Sweet Farm Tours: cacao- en suikerriet tour in Noord-Queensland

Gepubliceerd: 17 jan 2021 | Foto: Sweet Farm Tours: cacao- en suikerriet tour in Noord-Queensland

Tijdens ons verblijf in Port Douglas hebben wij verschillende uitstapjes gemaakt. Zo zijn we ook naar Whyanbeel Valley gereden om een cacao- en suikerriet tour te doen. Een leerzame en ook lekkere tour waarbij je alles over suikerriet en het maken van chocolade leert.

Onze route door Noord-Queensland

Bekijk de sfeervideo

Suikerriet teelt is een van de belangrijkste industrieën op het platteland van Australië. Wereldwijd wordt suikerriet uit Australië geïmporteerd. De Australische suikerrietsector wordt beschouwd als een van de meest vooruitstrevende ter wereld. Het is daarom interessant om meer over de suikerrietsector in Australië te weten te komen.

De locatie

Vanuit Port Douglas is het een half uurtje rijden richting Sweet Farm Tours. Via de website hadden wij de tour online geboekt, de tour guide Gerard en zijn vrouw Terese waren dus al op de hoogte van onze komst.

Sweet Farm Tours in Noord-Queensland
Sweet Farm Tours in Noord-Queensland

Gastvrije ontvangst

De boerderij valt goed op door de aanwezige groene borden met ‘Sweet Farm Tours’ erop. Bij aankomst werden wij zeer gastvrij ontvangen door Terese in het winkeltje. Hier worden o.a. verschillende soorten chocolade, suiker, thee, zeep en miniatuur tractors verkocht.

Gerard en Terese Puglisi – Photo: Australian Cane Farmers

Geschiedenis

Omdat wij vroeg waren hadden we nog even tijd om door het winkeltje en een aantal informatieve ruimtes te wandelen, waarbij we alvast een beetje konden inlezen over de verschillende processen en de geschiedenis van het het bedrijf.

De entree van Sweet Farm Tours
De entree van Sweet Farm Tours

Kleine groep

We waren met een kleine groep i.v.m. COVID-19, maar dat maakte de tour een stuk persoonlijker. We begonnen met een kleine presentatie waarbij tourguide Gerard veel vertelde over het suikerriet proces, van het planten tot het oogsten tot het ontwikkelen van het eindproduct suiker.

Daintree rainforest

Omdat de boerderij pal op de grens met het Daintree rainforest ligt, werden we regelmatig onderbroken door lachende kookaburra’s en zagen we ook regelmatig felblauwe vlinders langsvliegen. Wat een schitterend gebied!

Proeverij

Na een zeer interessante presentatie was het tijd voor wat actie en daar hoorde natuurlijk ook een kleine proeverij bij. Zo konden we kennismaken met vers geperst suikerriet sap, wat erg smaakvol is. En ook konden we Molasses proeven. Een siroop gemaakt van ingedikt suikerriet sap. Het smaakte een beetje naar drop en een beetje naar Vegemite. Niet vies vonden wij!

Gerard, de tour guide vertelt meer over de cacaobomen
Gerard, de tour guide vertelt meer over de cacaobomen

Cacao en vanille

Naast het verbouwen van suikerriet zijn Gerard en zijn team ook druk met het verbouwen van cacao en vanille. Tijdens de rondleiding hoor je ook meer over dit proces en zie je hoe cacaobonen en vanillevruchten aan de bomen groeien. Het mooie van de de Sweet Farm is dat zij hun cacao leveren aan een producent van echte Australische chocolade, waar de meeste chocola in de winkels in Australië uit andere landen komt.

Kleine cacaoboon aan de boom
Kleine cacaoboon aan de boom

Suikerriet

Na de cacao- en vanillebomen gingen we een kijkje nemen in het suikerriet veld. Het suikerriet was al een aardig stukje gegroeid, maar moest nog wel wat meters de lucht in. De suikerriet wordt gepland voor 3 tot 5 jaar en die tijd 4 tot 5 keer geoogst, dus ook uit de hergroei van de geoogste planten. Na de 3 tot 5 jaar moet er weer opnieuw geplant worden.

Veld vol met suikerriet
Veld vol met suikerriet

Het leuke aan de tour is dat er veel geproefd kan worden, maar dat het ook mogelijk is om bijvoorbeeld op een van de tractoren te klimmen om eens te voelen hoe dat zit. Dit zijn tegenwoordig heel moderne apparaten met enorm veel techniek aan boord.

In een van de tractors die gebruikt worden op het and
In een van de tractors die gebruikt worden op het land

Na de uitgebreide tour kregen wij nog een paar chocolaatjes en suiker mee voor thuis.

Interessante tour

Wie in Noord-Queensland is en het leuk vindt om meer over het verbouwen van suikerruit en cacao te leren en van kleine proeverijen houdt, zit bij de Sweet Farm Tours helemaal goed. Gerard weet het vakmanschap met veel enthousiasme over te brengen en neemt je helemaal mee in het proces. Wij hadden deze tour niet willen missen en zijn weer een stukje wijzer thuisgekomen.

Ben je benieuwd wat er nog meer voor leuke tours te doen zijn in de omgeving van Port Douglas? Bekijk hier alle opties

Reisblogger Jesper

Auteur:

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Reis mee via onze socials

Meer inspirerende blogs over Australië

De leukste dagtrips vanuit Sydney

Er is veel te zien en te doen in en rondom het Australische Sydney. Zo kun je de rijke...

Gratis activiteiten in Australië waarmee je kunt besparen op je reis

Rondreizen door Australië is niet goedkoop en zeker met het boeken van verschillende excursies kunnen de kosten snel oplopen. Gelukkig...

Museum and Art Gallery of the Northern Territory

Het Museum and Art Gallery of The Northern Territory in Darwin is dé attractie die je moet bezoeken als je...

5 x doen in en rondom Port Douglas

Wij denken nog vaak terug aan het mooie Port Douglas in Queensland. Een sfeervolle plek met door de fijne ligging...

Guesthouse Darwin: de ideale plek om tot rust te komen

Dat onze Liefde voor Reizen groot is verbaast je waarschijnlijk niet na het lezen van onze reisverhalen. Al jaren lang...

Window of the Wetlands: watervogels spotten vanaf Beatrice Hill

Op een klein uurtje rijden van Darwin vind je Window of the Wetlands, het startpunt voor jouw avontuur door de...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en richt zich op avontuurlijke reizigers. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy