Rondreis door Zuid-Noorwegen: de mooiste plekken!

Gepubliceerd: 15 okt 2020 | Foto: Rondreis door Zuid Noorwegen

Rondreis door Zuid Noorwegen
Reisblog Liefde voor Reizen

Vorig jaar september hebben mijn man en ik een rondreis door Zuid-Noorwegen gemaakt. Het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland inclusief Noordkaap hadden wij in de zomer van 2016 al verkend en de strakblauwe luchten en rimpelloze wateren smaakten naar meer!

Zuid-Noorwegen

Er komt in de toekomst nog een blog over de rondreis door Scandinavië, maar in deze blog deel ik dus eerst mijn ervaringen en tips voor Zuid-Noorwegen. Heel anders qua landschappen dan het noorden, maar ook weer adembenemend!

Maak ook die droomreis door Noorwegen. Bekijk hier het aanbod van reizen naar Noorwegen van de ANWB.

De route

Onze reis zag er als volgt uit: Hirtshals – Langesund – Stavanger – Bergen – Balestrand – Flåm – Geilo – Oslo – Larvik – Hirtshals. Het letterlijke hoogtepunt van onze reis was echter de beklimming van de ‘Preikestolen’. Enne, alvast mijn excuses voor de lading foto’s, het is haast een foto blog geworden, maar Noorwegen is nu eenmaal een mega fotogeniek land.

Hirtshals

Wij vertrokken vanuit Enschede met de auto naar onze eerste stop; Fredericia in Denemarken. De planning was om de volgende ochtend met de Fjordline veerboot de oversteek van Denemarken naar Kristiansand in Noorwegen te maken. In alle vroegte vertrokken we om ruim vóór tijd aan te komen bij de ‘Nordsoterminalen’ in Hirtshals.

De zee zag er behoorlijk ruw uit, dus lichtelijk gespannen maakten we grapjes over de ongetwijfeld onstuimige overtocht die zou volgen. Toen we het terrein van de Terminal opreden, keerde tot onze verbazing de ene auto na de andere terug. We roken onraad en ja hoor, wegens de weersomstandigheden voer onze veerboot niet. Een dag later terugkomen en hopen dat de veerboot dan wél zou vertrekken.

Noordzee bij Hirtshals waardoor onze veerboot niet kon vertrekken - Zuid-Noorwegen
Noordzee bij Hirtshals waardoor onze veerboot niet kon vertrekken

Ik kan niet ontkennen dat ik wat in paniek raakte en flink baalde. We hadden namelijk onze hele rondreis door Zuid-Noorwegen al gepland inclusief overnachtingen. Gelukkig alles via Booking.com en met gratis annuleren, maar toch…elke dag later in Noorwegen zou ervoor zorgen dat wij meer kilometers op één dag moesten gaan rijden om weer op schema te zitten. Vanuit de auto op de parkeerplaats bij de haven heb ik direct ons hotel in Kristiansand geannuleerd en Hotel Hirtshals geboekt (een prima hotel overigens, met als extra optie uitzicht op zee).

Uitzicht op de haven van Hirtshals
Uitzicht op de haven van Hirtshals – Zuid-Noorwegen

Toen we eenmaal door Hirtshals slenterden, zakte de moed me nog wat verder in de schoenen, want Hirtshals is schattig maar KLEIN. En het was pas 12u ’s middags. Normaal is het fijn wandelen op het strand met de zilte zeelucht in je neusgaten. Maar om nou gezandstraald te worden bij windstoten van gemiddeld 50+ kilometer per uur…

Tot onze verrassing bleek in Hirtshals het ‘Nordsoen Oceanarium’ (Noordzee aquarium) te staan, wat stiekem een hele leuke invulling van onze middag bleek te zijn. ’s Avonds ook nog heerlijk garnalen gegeten, zó uit de Noordzee, bij het informele doch knusse ‘Hirtshals Fiskehus’.

Verser dan vers garnalen bij Hirtshals Fiskehus

Stavanger

De volgende ochtend goed nieuws en slecht nieuws. De veerboot voer wel, maar naar Langesund in plaats van Kristiansand. Ik als controlfreak zijnde, moest weer even schakelen. Ik had de reis namelijk zó gepland, dat het een RONDreis zou zijn. Nu kwamen we een flink stuk ten oosten van Kristiansand uit, wat we op de terugweg mee zouden pakken als we vanuit Oslo zouden afzakken terug naar Denemarken. Zucht, relax Lotte, het is vakantie…

Na een oversteek die gelukkig reuze meeviel qua deining, ploften we ’s middags neer op een terrasje aan het water in een van de pittoreske ‘Noorse Rivièra’ havenplaatsjes. Risør, Kragerø, Arendal, Tvedestrand…in de zomer worden in deze plaatsen de nodige vakantiehuisjes gehuurd door de Noren zelf. Zelfs leden van het Noorse Koninklijk Huis schijnen hier hun vakanties door te brengen.

De Noorse Rivièra - Zuid-Noorwegen
De Noorse Rivièra – Zuid-Noorwegen

Bijtanken met een dampende kom van de nationale soep; ‘fiskesuppe’ (vissoep). Als uitzicht water en bootjes, in een warm zonnetje, alsof er 24 uur eerder geen storm was geweest. Welkom in Noorwegen 😉

Na de soep snel door naar Stavanger. Het aantal kilometers die dag was pittig, dus Kristiansand en Lindesnes Fyr Lighthouse (het meest zuidelijke puntje van Noorwegen) werden overgeslagen. Na een lange dag wachtte een uiterst comfortabele studio van Frogner House Apartments Lagårdsveien 61 op ons, waar we 2 dagen zouden verblijven.

Onze studio van Frogner House Apartments Lagårdsveien 61 bron: Booking.com
Onze studio van Frogner House Apartments Lagårdsveien 61 (bron: Booking.com)

Tip! Als je een creditcard hebt, is het handig om deze vóór je vakantie te registreren via www.autopass.no De tolwegenheffingen worden na een tijd vanzelf van je rekening afgeschreven.

Preikestolen

Wij hadden Stavanger niet zonder reden uitgekozen. Vanuit hier kun je namelijk naar een van de bekendste bezienswaardigheden van Noorwegen; de ‘Preikestolen’ (Preekstoel). Dit is een imposante klif die ruim 600 meter boven de Lysefjord uitsteekt.

Een overzicht van de uitdagende klim naar de Preikestolen - Zuid-Noorwegen
Een overzicht van de uitdagende klim naar de Preikestolen
De ruige omgeving van de Preikestolen
De ruige omgeving van de Preikestolen

Een pittige klim voor de ongeoefende wandelaar (zoals ikzelf ahum), maar eenmaal boven doet het spectaculaire uitzicht over bergen en fjorden je alles vergeten, dat garandeer ik je! Wees wel voorbereid op een lange rij voor een foto op het uiterste puntje van de klif. Maar zoals je op de foto hieronder kunt zien; dan heb je ook wat 😉

Op de top van de Preikestolen; woorden schieten tekort - Zuid-Noorwegen
Op de top van de Preikestolen; woorden schieten tekort
De Preikestolen in haar volle glorie - Zuid-Noorwegen
De Preikestolen in haar volle glorie

Haugesund

Van Stavanger via Haugesund naar Bergen. Haugesund had voor mij niet echt de ‘wow’ factor, maar als tussenstop voor een lunch was het prima. Brasserie Brakstad Haugesund aan het water verleent zich hier perfect voor. Niet alleen voor de panini’s en Brakstadburger, maar je zit hier ook nog eens hartstikke knus.

De mini boulevard van Haugesund
Brasserie Brakstad Haugesund - Zuid-Noorwegen
Brasserie Brakstad Haugesund

Met de veerboot zijn we vervolgens over het Hardangerfjord doorgereisd naar Bergen, ook wel de hoofdstad van de fjorden genoemd.

Handig om te weten! Wij hoefden tijdens onze rondreis door Zuid-Noorwegen geen enkele veerboot vooraf te reserveren, afgezien van de overtocht van Denemarken naar Noorwegen en vice versa.

Bergen

In Bergen verbleven wij in een van de appartementen van YM40. Ik raad iedereen deze accommodatie aan. Het voelde als een thuis in Bergen. Alles op en top geregeld en een schat van een gastheer en -vrouw! Een super ruim, comfortabel en knus appartement met diverse kamers, complete keuken, wasmachine én droger. Stapels handdoeken in alle kleuren en maten, een bureau met Apple computer, theelichtjes, placemats, wattenstaafjes, body lotion, tandenborstels, paraplu’s…je kunt het zo gek niet bedenken of het was aanwezig. Er stond zelfs vogelvoer klaar dat we konden strooien in een kommetje buiten aan het keukenraam. Op deze manier konden wij de vogeltjes van dichtbij bekijken tijdens ons ontbijt. Hoe leuk?!

