Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Solomon Islands – Van Micronesië naar Melanesië

De Solomon Islands - Van Micronesië naar Melanesië

Solomon Islands – Van Micronesië naar Melanesië

De Solomon Islands - Van Micronesië naar Melanesië

Inhoudsopgave

En dan is het tijd voor het op een na laatste eiland: – Van Kiribati naar de Solomon Islands – Van regio Micronesië naar Melanesië – van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond – van de tyfoons naar de cyclonen. En dat in nog geen 2 uurtjes vliegen!

Melanesiërs

Het verschil is duidelijk merkbaar na deze vlucht, heel grappig want daar hadden we helemaal niet bij stil gestaan. De mensen hier hebben een veel donkere huidskleur, praten in een verbasterd Engels (Pijin/Pigeon) met elkaar en zijn voor mijn gevoel ook iets meer schuchter. Wat bedeesder. Alsof we weer in Afrika zijn, alleen zijn het niet de Afrikaanse invloeden maar de Papuaanse invloeden die je hier ziet. Maar ook hier geldt, zodra je lacht en dag zegt komt er een grote glimlach.

Pijin (pigeon)

Tanggio tumas fo helpem mi = Thanks a lot for your help. Zo erg lijkt het op elkaar! Als je in de minivan zit kun je een gesprek soms ontcijferen. In andere gevallen lees je iets en pas als je het hardop zegt snap je het pas. Probeer maar: Nambawan Cafe 🙂 Maar naast deze officiële taal die iedereen spreekt heeft ook elke regio/eiland/tribe/dorp nog een eigen taal. En die zijn totaal niet te volgen… Het zijn er ook meer dan 50 en ze verstaan elkaar niet…

De waarschuwing in de krant
De waarschuwing in de krant

Cycloon warning

Tijdens ons verblijf hier horen we dat er misschien een cycloon gaat ontstaan, er is een waarschuwing uitgegeven en we lezen het in de krant. Hij zou tussen de Solomons en Vanuatu in langskomen, precies in de tijd dat wij er zijn. Maar zo snel als de waarschuwing komt wordt hij alweer tegengesproken. Dus of we er eentje gaan meemaken weten we dan nog niet. We weten alleen dat als het wel gebeurd, dat het leven een paar dagen op een laag pitje staat en dat is minder goed nieuws. Want juist op Vanuatu hebben we dingen op ons to-do-lijstje staan!

(NB. Uiteindelijk is er geen cycloon geweest, vals alarm)

Typhoon of cycloon

Ken je die kinderen die bij alles ‘waarom’ vragen? Tim is dat nooit ontgroeid 😉 Hij stelt vaak de vragen waar ik niet eens over nadenk. Maar terecht vroeg hij zich af wat een cycloon is en wat dan een typhoon of orkaan is. Dat blijkt allemaal hetzelfde te zijn, alleen de plek waar hij zich bevindt geeft hem de andere naam. In de zuid Pacific heet het een cycloon en draait hij een andere kant op dan een typhoon in de noord Pacific. Het plaatje maakt het lekker visueel.  Zo, tot zover ons meteorologisch wist-u-datje 😉

Is het een cycloon, een typhoon of een hurricane? – Foto: Spaceplace.Nasa.gov

Dolphin View Beach Bungalow

We hebben vooraf al een chill-plekje gereserveerd op de Solomon Islands. Ook hier hebben we geen tijd om naar de outer islands te gaan. Dus hebben we gekozen voor Dolphin View Beach Bungalow een relaxte plek met snorkelmogelijkheden. Hier hebben we een hutje op het strand en voor de deur kunnen we snorkelen. Ook krijgen ze goede referenties over het eten. En het blijkt allemaal waar te zijn.

Onze hut, simpel maar ruim - Dolphin View Beach Bungalow
Onze hut, simpel maar ruim! – De Solomon Islands

The ladies make the house

En de dames die het allemaal regelen zijn Kuvienne en Okansie. Kuvienne regelt alles met de gasten en vertelt ons alles wat we willen weten en meer. Ze komt er vaak ‘s avonds even bij zitten, overdag haalt ze alles in huis voor het eten. Op het eiland hebben alleen de steden stroomaansluiting, verder zorgt iedereen daar zelf voor met zonnepanelen maar dat is bijvoorbeeld niet voldoende voor een koelkast. Daarom doen ze elke dag boodschappen en weet je dat alles altijd vers is.

Okansie regelt alles in de keuken en kan desgewenst alle maaltijden voor je maken. Koken kan ze als de beste dus zowel het ontbijt als diner zijn TOP. De lunch regelen we steeds zelf.

Stroom

De kleine zonnepaneeltjes vullen overdag de batterijen waardoor we in de avond iets kunnen opladen. We wisten alleen niet dat ze hiervoor alleen een usb-ingang hebben. Gelukkig hebben de opladers van onze mobieltjes die usb wel. Helaas hebben we de laptop met lege batterij meegenomen dus die kunnen we niet gebruiken. Op zich niet erg maar we zitten hier 3 dagen en ik wilde graag juist hier een blog schrijven. Op de mobiel dan maar! Best een uitdaging kan ik je vertellen, als het zo’n lang verhaal wordt.

Dolphin views

In de ochtend weet je hoe dit plekje zijn naam heeft gekregen. De dolfijnen hebben we twee keer gezien, als je er vroeg genoeg bij bent. De eerste keer zwommen ze alleen langs, op een slakkengangetje en met sierlijke boogjes door het water glijdend komt een grote groep voorbij.

De volgende ochtend komt de zoon van Kuvienne het even melden: De dolfijnen zijn er! Dit keer blijven ze een hele tijd voor de kust hangen. De groep lijkt nog groter dan de dag ervoor en ze zwemmen heel rustig heen en weer en springen soms echt hoog uit het water. Ik ga even bij het water zitten en kan niet stoppen met ernaar kijken. Het is dat we echt weg moeten…

Ff hangmatten - De Solomon Islands
Ff hangmatten – De Solomon Islands

De honden

Maar Dolphin View Beach heeft nog meer dieren en lijkt een soort sanctuary. Er ligt een heel gezin aan hondjes onder onze bungalow. Sommige honden in deze landen zijn erg territoriaal, dat merkten we op Pohnpei heel erg. Om ze af te schrikken gooien de locals stenen naar de honden of doen alsof.

Als ik een keertje in de hangmat zit komt er heel voorzichtig een hondje naar me toe en ik dacht dat hij wilde spelen. Ik pak een stokje en wil die gooien… Raad je het al? Dat hondje rende weg en is niet meer naar me toe gekomen 🙁 Die dacht natuurlijk dat ik hem wilde wegjagen! Oeps…

De andere dieren

Dan hebben we nog de kippen, die met de piepende kuikens de hele dag door de tuin struinen. De kat van Dolphin View en de kat van de buren die niet meer teruggaat. Dan zijn er de reuzeslakken die door import van Chinese goederen op de eilanden terecht zijn gekomen en nu de mooi aangelegde tuin aanvreten.

En nog een geintroduceerde diersoort: reuzekikkers… Ze zijn tijdens WWII door het Amerikaanse leger uitgezet om de insecten op te eten. Die verschijnen als het donker wordt in de tuin dus als we naar de wc lopen moet er een lampje mee want op deze dingen wil je niet staan! Ze zijn bijna zo groot als mijn hand.

Tulagi Dive

Omdat er goede wreckdives te doen zijn op Guadalcanal besluiten we een dagje te gaan duiken. We plannen een 2-tank duik met Tulagi Dive in Honiara.

Snorkelen in de Solomons
Snorkelen in de Solomons

Eigenaar Troy ontvangt ons en doet het officiële gedeelte. Dit verschilt bij elke plek waar we komen. Bij de een is een eigen duikcomputer verplicht, anders moet je vooraf aantonen dat je weet wat jouw maximale duiktijd is. Bij de ander spring je zonder plan het water in en ga je uit van de kennis van de duikgids.

Maar Troy doet het echt heel goed. Uitgebreide info over de wrakken die we gaan zien en wat de route zal zijn. Daarna herhaalt hij nog de belangrijkste gebaren onder water en wat te doen in geval van nood. Wat je doelen ook zijn, doel nummer 1 is altijd dat iedereen veilig terugkomt!

Duiken in de Solomons
Duiken in de Solomons – De Solomon Islands

Bonegi Beach

Dan vertrekken we met onze Dive master en begeleider (ook Dive master) naar het strand waar 2 grote scheepswrakken uit de oorlog liggen. De Hirokawa Maru is de grootste, gebombardeerd door de Amerikanen en daarna opzettelijk gestrand om de opvarenden alsnog aan land te kunnen zetten. Hier duiken we alleen rondom en in de boeg.

Een klein stukje verder ligt de Kinugawa Maru, een stuk kleiner dus hier kunnen we helemaal omheen zwemmen. In de surfacetijd tussendoor gaan we hier alvast snorkelen. De boeg ligt zo ondiep dat je vanaf het wateroppervlak al veel kunt zien. Beide schepen zijn indrukwekkend, mede door het verhaal over de wrakken die ook op de website van Tulagi te lezen zijn. En een leuke onderbreking tijdens de relaxdagen in Honiara.

National museum Honiara

De laatste nacht slapen we in het centrum van Honiara. Hierdoor konden we op onze laatste dag nog even naar het Nationaal museum. En ondanks dat het niet te vergelijken is met de musea in Nederland, was het wel heel interessant.

De eerste zaal ging over de geschiedenis van het land waarover we al veel gehoord via ons hosts, Troy en uit de Lonely Planet (uit 2006 maar he, de geschiedenis verandert niet meer!) Maar de tweede zaal ging volledig over de RAMSI’s (Regional Assistence Mission to Solomon Islands).

Het National museum Honiara - De Solomon Islands
Het National museum Honiara – De Solomon Islands

RAMSI’s

En sterk staaltje samenwerking tussen alle landen in de Pacific. Ook wel ‘Operation Helpem frem’ – ‘Help a friend’ genoemd. In het kort: Tijdens een periode van rellen in 2003 bleek de Solomon island politie niet sterk genoeg om het land staande te houden.

De speciale politiemacht RAMSI’s, gevormd door alle omliggende (ei)landen van Oceanië heeft er toen voor gezorgd dat de rust terugkeerde, iedereen berecht werd, het openbare leven opgepakt en verbeterd werd en de nieuw te vormen politiemacht bestaande uit lokale mensen werd opgeleid en gestationeerd. Pas sinds 2017 zijn de laatste RAMSI’s weer naar eigen land. Mooi verhaal, lees er meer over op www.ramsi.org of op de wiki-pagina.

The RAMSI gallery - De Solomon Islands
The RAMSI gallery

Solomon Islands

En dat was in het kort de Solomon eilanden, die naast de WWII een indrukwekkende eigen geschiedenis hebben. Ik merk dat ik door het bloggen nog meer kijk naar de achtergrond van de plekken waar we komen en de dingen die we doen. Dus naast dat ik dit vooral doe als naslagwerk voor mensen die deze reis ook (deels) willen ondernemen, leer ik zelf ook veel.

Ik houd de blogs nu kort en krachtig om de leesbaarheid zo goed mogelijk te houden. Daardoor laat ik soms kleine dingen of te langdradige info uit de blogs. Ik ben van plan om na onze reis alle blogs samen te voegen tot 1 groot verhaal. En daarin nog veel meer toe te voegen. Heb je nog specifieke vragen over onze reis, hoe klein of groot ook, laat het ons weten!

Groetjes Wendy & Timothy

Plan je reis door Melanesië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Melanesië
    Misschien vind je deze blogs ook interessant