Grenzeloos skiplezier in de Italiaanse Dolomieten

Grenzeloos skiplezier in de Italiaanse Dolomieten

Grenzeloos skiplezier in de Italiaanse Dolomieten

Op 10 februari reageerde ik spontaan op een tweet van Liefde voor Reizen waarin zij een oproep deden voor gastbloggers. Omdat ik als Mam is de hort op schrijf over hoe je simpel weg kunt gaan voor niet teveel en wij in de voorjaarsvakantie op wintersport naar de Italiaanse Dolomieten zouden gaan, leek het mij leuk om daar een blog over schrijven.

Jesper reageerde gelijk en ondanks dat hij zelf niets heeft met wintersport, maar de beelden en gezelligheid die vaak voorbij ziet komen wel kan waarderen, wilde hij een blog over mijn reis graag plaatsen. Dus bij deze: Grenzeloos skiplezier in de Italiaanse Dolomieten geschreven door Marion Stam.

Grenzeloos skiplezier in de Italiaanse Dolomieten

Helaas zit mijn wintersport er weer op voor dit jaar: Zo’n weekje zon, sneeuw en veel slaap vliegt voorbij als je het leuk hebt en in een prachtig skigebied bivakkeert.  Dit jaar waren we voor het eerst in Italië. Vanwege de mooie brede pistes, het prachtige berglandschap en de culinaire hoogstandjes.

Natuurlijk is het een eind rijden, zeker als je in het Noorden woont, maar qua afstand is het net zo ver als naar de Franse skigebieden. Daarnaast zou Italië in vergelijking met andere skioorden een stuk voordeliger zijn. Dus op naar de Dolomieten voor een week grenzeloos ski- en snowboard plezier.

Italië is minder ver dan je denkt

Na ongeveer 12 uur rijden arriveren we in Val Tournenche;  een authentiek bergdorpje op een paar kilometer van het skigebied Breuil-Cervinia. Ons chalet ligt in een afsplitsing van de doorgaande weg, op loopafstand van restaurantjes, kleine winkeltjes en karakteristieke Italiaanse huizen. Wij huren ons onderkomen via Home away. Een organisatie waarmee je een appartement of chalet rechtstreeks van de eigenaar kunt huren. Wat behoorlijk scheelt in de kosten. Daarnaast hebben we vanuit Nederland hier ons skimateriaal gereserveerd; Het is dus kwestie om het alleen nog op te halen voordat we los kunnen gaan op de skipistes.

Skipas is een aanslag op je portemonnee

Hoewel er wordt gezegd dat Italië een stuk schappelijker geprijsd is dan andere wintersportlanden is de skipas toch een flinke aanslag op onze portemonnee.  Natuurlijk kun je voor 240,– per persoon een zesdaagse skipas nemen voor het skigebied Breuil-Cervinia/Val Tournenche. Maar als je ook richting het Zwitserse Zermatt wilt skiën, dan ben je voor 6 dagen 320,– euro kwijt. Maar dat is nou net wat we willen: grenshoppen tussen Italië en Zwitserland.

Iedere dag is anders

De eerste dag starten we in Valtournence, op slechts 5 minuten rijden van ons chalet.  Dag twee gebruiken we om het gebied van Breuil-Cervinia te verkennen.  Het leuke van dit gebied is dat je voortdurend kunt kiezen. Wat gaan we doen vandaag? Welke kant gaan we op? Doen we moeilijke of eenvoudige pistes? Drinken we koffie in het mondaine Zwitserse Zermatt of een echte cappuccino tegen een schappelijke prijs aan de Italiaanse kant? Kortom iedere dag is anders en daar hou ik van.

Grenshoppen

Maar we willen ook naar Zwitserland maar dan moeten de weersomstandigheden goed zijn. Op verschillende wintersportfora heb ik namelijk menig klaagzang gelezen. Van mensen die, omdat het te hard waaide geen gebruik konden maken van het Zwitserse deel van het skigebied. En daarom het vele geld voor niets hadden betaald. Dát gaat ons hopelijk niet gebeuren. We starten ‘s ochtends vroeg bij de gondel in Breuil-Cervinia die een rechtstreekse aansluiting heeft op de pistes aan de Zwitserse kant van het skigebied. Het waait wel behoorlijk dus het is nog de vraag of alle liften open zijn. Gelukkig is dát wel het geval en kunnen we richting de Gornergrat: de topattractie van 3089 meter die je alleen maar kunt bereiken met een Tandradbaan.

De Gornergrat: de topattractie van 3089 meter die je alleen maar kunt bereiken met een Tandradbaan.

De Gornergrat: de topattractie van 3089 meter die je alleen maar kunt bereiken met een Tandradbaan.

Mét je ski’s in de trein is weer eens wat anders dan een stoeltjeslift die je naar boven brengt en na ongeveer een kwartier treinen bereiken we de Gornergrat. We stappen uit maar voordat we onze lange latten weer onderbinden genieten we eerst van het prachtige uitzicht op de Matterhorn en het Monte Rosa-massief.

Inmiddels begint het steeds harder te waaien dus wordt het tijd om af te dalen. Als we bij de Bergbahn arriveren worden we door de medewerkers van de lift verzocht terug te gaan naar Italië. Het is namelijk niet duidelijk hoe lang de liften open blijven en men wil het zekere voor het onzekere nemen. In de Bergbahn, een gondel met een capaciteit van 125 personen merk je niet zoveel van de deining. Toch ben ik blij als ik weer met beide skischoenen in de sneeuw sta en wij via een 22 km lange rode afdaling terug naar het dal kunnen skiën. En dat zonder veel andere skiërs tegen te komen.

Snowboarden bij de Italiaanse Dolomieten

Snowboarden bij de Italiaanse Dolomieten

Geen massatoerisme

De resterende dagen van onze vakantie zijn zonovergoten. De pistes worden iedere nacht geprepareerd en zijn goed aangegeven waardoor skiën en snowboarden uiterst relaxt is. Er zijn verschillende eettentjes te vinden waar je betaalbaar kunt eten en drinken en zonder uren in de rij te hoeven staan.

Qua afstand is het net zo ver als dat je naar Franse skigebieden rijdt. Je hoeft niet langs München waar altijd file staat en ook de beruchte Fernsehpass kun je links (of is het rechts) laten liggen. Kortom alle ingrediënten voor grenzeloos skiplezier vind je in de Italiaanse Dolomieten.

Gastblogger: Marion Stam
www.mamisdehortop.nl


Reageer op dit artikel
  1. Auteur

    Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!