De zeer ruime woonkamer van ons appartement YM40 in Bergen
De zeer ruime woonkamer van ons appartement YM40 in Bergen
De eetkeuken van ons appartement YM40 in Bergen
De eetkeuken van ons appartement YM40 in Bergen (bron: Booking.com)
Het busje vogelvoer dat de gastheer had klaargezet, hoe schattig?
Het busje vogelvoer dat de gastheer had klaargezet, hoe schattig?

Ook de locatie was top; de rust van een authentiek Bergs steegje maar op steenworp afstand van het centrum. We verbleven 2 nachten in Bergen en hadden dus een hele dag om te slenteren door deze internationale stad vol historie en tradities.

Elke ochtend zaten (tientallen!) musjes er klaar voor
Elke ochtend zaten (tientallen!) musjes er klaar voor

Bergen ligt tegen een heuvel en is gebouwd om de haven heen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de ‘Bryggen’ (de oude Hanzekade waarop de eerste huizen van Bergen zijn gebouwd en welke op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan), de ‘fisketorget’ oftewel vismarkt in het centrum en de wijk Paradis, waar je het huis van componist Edvard Grieg kunt bezichtigen.

Fløyenberg

Een bezoek aan Bergen is niet compleet zonder een tochtje met de ‘Fløibane’ (kabelbaan) naar de top van de Fløyenberg voor een panoramisch uitzicht over de stad Bergen en zee. Een alternatief om Bergen van bovenaf te bewonderen is de kabelbaan naar de top van de Ulrikenberg.

Uitzicht over Bergen vanaf de Fløyenberg
Uitzicht over Bergen vanaf de Fløyenberg

Balestrand

Onze volgende bestemming was Balestrand. Om daar te komen, namen we in Oppedal de veerboot naar Lavik. Balestrand; een klein doch idyllisch stadje dat prachtig gelegen is aan de Sognefjord, ingesloten door hoge bergen. Het stadje trekt kunstenaars uit de hele wereld aan die hier komen om inspiratie op te doen.

Het idyllische stadje Balestrand
Het idyllische stadje Balestrand

Zeker een bezoekje waard zijn de galerie ‘Det Gylne hus’, oftewel het gouden huis (let op! je dient van tevoren een afspraak te maken voor een bezichtiging) en de St. Olaf’s kerk. Deze kerk is een imitatie van de beroemde Noorse staafkerken en volledig uit hout opgetrokken.

 St. Olaf’s kerk
 St. Olaf’s kerk Zuid-Noorwegen

We verbleven in het Dragsvik Fjordhotel. Alle kamers hebben een eigen balkon met uitzicht op de Sognefjord en dat uitzicht heb je ook als je in de ontbijt/dinerzaal zit. Het hotel ligt bovendien op 2 minuten rijden afstand van de terminal vanuit waar de veerboot vertrekt in de richting van – in ons geval – Flåm. ’s Avonds kun je een lekker hapje eten in het hotel zelf. Wederom een aanrader qua accommodatie dus!

Uitzicht op de Sognefjord vanuit het Dragsvik Fjordhotel
Uitzicht op de Sognefjord vanuit het Dragsvik Fjordhotel
Zo’n uitzicht wil ik wel elke dag tijdens mijn ontbijt!
Zo’n uitzicht wil ik wel elke dag tijdens mijn ontbijt!

Van Vangsnes naar Flåm

De volgende ochtend pakten we de veerboot richting Vangsnes. Even uit mijn hoofd; volgens mij vertrekt deze veerboot rond half 10 en daarna pas weer rond half 12, dus plan je oversteek van tevoren (reserveren wederom niet nodig).

Op de veerboot was het nog fris, maar met een strakblauwe lucht, helder water, stralend zonnetje en uitzicht op besneeuwde bergtoppen, een onvergetelijke ervaring.

Op de veerboot van Dragsvik naar Vangsnes
Op de veerboot van Dragsvik naar Vangsnes

Eenmaal weer aan land, op weg naar Flåm, veranderde het landschap langzaam in een ruige wildernis vol terracotta schakeringen. Ik vond dit een van de stoerste en mooiste landschappen om doorheen te rijden in Zuid-Noorwegen.

Ruige hoogvlaktes op weg naar Flåm
Ruige hoogvlaktes op weg naar Flåm
Ruige hoogvlaktes op weg naar Flåm
Ruige hoogvlaktes op weg naar Flåm
Een landschap als een schilderij
Een landschap als een schilderij – Zuid-Noorwegen

Flåmbaan

Wil je genieten van nog veel meer moois? Reis dan over de Flåmbaan in 45 minuten van Flåm naar Myrdal (en terug). De Flåmbaan behoort tot de 10 mooiste treinroutes van de wereld en onderweg kun je dan ook volop genieten van indrukwekkende hoog- en laagvlaktes en watervallen. Toeristisch? Ja. Een pittige prijs voor het treinkaartje? Dat helaas ook. Toch raad ik je echt aan deze treinrit te maken!

De groene trein van de Flåmbaan - Zuid-Noorwegen
De groene trein van de Flåmbaan
Een uitzichtpunt van de Flåmbaan
Een uitzichtpunt van de Flåmbaan
Een ander uitzichtpunt van de Flåmbaan
Een ander uitzichtpunt van de Flåmbaan

Geilo

Tijd voor een rustdag in wintersportgebied Geilo. Wij verbleven in Havsdalsgrenda Geilo Apartments, duidelijk een ski resort qua ruime opzet van het terrein en inrichting van de huisjes. Op Booking.com staat er zelfs bij vermeld ‘skiën tot aan de deur’. Ik kreeg acuut zin om in de winter terug te keren voor een ski vakantie (ik was 4 jaar toen ik voor het laatst op ski latten stond en mijn moeder haar kniebanden scheurde, maar dat terzijde 😉).

Havsdalsgrenda Geilo Apartments
Havsdalsgrenda Geilo Apartments (Bron: Booking.com)
De super knusse appartementen van Havsdalsgrenda Geilo Apartments
De super knusse appartementen van Havsdalsgrenda Geilo Apartments (Bron: Booking.com)

Ik raad je aan om in Geilo de stoeltjeslift te nemen naar de Geilo hoogvlakte voor een panoramisch uitzicht over Geilo en omgeving. Naar beneden kan per lift of benenwagen óf – voor de durfals/kinderen – door middel van tokkelen.

Uitzicht vanuit de stoeltjeslift in Geilo
Uitzicht vanuit de stoeltjeslift in Geilo

Nationaal park Hardangervidda

Geilo staat ook bekend om de vele Spa faciliteiten, maar om mijn man dat te besparen, zijn wij door de Hardangervidda gaan rijden; het grootste nationale park van Noorwegen. Als een kind zo blij dat ik zelfs in sneeuw kon staan op de hoogvlakte!

Sneeuw in nationaal park Hardangervidda - Zuid-Noorwegen
Sneeuw in nationaal park Hardangervidda
Sneeuw in nationaal park Hardangervidda - Zuid-Noorwegen
Sneeuw in nationaal park Hardangervidda
Kleurrijke en afwisselende landschappen in nationaal park Hardangervidda - Zuid-Noorwegen
Kleurrijke en afwisselende landschappen in nationaal park Hardangervidda
Kleurrijke en afwisselende landschappen in nationaal park Hardangervidda
Kleurrijke en afwisselende landschappen in nationaal park Hardangervidda

Steenmannetjes

Steenstapels, ook wel ‘steenmannetjes’ genoemd, hebben in elke cultuur een andere betekenis. In Scandinavische landen als Noorwegen en IJsland dienen de steenstapels als oriëntatiepunt bij mistig weer en ter bescherming tegen de mythische ‘trollen’.

Ontelbare ‘steenmannetjes’ in nationaal park Hardangervidda
Ontelbare ‘steenmannetjes’ in nationaal park Hardangervidda

Vøringfossen

In Fossli bevindt zich de hoogste waterval van Noorwegen, de Vøringfossen, met een vrije val van maar liefst 180 meter. Die moesten we natuurlijk ook zien!

De Vøringfossen in Fossli - Zuid-Noorwegen
De Vøringfossen in Fossli

Holmenkollen (Oslo)

Van Geilo naar Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Eerst stopten we nog bij ‘Holmenkollen’, de ski schans op de berg Holmenkollen, ongeveer 6 kilometer ten noorden van het centrum van Oslo. Hier werden de Olympische Winterspelen van 1952 gehouden en er worden nog steeds wedstrijden georganiseerd. Ook voor een spectaculair uitzicht over Oslo ben je op de Holmenkollen aan het juiste adres.

De ski schans op de Holmenkollen berg bij Oslo
De ski schans op de Holmenkollen berg bij Oslo

Vikingschip museum (Oslo)

Onze tweede stop was bij het ‘Vikingskipshuset’ oftewel Vikingschip museum. Indrukwekkend, informatief en hartstikke leuk, ook voor kinderen.  

Tip! Met het toegangskaartje kun je binnen 48 uur ook het Historisch museum in Oslo bezoeken en vice versa.

Oslo

Vandaag weer een rustdag, althans op papier, want Oslo in 1 dag is best een uitdaging! Gelukkig hadden we een super de luxe penthouse appartement van Akers Have Apartments om tussendoor te kunnen opladen. Ik had oorspronkelijk een mini studio geboekt, maar ik kreeg een upgrade vanwege het laagseizoen en het werd dus een half huis…hè, wat vervelend 😉

Uitzicht over Oslo vanuit ons appartement van Akers Have Apartments
Uitzicht over Oslo vanuit ons appartement van Akers Have Apartments

Bekende bezienswaardigheden in Oslo zijn het Nationaal Theater, operagebouw, Aker Brygge winkelcentrum/wijk, de hippe wijk Grünerløkka, Akershus slot, het parlementsgebouw en Nobel Vredescentrum.

Mooie gevels in Oslo - Zuid-Noorwegen
Mooie gevels in Oslo
In Londen en Athene had ik al een wisseling van de wacht gezien, maar in Oslo is het ook een toeristische attractie
In Londen en Athene had ik al een wisseling van de wacht gezien, maar in Oslo is het ook een toeristische attractie
Kunst in Oslo - geen gedroogde stokvissen maar overhemden
Kunst in Oslo – geen gedroogde stokvissen maar overhemden

Daarnaast raad ik uit persoonlijke ervaring de volgende adresjes aan:

  • Mathallen Food Hall (toen wij er waren vonden daar net opnames voor Masterchef Noorwegen plaats). Tip! kom met flinke trek
  • Lorry, een van de oudste restaurants van Oslo, tevens cultuurinstituut. Engeltjes, opgezette wilde dieren, oude leren laarzen, een ei van een Charcharodontosaurus…het motto van Lorry luidt: “You name it, we have it”.  Een bijzonder plekje in Oslo om te lunchen of dineren en je kunt er ook een zaal huren voor een uitje. Qua lunchkaart zijn de burgers een aanrader. Wat dacht je van een pulled pork burger? Of een burger gemaakt van plantenextracten? Daar drink je natuurlijk een ijskoud biertje bij, maar welke van de 129 (geen typefout)?! Gelukkig geeft de ober je graag deskundig advies
  • Espresso Bar Tim Wendelboe (Tip! Koop een pakje duurzame koffiebonen als souvenir uit Oslo voor koffieliefhebbers in je familie- en vriendenkring. Mijn schoonouders waren er in elk geval blij mee)
  • En dus niet te vergeten het Historisch museum, als leuke gratis aanvulling op het Vikingschip museum, zoals al eerder aangegeven
Restaurant en cultuurinstituut Lorry in Oslo - Zuid-Noorwegen
Restaurant en cultuurinstituut Lorry in Oslo

Beeldenpark Vigelandspark

Als je in Oslo bent, moét je naar het Vigelandpark, een indrukwekkend park dat ruim 200 beeldhouwwerken van Gustav Vigeland telt. Het beeldenpark is gelegen in het Frognerpark. De beelden staan symbool voor de kringloop van het menselijk leven. De kunstenaar heeft bijna 20 jaar aan de beelden gewerkt, van 1924 tot 1943, en de beeldhouwwerken daarna geschonken aan het stadbestuur van Oslo. 

Sinnataggen – ‘the angry boy’ – is een van de meest beroemde beeldhouwwerken. Het merendeel van de toeristen kan het niet laten om de hand van Sinnataggen even vast te houden omdat het naar verluidt geluk brengt. Al zou ik dat persoonlijk nu niet zo snel doen gelet op corona.

Het Vigelandpark in Oslo – Zuid-Noorwegen
Sinnataggen - ‘the angry boy’ - in het Vigelandpark in Oslo (let op het verkleurde handje)
Sinnataggen – ‘the angry boy’ – in het Vigelandpark in Oslo (let op het verkleurde handje)

Heddal

Na Oslo begonnen we langzaam aan de terugreis naar Nederland. In Heddal bekeken we de grootste staafkerk van Noorwegen, waar we die dag helaas niet naar binnen konden. In heel Noorwegen zijn vandaag de dag minder dan 30 staafkerken over.

Grootste staafkerk van Oslo in Heddal - Zuid-Noorwegen
Grootste staafkerk van Oslo in Heddal

Ulefoss

Via het Telemarkkanaal reden we vervolgens naar Ulefoss. Het kanaal is 105 kilometer lang en behoort tot de meest spectaculaire waterwegen van Europa. Water wordt ruim 70 meter naar beneden gestuwd met behulp van 18 sluizen. In Ulefoss en Lunde kun je een deel hiervan zien. Tip! Verken het Telemarkkanaal per kano.

Een deel van het Telemarkkanaal in Ulefoss
Een deel van het Telemarkkanaal in Ulefoss – Zuid-Noorwegen

Larvik

Ons laatste avondje in Noorwegen brachten we door in Larvik, in een studio van Tollgaarden Gjestegaard, gelegen aan een schattige binnenplaats. De Color Line veerbootterminal ligt op slechts 1 kilometer afstand van Tollgaarden Gjestegaard, dus dat scheelt ook nog eens de nodige tijdsdruk op de dag van vertrek.  

Als je trouwens een exotisch restaurantje zoekt om ’s avonds te eten, ga dan vooral naar Spiseriet Indisk Tandoori voor een Indiase curry om je vingers bij af te likken (of grijp je kans en eet met je vingers, daar mag het!). 

Binnenplaats van Tollgaarden Gjestegaard - Zuid-Noorwegen
Binnenplaats van Tollgaarden Gjestegaard

Hopelijk heb ik je enthousiast kunnen maken om – zodra we weer naar hartenlust kunnen reizen naar het buitenland – een rondreis te plannen door Zuid-Noorwegen. Alvast veel voorpret gewenst!

Deze mooie blog over Zuid-Noorwegen is geschreven door Liselotte

Ook het mooie Noorwegen bezoeken?

Maak ook die droomreis door Noorwegen. Bekijk hier het aanbod van reizen naar Noorwegen van de ANWB.

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs over Noorwegen

Kanovakantie in Noorwegen
Noorwegen

Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Bergen, meren waar je eindeloos op kunt varen, uitgestrekte bossen.. je vindt het allemaal in Noorwegen. Er zijn genoeg manieren om die prachtige natuur te ervaren, maar door te kanoën en wildkamperen kun je het effect van de ruige omgeving pas echt goed merken. Meer weten? Lees dan gauw verder. Een kanotocht door Noorwegen met Dit wil je echt eens doen: op kanovakantie in Noorwegen

Met de ferry van Nederland naar Noorwegen
Noorwegen

Met de ferry van Nederland naar Noorwegen

Wil je Noorwegen verkennen met je eigen auto, camper of caravan? Dit kan heel gemakkelijk wanneer je de oversteek maakt met de ferry. Er zijn vanuit Duitsland en Denemarken verschillende overtochten waarmee je jouw reis naar Noorwegen kan starten. Toch is er sinds april 2022 een overtocht die reizen naar Noorwegen veel makkelijker maakt, namelijk Met de ferry van Nederland naar Noorwegen

Bezienswaardigheden Stavanger
Noorwegen

City break in Stavanger: skiën, fjorden en Noorse gastvrijheid

Prachtige fjorden, indrukwekkende gletsjers en majestueuze bergen, de omgeving van Stavanger in Noorwegen weet menig reiziger enthousiast te maken. Zeker nu de winter weer voor de deur staat worden avonturiers weer helemaal blij om richting Noorwegen te gaan. Met een rechtstreekste vlucht met KLM is Stavanger nog nooit zo dichtbij geweest. Ontdek in deze blog City break in Stavanger: skiën, fjorden en Noorse gastvrijheid

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy