Saint Beatus Caves in Zwitserland

De magische grotten van Saint Beatus Caves in Zwitserland

Gepubliceerd: 12 mrt 2024 | Foto: Saint Beatus Caves in Zwitserland

Een bezoek aan de Saint Beatus Caves in Zwitserland is een bijzondere ervaring. Je komt in een magische wereld die mooi en bewonderenswaardig is. Je loopt langs kleine watervallen, stalactieten en stalagmieten. Voor ons was het de allereerste keer dat we een grot bezochten. Dit maakte het extra speciaal.

Saint Beatus Caves

De Saint Beatus Caves staat op de lijst van de 10 grootste grotten in Zwitserland. Op dit moment is zo’n 14 kilometer van de grot ontdekt, waarvan 1 kilometer toegankelijk is voor bezoekers. De rest van de grot kun je helaas niet bezoeken vanwege veiligheidsredenen.

Bootjes op het Meer van Thun

In de winter kun je de grot vanaf 9:30 bezoeken en wij stonden rond deze tijd al klaar bij de ingang. Hierdoor hadden we deze plek helemaal voor onszelf alleen. Het galmt enorm in de grot dus bij veel bezoekers lijkt het ons minder prettig om hierdoor heen te lopen. Daarnaast is het pad erg smal en het grootste gedeelte loop je dezelfde weg heen- en terug.

Onderweg naar de Saint Beatus Caves
Winterse landschappen

Voordat je bij de ingang komt moet je een enorme klim omhoog maken aan de buitenkant van de grot. Er is een mooi pad aangelegd en je hebt een waanzinnig uitzicht op de bergen en in ons geval besneeuwde bergen. Ook heb je een prachtig zicht op de waterval die vanuit de grot komt en het ongelofelijke turquoise meer. De klim naar boven is intens, maar je wordt echt beloond met een fantastisch uitzicht.

Museum

Wanneer je weer naar beneden loopt kun je een zijweg nemen naar het museum. Met je entreeticket voor de grot kun je dit museum gratis bezoeken. Dit is erg interessant om te doen. Het is niet heel groot, maar je ziet hier goed hoe de ontdekking van de grot gegaan is en wat er allemaal bij komt kijken. Het is zo bijzonder dat onderzoekers (en avonturiers) zich door zulke kleine en smalle gaten hebben gewurmd. En hierdoor vele bijzondere ontdekkingen hebben gedaan. Alleen al de dapperheid van deze mensen is een applausje waard!

Ook is er een soort maquette gemaakt waarop je het gehele grottenstelsel kunt zien. Het is niet te bevatten hoe ver het doorloopt de berg in. Als bezoeker heb je het idee dat je heel veel hebt gezien, maar daadwerkelijk is het maar een heel klein stukje van het gehele stelsel.

 Saint Beatus Caves in Zwitserland

Praktische informatie

Voor €19,- per persoon kun je de grot bezoeken en je bent hier ongeveer 1 uur bezig. Let op: het pad is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Wij bezochten deze plek eind november en buiten lag er overal sneeuw. Binnenin de grot is er een constante temperatuur van 8 tot 10 graden waardoor het binnen warmer was dan buiten.

Zorg ervoor dat je schoenen met een stevige grip aantrekt want het kan op sommige stukken glad zijn. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. Bij hevige regenval is een deel van de grot namelijk gesloten. Dit komt omdat er water door de grot loopt en sommige delen onderlopen.

Meer van Thun
 Saint Beatus Caves

Onze ongezouten mening

Achteraf vonden wij de entreeprijs te duur voor de grot. Het was erg mooi, maar geen €19,- per persoon waard. Het uitzicht daarentegen was onbetaalbaar (en gratis!). Er is zelfs een klein terras waar je heerlijk kunt zitten. De drankjes zijn niet goedkoop, maar ach, heel Zwitserland is prijzig. Ons advies: maak de klim naar boven, sla de grotten over en geniet van het waanzinnige uitzicht vanaf het terras bovenop. Het is het meer dan waard!

Uitzicht op meer van Thun

Onze tips!

Ben je toch van plan om de grotten te bezoeken? Hieronder zetten we alle tips voor je op een rijtje! 

  1. Zorg ervoor dat je op tijd bij de ingang bent. De klim naar boven duurt wel even, dus ga ruim op tijd naar de grot toe. Op die manier vermijd je de meeste drukte en herrie in de grot. 
  2. Er zijn weinig parkeerplekken dichtbij. Daarom is het om deze reden ook handig om op tijd te zijn.
  3. Doe stevige schoenen aan met goede grip. Het kan glad zijn.
  4. Houd rekening met de weersomstandigheden en zoek van te voren de openingstijden op zodat je niet voor verassingen komt te staan. 
  5. Neem in de zomer warme kleding mee. En draag laagjes in de winter zodat je iets uit kunt doen als je het te warm hebt.
  6. Ga na je bezoek aan de grot op het terras boven zitten en geniet van het waanzinnige uitzicht op de bergen en het prachtige meer.

Lees meer over deze magische grotten in Zwitserland

Deze leuke blog over de Saint Beatus Caves in Zwitserland is geschreven door Melanie Verhoeven. Neem ook een kijkje op haar Instagram pagina: Roadsandadventures

Redactie van Liefde voor Reizen

Met liefde geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy