Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stedentrip Keulen, ontdek het Duitse Keulen in 3 dagen

Stedentrip Keulen

Stedentrip Keulen, ontdek het Duitse Keulen in 3 dagen

Stedentrip Keulen

Inhoudsopgave

Keulen in drie dagen tijd bekijken, is dit mogelijk? Nee, niet om de hele stad te zien, want daarvoor is Keulen veel te groot. Maar wanneer je een selectie maakt van wijken die je wilt zien, is drie dagen Keulen heel leuk als citytrip. Reis je met ons mee naar het Duitse Keulen?

Hohenzollernbrücke
Hohenzollernbrücke

Essential by Dorint – Art Cologne

Jesper en Martin hadden voor deze drie dagen een hotel gereserveerd aan de Oostzijde van de Rijn. Het Essential by Dorint – Art Cologne ligt dichtbij de Kölner Messe, zeg maar de Jaarbeurs in Utrecht, maar dan nog een stuk groter. Het hotel wordt dan ook veel gebruikt door zakenmensen, die op de beurs aan het werk moeten.

Het hotel is erg mooi ingericht met een moderne lounge, waar ’s avonds nog een lekker drankje gedaan wordt en een erg mooi restaurant waar ’s ochtends het enorm uitgebreide ontbijt wordt geserveerd in buffet vorm. De kamers hebben een strakke afwerking met kunstzinnige objecten, vandaar de naam. Lees meer over Essential by Dorint – Art Cologne

Onze kamer van BURNS Art Cologne Hotel Köln
Onze kamer van Essential by Dorint – Art Cologne
De lounge van BURNS Art Cologne Hotel Köln
De lounge van Essential by Dorint – Art Cologne
Zeer uitgebreid ontbijt
Zeer uitgebreid ontbijt in de ochtend

Het hotel ligt aan de ene kant dichtbij de Keulse beursgebouwen en aan de andere zijde van het hotel ligt op een paar honderd meter een U-Bahn station, waarmee je binnen een paar minuten in het centrum van Keulen bent. Voor het snel verplaatsen binnen de stad is de U-Bahn echt een must, tenzij je met een auto of taxi verplaatst, maar de loopafstanden zijn te groot om alles lopend te doen. Jesper en Martin houden wel van lopen, dus we hebben drie van de diverse bruggen lopend overgestoken van de oostzijde van de Rijn naar de westzijde, waar de Altstadt(binnenstad) van Keulen ligt.

Koelnmesse
Koelnmesse, Beurs van Keulen

Kabelbaan over de Rijn

Wij waren begin maart in Keulen en toen was de kabelbaan over de Rijn nog niet open, maar wanneer je in het zomerseizoen in de stad bent is de kabelbaan ook een heel leuke optie om de Rijn over te steken van de oostzijde naar de westzijde. Aan de oostzijde begint de kabelbaan in het Rheinpark, wat sowieso leuk is om aan te doen wanneer het lekker weer is. Je kunt hier ook heerlijk langs de Rijn wandelen of zitten op 1 van de strandjes.

Vanuit het Rheinpark, kijkend op de Rijn
Vanuit het Rheinpark, kijkend op de Rijn

Het nieuwe Keulen

Aan de andere zijde van de Rijn heb je gebouwen als het Chocolademuseum en het Duits Olympia en Sport museum aan de Rijn staan met daarnaast de vismarkt en verderop langs de Rijn de Kölner Dom, de beroemde grote kerk van Keulen en verderop ook nog de Dierentuin van Keulen.

Het nieuwe Keulen
Het nieuwe Keulen

Wanneer je vanaf het chocolademuseum niet richting de Dom gaat, maar de andere kant op, kom je in een gebied, waar allemaal nieuwe panden zijn gebouwd met een oude sfeer. Hier zitten voornamelijk veel kantoren e.d., maar ook een aantal leuke restaurants en een escaperoom. Tussen de nieuwe panden door tref je ook oude gebouwen aan die behouden zijn, zoals stadstorens, die de stad hebben beschermd in het verleden.

Het nieuwe Keulen ontdekken
Het nieuwe Keulen ontdekken

De Altstadt

In de Altstadt heb je een Nord(Noord) en Süd(Zuid) gedeelte waar veel winkels, restaurants, musea, barretjes en clubs zitten. Een leuk stukje, waar wij heerlijk hebben gegeten bij een echte Duitse bierstube is rond de Eigelstein-Torburg. Hier hebben we ook nog een keer een gezellig terrasje gepakt en een lekker afzakkertje gedronken in een leuke kroeg.

Eigelstein-Torburg
Eigelstein-Torburg
Typisch Duits eten
Schnitzel met patat en groente, typisch Duits eten

Het Belgisch Kwartier

Wat ook een populaire plek is, is het Belgisch kwartier. Wij lazen dat het hier in de zomer erg druk kan zijn, maar dat het dan vooral ’s middags leuk is om naartoe te gaan en dat je het ’s avonds moet mijden, vanwege de drukte en soms gespannen sfeer.

Leuke gekleurde huisjes in Keulen
Leuke gekleurde huisjes in het Belgisch Kwartier in Keulen
Leuke straatjes in het Belgisch Kwartier
Gezellige straatjes in het Belgisch Kwartier

Vance Joy in de Live Music Hall

Net buiten het Belgisch kwartier heb je de Innere Grüngürtel, waar het zomers lekker toeven is. Achter die groenzone ligt een nieuwe populaire wijk genaamd Ehrenfeld. Hier worden allerlei kunstzinnige projecten opgezet en zitten de wat meer ‘underground’ achtige tentjes. Het alternatieve circuit komt hier vooral in de avond helemaal tot leven. Wij hebben in de Live Music Hall een concert bijgewoond van de Australische singer songwriter Vance Joy en dat was best een bijzondere avond.

Vance Joy in Keulen
Vance Joy in de Live Music Hall in Keulen

De wandeling er naartoe was niet ideaal, want het was best donker op straat, dus wederom de aanbeveling om de U-Bahn te gebruiken, of een taxi te regelen. De muziekzaal bleek ook geen Paradiso of Melkweg te zijn, maar was meer een omgebouwde loods, die nu dienst doet als muziekzaal. De garderobe en toiletten zaten in gebouwtjes buiten de loods en het was dan ook niet heel warm binnen. Veel bezoekers hielden dan ook hun jas gewoon aan, terwijl wij in ons t-shirt naar binnen gingen.

Uiteindelijk was het druk genoeg binnen, zodat we het niet echt koud hadden, maar een vest aan was niet verkeerd geweest. Verder is het aan te bevelen om altijd voldoende contant geld bij je te hebben, want je kunt dus nog steeds lang niet overal met je pinpas betalen in Duitsland. In de Live Music Hall moesten wij bijvoorbeeld ook contant betalen.

Kölsch, het Keulse bier

Als je trouwens in restaurants of pubs een biertje bestelt dan is er een grote kans dat je een Kölsch aangeboden krijgt. Dit lekkere Keulse biertje wordt al heel lang als traditie in een cilindrisch glas van 0,2 liter gedronken. Als je glas leeg is wordt deze weer snel aangevuld met een nieuw glas Kölsch, als je geen nieuwe biertje wilt is het een traditie om je bierviltje op je glas te leggen. Tegenwoordig bieden ze in cafés ook grotere glazen aan van 0,3 of 0,4 liter. Wij hebben als souvenir zo’n Kölschglas gekocht bij de souvenirshop, een leuk aandenken aan onze stedentrip in Keulen.

Een echt Kölsch bierglas
Een echt Kölsch bierglas

Kölner Dom

Een must-see in Keulen is natuurlijk de Kölner Dom. Deze immense kerk bepaalt de skyline van Keulen en het is een indrukwekkend bouwwerk. De Dom is ook van binnen te bewonderen, waar je de bijzondere glas in lood ramen goed kunt bekijken.

Kölner Dom
Kölner Dom

Buiten de Dom is een groot plein, dat berucht is van de oud-en-nieuw aanrandingen tijdens oud-en-nieuw 2015-2016. Daar merk je natuurlijk niets van als je gewoon in Keulen bent, maar het verhaal hoort inmiddels wel bij dit plein. Wat ook bijzonder is, is dat het Centraal Station van Keulen pal naast de Dom ligt. Het is een bijzonder gezicht, om dat grote station naast de imposante kerk te zien liggen en de treinen over de brede bruggen de Rijn te zien passeren.

Plein voor de Kölner Dom
Plein voor de Kölner Dom

Chocolade Museum

Wanneer je een museumliefhebber bent, kun je in Keulen echt je hart ophalen, want er zijn talloze musea, van chocolademuseum tot een museum over Nazi Duitsland en van het Duftmuseum(eau de cologne/Farina-Haus) tot het Ludwig Museum met kunst uit de 20e eeuw tot heden. Wij hebben een bezoekje gebracht aan het chocolademuseum, want als chocoladeliefhebber moet je daar toch wel een keer geweest zijn dachten wij.

Het Chocolademuseum
Het Chocolademuseum

Nou was het een zondag en op zondag zijn de winkels in Duitsland gesloten, dus was het flink druk in het chocolademuseum en daarom hebben we niet alles optimaal gezien en bekeken, maar het was sowieso leuk om het proces van chocolade maken een keer gezien te hebben.

Het Chocolademuseum
Het Chocolademuseum

Stedentrip Keulen

Na drie dagen veel gezien en gedaan te hebben is het tijd om de balans op te maken. Is Keulen nou een aanrader voor een citytrip of niet? Keulen is natuurlijk een stad met meer dan 1 miljoen inwoners en dus heel multicultureel en je komt er alle lagen van de bevolking tegen. Wat dat betreft een aanrader dus, maar het gevolg is ook dat de stad groot is en dat veel dingen best ver van elkaar afliggen, waardoor je gebruik moet maken van de U-Bahn. Wij vinden dat persoonlijk minder leuk, omdat het dan minder knus overkomt. Omdat er voor iedereen wel wat te doen is wat hem of haar aanspreekt denken wij wel, dat iedereen hier een leuke tijd kan hebben. Ook wordt er genoeg georganiseerd qua festivals en dergelijke. Benieuwd naar de festivals en evenementen in Keulen, neem dan een kijkje in de agenda van Keulen.

Roman Catholic Archdiocese of Cologne
Roman Catholic Archdiocese of Cologne
Alter Markt
Alter Markt

Voor het weer hoef je hier niet naartoe te gaan, want er valt wel vrij regelmatig neerslag gedurende het jaar, maar in de maanden mei tot en met september zijn wel de lekkerste temperaturen te verwachten. En groot voordeel van Keulen is, dat het lekker dichtbij Nederland ligt, dus je rijdt er zo naartoe met de auto.

Sfeervideo over Keulen

YouTube video

Wil jij ook het mooie Duitse Keulen ontdekken?

Pak de agenda en prik een weekend. Wist je dat Keulen heel goed met de trein te bereiken is. Boek hier de goedkoopste treintickets voor Keulen. Bekijk hier de goedkoopste accommodatie deals

Leuke tours in Keulen

Meer leuke tips over Keulen: Wat te doen in Keulen tijdens je stedentrip?

Plan je reis door Duitsland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Duitsland