Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stadstour & foodsafari in Athene!

Athene ontdekken!

Stadstour & foodsafari in Athene!

Athene ontdekken!

Inhoudsopgave

Eilandhoppen in Griekenland, ik keek er al lang naar uit. Zelf ben ik al eens eerder naar de Griekse eilanden Kos, Corfu, Zakynthos, Samos en Kreta geweest. Deze ‘wat grotere’ eilanden bevielen mij erg goed. Het fijne klimaat, de lieve mensen, het lekkere eten, ik kon er snel aan wennen. In de afgelopen jaren werd ik steeds nieuwsgieriger naar de wat kleinere eilanden. Voornamelijk de Griekse eilandengroep de Cycladen in de Egeïsche Zee hield mij altijd bezig. Begin deze maand was het eindelijk zover, de Griekse eilandhop trip ging beginnen. Een reis om nooit meer te vergeten, lees en kijk maar!

YouTube video
Athene ontdekken!
Reis in deze blog mee naar het indrukwekkende Athene!

Schiphol valet parking

Onze vlucht ging vanaf Schiphol, waar we eind van de middag vertrokken. De week voor vertrek hebben we gekeken hoe we het beste naar Schiphol kunnen reizen. Ook al vertrek je overdag, je kunt helaas niet altijd rekenen op het openbaar vervoer in Nederland. Als je relaxt je reis wil beginnen kun je tegenwoordig het beste met de auto naar Schiphol gaan. Via de vergelijkingswebsite Parkos hebben we op een makkelijke manier verschillende valet parking bedrijven vergeleken. Wij zijn uiteindelijk voor ParkingPoint gegaan, én met succes. Na een kort belletje vanuit de auto (half uur voor aankomst), konden we bij aankomst direct onze auto afgeven en kon onze reis richting Griekenland eigenlijk direct beginnen. Heerlijk, daar hoefden we ons al geen zorgen meer over te maken.

Na een goede vlucht van 3 uur en 10 minuten kwamen we aan in het bruisende Athene. Wij hebben ervoor gekozen om met de taxi richting de stad te gaan, maar dit raden wij niet aan, aangezien de metro of de bus een stuk goedkoper was.

Hotel Neos Olympos

Ons eerste hotel in Athene was Hotel Neos Olympos, een prima hotel met mooie kamers, een indrukwekkend trappenhuis en een prima locatie. Het hotel ligt namelijk dicht bij 2 metrostations en ook lopend ben je zo in het stadscentrum. Het ontbijt was bij ons inbegrepen, wat wij van te voren niet wisten, maar wat natuurlijk wel goed uitkwam.

Mooi trappenhuis Hotel Neos Olympos
Mooi trappenhuis Hotel Neos Olympos
Gave muurschildering vlakbij ons hotel in Athene
Gave muurschildering vlakbij ons hotel in Athene

Stadstour door Athene

Op zondagochtend hadden we om half tien bij ons hotel afgesproken met onze gids Anke van S-Cape travel voor een wandeltocht door de binnenstad van Athene. Deze stadstour hebben we geregeld via Zomerzin. Anke is een Duits/Nederlandse, die al ruim 15 jaar in Athene woont en werkt, dus ze kent de stad op haar duimpje en weet ook erg veel over de historie van Athene en Griekenland te vertellen. Athene is ontzettend oud en er zijn talloze monumenten te bezichtigen.

Stadstour door Athene met Anke van S-Cape travel
Stadstour door Athene met Anke van S-Cape travel

De metro in Athene

Wij zijn gestart bij ons hotel en hebben vanaf metrostation Metraxourgio de metro gepakt naar metrostation Synthagma, dat uitkomt bij het Synthagma plein in het midden van de stad. Er zijn diverse metrolijnen door Athene heen, waarvan de groene lijn de oudste is en de rest is gebouwd voor de Olympische spelen van 2004. Dit is een megaklus geweest gezien de grootte van Athene en de lengte van de metrolijnen. Tijdens de bouw van de metro konden de bewoners de metro wel vervloeken, maar nu is het een verademing voor de stad en haar bewoners. Je komt heel snel van de ene naar de andere kant van de stad en er rijden tegenwoordig veel minder auto’s in de stad, waardoor er ook niet meer zo’n smoglaag boven de stad hangt, zoals vroeger het geval was.

