Zoek
Sluit dit zoekvak.

Top 5 bezienswaardigheden in Kroatië

Krka meren in Kroatië!

Top 5 bezienswaardigheden in Kroatië

Krka meren in Kroatië!

Inhoudsopgave

Afgelopen zomer ben ik naar Kroatië geweest. Wij verbleven in Zaton, vlakbij Zadar. We zijn niet naar heel veel plekken rondom Zadar geweest, omdat het simpelweg te ver rijden was in 1 dag. Daarom zou ik zeker nog een keer terug willen en plaatsen zoals Split, Dubrovnik en naar de Plitvice meren willen gaan. Natuurlijk heb ik ook hele mooie dingen gezien en deze deel ik graag met jullie. Lees snel verder als je wilt weten wat ik de mooiste dingen vond die ik heb gezien! (willekeurige volgorde). 

Gastblogger Sophie in Kroatië
Gastblogger Sophie in Kroatië – Bij de Krka meren

1 – Krka meren

De Krka meren van Kroatië is een nationaal park en heeft een oppervlakte van 111 km2. Voor mij staat dit zeker op nummer 1 van mijn reis! (Mocht je mijn vakantie verslag willen lezen, ga dan naar; https://www.travelhappinesss.nl/mijn-reizen/kroatie-2017) De krka meren zijn eigenlijk het kleinere broertje van de Plitvice meren en dus nog wat minder bekend, maar vooral in het hoogseizoen ook zeker druk bezocht.

Er zijn 3 verschillende ingangen (hieronder beschreven). Zelf ben ik via de Skradin ingang gegaan. Je moet eerst met een boot, die er binnen 25 minuten is. Je komt hier dus meteen bij de ‘hoofd waterval’. Hier kan je prachtige foto’s maken én een frisse duik nemen (wat bij de Plitvice meren niet mag). Je loopt hier over een bruggetje en vanaf daar kan je automatisch de wandelroute volgen die heel duidelijk te volgen is. De wandelroute duurt ongeveer 1,5 uur waarbij je langs verschillende hoogtes, beekjes, uitzichten en kleine watervallen komt. Het ene uitzicht is nog mooier als de andere en het ene beekje nog blauwer en helderder als de ander. Het water is zo helder dat je de vissen zo goed ziet zwemmen, want de kleur van het water is op sommige plekken super mooi blauw / groenig.

Al je foto’s gaan na een tijdje wel een beetje op elkaar lijken, maar elk uitzicht is toch weer anders en super mooi, en dan komt het op de foto’s niet eens zo over als hoe mooi het in het echt is!

Krka meren in Kroatië!
Krka meren in Kroatië!
Krka meren in Kroatië!
Krka meren in Kroatië!

De krka watervallen moet je zeker gaan bezoeken als je in Kroatië bent. Een paar dingen zijn wel handig om te weten:

Het is handig om dichte schoenen aan te doen omdat je de hele route loopt, soms ook op stenen én voor sommige uitzichten is het nog mooier om een paar rotsen op te klimmen.

In het hoogseizoen is de prijs voor volwassenen 180 kuna (+/- €25) en voor kinderen t/m 18 110 kuna (+/- €15).

Bij de ingang van Roski Slap heb je een restaurantje dat ‘Kristijan’ heet. Het is het eerste restaurantje dat je tegenkomt. Je moet dan een trap af en komt in een soort kelder terecht, waar je in eerste instantie denkt dat je verkeerd zit, maar dan kom je uit op het terras. Je kan eten met je voeten in het water én er zijn ook 2 soort putten waar je in kan zitten. Het eten is niet geweldig en je hebt niet heel veel keuze, want ze hebben alleen stokbrood met verschillende kazen, worstjes en olijven. Het restaurant is een familiebedrijf en dat is zeker te zien, want er loopt een opa rond en jongens die niet veel ouder als 15/16 zijn. Het restaurant zelf is dus niet super, maar je eet niet elke dag met uitzicht op een waterval zullen we maar zeggen ☺!

Eten met een uitzicht op een waterval
Eten met een uitzicht op een waterval

De 3 verschillende ingangen zijn:

1; Skradin. De meeste kiezen deze als startplek, omdat je hier na een boottocht van ongeveer 25 minuten aankomt bij de startplek van de wandelroute én dus ook de grootste watervallen waar je mee begint. De boot vertrekt om het uur, maar in het hoogseizoen om de 20 minuten.
2; Lozavac. Hier is een grote parkeerplaats. In het hoogseizoen zet een busje je af bij het begin van de wandelroute van Skradin. Je kan ook zelf lopen, maar dat is best een pittig stuk om te lopen. (In het laagseizoen rijden er geen bussen)
3; Roski slap. Hier kom je uit bij de watervallen van Roski slap

Afstanden van het park tot grotere plaatsen en steden
Van Nationaal Park Krka naar:
Šibenik – 20km (20 minuten rijden)

Zadar – 73km (1 uur rijden)

Split – 92km (1 uur en 15 min rijden)

Rijeka – 280km (3 uur 50 min uur rijden)

Zagreb – 325km (3 uur 30 min rijden/snelweg)

2 – Zadar

Veel toeristen snappen soms niet dat het minder dan 20 jaar geleden nog oorlog was in Zadar, want in de stad zijn alle beschadigde gebouwen gerestaureerd. Buiten de toeristische plekken is er soms nog wel wat achterstand en armoede te zien, maar in de grote en toeristische steden is hier niks meer van te zien.

Zadar in Kroatië
Onderweg naar Zadar in Kroatië
Zadar in Kroatië
Onderweg naar Zadar in Kroatië

In Zadar heb je een lange boulevard met veel kleine winkeltjes, een prachtige zonsondergang, waar ik later op terug kom, maar ook 2 mooie, bijzondere ‘kunstwerken’. Namelijk een soort monument dat werkt op zonne-energie die de ‘groeten aan de zon’ heet. Overdag worden deze tegels als het waren opgeladen door de zon en ’s avonds geven ze allemaal verschillende kleuren als het donker is. Én een zee-orgel dat muziek maakt door middel van de zee, golven en de pijpen die gespeeld worden.

Parkeren is in het hoogseizoen wel lastig. Je hebt verschillende parkeerplaatsen voor de stad en rondom de stad. De dichtbijzijnste kan je alleen met muntjes betalen en die krijg je in kuna’s niet heel makkelijk terug én de meeste zijn maar voor 1 of 1,5 uur te parkeren. Er is ook een parkeergarage wat ongeveer 10/15 minuutjes lopen is naar de stad.

Zadar in Kroatië
Zadar in Kroatië
Zadar in Kroatië
Zadar in Kroatië

3 – Zonsondergang

Er zijn heel veel mooie zonsondergangen natuurlijk, maar deze zonsondergang is zeker een van de mooiste die ikzelf ooit heb gezien. Op de volgende site kan je de tijden van de zonsondergang zien: http://www.sunrise-and-sunset.com/nl/sun/kroatie/zadar Er zijn genoeg mensen die deze zonsondergang willen zien, want op de boulevard langs de zee is het super druk, maar zeker de moeite waard! Én natuurlijk een super mooie plek om foto’s te maken. Regisseur Alfred Hitchcock heeft zelfs gezegd dat dit de mooiste zonsondergang van de wereld is. Na de zonsondergang gezien te hebben kun je natuurlijk verder lopen over de boulevard waar ik bij het kopje Zadar meer over vertel!

Mooie zonsondergang
Mooie zonsondergang
Tijdens de zonsondergang
Tijdens de zonsondergang

4 – Portus beach club

Vorig jaar ben ik naar Ibiza geweest en zijn daar langs verschillende beachclubs geweest, de een nog mooier en duurder als de andere. Dit stukje miste we dit jaar een beetje en hebben zo op internet de Beach Club Portus gevonden. De beachclub is heel wit, modern en strak. Je hebt er beach bedjes en parasols, maar ook een groot bed op een vlonder die op het water staat. Om hier de hele dag te liggen is zeker geen straf. Er zit ook een restaurant bij, wat heel mooi én lekker is. Het eten is ook helemaal niet duur, maar je voelt er zeker de luxe die je wilt. 

Portus Beach Club
Portus Beach Club
Portus Beach Club
Portus Beach Club

5 – Varen op de Adriatische zee

Varen in Kroatië gaat niet zo makkelijk als in andere landen, je mag namelijk niet varen zonder vaarbewijs. Je mag wel een boot huren met een schipper aan boord. Wij waren met vrienden op vakantie en een stel daarvan had wel allebei hun vaarbewijs. We hadden 2 boten gehuurd en zijn met 4 gezinnen gaan varen. Kroatië kent heel veel mooie baaitjes, bekende, maar ook minder bekende mooie plekken. Dudes en donts is een super leuke site en heeft alle mooie baaitjes van Kroatië op een pagina staan, hier kan je heen gaan om de mooiste baaitjes en strandjes te ontdekken; https://www.dudesendonts.nl/kroatie-de-parel-van-de-adriatische-zee/ Nog meer stranden ontdekken, deze site kan je ook helpen; http://www.allesoverkroatie.nl/top-10-mooiste-stranden-van-kroatie/

Varen op de Adriatische zee
Varen op de Adriatische zee
Varen op de Adriatische zee
Varen op de Adriatische zee

Deze gastblog is geschreven door Sophie. Neem ook een kijkje op haar eigen reisblog: 

www.travelhappinesss.nl

Meer leuke blogs over Kroatië:

Druk en uniek Dubrovnik in Kroatië (stedentrip Dubrovnik)

Eilandhoppen in Kroatië: met de zeilboot langs de mooiste plekken!

Plan je reis door Kroatië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Kroatië