Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom roadtrippen niet altijd een feest is (de realiteit van een roadtrip)

Waarom roadtrippen niet altijd een feest is

Waarom roadtrippen niet altijd een feest is (de realiteit van een roadtrip)

Waarom roadtrippen niet altijd een feest is

Inhoudsopgave

We schrijven het jaar 2018. De sociale verwachtingen bij een Nederlandse twintiger zijn toch wel: studeren, een fatsoenlijk sociaal leven leiden, en voor je vijfentwintigste minstens vier continenten bezocht hebben. Reizen. Iedereen doet het, iedereen wil het. Hoe verder hoe beter. De ultieme vrijheid wordt het meest geïllustreerd in een roadtrip.

Een snelle zoektocht op #roadtrip levert op Instagram geweldige plaatjes op met Volkswagen busjes, campers, surfboards en zonsondergangen. Aan deze sociale verwachting voldoen wilt iedereen, zo ook ik. Nu, een tachtig dagen durende roadtrip door Australië verder weet ik, als jonge, naïeve Nederlander, dat dit ideaalplaatje ook een keerzijde heeft.

#Roadtrip op Instagram 

 

Een bericht gedeeld door Adrianna (@alabasterfox) op

Tuurlijk, reizen is fantastisch en een roadtrip door een onbekend land geeft je een gevoel van vrijheid dat je misschien nog nooit eerder hebt ervaren. Maar om jouw idealistische beeld van een roadtrip toch iets bij te stellen heb ik een lijstje gemaakt van de dingen die je niet op Instagram ziet maar wel mee maakt als je de auto pakt voor een ongekend avontuur.

Roadtrip Australië
On the road again

1. Beestjes

Dit is wel een inkopper. Zeker in Australië, maar ook in Europa is dit wel een van de naarste dingen van een roadtrip. Beestjes, maar dan echt overal. Of je nu slaapt in een camper, (dak)tent of de luxe hebt van een hostel of ander soort bed, ze zijn er. Grote spinnen, kleine mieren en die onzichtbare zandvlooien. Het zal ook jou gebeuren: je staat in de apotheek en vraagt de lieve mevrouw panisch of je geprikt bent door een giftige spin, eng beest of toch simpelweg prooi bent van bedbugs.

Als je denkt dat insectenspray met 40% deet helpt dan kom je bedrogen uit, je bent en blijft een doelwit voor beestjes, met of zonder spray. Het toppunt van een waar insectenparadijs, was voor mij toch wel de Outback van Australië. Elke toerist loopt hier met een netje op het hoofd en de mieren zijn net zo groot als 2-euromunten.

De Uluru, Australië
De Uluru, Australië

2. Regen

Mijn eerder genoemde Instagram research, voor zover we het research mogen noemen, leverde zoals verteld schitterende plaatjes op. Na een goede tien minuten scrollen kwam ik de eerste foto tegen met regen, en dit was de gezellige dikke-sokken-kop-chocolademelk-netflix-regen-foto. Tuurlijk kies je het seizoen van de roadtrip zelf uit en heb je zo enigszins invloed, toch kan ik je beloven dat tenzij je in de Sahara gaat roadtrippen, er altijd kans is op regen.

Ook kan ik je beloven dat deze dagen van regen enorm slecht zijn voor je humeur. Hiken in de regen is verre van ideaal, net als door een stad lopen. Op een bepaald moment zijn al je gedownloade Netflix afleveringen op, een goede oplossing is om in de plaatselijke kroeg goed dronken te worden.

3. Verwachtingen

Terugkijkend op mijn trips kan ik deze open deur zeker intrappen: de dingen waarvan je de hoogste verwachtingen had vallen altijd tegen, en je gaat het meest genieten van de dingen die je overkomen. Tijdens een roadtrip met vrienden langs de West-kust van Frankrijk met eindbestemming San Sebastian. Op papier dé culinaire hoofdstad van Europa, maar desondanks viel deze eindbestemming toch enigszins tegen.

Wat zijn je verwachtingen bij het maken van een roadtrip?
Wat zijn je verwachtingen bij het maken van een roadtrip?

Van het iets noordelijker gelegen plaatsje Hondarribia bewaar ik veel betere herinneringen(Pinchos, wijn en alleen maar Basken, wat een feest!). Omdat spontane gebeurtenissen zo goed uitpakken heb ik mezelf dan ook voorgenomen om mijn volgende bestemmingen zo min mogelijk te Googelen!

4. Reisgenoten

Of je nu aan het reizen bent met de liefde van je leven, je beste vrienden, een meisje dat je vaag kent van de middelbare school of een vreemde die je van Facebook kent, op een bepaald moment ben je ze zat. Tuurlijk zorg je ervoor dat, wanneer jullie samen op reis gaan, jullie karakters elkaar een beetje liggen (hopelijk geen probleem met de liefde van je leven), maar vergeet niet dat jullie elke dag maar ook elk moment van de dag samen zijn. Hoe lief je elkaar ook vindt en hoeveel je ook om elkaar kunt lachen, iedereen heeft zijn eigen ruimte nodig.

Op roadtrip
Op roadtrip

Daarnaast heeft iedereen zijn eigen manier van reizen. Realiseer je dat vrienden zijn met iemand iets heel anders is dan samen reizen. Tijdens het reizen kom je achter gewoontes van iemand die je niet meteen opvallen. De ene slaapt in de kleren die hij morgen weer aandoet, de ander is niet te genieten voordat hij minstens twee dubbele espresso ́s op heeft en weer iemand anders besteedt een half uur op het ranzige open toilet langs een snelweg. Geef elkaar de ruimte en wees eerlijk, als je zin hebt om even alleen een dorp door te lopen, doe dat dan vooral!

5. Geld

Reizen is intens duur en er komen altijd onverwachte kosten bovendrijven. Uiteraard heb je zelf de kosten voor een groot gedeelte onder controle. Er zijn mensen die vinden dat ze zo min mogelijk moeten uitgeven aan extra ́s, wanneer ze aan het reizen zijn. Ik ben zelf nogal een liefhebber van eten, om 3 euro, dollars of plaatselijke valuta per dag te besparen door alleen maar noodles en havermout te eten vind ik dus wat ver gaan.

Toch moet je hier zelf een balans in vinden. Vind je het niet erg om niet elke ochtend te douchen? Regel een gratis camping! Vind je eigen vervoer te duur en heb je de tijd? Ga liften of regel andere reizigers die wel een auto hebben. Genoeg trucjes, denk er vooral goed over na en bedenk dat er ook echt wel onvoorziene kosten gaan komen. Zoals die boete voor te hard rijden of je dagelijkse koffie verslaving (beide persoonlijke ervaring).

Alice springs, Australië
Alice Springs, Australië

Verder; wees eerlijk tegen jezelf. Jij kent jezelf beter dan wie dan ook en weet dus hoe gevoelig je bent voor groepsdruk: ̈Kom doe nog een biertje met ons ̈. Maar ook, ben jij iemand die dingen kan missen? Tijdens je roadtrip zullen er ontelbare dingen te doen zijn, waar je ook bent. Van wijnproeverijen tot bungee jumps, kun jij met het idee leven dat je niet alles hebt gedaan wat er te doen valt? Of weet je van jezelf dat je alles moet doen om een goed gevoel aan de reis over te houden?

6. Reismoe

Dit is denk ik alleen iets voor de langere trips. Tuurlijk heb je na een vakantie van een week ook al zin om thuis te komen, dat is iets goeds denk ik. Het betekent dat thuis fijn is. Maar reismoe is iets anders. Tijdens mijn tijd aan de oostkust van Australië heb ik meermaals op een schitterend wit strand gestaan met de gedachte: ̈ ja is weer een strand hè, leuk, zullen we weer gaan. ̈ Ik denk dat dit te maken heeft met puntje vier.

Ook speelt gewenning een rol en het feit dat roadtrippen een erg intensieve vorm van vakantie vieren is. Elke dag krijg je brein nieuwe indrukken, waar je in het normaal dagelijkse werkende of studerende leven heel makkelijk kunt bedenken wat je gisteren hebt gedaan is dat tijdens een roadtrip veel moeilijker. Sowieso een goede tip om een app als Polarsteps te downloaden of een dagboek bij te houden.

Een roadtrip maken is niet altijd fantastisch
Een roadtrip maken is niet altijd fantastisch – Het leven uit een auto

Daarnaast werd ik zelf ook erg moe van het leven uit een auto de hele tijd. Die ene schone onderbroek die je nog had zit natuurlijk onder in je backpack maar ook het niet hebben van een eigen douche of wc kan soms enige frustraties opleveren. Denk er eens over na om ergens wat langer te blijven zodat het reizen weer speciaal wordt.

Natuurlijk zijn deze punten maar een klein gedeelte van je roadtrip. Voor het grootste gedeelte zit je op het puntje van je autostoel te genieten van al het moois om je heen. Want genieten dat ga je doen, dat is zeker! Zorg voor een fijne Spotify playlist en download wat Netflix afleveringen voor de regenachtige dagen. Reisgenoten, hoe lang je ze ook kent, worden vrienden voor het leven en ook aan de insectensteken ga je wennen. Sta erbij stil dat wat je doet heel gaaf is en dat er miljoenen mensen zijn die intens jaloers zijn op jouw vrijheid.

Deze leuke gastblog is geschreven door Thijn Bakkenes 

Meer leuke reisblogs lezen? 

Volg Liefde voor Reizen op Facebook!

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis