Zoek
Sluit dit zoekvak.

Scandinavië boven de poolcirkel: een reis voor het leven!

Scandinavië boven de poolcirkel

Scandinavië boven de poolcirkel: een reis voor het leven!

Scandinavië boven de poolcirkel

Inhoudsopgave

Reizen boven de poolcirkel, menig reishart gaat daar sneller van kloppen. Het ruige en uitgestrekte Arctische landschap, de vriendelijke bevolking, de natuur, Noord-Scandinavië is een feestje om doorheen te mogen reizen.

Maak kennis met de Sami, het volk dat van oudsher in Zweeds en Fins Lapland woont, maak indrukwekkende wandelingen in een van de Nationale Parken die Lapland rijk is of verblijf in een traditionele rorbuer, een vissershut op de Lofoten. Reizen boven de poolcirkel in de zomermaanden is een reiservaring voor het leven. In deze blog maak je kennis met het indrukwekkende Noord-Scandinavië.

Rondreizen

Een rondreis boven de poolcirkel staat voor avontuur, natuur en Scandinavische folklore. Bewonder de enorme fjorden, reis door uitgestrekte landschappen, neem een duik in een van de talloze meren of bezoek het noordelijkste puntje van het Europese vasteland. In het noorden ben je niet snel uitgekeken en word je iedere dag weer verrast door al het moois wat Noord-Scandinavië rijk is.

Uitzicht Noorwegen

Sami cultuur

Een kennismaking met de Sami cultuur mag niet ontbreken, het enige overgebleven inheemse volk in Europa. In deze cultuur spelen rendieren een belangrijke rol, niet alleen voor voedsel, maar ook voor kleding en andere tradities. Tijdens een rondreis leer je alles over cultuur, tradities en over Samisch, de taal die zij spreken.

Maak kennis met de Sami cultuur
Maak kennis met de Sami cultuur – Foto: Buroscanbrit

De Sami zijn trots op hun bestaan, maar ze komen wel in de minderheid. Wanneer je de Sami spreekt zal het je opvallen hoe zeer zij nog een zijn met de natuur en ook de gebruiken en tradities hoog in het vaandel hebben staan. Het is dus zeker de moeite om langs de Sami te gaan en hen en de gebruiken te leren kennen.

De Lofoten en Vesterålen

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: de Lofoten. Deze eilandengroep is samen met de Vesterålen een van de bekendste eilandgroepen van Scandinavië. Tijdens een bezoek aan deze eilandjes kun je genieten van hoge bergpieken, charmante rode vissershuisjes en oneindig veel vogels. De Lofoten is voor veel mensen één van de hoogtepunten tijdens hun rondreis.

Rode vissershuisjes langs de kust -Rorbuer
Rode vissershuisjes (Rorbuer) langs de kust
Rode vissershuisjes tegenover hoge bergen
Rode vissershuisjes tegenover hoge bergen – Foto: Buroscanbrit

Het mooie aan de Lofoten is dat je echt de zee en de natuur ruikt. Zo puur en zo prachtig! Zelf een van mijn favoriete bestemmingen! Bij de Vesterålen in Andenes kun je ook walvissen spotten, ook zeker de moeite om eens een poging te wagen. Het is een waanzinnig gevoel wanneer er een walvis naast de boot aan het dobberen is en zich opmaakt voor een diepe duik. Na de duik zie je dan ook de prachtige staart.

Reine in Lofoten
Reine in Lofoten – Foto: Buroscanbrit
Gekleurde huisjes langs de kust bij de Lofoten - Reizen boven de poolcirkel
Gekleurde huisjes langs de kust bij de Lofoten

De Vesterålen, bestaande uit 4 grotere eilanden (Andøya, Langøya, Hinnøya en Hadseløya) en meerdere kleinere eilandjes, wordt gezien als een goed alternatief voor de Lofoten. Deze 4 prachtige eilanden zullen je net als de Lofoten zeer verrassen. Maak een rondje over de eilanden en geniet ook hier van ruige landschappen, witte stranden en spitse bergpunten. Een bezoek aan deze eilandengroep mag niet ontbreken tijdens jouw reis door Noord-Scandinavië.

De Vesterålen
De Vesterålen – Foto: Buroscanbrit

Noordkaap

Als je toch noordelijk gaat reizen, waarom dan niet naar de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa. Laat je verrassen door een indrukwekkend uitzicht tijdens een wandeling naar de natuurlijke rotsboog Kirkeporten, en de echte avonturiers kunnen hun hart ophalen met een wandeling naar Knivskjellodden, het échte noordelijkste punt van Europa.

De Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa
De Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa – Foto: BuroScanbrit

Wel moet je er rekening mee houden dat het echt verlaten is, stil en verder weinig te beleven, maar een bezoek aan de Noordkaap is een beleving op zichzelf.

Tip: Wanneer je deze unieke plek in het najaar bezoekt zie je ook nog eens het noorderlicht. 

Wildlife

Wat veel mensen vaak vergeten is dat je in Scandinavië ook veel wildlife kunt spotten. Zo zijn bijvoorbeeld de Lofoten en Vesterålen de ideale plek om walvissen te spotten, het hele jaar door. In de zomer is de kans groot om potvissen te bewonderen en in de winter zijn de orka’s en bultrugwalvissen vaak regelmatig zichtbaar tussen de fjorden.

Pas op voor elanden - Noord-Scandinavië boven de poolcirkel
Pas op elanden!

Een dier wat ook veel voorkomt in het noorden is de eland. De elanden zijn doorgaans moeilijk te spotten en ook niet ongevaarlijk, ga daarom altijd met een gids op pad. Het gevaarlijke van de eland is vooral op de weg, je kunt je voorstellen dat wanneer een eland groter dan een verkeersbord oversteekt en op je auto belandt, dit geen leuke ervaring is… Oppassen dus! Verder is het heel gebruikelijk als je rendieren langs de weg of op de weg ziet lopen.

Rendier op de weg - Scandinavië boven de poolcirkel
Rendier op de weg

Daarnaast kun je (als je geluk hebt) ook nog papegaaiduikers spotten in de buurt van Bleiksøya.

Bezienswaardigheden

Naast de vele natuur in het noorden is het ook leuk om een bezoek te brengen aan Rovaniemi, de stad die vrijwel op de poolcirkel ligt.

De poolcirkel kan je ook via het water passeren

In Rovaniemi kan je het hele jaar door op bezoek bij de Kerstman. Hierdoor is het een levendige plaats, met veel leuke restaurantjes en cafés.

In Santa Claus Village, op de poolcirkel, is het leuk om met de Kerstman op de foto te gaan en een ansichtkaart in het noordelijkste postkantoor ter wereld te sturen. Daarnaast kun je nog een bezoek brengen aan het Arktikum, een wetenschappelijk museum over de Sami-cultuur. Genoeg leuke en bijzondere bezienswaardigheden.

Noord-Scandinavië in de zomer

Het is prachtig om Scandinavië in de zomer te bezoeken. Noorwegen betekent niet altijd per definitie regen, zoals vaak wordt gezegd wanneer je in het Noorden op vakantie gaat. Beeld je eens in, je kampeert bij een prachtig fjord, maakt een vuurtje, grilt een worstje en overdenkt je prachtige dag die je gegeven is in Noorwegen.

Ontdek Scandinavië boven de poolcirkel
Ontdek Scandinavië boven de poolcirkel

Misschien heb je een prachtige boottocht gemaakt, een prachtige wandeling of een prachtige autorit. Je sluit je dag af, starend over het water, verwarmd door een vuur. Dit is een ervaring die je nooit meer vergeet! En dat allemaal boven de poolcirkel. Ohja! Vergeet niet ook even te zwemmen, zodat je aan iedereen kunt vertellen wat voor een Viking je wel niet bent dat je boven de poolcirkel hebt gezwommen!

Reizen boven de poolcirkel?

Heb ik je enthousiast gemaakt over Noord-Scandinavië? En wil je deze bijzondere plekken ook met eigen ogen aanschouwen? Maak dan ook zo’n rondreis door Noord-Scandinavië, een reis voor het leven. Ontdek het echte Scandinavië boven de poolcirkel met de rondreizen van Buro Scanbrit.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Buro Scanbrit

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis