Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Solo backpacken: mijn 5 leermomenten!

Solo backpacken: mijn 5 leermomenten!

Solo backpacken: mijn 5 leermomenten!

Solo backpacken: mijn 5 leermomenten!

Inhoudsopgave

Solo backpacken? Het zal zonder twijfel een avontuur worden die je nooit meer gaat vergeten. Een solo backpackreis is iets wat ik iedereen aan kan raden. Je geniet van de onbegrensde vrijheid, leert veel nieuwe mensen kennen en komt op de meest indrukwekkende plekken.

Solo backpacken

Toch is de keuze om alleen te gaan reizen voor velen lastiger dan gedacht. Het is logisch dat je in de aanloop van je grote avontuur nog veel vragen hebt. Om je goed op weg te helpen heb ik mijn 5 leermomenten voor je opgeschreven, zodat jij zorgeloos aan je reis kunt beginnen!

Als je hier liever een video over bekijkt, kan dat natuurlijk ook: 

YouTube video

1. Ik nam iets te veel mee

Daar stond ik dan op het vliegveld van Bangkok. Ready voor het grote avontuur! En ready dat was ik zeker, mijn tas zat vol met de gekste (onnodige) dingen. Omdat het mijn eerste verre reis alleen was wilde ik er zeker van zijn dat niks zou vergeten. Dat zorgde ervoor dat mijn tas meer dan 14 kilo was. Na 2 weken kwam ik erachter dat die zware tas van mij meer een last was geworden dan een gunst. Er zaten zoveel dingen in die ik nog niet had gebruikt. Uiteindelijk heb ik enkele dingen achtergelaten bij mijn hostel. Gelukkig kon ik er iemand blij mee maken, maar in het vervolg zou ik nooit meer zoveel spullen meenemen. 

Als je echt iets nodig hebt kan je het altijd daar ergens in een winkel of apotheek kopen. Het is ook nog eens goedkoper om het daar te kopen. Je kunt jezelf tijdens het inpakken daarom ook beter afvragen; Zonder wat zou ik echt een probleem hebben? Het antwoord is natuurlijk simpel; Wat kleding en je paspoort, de rest kan je daar allemaal kopen. 

Zo zorg je ervoor dat je tas niet te zwaar is en kan jij je zorgen maken over andere dingen. Of je nog een paar dagen extra op dat strandje blijft liggen bijvoorbeeld… 

2. Slaap in hostels en je bent nooit alleen!

Mijn grootste angst was toch wel de eenzaamheid. Ik heb mij vaak afgevraagd of ik wel de juiste mensen zou tegenkomen. 

Na de eerste 2 dagen kwam ik erachter dat de meeste backpackers in mijn hostel ook alleen op reis waren. Wanneer je in hostels slaapt is een spontaan gesprek met andere reizigers dus nooit ver te zoeken. Als je in je hostel aankomt na een lange dag touren zullen er altijd andere backpackers zijn die een biertje met je willen drinken of op pad willen om samen ergens een hapje te eten. Dit gaat eigenlijk bijna vanzelf. Als het dan klikt kan je besluiten om een paar dagen samen op pad te gaan. Mocht het toch niks zijn, kan je zo weer je eigen weg vervolgen!  

3. De mooiste momenten gebeuren spontaan, plan daarom niet te ver vooruit! 

Het is een goed idee om voor vertrek alvast je eerste paar dagen uit te stippelen. Zo zorg je ervoor dat je rustig kunt aankomen in een fijn hotel om even te wennen aan alles wat er op je af komt. 

Maar na die paar dagen kan ik je aanraden om terplekke te gaan kijken waar je zin in hebt. Het voordeel van alleen reizen is dat je altijd vrij bent om zelf te bepalen waar en met wie je heen gaat. Als je voor de eerste 2 weken al je hostels en tickets al geboekt hebt, zal je nooit de mogelijkheid hebben om met andere mensen ergens anders heen te gaan als je dat wil. 

De kans is namelijk groot dat je andere mensen ontmoet met wie je gaat op wilt trekken.  Je plan en route zal tijdens je reis waarschijnlijk 100x veranderen en laat dat nou net datgene zijn wat reizen zo mooi maakt. Lang leve de vrijheid! 

Van deze man uit Thailand mocht ik zelfs een middagje mee vliegen in zijn vliegtuig...
Van deze man uit Thailand mocht ik zelfs een middagje mee vliegen in zijn vliegtuig… – Solo backpacken

4. Ga Couchsurfen! 

Misschien heb je weleens van Couchsurfing gehoord. Couchsurfing.com is een website waarmee je in contact komt met lokale bevolking. Je kunt bij mensen op bezoek om samen te lunchen of ze kunnen je de stad laten zien. Je hebt er ook de mogelijkheid om in contact te komen met mensen die een slaapplek bij hun thuis beschikbaar hebben gesteld voor andere reizigers. 

In eerste instantie klinkt dat misschien ietwat vreemd, zomaar bij een vreemde op bezoek om er te slapen. Alleen de website is zo ingericht dat je zelf door 10-tallen profielen kunt zoeken om de juiste persoon te vinden. Elk profiel heeft foto’s en reviews van reizigers die er eerder zijn geweest, zo weet je zeker dat je goed terecht komt. 

Wat ik het mooie aan Couchsurfen vind is dat je een stad of een land vanuit een heel ander perspectief leert kennen. Iemand die er al jaren woont zal je namelijk hele andere dingen laten zien dan de dingen die je op de standaard tours ziet. 

En het leukste is, het is nog gratis ook! In ruil voor een slaapplek leer je elkaar beter kennen. Jij kunt je reisverhalen delen met je host en zij vertellen je meer over hun land, een win-win situatie dus. Ik raad je aan om sowieso 1 keer te gaan Couchsurfen, je gaat er geen spijt van krijgen! 

5. Denk aan jezelf

Ik heb weleens gehad dat ik 5 dagen lang op pad was met een groep mensen waar het niet echt bepaald mee klikte. Toch bleef ik wel bij die groep hangen omdat ik bang was om weer alleen te zijn. Ik had dan tenminste mensen om mij heen. 

Als je eenmaal mensen hebt ontmoet om samen dingen mee te doen is het erg aantrekkelijk om daar ook aan te blijven steken. Elke dag met te ze mee op pad is niet altijd de oplossing, de kans bestaat namelijk dat je te vaak dingen doet waar je zelf helemaal geen zin in hebt. 

Hier 5 dagen lang achter elkaar liggen zonder wifi heb ik geen moment spijt van gehad – Solo backpacken

Het klinkt misschien raar, maar het is een valkuil waar ik meerdere keren in gevallen ben. Omdat je snel een band opbouwt met mensen kan het lastig zijn om voor jezelf te kiezen en je eigen weg weer te vervolgen. Onthoud dat je op reis bent voor jezelf en niemand anders. Je hoeft niet elke dag op pad om zoveel mogelijk dingen te doen. Als je toe bent aan een paar dagen rust en stilte hoef je niet bang zijn om nee te moeten zeggen.  Je bent tenslotte om reis om van je vrijheid te genieten, dus neem het vooral van! 

Ik hoop dat je na het lezen van mijn leermomenten nog meer zin hebt gekregen in jouw backpack avontuur. Waar je ook heen gaat en wie je ook ontmoet; Het gaat sowieso een onvergetelijk avontuur worden. 

Geniet ervan! 

Deze leuke blog over solo backpacken is geschreven door Sem. Neem ook een kijkje op Semopreis.nl

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je nieuwe reis