Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sweet Farm Tours: cacao- en suikerriet tour in Noord-Queensland

Sweet Farm Tours: cacao- en suikerriet tour in Noord-Queensland

Sweet Farm Tours: cacao- en suikerriet tour in Noord-Queensland

Sweet Farm Tours: cacao- en suikerriet tour in Noord-Queensland

Inhoudsopgave

Tijdens ons verblijf in Port Douglas hebben wij verschillende uitstapjes gemaakt. Zo zijn we ook naar Whyanbeel Valley gereden om een cacao- en suikerriet tour te doen. Een leerzame en ook lekkere tour waarbij je alles over suikerriet en het maken van chocolade leert.

Onze route door Noord-Queensland

Bekijk de sfeervideo

YouTube video

Suikerriet teelt is een van de belangrijkste industrieën op het platteland van Australië. Wereldwijd wordt suikerriet uit Australië geïmporteerd. De Australische suikerrietsector wordt beschouwd als een van de meest vooruitstrevende ter wereld. Het is daarom interessant om meer over de suikerrietsector in Australië te weten te komen.

De locatie

Vanuit Port Douglas is het een half uurtje rijden richting Sweet Farm Tours. Via de website hadden wij de tour online geboekt, de tour guide Gerard en zijn vrouw Terese waren dus al op de hoogte van onze komst.

Sweet Farm Tours in Noord-Queensland
Sweet Farm Tours in Noord-Queensland

Gastvrije ontvangst

De boerderij valt goed op door de aanwezige groene borden met ‘Sweet Farm Tours’ erop. Bij aankomst werden wij zeer gastvrij ontvangen door Terese in het winkeltje. Hier worden o.a. verschillende soorten chocolade, suiker, thee, zeep en miniatuur tractors verkocht.

Gerard en Terese Puglisi – Photo: Australian Cane Farmers

Geschiedenis

Omdat wij vroeg waren hadden we nog even tijd om door het winkeltje en een aantal informatieve ruimtes te wandelen, waarbij we alvast een beetje konden inlezen over de verschillende processen en de geschiedenis van het het bedrijf.

De entree van Sweet Farm Tours
De entree van Sweet Farm Tours

Kleine groep

We waren met een kleine groep i.v.m. COVID-19, maar dat maakte de tour een stuk persoonlijker. We begonnen met een kleine presentatie waarbij tourguide Gerard veel vertelde over het suikerriet proces, van het planten tot het oogsten tot het ontwikkelen van het eindproduct suiker.

Daintree rainforest

Omdat de boerderij pal op de grens met het Daintree rainforest ligt, werden we regelmatig onderbroken door lachende kookaburra’s en zagen we ook regelmatig felblauwe vlinders langsvliegen. Wat een schitterend gebied!

Proeverij

Na een zeer interessante presentatie was het tijd voor wat actie en daar hoorde natuurlijk ook een kleine proeverij bij. Zo konden we kennismaken met vers geperst suikerriet sap, wat erg smaakvol is. En ook konden we Molasses proeven. Een siroop gemaakt van ingedikt suikerriet sap. Het smaakte een beetje naar drop en een beetje naar Vegemite. Niet vies vonden wij!

Gerard, de tour guide vertelt meer over de cacaobomen
Gerard, de tour guide vertelt meer over de cacaobomen

Cacao en vanille

Naast het verbouwen van suikerriet zijn Gerard en zijn team ook druk met het verbouwen van cacao en vanille. Tijdens de rondleiding hoor je ook meer over dit proces en zie je hoe cacaobonen en vanillevruchten aan de bomen groeien. Het mooie van de de Sweet Farm is dat zij hun cacao leveren aan een producent van echte Australische chocolade, waar de meeste chocola in de winkels in Australië uit andere landen komt.

Kleine cacaoboon aan de boom
Kleine cacaoboon aan de boom

Suikerriet

Na de cacao- en vanillebomen gingen we een kijkje nemen in het suikerriet veld. Het suikerriet was al een aardig stukje gegroeid, maar moest nog wel wat meters de lucht in. De suikerriet wordt gepland voor 3 tot 5 jaar en die tijd 4 tot 5 keer geoogst, dus ook uit de hergroei van de geoogste planten. Na de 3 tot 5 jaar moet er weer opnieuw geplant worden.

Veld vol met suikerriet
Veld vol met suikerriet

Het leuke aan de tour is dat er veel geproefd kan worden, maar dat het ook mogelijk is om bijvoorbeeld op een van de tractoren te klimmen om eens te voelen hoe dat zit. Dit zijn tegenwoordig heel moderne apparaten met enorm veel techniek aan boord.

In een van de tractors die gebruikt worden op het and
In een van de tractors die gebruikt worden op het land

Na de uitgebreide tour kregen wij nog een paar chocolaatjes en suiker mee voor thuis.

Interessante tour

Wie in Noord-Queensland is en het leuk vindt om meer over het verbouwen van suikerruit en cacao te leren en van kleine proeverijen houdt, zit bij de Sweet Farm Tours helemaal goed. Gerard weet het vakmanschap met veel enthousiasme over te brengen en neemt je helemaal mee in het proces. Wij hadden deze tour niet willen missen en zijn weer een stukje wijzer thuisgekomen.

Ben je benieuwd wat er nog meer voor leuke tours te doen zijn in de omgeving van Port Douglas? Bekijk hier alle opties

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië