Ontdek de omgeving van de Sahara in Marokko

Rondreis Marokko: van Fes naar Merzouga, richting de Sahara!

Gepubliceerd: 01 okt 2019 | Foto: Ontdek de omgeving van de Sahara in Marokko

De Sahara was één van de hoogtepunten waar ik ontzettend naar uitkeek tijdens mijn rondreis door Marokko. Maar de reis naar deze woestijn mag er zeker ook zijn. In twee dagen reden wij met een privébusje van Fes naar Merzouga, een onvergetelijke rit met prachtige tussenstops. 

Ifrane

Vanuit Fes reden we in ongeveer anderhalf uur naar onze eerste tussenstop, Ifrane, de schoonste stad van Afrika. Het stadje is in het begin van de 20e eeuw door de Fransen gesticht en ligt op 1665 meter hoogte in het Atlasgebergte. In de zomer is het misschien lastig voor te stellen, maar ’s winters kan er hier wel 20 centimeter sneeuw liggen. Door de invloed van de Fransen en het klimaat doet dit stadje dan ook erg aan een alpendorp denken, niet zo raar dat Ifrane ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd wordt. Lees meer over Ifrane

Het stadje Ifrane
Het stadje Ifrane

Nomaden

Onderweg tussen Ifrane en Midelt stopten we voor een picknicklunch bij een nomadenfamilie. Erg indrukwekkend om eens van dichtbij te zien hoe deze mensen met slechts het hoogstnodige weten te leven. Meer dan een tent, enkele pannen en wat dieren hebben ze niet.

Nomaden oven
Nomaden oven

Toch werden we warm onthaald en kregen we een heerlijk, vers gebakken brood om te delen. In de tent aten we onze eigen lunch op en gaven we deze gastvrije mensen natuurlijk ook wat eten en een fooi. De tent is ongeveer 10 meter lang en 5 meter breed en 2 meter hoog. Op de grond liggen berbertapijten en staan enkele lage tafeltjes. In één hoek staan hun bezittingen, wat vooral gebruiksvoorwerpen zijn zoals potten en pannen. 

Nomadentent
Nomadentent

Midelt

Na een rit van in totaal ruim vier uur kwamen we aan bij ons hotel vlakbij Midelt. Een stad gelegen op 1500 meter hoogte in de hoogvlakte tussen de Midden-Atlas en Hoge Atlas. De omgeving van Midelt staat bekend om haar appelteelt, maar er groeien ook veel andere soorten fruit, groente en noten. 

Lopen naar Berrem
Lopen naar Berrem

Wanneer het ’s avonds tot zo’n 30 graden was afgekoeld, werden we verrast met een prachtige wandeling langs de Kloof van Berrem. Deze kloof is vernoemd naar het Berberdorpje Berrem.

De Kloof van Berrem - richting de Sahara
De Kloof van Berrem

Tijdens de wandeling liepen enkele kinderen uit dit dorpje met ons mee en speelden we ook nog een potje voetbal met hen.

Potje voetbal met de kinderen uit het dorp
Potje voetbal met de kinderen uit het dorp

Ze spraken geen Engels of Frans, maar het was wel duidelijk dat ze vaker toeristen hadden ontmoet. Met wat handgebaren en simpele woorden konden we nog redelijk goed met deze kinderen communiceren, die overigens heel goed wisten hoe ze moesten poseren voor onze camera’s. 

Kloof van Berrem: een prachtige plek in Marokko - richting de Sahara
Kloof van Berrem: een prachtige plek in Marokko

Tifilalt oase

De volgende dag reden we in bijna vijf uur naar de rand van de Sahara. Een hete, maar erg prachtige rit langs de grootste oase van Afrika. Deze zogenaamde Tifilalt oase loopt van Midelt tot aan de Sahara. Erg bijzonder om het contrast tussen de vruchtbare, groene oase en de dorre omgeving te zien. In deze oase worden erg veel voedsel verbouwd, maar ze staat vooral bekend om haar dadels. 

Onderweg is het wel opvallend dat het aantal politiecontroles toeneemt, naarmate je dichter bij de grens met Algerije komt. Dit heeft alles te maken met de drugssmokkel in dit gebied. Het zijn vooral de vrachtwagens die grondig gecontroleerd worden en wij hadden dan ook weinig oponthoud door de controles. 

Na nog enkele tussenstops bij prachtige uitzichtpunten kwamen we aan bij ons tentenkamp aan de rand van de Sahara. Als we uitstappen, zien we de kamelen al liggen waarmee we ’s avonds een prachtige rit door de woestijn zullen maken!

Prachtig uitzichtpunt - Aan de rand van de Sahara
Prachtig uitzichtpunt

Deze leuke gastblog over de omgeving van de Sahara in Marokko is geschreven door onze gastblogger Johanna.

Ook Marokko ontdekken?

Droom jij ook over een rondreis door Marokko en zou jij graag de omgeving van de Sahara willen bezoeken? Bekijk hier de mogelijkheden en ervaar het ook zelf.

Meer leuke reisblogs over Marokko

Eerste keer Marokko? Dit moet je weten!

Rondreis Marokko: bezienswaardigheden Casablanca en Meknes

Marokkaanse pareltjes: ontdek Moulay Idriss en Volubilis

Fes: ontdek de mooiste plekken en belangrijkste ambachten!

Overnachten in de Sahara, een geweldige ervaring!

Dadès Kloof & Dadès rivier: tips, bezienswaardigheden en ervaringen

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy