Zoek
Sluit dit zoekvak.

Weekendje Helmond – Verrast worden door het onbekende!

Weekendje Helmond

Weekendje Helmond – Verrast worden door het onbekende!

Weekendje Helmond

Inhoudsopgave

Dat wij fan zijn van Noord-Brabant, is bij de meeste volgers denk ik wel duidelijk, gezien onze vorige verhalen over Brabant. Afgelopen weekend was het voor Martin en mij tijd om Helmond te gaan ontdekken. Een stad waar wij beiden nog niet eerder zijn geweest. Op uitnodiging van VisitBrabant zijn wij richting het zuiden gegaan en stond het gehele weekend in het teken van Helmond en omgeving. Natuurlijk waren wij ook uitgenodigd voor de feestelijke opening van theater Het Speelhuis. Een zeer zonnig weekend, met veel mooie bezienswaardigheden en culinaire hoogstandjes.

Uitzicht vanuit onze hotelkamer. De terrasjes worden steeds voller
Weekendje Helmond; ontdek de leukste plekjes

Golden Tulip West-Ende

Vanaf Deventer is het ongeveer 1 uur en 20 minuten rijden naar Helmond. Voor een dag of weekendje Helmond kun je prima de trein pakken, maar je kunt ook net als wij met de auto richting Helmond. In de stad zijn verschillende parkeergarages/plaatsen, net als bij ons hotel Golden Tulip West-Ende, waar we netjes voor ons hotel konden parkeren. Dit is betaald parkeren.

Golden Tulip West-Ende
Golden Tulip West-Ende

Brandevoort; nieuwe vinex-wijk Helmond

Vanuit het hotel gingen we per fiets richting Brandevoort, zodat we de omgeving tussen het hotel en Brandevoort ook meteen konden verkennen. Met het heerlijke nazomerse weer was dit zeker geen straf. Brandevoort is een nieuwe vinex-wijk op 20 minuten fietsen van het centrum van Helmond.

De markthal van Brandevoort
De markthal van Brandevoort

Deze woonwijk kenmerkt zich door de bijzondere architectuur. Het uiterlijk van de huizen doet 17e eeuws aan in het centrum van deze wijk, de Veste. In de wijken eromheen zijn weer andere architectuur stijlen gebruikt. In de Veste zijn alle faciliteiten gevestigd zoals winkels, uitgaansgelegenheden, een medisch centrum etc. Ook staat er een schitterende historisch uitziende markthal, welke voor een ecologische markt wordt gebruikt, maar ook voor andere evenementen dienst doet. Onze gids, een lokale wijkbewoner, vertelde ons ook over de waterhuishouding in de wijk en het ingenieuze systeem, waarmee dit onder en rond de wijk is aangelegd.

Markthal, Brandevoort
Markthal, Brandevoort

De wijk is nog deels in aanbouw en het viel ons op dat er ook veel jonge gezinnen in deze buurt wonen. Volgens onze gids komt dit ook mede door de goede bereikbaarheid van onder andere Helmond en Eindhoven. De wijk beschikt namelijk over een eigen treinstation, waarmee je binnen 7 minuten op Eindhoven Centraal staat.

Nieuwe huizen in oude stijl - Brandevoort
Nieuwe huizen in oude stijl – Brandevoort

Cacao Fabriek

Na de uitgebreide rondleiding door Brandevoort, was het weer tijd om op de fiets te stappen, tijd voor onze lunch. Een mooie locatie stond ons te wachten, namelijk de oude Cacaofabriek, wat van 1894 tot 1932 fungeerde als echte fabriek.

De Cacao Fabriek
De Cacao Fabriek, een culturele hotspot

Tegenwoordig is dit een culturele hotspot, waar onder andere een galerie, chocolaterie en pop- en filmzaal zijn gevestigd. Ook kun je er heerlijk lunchen. Een mooie creatieve plek, waar veel Helmonders elkaar treffen.

Entree van de Cacao Fabriek
Entree van de Cacao Fabriek
Lunchen in de Cacao Fabriek
Lunchen in de Cacao Fabriek

Kubuswoningen

Na de lunch besluiten we om de stad Helmond beter te leren kennen. Terwijl ik de Kubuswoningen in Rotterdam tientallen keren heb gezien, ben ik nog nooit naar de eerste kubuswoningen van Nederland geweest. Deze staan namelijk in Helmond, een mooi moment om deze een keer in het echt te kunnen zien.

De eerste kubuswoningen van Nederland staan in Helmond
De eerste kubuswoningen van Nederland staan in Helmond
Kubuswoningen in Helmond
Kubuswoning; een bijzonder staaltje architectuur

Opening van theater het Speelhuis

Waar we al een tijdje naar uitkeken was de opening van het theater het Speelhuis, waar we ook voor uitgenodigd waren. Dit spiksplinternieuwe theater, gevestigd in de voormalige Onze-Lieve-Vrouwekerk, is de afgelopen tijd grondig verbouwd. Vanaf buiten waren wij al erg verrast door dit enorme gebouw, met aan de ene zijde de oude mooie kerk en aan de andere zijde de nieuwbouw met veel glas, wat in zijn contrast erg mooi match met de oude kerk. Het gebouw in het geheel is echt fantastisch om te zien!

Theater het Speelhuis
Theater het Speelhuis – Onze-Lieve-Vrouwekerk

Om 16.00 was het tijd voor een theatrale rondleiding en konden wij het ook van binnen bewonderen. Na een korte theatervoorstelling, was het tijd om achter de schermen rond te kijken en te zien hoe artiesten zich de komende jaren kunnen voorbereiden voordat ze het podium op gaan. Een interessant kijkje in de keuken van het nieuwe theater.

Achter de schermen bij theater het Speelhuis
Achter de schermen bij theater het Speelhuis

We passeren de kleedkamers van de artiesten, de gezamenlijke ruimte waar ze kunnen eten en eindigen onze rondleiding uiteindelijk in het theatercafé, een prachtige ruimte, waarbij de oude elementen van de kerk perfect tot zijn recht komen. Hier gaan bezoekers de komende tijd lekker nagenieten van hun theatervoorstelling.

Het theater café - Het Speelhuis
Het theater café – Het Speelhuis
Oude elementen van de kerk zichtbaar in het café
Oude elementen van de kerk zichtbaar in het café

Zeer enthousiast stappen wij het Speelhuis uit. Buiten genieten wij nog even na op het festivalterrein, waar o.a. dans, acrobatiek en zangvoorstellingen zijn. De sfeer is op z’n Brabants weer erg gezellig!

Acrobatiek tijdens het openingsfestival
Acrobatiek tijdens het openingsfestival

Het nieuwe theater is echt een aanwinst voor de stad Helmond. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de agenda van het Speelhuis en ervaar het ook zelf.

Culinair genieten

Dat je in Brabant goed kunt eten, was voor ons al een tijdje bekend. Of dat ook voor Helmond zou gelden, moesten wij nog ontdekken. Om 19.00 stond er voor ons een tafeltje klaar in het Japanse restaurant ROKA. Bij binnenkomst werden we zeer gastvrij ontvangen door de eigenaresse van ROKA en ook het eten was echt fenomenaal. We hebben bij veel Japanners gegeten, maar deze in Helmond springt er wel bovenuit. Wat een smaaksensatie! Hier gaan we nog wel een keertje terugkomen!

KUSHI TEI - ROKA, Helmond
KUSHI TEI – ROKA, Helmond

De avond sloten wij af met een drankje bij Bobby’s Bar, een hippe tent waar je heerlijke gins en andere cocktails kunt drinken. De bar zat dan ook goed gevuld en we hebben genoten van de Brabantse gezelligheid.

Kasteel van Helmond

De volgende ochtend gingen we (na een goed ontbijt) richting het Kasteel van Helmond. Deze prachtige waterburcht is de oudste van Nederland en wordt vandaag de dag gebruikt als een museum.

Het kasteel van Helmond, tevens ook museum
Het kasteel van Helmond, tevens ook museum

We gingen op ontdekkingstocht en hoorden bijzondere verhalen over de adelijke families Van Berlaer, Van Cortenbach, Van Arberg en Wesselman van Helmond. Het kasteel staat al bijna 700 jaar in het centrum van Helmond en is zowel van binnen als buiten een echte must see.

Museum in het kasteel van Helmond
Museum in het kasteel van Helmond

Ook voor de kinderen is er een leuke route aanwezig, met activiteiten voor de kleintjes. In het kasteel zelf zit een café en in de tuin is ook nog een kasteel brasserie met terras. Het kasteel wordt ook veelvuldig gebruikt als trouwlocatie.

Italiaanse lunch

Tussen de middag hebben wij heerlijk geluncht bij Il Borgo, een Italiaanse lunchroom met een delicatessen winkel. Deze zit gevestigd in het oudste pand van Helmond. De eigenaar vertelde ons over de historie van het pand en hoe ze de historie in de hedendaagse bedrijfsvoering weer terug hebben laten komen. Zo schenken ze hun eigen gebrouwen bier in speciale bierpullen met 3 oren, volgens de legende van keizer Karel.

Lunchen bij restaurant Il Borgo
Lunchen bij restaurant Il Borgo

De eigenaar van Il Borgo liet ons ook nog zijn nieuwe restaurant La Bocca Grande zien, die in augustus geopend is. Een schitterend restaurant die met name op de avondhoreca gericht is.

Restaurant La Boca Grande
Restaurant La Boca Grande

Het Blaasfestijn

We boften dit weekend, want eens per jaar vindt het Blaasfestijn plaats in Helmond. Een kleine 50 blaaskapellen vanuit heel Zuid-Nederland komen die dag naar Helmond en spelen op diverse podia in het centrum. De sfeer is echt super gezellig en de eerste polonaises hebben wij al gespot. Bij het Blaasfestijn wordt er door een jury en het publiek gestemd en komt er uiteindelijk een winnaar uit de bus van dit gezellige evenement. Volgens ons gaat het echter niet om de wedstrijd, maar vooral om de gezelligheid!

Blaasfestijn Helmond
Blaasfestijn Helmond

Het centrum van Helmond

Het centrum van Helmond heeft mooie doorkijkjes, een goed winkelaanbod en veel horeca. In het centrum staan ook diverse (bronzen) beelden. Er is ook een speciale looproute bij de VVV verkrijgbaar, waarin je de 65 verschillende beelden allemaal kunt bewonderen. De looproute duurt slechts 1 tot 1,5 uur, afhankelijk van je looptempo.

Gezellig straatje in Helmond
Gezellig straatje in Helmond
Bronzen beeld: winkelende dames
Bronzen beeld: winkelende dames

Het bibliotheekgebouw in Helmond staat aan het plein vlakbij de kubuswoningen. Dit gebouw heeft een schitterende muurschildering, gemaakt door Robin Nas. Naast de bibliotheek ligt nu nog een groot open veld, wat in de komende jaren getransformeerd gaat worden tot een stadspark.

Muurschildering van Robin Nas op de bibliotheek van Helmond
Muurschildering van Robin Nas op de bibliotheek van Helmond

Langs de kade van de Zuid-Willemsvaart, vind je diverse kroegen met terrassen, waar je met mooi weer heerlijk kunt genieten van een lekker biertje, wijntje of frisje.

Waar wij op voorhand weinig van Helmond verwachtten, zijn wij na dit weekend erg enthousiast. Helmond is een leuke stad, overzichtelijk, genoeg te doen en je vindt er de typische Brabantse gastvrijheid en gezelligheid!

Sfeervideo over Helmond

YouTube video
Plan je reis door Nederland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nederland