bezoeken. De Citadella is een enorm fort dat door de Habsburgers werd gebouwd en later door de Russen werd bezet. Bij de Citadella staat ook het vrijheidsbeeld (Szabadsag-szobor). Een prachtig beeld wat je vanaf verschillende kanten van de stad kunt zien.

Szabadsag Szobor, het vrijheidsbeeld van Boedapest!
Szabadsag Szobor, het vrijheidsbeeld van Boedapest!

Wij wilde dit beeld graag van dichtbij bekijken en zijn dus de heuvel opgelopen, wat best nog een aardige klim was. Onderweg waren er regelmatig uitkijkpunten met prachtige vergezichten over de Donau en de stad. Daar liepen we dan in ons t-shirtje richting Szabadsag-szobor. Echt een aanrader als je van mooie wandelingen houdt.

Uitzicht vanaf de Citadella!
Uitzicht vanaf de Citadella!
Nog even een terrasje pakken, voordat wij richting de Martkhal gaan!
Nog even een terrasje pakken, voordat wij richting de Martkhal gaan!

Markthal van Boedapest

Na het bezoek aan de Citadella zijn wij richting de stad gegaan waar wij een bezoek brachten aan de Grote Markthal (Hongaars: Nagycsarnok) van Boedapest. Een ruim opgezette markthal waar ongelooflijk veel te koop is. Vele kraampjes met groenten en fruit, specerijen en andere lekkernijen zijn aanwezig. Wij zijn voor een tros verse bananen gegaan en nog wat snacks voor onderweg. De Markthal is zeker een bezoek waard, al loop je maar even een kort rondje om een beeld te krijgen.

Even een rondje lopen in de grote Markthal van Boedapest!
Even een rondje lopen in de grote Markthal van Boedapest!

Eten en drinken bij Szimpla Kert

Boedapest staat erg bekend om haar ruin pubs. Één van de bekende ruin pubs is Szimpla Kert. Aangezien we alle vier erg nieuwsgierig waren naar een ruin pub en natuurlijk een bezoekje wilden brengen aan de bekendste van Boedapest, zijn we naar Szimpla Kert gegaan. Na een stukje lopen door de stad, stappen wij deze ruin pub binnen en zijn meteen al verbaasd.

Eten en drinken bij Szimpla Kert
Eten en drinken bij Szimpla Kert

Wat een bijzondere sfeer hangt hier. Het ziet er erg donker uit, maar straalt ook weer een heleboel sfeer uit. Muren vol met spreuken, afbeeldingen en creatieve uitlatingen. Tafels vol met Hongaren en vele toeristen die net als ons ook erg nieuwsgierig zijn geweest naar een ruin pub. Wij hadden nog niet gegeten en hebben meteen ons diner genuttigd in Szimpla Kert. Een mooie en zeer verrassende avond!

Eten en drinken bij Szimpla Kert
Eten en drinken bij Szimpla Kert

Stad verkennen

De volgende dag hadden wij niet echt een planning. We wilden graag de stad nog verder gaan ontdekken en besloten om langs de meest bekende plekken van Boedapest te gaan lopen. Wandelen door Boedapest is zeker aan te raden. Het is een fijne stad om door te lopen en de afstanden zijn, zeker als je van wandelen houdt, goed te doen. Mocht je minder willen lopen, pak je ook net zo makkelijk de tram, bus, of metro met je travel card.

Hungarian National Gallery
Hungarian National Gallery

Tijdens onze grote stadswandeling genieten we van de bezienswaardigheden zoals de Burcht met de ambtswoning van de president van Hongarije, het Parlementsgebouw, het Heldenplein, de Sint-Stefanusbasiliek, de Matthiaskerk en de Hongaarse Opera. Prachtige gebouwen die allemaal de aandacht trekken. Wij zijn via de kettingbrug naar de Burcht gegaan en hebben de tandradbaan naar boven genomen. Het uitzicht vanuit de tandradbaan is schitterend, maar je bent lopend zeker zo snel boven, aangezien er vaak een rij voor de tandradbaan staat. Na de Burcht van alle kanten bezichtigd te hebben zijn we lopend naar beneden gegaan en terug richting het stadsdeel Pest, waar veel winkels zitten.

Met de tandradbaan naar boven!
Met de tandradbaan naar boven!
Met de tandradbaan naar boven!
Met de tandradbaan naar boven!
Wachters voor het Koninklijk Paleis
Wachters voor het Koninklijk Paleis
Veel oude objecten, waar je de geschiedenis duidelijk kunt zien!
Veel oude objecten, waar je de geschiedenis duidelijk kunt zien!

Over het centrum van Boedapest

De stad is ruim opgezet en heeft veel mooie grote straten, waarbij in het centrum veel leuke winkels te vinden zijn. Voor degene die op zoek zijn naar souvenirs; er zijn souvenirwinkels in overvloed. Vooral in het hart van het centrum zit op elke hoek van de straat wel een souvenirwinkel. Het is een gezellig winkelcentrum waar ook ruim voldoende leuke restaurants en barretjes zijn.

St. Stephan Basiliek
St. Stephan Basiliek

Als je richting de rivier de Donau loopt kun je genieten van de vele mooie bruggen die Boedapest rijk is. De bekendste brug en in mijn ogen de mooiste brug is wel de kettingbrug.

Prachtig uitzicht over de kettingbrug en de stad Boedapest!
Prachtig uitzicht over de kettingbrug en de stad Boedapest!

Restaurants in Boedapest

In de stad is een grote verscheidenheid aan restaurants te vinden. Wij wilden lekker Hongaars eten en hebben gezocht via Google en kwamen door de recensies uit bij een echt Hongaars restaurant: Kék Rózsa. Als je binnenkomt is het net een woonkamer waar je terecht komt en het geeft je echt een Hongaars gevoel. Het eten is erg lekker, de porties zijn ruim en de prijs is erg aangenaam laag.

Hongaars eten!
Hongaars eten! – 3 gangen menu, Hungary style!

Evenementen

  • Boedapest is een wereldstad en daar is dan ook regelmatig wat te doen. In het weekend dat wij er waren was er net geen evenement, maar werd er al wel weer opgebouwd voor het volgende weekend.
  • Het bekendste evenement in Boedapest, waar reeds vele Nederlanders naartoe zijn geweest is het Sziget festival, wat ieder jaar in augustus plaatsvindt op het Obuda eiland in de Donau. Het Sziget festival is één van de grootste muziekfestivals van Europa met meer dan 496.000 bezoekers in 2016.
  • Cultureel kun je in deze stad je hart ophalen met de diverse musea en muziek en filmfestivals die er in deze stad zijn.
  • Daarnaast staat Boedapest ook jaarlijks op de formule 1 kalender met de grand prix van Boedapest, wat het grootste jaarlijkse sportevenement is van Hongarije.
Relaxte sfeer langs de Donau!
Relaxte sfeer langs de Donau!

Rondvaart over de Donau

Als slot van ons bezoek aan Boedapest zijn wij met een rondvaartboot over de Donau gevaren. Er zijn diverse rondvaartboten met verschillende vaartijden en mogelijkheden. Zo zijn er boten met diner en live-muziek aan boord, die ruim 2 uur varen, maar er zijn ook boten die een uurtje de Donau op gaan en je de hoogtepunten van de stad laten zien. Wanneer je een kaartje koopt, kun je hier vaak nog wel wat vanaf krijgen, als je niet meteen toehapt. Wij vonden het uitzicht vanaf de boot erg mooi, ondanks dat we de meeste hoogtepunten vanaf de wal al gezien hadden. Je ziet de stad toch van een andere kant vanaf een boot.

Rondvaart over de Donau!
Rondvaart over de Donau!

Onze ervaring

Na de boottocht was het nog eenmaal heerlijk uit eten als afsluiter van een heerlijk weekend Boedapest. Wij vinden Boedapest erg de moeite waard voor een stedentrip! Een stad waar ontzettend veel te zien is en waar het ene gebouw nog indrukwekkender is dan het andere. Vanaf Rotterdam vlieg je er al heen in een kleine 2 uur. Ik zou zeggen: ga het ook zien! 🙂

Ook voordelig naar Boedapest?

Wil je ook net als ons voordelig naar Boedapest? Een compleet weekendje Boedapest boek je al vanaf 75 euro. Liever geheel georganiseerd naar Boedapest? Bekijk dan het aanbod aan stedentrips naar Boedapest.

Overnachten in Boedapest

Wij vonden ons appartement in Boedapest echt top. Zowel het appartement (net nieuw gebouwd), als de ligging waren perfect voor ons. Lees snel meer informatie over Vagabond Apartments & Suites.

Het team van Liefde voor Reizen!
Het team van Liefde voor Reizen in Boedapest!

Bekijk de sfeervideo over Boedapest

YouTube video
Plan je reis door Hongarije
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Hongarije