In het metrostation van Synthagma hebben ze ook een expositie rondom de centrale hal gemaakt met alle oudheden, die ze zijn tegengekomen tijdens de bouw van de metro. Saillant detail nog: deze metro in Athene, is sneller gebouwd, dan de Noord-Zuidlijn in Amterdam!

Tentoonstelling oudheden op metrostation Athene!
Expositie met alle oudheden op metrostation Synthagma!

Het Synthagmaplein

We zijn vervolgens het Synthagmaplein opgegaan, waar het parlement gevestigd zit. Voor het parlement is een monument voor de onbekende soldaat, waar gedurende de hele dag twee soldaten de wacht houden in traditionele kleding (die volledig een symbolische betekenis heeft). Deze soldaten zijn een toeristische trekpleister, mede omdat ze niet mogen bewegen, maar alleen strak voor zich uit mogen kijken.

Paleis op Synthagmaplein
Parlement op het Synthagmaplein
Wachters voor het paleis op het Paleis op Synthagmaplein
Wachters voor het parlement op het Synthagmaplein

Op het Synthagmaplein is ook het duurste hotel van Athene gevestigd, het King George hotel. Het huidige parlement is het vroegere paleis van keizer Otto en zijn vrouw wilde een tuin bij haar paleis, wat tegenwoordig een stadspark is van immense omvang. Hier kun je heerlijk wandelen, hardlopen, zitten, picknicken, of dieren kijken bij de verschillende dierenweides, vijvers en volières.

Prachtige boom in het stadspark van Athene!
Prachtige boom in het stadspark van Athene!

Zappeion

Nadat we weer uit het park waren, zijn we langs de ambtswoning van premier Zipras gelopen en daarna nog langs de residentie van de president van Griekenland (Prokopis Pavlopoulos). Een mooie omgeving met schitterende panden, waarvan het Zappeion er ook één is. Dit gebouw wordt nu gebruikt voor bijeenkomsten, ceremonies en tentoonstellingen. Toen wij er langskwamen was het klaar voor diverse verkiezingsbijeenkomsten. Aan de zijkant van het gebouw was een boekenmarkt en binnen stonden de stoelen en een spreekgestoelte klaar voor de speeches van de politici. In vroeger tijden is dit gebouw gebouwd voor de Olympische Spelen, waarmee dit gebouw het eerste gebouw is wat speciaal werd gebouwd voor de moderne Olympische Spelen. In 1896 is het gebouw gebruikt als schermhal en tien jaar later werd het gebouw gebruikt als Olympisch dorp, waar de sporters verbleven.

Zappeion in Athene
Zappeion in Athene
Prachtige zuilen van Zappeion
Prachtige zuilen van Zappeion

Tempel van Zeus

Vanaf het Zappeion zijn we doorgelopen naar de Tempel van Zeus, de grootste tempel gewijd aan Zeus. De tempel bevatte origineel 114 zuilen, waarvan er nu nog 15 staan en er 1 omver ligt(omgevallen tijdens een storm). De overige zuilen zijn in de historie allemaal meegenomen om van het marmer weer andere bouwwerken te maken. De bouw van deze tempel startte 515 jaar vc, dus zo’n 2530 jaar geleden. Vanaf de ingang van de tempel van Zeus heb je ook een heel mooi uitzicht op de Acropolis door een oude toegangspoort. Een beroemde selfie-spot.

Tempel van Zeus in Athene!
Tempel van Zeus in Athene!
Tempel van Zeus - Athene!
Tempel van Zeus – Athene!
Tempel van Zeus!
Tempel van Zeus! – Beroemde selfie-spot!

De Plaka

Vanaf de Tempel van Zeus zijn wij doorgelopen de Plaka (oude buurt van Athene) in. Hier tref je veel toeristische straatjes aan met souvenirsshops en restaurantjes en barretjes. De Plaka ligt ook onderaan de berg waar de Acropolis op staat. Je hebt vanuit diverse punten in de stad trouwens een mooi uitzicht op de bekendste bezienswaardigheid van Athene.

Prachtige, kleurrijke straatjes in de Plaka in Athene!
Prachtige, kleurrijke straatjes in de Plaka in Athene!

In de Plaka kun je dus de drukte van de mensen opzoeken, maar je kunt ook de wat rustigere straatjes opzoeken, waar je bijna geen toeristen tegenkomt. Zo zijn wij die straatjes ingegaan, waar we heel mooie doorkijkjes hadden en lekker op een bankje langs de straat hebben genoten van het uitzicht en de rust onderaan de berg van de Acropolis.

Sfeervolle straatjes in de Plaka in Athene!
Sfeervolle straatjes in de Plaka in Athene!
Even rusten op het bankje in de Plaka
Even rusten op het bankje – Plaka, Athene

Tegen de berg aan zijn allemaal kleine authentiek Griekse huisjes gebouwd en deze wijk heet Anafiotika. Deze wijk is gebouwd door arbeiders van het eiland Anafi, die in de tijd van keizer Otto naar Athene kwamen om er te werken. De bouw van deze huisjes was eigenlijk illegaal, omdat de heuvel van de Acropolis groen moest blijven. Tot op de dag van vandaag was het daardoor onmogelijk om de huisjes te verkopen en werden ze dus altijd doorgegeven binnen de familie. De wijk heeft intussen wel een positieve status gekregen, waardoor de idyllische woninkjes waarschijnlijk wel bewaard zullen blijven.

Mooi uitzicht op de stad!
Anke wijst wat plekken aan op de kaart van Athene.

De paadjes tussen de huisjes door zijn erg smal en lijken privé paden, maar zijn gewoon heel smalle straatjes. Vanuit dit stuk heb je ook een schitterend uitzicht over de stad aan de ene kant en boven je kijk je tegen de Acropolis aan.

Prachtig uitzicht op de stad!
Prachtig uitzicht op de stad!
Mooie muurschilderingen in Athene
Mooie muurschilderingen in Athene
Smalle straatjes in de Plaka in Athene
Smalle steegjes in de Plaka in Athene

Van Anafiotika zijn we weer verder doorgelopen de Plaka in met zijn prachtige straatjes met restaurantjes op de heuvel en terrasjes op de trappen. In de Plaka zijn we ook langs de Romeinse Agora(handelsplaats) en de Griekse Agora(filosofische plaats, waar de grote filosofen zoals o.a. Socrates, Plato en Aristoteles hebben gesproken).

Grieken zijn hele vriendelijke mensen!
Grieken zijn hele vriendelijke mensen!
Veel van de geschiedenis te zien in Athene
Veel geschiedenis te zien in Athene

Monastiraki

Van daaruit zijn we doorgelopen naar Monastiraki een centraal plein in de stad met een metrostation en veel terrasjes en winkels. Op Monastiraki komen ook diverse winkelstraten uit, zoals de Flea Market, wat een winkelstraat is met heel veel prullaria-winkels. Op Monastiraki hebben we afscheid genomen van Anke, die vanaf daar de metro weer naar huis nam. We hebben erg genoten van de leuke stadstour met Anke. Aangezien Athene geschiedenis ademt is het echt een aanrader om ook zo’n stadstour te doen, om op deze manier de stad Athene te leren kennen. Als je namelijk op eigen houtje rondloopt ga je waarschijnlijk een hoop verstopte plekken missen en dat is écht zonde!

Monastiraki
Monastiraki

Athinas

Wij zijn vervolgens nog de Athinas opgelopen, een straat die ook uitkomt op Monastiraki, om in die straat de vleesmarkt te bezoeken. Dit is een grote markthal waar ontzettend veel vlees wordt verhandeld. We keken hier onze ogen uit, want er liggen gewoon gevilde geitenhoofden, varkenspoten, harten (van welke dieren weten we niet) en eigenlijk alles wat er eetbaar is van dieren is wel ergens te vinden. Erg indrukwekkend om te zien en ook mooi om te weten waar al die restaurants hun vlees vandaan halen.

Grote vleesmarkt in Athene
Grote vleesmarkt in Athene
Grote vleesmarkt in Athene
Geitenhoofden – Grote vleesmarkt in Athene

Als afsluiter hebben we die dag in de Plaka een lekkere Griekse salade en moussaka gegeten op een terrasje op de trappen met een heerlijk fris Grieks biertje erbij. Een heel geslaagde tour met heel veel interessante bezienswaardigheden.

Athene verder verkennen

Ondanks dat we een zeer uitgebreide stadstour hadden gedaan, blijft er nog veel meer Athene over om te ontdekken. De dag na de stadstour besloten we om op eigen houtje de stad verder te gaan ontdekken. Aangezien Athene ook een mooie haven heeft (Piraeus), kozen we ervoor om deze regio te gaan ontdekken. Piraeus is een leuke plaats waar ook veel winkels en leuke restaurantjes te vinden zijn. Opvallend is de mooie kerk die we per toeval tegenkwamen en een mooi object is om te fotograferen.

Kerk in Piraeus
Kerk in Piraeus

Na wat rondgeslenterd te hebben, was het tijd voor een lekkere frappe. Een frappe is een koude Griekse koffie, die bestaat uit koffie, water, melk, suiker en ijsblokjes. Je kunt frappe’s ook soms krijgen met ijs of baileys, heerlijk met dat warme weer.

Frappé is een schuimend Grieks koffiedrankje gemaakt van oploskoffie dat koud gedronken wordt
Frappé is een schuimend Grieks koffiedrankje gemaakt van (oplos)koffie dat koud gedronken wordt

Foodsafari / Ride & Bite

Onze laatste avond in Athene was een hele bijzondere; er stond namelijk een foodsafari (Ride & Bite) op het programma. Op de fiets Athene ontdekken en tussendoor genieten van Griekse lekkernijen, dat klinkt fantastisch! Via Zomerzin kwamen wij terecht bij deze leuke (en unieke) activiteit in Athene. Om 17.00 uur vertrokken wij vanaf het kantoor en maakten wij kennis met onze enthousiaste (Grieks / Nederlandse) tourguide Panajotis.

Fietstocht (foodsafari) door Athene
Fietstocht (foodsafari) door Athene

We begonnen onze tour vanaf de straat Tournavitou en volgden Panajotis die ons meteen al bracht in gezellige Atheense straatjes vol met restaurantjes en rondlopende toeristen. Tijdens de fietstour kwamen we in straatjes die je niet in eerste instantie verwacht in Athene. Het zou zomaar een straatje in Londen of Berlijn kunnen zijn. Straatjes waar fotografen helemaal los kunnen gaan, wat een gezellige sfeer! Het meest opvallende straatje was wel die met Café Little Kook (adres: Karaiskaki 17, Athina). Ik noem het persoonlijk het circus café, aangezien de hele straat in circus stijl is ingericht. Een straat vol met lichtjes, kleuren en slingers, alsof je je opeens in Alice in Wonderland begeeft.

Kleurrijk straatje in Athene
Kleurrijk straatje in Athene
Vrolijk circus straatje in Athene!
Vrolijk circus straatje in Athene!
Café Little Kook in Athene
Café Little Kook in Athene

Het mooie aan deze foodsafari is vooral het feit dat ze in Athene fietsers niet echt gewend zijn, je ziet de Grieken daarom ook veel naar je kijken tijdens het fietsen. De fietstour brengt je langs de mooiste straatjes van Athene, waarbij gezellige restaurantjes en natuurlijk veel oude monumenten voorbij komen. Panajotis vertelt ons leuke verhalen over het heden en het verleden van Athene, waarbij we een goed beeld krijgen van deze wereldstad. Zo fietsten wij langs het wereldberoemde Arcropolis wat je vanuit het stadscentrum vanaf verschillende punten prachtig kunt zien. Ook passeerden wij Zappeion, de Romeinse Agora en de Tempel of Zeus.

Eten uitkiezen tijdens de foodsafari
Eten uitkiezen tijdens de foodsafari

Bij onze eerste (food)stop hebben wij 3 Griekse gerechten gekozen, waaronder een heerlijke Griekse Moussaka. In Griekenland kun je echt heel goed eten, elk Grieks gerecht wat wij geprobeerd hebben was heerlijk!

Hierbij onze 3 favoriete Griekse gerechten: 

1: Stifado
2: Kleftiko
3: Pastitsio

Jesper en Martin tijdens de foodsafari!
Jesper en Martin tijdens de foodsafari!

De foodsafari geeft ons een goed beeld van de stad, laat zien hoe gezellig Athene in de avond is en laat ons kennis maken met de Griekse keuken. Tijdens het eten vertelde Panajotis met veel passie over Griekse gewoontes, de geschiedenis van Athene en over de huidige economische situatie van Griekenland. Bij onze tweede (food)stop hebben we gekozen voor een heerlijke Griekse salade en Griekse kaas uit de oven. Ook deze gerechten waren weer delicious!

Griekse kaas en salade tijdens de foodsafari!
Griekse kaas en salade tijdens de foodsafari!

De wegen in Athene zijn niet altijd even goed, fiets daarom altijd voorzichtig en kijk ook goed naar de grond, er kunnen soms namelijk wat tegels schreef liggen. Deze straten passen wel echt goed bij Athene en ik vind dat wel de charme van deze wereldstad.

Fietstocht door Athene
Fietstocht door Athene

De foodsafari duurde officieel van 17.00 uur tot 20.00, maar Panajotis was telkens zo enthousiast aan het vertellen dat de tijd voorbij vloog en het ondertussen al 21.00 uur was. Tijdens onze gesprekken kwam Panajotis erachter dat wij het oude Olympische Stadion van Athene nog niet hadden gezien. Dat vond hij echt niet kunnen, waardoor hij direct zei: ‘daar fietsen we dan nog even langs, als jullie dat prima vinden’. Natuurlijk, leuk juist! Aangezien we ook weer langs de Tempel of Zeus reden kon ik daarvan ook nog een mooie avondshot maken.

Tempel van Zeus in de avond!
Tempel van Zeus in de avond!
Olympisch stadion Athene
(Oude) Olympisch stadion Athene
Reporters Martin en Jesper tijdens de foodsafari
Reporters Martin en Jesper voor het Oude Olympische stadion van Athene

Na het bezoek aan het oude Olympische Stadion was het tijd voor het laatste gerecht, een heerlijke Griekse Yoghurt met honing en walnoten. Dat was echt genieten en een mooie afsluiting van een onvergetelijke avond! Wij hebben erg genoten van deze foodsafari en raden iedereen het aan om te gaan doen als ze in Athene zijn. Het is een leuke en lekkere manier om Athene te ontdekken 😉 Ben jij ook enthousiast geworden? Lees dan snel meer over de Foodsafari door Athene.

Griekse Yoghurt eten tijdens de foodsafari!
Griekse Yoghurt eten tijdens de foodsafari!

Athene by night

Niet alleen overdag, maar vooral ook in de avond is Athene een prachtige stad. Zo kun je genieten van mooie verlichte straatjes waar Grieken en toeristen genieten van hun diner en lang aan het natafelen zijn. Er is echt een overvloed aan leuke restaurantjes. Onze tip: probeer gewoon zelf op zoek te gaan naar een leuk restaurantje, gebruik geen Tripadvisor, maar kijk waar de meesten Grieken zelf eten, daar is het lekker en vaak ook goedkoop.

Gezellige sfeer in de avond!
Gezellige sfeer in de avond!
Athene by night
Athene by night
Gezellige straatjes vol met restaurantjes
Athene in de avond
Athene in de avond

Dit vinden wij van Athene

Athene heeft ons echt verrast. Wat een fijne en vooral ook mooie stad is het. Zowel voor cultuursnuivers als voor foodlovers is het echt de perfecte stad. Het openbaar vervoer is met de metro goed geregeld en in het centrum is veel te zien. Wie de stad echt goed wil leren kennen kan het beste een stadstour doen, hiermee zie je plekken die je anders echt vergeet te bezoeken. Dat zou echt zonde zijn! Vooral die leuke kleine straatjes, bijvoorbeeld in de Plaka, zijn echt een bezoek waard. Wie van fietsen en lekker eten houdt, kan het beste ook de foodsafari doen. Wij gaan ooit nog eens terug, dat is 1 ding wat zeker is!

Sfeervideo over Athene

YouTube video

Na ons bezoek aan Athene was het tijd om richting het mooie Griekse eiland Amorgos te gaan. Lees nu onze reisblog over Amorgos!

Plan je reis door Griekenland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Griekenland